Германските фирми во Македонија вработуваат над 20 илјади луѓе

Економската соработка меѓу двете земји со години оди во нагорна линија, а паралелно расте и бројот на германски компании кои одлучуват својот бизнис да го прошират во Македонија. Има простор за подобрување Во Македонија работат околу 200 фирми со германски капитал, во кои се вработени над 20 илјади луѓе. Германија и Македонија во 2017 година оствариле трговска размена од 3,15 милијарди евра. Добриот развој на економските односи денеска го поздравија министеркaта без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска и германскиот амбасадор во Скопје Томас Герберих. Амбасадорот Герберих оценил дека стабилизацијата на политичката клима, работата на реформскиот процес, особено обезбедувањето на правна сигурност се значајни фактори за германските компании да инвестираат во Македонија, и очекува дека позитивниот тренд во економските релации помеѓу двете земји ќе продолжи и понатаму. Министерката Апостолска го информирала амбасадорот дека преку Законот за финансиска поддршка на инвестиции, ќе почне ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, денеска беше дел од GÉANT инфо денот, каде беше промовиран GÉANT како пан-Европска академска и истражувачка мрежа. Министерот Манчевски, зборуваше за заложбите на МИОА и Владата во делот на спроведување на дигиталната агенда и соработката помеѓу бизнис заедницата, академијата и граѓанскиот сектор. „Дигиталната трансформација не е лесна. Тоа всушност е доста скап потфат. За да се оствари потребни се инвестиции во инфраструктурата, но и во човечките ресурси. Но, конечно имаме свест. Конечно, сите ние сме заедно, владини институции, бизнисите, академијата. Не само од Македонија, туку и од сите балкански земји во заеднички напори да направиме нешто повеќе за нашите граѓани. Имаме волја, посветеност и соработка, заедно да ја прифатиме промената. Многу ми е мило што гледам дека еден од столбовите на новата стратегија на ЕУ е дигитализацијата. Агендата на комесарката Габриел е тесно поврзана со политиките на 6-те економии Западен Балкан и ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Сакаме да ја промовираме Македонија како место за тестирање на новите ИКТ технологии. Комбинацијата на отворени институции, капацитети за истражување и развој, висококвалификувани професионалци, финансиска и логистичка поддршка за нови иновативни компании и новата енергетска инвестициска околина, е совршена дестинација дури и за високо развиените ИКТ компании да ги тестираат своите нови технологии во Македонија, рече денеска министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски. Манчевски учествуваше на GÉANT инфо денот и на промоцијата на GÉANT како пан-Европска академска и истражувачка мрежа. Пред учесниците на настанот, најави дека Технолошкиот парк треба да биде пуштен во употреба до крајот на годинава. Според министерот, дигиталната трансформација е скап и комплексен процес за кој се неопходни инвестиции во инфраструктурата и во човечките ресурси. – Технолошкиот парк е едео од проектите за обезбедување инфраструктурна и финансиска поддршка за иновативните активности. Владата ќе ...
| | веќе видена | слични

[freetext] Слободните економски зони во Македонија и Западен Балкан Во шесте земји од Западен Балкан има над 40 слободни економски зони, во кои досега инвестиале околу 400 компании кои инвестирале над 3,5 милијарди евра и отвориле околу 30 илјади работни места. ОЕЦД ја признава успешноста на зоните како инструмент за привлекување на странски инвестиции, но повикува на подетална анализа која треба да даде одговор на повеќе дилеми: Дали зоните се ефективни при зголемувањето СДИ и економскиот раст? Дали овие инвестиции се одржливи? Колкаво е позитивното влијание од зоните наспроти трошоците за нивно основање и одржување? И дали е можно интензивирањето на регионалниот натпревар за привлекување на СДИ да доведе до трка до дното штетна за сите? [/freetext] Во шесте земји од Западен Балкан досега има основано 40 слободни економски зони кои се простираат на територија од 3.500 хектари. Од своето основање, слободните економски зони во регионот на Западен Балкан привлекле речиси 400 странски компании и кумулативни ...
| | веќе видена | слични

Комбинацијата на отворени институции, капацитети за истражување и развој, висококвалификувани професионалци, финансиска и логистичка поддршка за нови иновативни компании и новата енергетска инвестициска околина, е совршена дестинација дури и за високо развиените ИКТ компании да ги тестираат своите нови технологии во Македонија, рече денеска министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски. Манчевски учествуваше на GÉANT инфо денот и на промоцијата на GÉANT како пан-Европска академска и истражувачка мрежа. Пред учесниците на настанот, најави дека Технолошкиот парк треба да биде пуштен во употреба до крајот на годинава.  Според министерот, дигиталната трансформација е скап и комплексен процес за кој се неопходни инвестиции во инфраструктурата и во човечките ресурси.   - Технолошкиот парк е едео од проектите за обезбедување инфраструктурна и финансиска поддршка за иновативните активности. Владата ќе дејствува како ангелски фонд, кој ќе ги поддржи новите компании во нивните најризични фази ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, и министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, учествуваа на панел на тема „Состојбата наспроти можностите за постигнување родова еднаквост”, кој е дел од Втората меѓународна конференција „Жените во енергетиката 2018“, која вчера и денес се одржува во хотел „Мериот“ -Скопје. Министерката Царовска истакна дека во насока на јакнење на заедничкиот пристап кон родовите прашања, Владата ја формира Интересорската советодавна-консултативна група за еднакви можности на жените и мажите, тело кое има обврска да се грижи за имплементација на родовите перспективи во креирањето на политиките и буџетите. „Родовата перспектива е силно присутна при креирање на буџетот на Министерството за труд и социјална политика. Наша цел е да реализираме активности кои ќе се однесуваат подеднакво кон мажите и жените, но и да изградиме механизми кои ќе им овозможат еднаков личен, општествен и професионален развој“, рече министерката Царовска, притоа ...
| | веќе видена | слични

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извоз на РМ зема учество на бизнис форумот Франција – Балкан 2018, кој се одржа во Белград во период од 30 мај до 1 јуни 2018 година во организација на Агенцијата за странски инвестиции на Франција „Business France“ и Амбасадата на Република Франција во Македонија. Бизнис форумот се организира со цел да им помогне на компаниите од Балканот да најдат потенцијални партнери од Франција, и тоа од областа на: агроиндустријата, инфраструктурата, енергетиката, со фокус на обновливи извори на енергија, информатичките технологии и туризмот. На бизнис форумот покрај експерти, менаџери на големи светски корпорации, претставници од владиниот сектор и јавни институции, учество земаа и сопственици на големи производствени компании од Франција, кои се присутни на Балканот, како и стопанственици од 12-те земји и тоа: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Кипар, Хрватска, Македонија, Грција, Косово, Молдавија, Црна Гора, Романија и Србија. Компаниите учеснички на бизнис ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Настапувајќи како регион го зголемуваме интересот на француските компаниии за пристап до пазар од над 20 милиони жители. Ова е прв чекор, кој има за цел да ја зголеми трговската размена меѓу Франција и земјите од регионот. Ова го порача Александар Милошевски, потпретседател на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), на Бизнис форумот: Франција - Балкан 2018, во организација на владината француска агенција „Бизнис Франција“. Зголемување на трговската размена меѓу Франција и земјите од регионот, искористување на потенцијалите за заедничка соработка, промоција на трговијата, со посебен акцент на воспоставување конкретни соработки во областа на земјоделството, ИКТ, инфраструктура и енергетскиот сектор како и обновливи извори на енергија е главниот фокус на Бизнис форумот. - Делегатите на Сојузот имаа можност да се запознаат со идните деловни партнери, кои би сакале да купат производи, да добијат знаење, да најдат индустриски партнер за коинвестирање, да воспостават соработка со локалните компании за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Под мотото „Запознај го својот иден партнер од Франција и Балканот“, продолжува тридневниот бизнис форум „Франција - Балкан 2018“, кој се одржува во Белград, а на кој учествува и делегација на Стопанската комора на Македонија. Активностите во текот на вториот ден се фокусирани на одржување на 6 тркалезни маси на теми од агробизнисот, автомобилскиот сектор, инфраструктурата, енергијата, дигитализацијата. Во текот на попладневните часови вчера беа претставени можностите и финансиската поддршка коишто ЕУ преку Берлинскиот процес и заедничките фондови ги нуди на земјите од Западен Балкан за поттикнување на економската соработка, како и полесно пробивање и наоѓање партнери за соработка со земјите од Унијата. Од исклучително значење е панел-дискусијата за деловното окружување и потенцијалите на Балканот за зголемување на соработката директно со Франција и индиректно преку Франција со трети земји, каде се дебатира како да се искористат добрите конекции и веќе воспоставената бизнис соработка на Србија и Франција ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Зголемување на трговската размена меѓу Франција и земјите од регионот, искористување на потенцијалите за заедничка соработка, промоција на трговијата, со посебен акцент на воспоставување на конкретни соработки во областа на земјоделството, ИКТ, инфраструктура и енергетскиот сектор како и обновливи извори на енергија е главниот фокус на Бизнис форумот: Франција – Балкан 2018“ во организација на „Бизнис Франција“, агенција на Владата на Франција. „ Настапувајќи како регион го зголемуваме интересот на Француските компаниии за пристап до пазар од над 20 милиони жители. Ова е прв чекор, кој има за цел да ја зголеми трговската размена меѓу Франција и земјите од регионот. Делегатите на Сојузот имаа можност да се запознаат со идните деловни партнери кои би сакале да купат производи, да добијат знаење, да најдат индустриски партнер за коинвестирање, да воспостават соработка со локалните компании за аутсорсинг или за заеднички влез на трет пазар, изјави Александар Милошевски , потпретседател на Сојузот на стопански ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 128 | | | веќе видена

Веднаш да се најде замена за притворената специјална јавна обвинителка Катица Јанева, порача денеска од Новаци премиерот Зоран Заев.Тој испрати јавна порака ...
сите 229 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 382 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 78 | | | веќе видена

Кандидатка за нова министерка за финансии ќе биде Нина Ангеловска, додека за функцијата нови замени-министри за економија, за образование и за политички систем ...
сите 134 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Германските фирми во Македонија вработуваат над 20 илјади луѓе

Од:
До кого (е-маил):
Порака: