Земјоделски смарт апликации врз база на агрохемиска анализа


Индивидуалните земјоделци но и земјоделските стопанства немаат навики да ги ѓубрат посевите според однапред извршени агрохемиски анализи на почвата, туку тоа го прават по сопствено убедување. Од земјоделскиот факултет при УГД велат дека и покрај тоа што во овој дел на земјата има традиција на правење на агрохемиски анализи на почвата, земјоделците се уште не ги имаат во својата редовна пракса пред ѓубрење. Професорката Фиданка Трајкова вели дека овие предизвици на модерното земјоделство треба да се надминат и земјоделците да почнат да водат поголема сметка за тоа како ѓубрат и со кои пестициди се борат против штетниците. За таа намена, изработени се и смарт апликациите кои што врз база на податоците од агрохемиската анализа даваат прецизни информации кое ѓубриво и кој пестицид се потребни на одредена култура. Сузана Мицева
| | веќе видена | слични
2 копии

Побарувачката на европскиот пазар се повеќе ги иницира индивидуалните земјоделци, но и правните лица кои се занимаваат со производство и преработка на земјоделски производи, да се преориентираат од конвенционално, во органско производство. Пазарот на органски производи е вториот најбрзо растечки пазар на глобално ниво, а македонската органска храна е конкурентна и со цена и со квалитет. - Пазарите европски бараат органски производи и се она што можеме да го произведеме се заинтересирани да го откупат-изјави ГАБРИЕЛА МИЦЕВСКА, СВИС КОНТАКТ, ПРОГРАМА ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПАЗАРНАТА ВРАБОТЛИВОСТ. Ако до пред некоја година, главна мотивација за земјоделците да се трансформираат во органски производители им беа двојно поголемите субвенции од државата, емпириските показатели укажуваат дека сега главна причина е сигурниот пласман. Жаклина Филипова од агро фирма од виничкото село Блатец, вели дека, нивната компанија покрај со производство на органски цреши, од годинава ќе се занимава и со одгледување и преработка на ...
| | веќе видена | слични

Пелагониските земјоделци на стартот од пролетната сеидба се пред голем предизвик да посејат поголеми површини со трудоинтензивни култури, пред с`е, со пченка за зрно. Пелагониските земјоделци на стартот од пролетната сеидба се пред голем предизвик да посејат поголеми површини со трудоинтензивни култури, пред с`е, со пченка за зрно. Меѓутоа, овие култури колку и да се доходовни, за успешна реколта, покрај поголемиот обем на агротехнички операции во однос на житото, неопходно е наводнување. Овој пат, природата последните неколку месеци беше дарежлива со вода и акумулацијата во ХС ``Стрежево`` забрзано се полни. Во овој момент акумалцијата ``Стрежево`` е со капацитет од 94 милиони м3 вода , а поради добарата хидролошка година и зголемениот доток на вода во месеците април и мај очекуваме акумалцијата да достигни до 112 милиони м3 вода. Со тоа, ќе можеме максимално да испорачаме вода за нашите водокорисници- рече Методија Граматковски, директор на ЈП ``Стрежево``. Оваа ситуација наложи пооптимистички плански ...
| | веќе видена | слични

Зголемувањето на пазарната конкурентност и на соработката меѓу земјоделците во Македонија, преку создавање поволни услови за развој на постојните и создавање нови земјоделски задруги ќе се поддржува со 2 милиона евра од Европската унија. Целта е со 20 нови грантови да се поттикнат земјоделците кои сакаат да формираат нови задруги и да учествуваат во проектни и обуки за развојна на бизнис планови. Финансиската поддршка од Унијата ќе помогне да се подготват измени на законите поврзани со земјоделските задруги за мерките на нивна поддршка, како и нивното формирање и функционирање . Во регистарот досега се запишани 39 земјоделски задруги, од кои седум се од големо обем, со најмалку 20 членови, а останатите 32 се од мал обем, со најмалку 10 до 19 членови. Во Европа бројот на задруги изнесува 51.000, од кои 20.000 се во Европската Унија. Методија Трајков
| | веќе видена | слични

Од ниви со градинарски култури стануваат овоштарници. Се поголем е бројот на земјоделци од југоисточниот дел кои површините со градинарски култури ги заменуваат со овошни насади. Промена се прави претежно на површините на кои долги години се одгледуваа градинарски култури на отворено, но и жито. Од агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството велат дека главна причина за тоа се климатските промени кои последните години негативно се одразуваат на производството на отворен простор. ,, Најповеќе е застапено јапонското јаболко, меѓутоа не е мал бројот на земјоделските производители кои имаат набавено посадочен материјал од овошките кои што спаѓаат во групата на јаткасти овошја, значи тоа се претежно оревот и лешникот.,, вели Стојан Глигоров, АПРЗ - Струмица. Покрај климатските промени важен фактор за ваквата одлука кај земјоделците биле и подобрите цени и посигурниот пласман на производството од долгогодишните овошни насади. ,,Земјоделските производители веќе се во постапка за пренамена на ...
| | веќе видена | слични

Земјоделецот Ристо Велков од Василево, внимателно ги набљудува пролетните зелки кои растат под пластениците распостелени во плодното струмичко поле. Вели, деновиве ќе стасаат за берба и продажба. Освен грижата дали цената ќе се задржи за да имаат профит, над него тежи и дилемата, дали наредната година, оваа сорта да ја замени со кинеска зелка или ајсберг. „За да дојде до промена на типот на културата која треба да се засади на нашите пазари треба да се исполнат два услова. Прво, дали постои расположение кај откупувачите кој тип на култура и по која цена ќе биде откупувана. Ако имам договорно производство, мислам дека ќе има расположение и кај нас земјоделците за производство на тие култури. Но, не зависи понудата на цени и типот на култури, туку дали климатските услови ќе дозволат нивно производство“,вели Ристо Велков, земјоделец од струмичко. Откупувачите се децидни. Извозниците мора да обезбедат конкурентност пред европските синџири на храна со континуирана 12 месечна набавка и квалитетен производ. Треба ...
| | веќе видена | слични

Останато

 Тамара ја сподели фото-приказната за создавањето на фантастичниот, смарагдно зелен фустан кој го носеше на евровизиската сцена. Дело на Александар Ношпал, за ...
сите 417 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп му се заканил на Иран со уништување ако ги нападне американските интереси. Ако Иран сака да се бори, тоа и официјално ќе ...
сите 186 | | | веќе видена

Сите политички субјекти, и од власта, и од опозицијата, да го насочат своето делување во интерес на остварувањето на стратешките цели на Република Северна ...
сите 246 | | | веќе видена

По оваа смена на Кикл , сите министри од коалициската партија си поднесоа оставки. ,,Во договор со претседателот на државата , му предложив на претседателот да ...
сите 156 | | | веќе видена

Нешнл интерест Реализмот значи разбирање за различните интереси и црвени линии на државите. Неможноста ова да се оствари може да доведе до повторување на ...
сите 72 | | | веќе видена

Претставничката на Македонија на годинешниот евросонг Тамара Тодевска, која настапи со песната „Proud“ по враќањето нашата земја го даде и првото интервју за ...
сите 56 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Земјоделски смарт апликации врз база на агрохемиска анализа

Од:
До кого (е-маил):
Порака: