Македонските семејства ќе можат да заработуваат од “струја од покривите“!


6 копии

Носењето на новиот закон за енергетика на Министерството за економија декларативно навестува дека Македонија се подготвува да им овозможи на граѓаните и на домаќинствата да продаваат струја и секако екстра да заработуваат. Системот наречен струја од покрив веќе на големо се применува во Европските држави Со овој системски енергетски проект овие европски држави преку законите се обрзуваат да откупат одреден процентуален минимум струја од домаќинствата преку задолжително приложување на т.н. зелени сертификати. На тој начин ја откупуваат струјата од домаќинствата и од граѓаните. Европската енергетска заедница во директивите за обновливи извори на енергија, чиј потписник е и Македонија, препорачува стимулирање вакви извори енергија кај домаќинствата. Во новиот предлог-закон за енергетика Министерството за економија предвидува можност граѓаните да заработуваат од продажба на струја што самите ја произведуваат. Предлог-законот сè уште не е усвоен, а подзаконските акти, меѓу кои влегуваат и клучните мрежни правила, ...
| | веќе видена | слични

Вештачкиот остров на Северното Море, кој ќе обезбеди обновлива енергија за 80 милиони луѓе во Европа, треба да се отвори во 2027 година, пишува Daily Mail. „ТенеТ“, национална енергетска компанија од Холандија, има план да изгради вештачки остров во средината на Северното Море, што треба да служи како поддршка за најголемата светска фарма со ветерници. Островот ќе биде сместен во Догер Банк, подводен песочен рид што се наоѓа на 100 километри североисточно од брегот на Англија, кон Данска. Догер Банк е исклучително плиток. Се наоѓа на само 20 метри длабочина и опфаќа површина од 260 километри, со широчина од околу 65 километри. Поради ова, Догер Банк е идеално место за изградба на поголема фарма со ветерници, како и вештачки острови. Поради својата позиција, електричната енергија што таму ќе се произведува ќе биде во опсег на пет европски земји. Вештачкиот остров ќе служи како центар за собирање на генерираната електрична енергија, а поради близината на ветерниците, трошоците за одржување ќе бидат многу ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Грчката национална компанија за производство на електрична енергија (Public Power Corporation – PPC), ППЦ потпиша писмо за намери за купување на Групацијата ЕДС и на сите нејзини подружници во Југоисточна Европа. Со оваа одлука грчката ППЦ има намера да влезе и во бизнисот со трговија за електрична енергија што е новина за оваа компанија, којашто за првпат ќе работи во овој сегмент од пазарот за електрична енергија и на овој начин го проширува своето портфолио. ППЦ е една од најголемите компании во Југоисточна Европа од областа на енергетиката со вкупна актива од повеќе од 15 милијарди евра и годишни приходи од над 5 милијарди евра. Основната дејност на ППЦ е производство, дистрибуција и снабдување со електрична енергија во Грција за 7.3 милиони потрошувачи и има пазарен удел од околу 85%. ППЦ е сопственик и на ХЕДНО – Операторот на Дистрибутивната Мрежа во Грција и ППЦ Обновливи извори – една од компаниите пионери во Европа за производство на електрична енергија од обновливи извори. Преносот на удели е ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев во пакет ја продава компанија ЕДС заедно со сите подружници во југоисточна Европа на грчката национална компанија за производство на електрична енергија Паблик Пауер Корпорејшн. Засега не се откриваат детали за колку пари е продадена компанијата на Анѓушев, но, според извори од претпријатието се ќе биде направено согласно законите во Македонија, а претходно ќе се обезбеди и мислење од Комисијата за заштита на конкуренцијата. Инаку грчката ППЦ е најголема фирма за струја во југоисточна Европа со годишни приходи од над 5 милјарди евра. Вицепремиерот Анѓушев уште во минатото најави можна продажба на компанијата за да избегне конфликт на интереси откако стана министер во Владата на Зоран Заев.
| | веќе видена | слични
5 копии

Грчката националнаа компанија за производство на електрична енергија ППЦ потпиша писмо на намери за купување на групацијата ЕДС во сопственост на вицепремиерот Кочо Анѓушев. Во пакет ЕДС ги продава и сите подружници во Југоисточна Европа. Се уште не е јасно за која сума е продадена компанија, но од компанијата велат дека продажбата се прави согласно законите во Македонија. „Преносот на удели е процедура којашто ќе се изведе согласно законите во нашата земја, вклучително и обезбедувањето одобрение од Комисија за заштита на конкуренција. По завршувањето на сите процедури, ППЦ во целост ќе го преземе менаџирањето на ЕДС.“ - велат од компанијата. Анѓушев претходно најави дека, откако ќе биде завршена трансакцијата, јавно ќе каже за колку пари ја продал ЕДС. Но во интервју за телевизија 24 посочи дека бизнисот со хидроцентрали останува во негова сопстевност. „Во моментот кога ќе настане конечен транспорт, електраните ќе бидат префрелни во Феро иневст. Се ќе биде транспарентно објавено.“ - изјави Кочо Анѓушев, ...
| | веќе видена | слични

Вицепремиерот Кочо Анѓушев ексклузивно за “Капитал” потврдува дека ја продава неговата компанија за трговија со електрична енергија ЕДС (Energy Delivery Solutions) на грчката државна компанија за производство на електрична енергија PPC (Public Power Corporation. Веќе е потпишано писмо на намери за продажба на целата групација на ЕДС, односно на компанијата во Македонија и сите нејзини подружници во Југоисточна Европа. Анѓушев за Капитал објаснува дека постапува како и што ветил. Имено, уште во октомври минатата година Анѓушев најави дека ќе ја продаде ЕДС, за да во иднина се избегне судирот на интереси со неговото стапување на функцијата вицепремиер и за да не се ограничи понатамошниот растот на компанијата. Многу скоро се очекува менаџментот на компанијата ЕДС да излезе и со конкретните детали околу купопродажбата. Компанијата ЕДС e водечка македонска компанија од областа на трговија со електрична енергија на пазарот на квалификувани потрошувачи, а свои подржници има во цела Југоисточна Европа. ЕДС е ...
| | веќе видена | слични

Фото: Department of Energy Јужна Австралија ќе гради големата термална електрана што ќе работи на сончева енергија, пишува Sydney Morning Herald . Градбата ќе чини 650 милиони долари, а ќе ја гради компанијата SolarReserve, со седиште во Калифорнија. Електраната Aurora, со јачина од 150 мегавати, доби и официјално одобрение за изградба од државата. Конструкцијата ќе започне годинава, а електраната ќе произведува 500 гигават часови енергија годишно, со што ќе обезбеди електрична енергија за 90.000 домови. Електраната работи со помош на хелиостати, еден вид на огледала коишто се вртат и ја фокусираат сончевата енергија на една централна кула. Кулата користи технологија на стопена сол со чија помош создава пареа којашто ја придвижува турбината и на тој начин се добива електрична енергија кога ке биде потребно. Aurora ќе биде лоцирана на 30 километри северно од Порт Агуста во Јужна Австралија.
| | веќе видена | слични

Наредната година земјава ќе ја добие правата 10-мегаватна фотоволтаична централа. Ќе биде најголема во земјава, но скромна во однос на светските достигнувања. Оваа централа ќе ја гради државната компанија Електрани на Македонија (ЕЛЕМ), на просторот на депонијата на термоелектраната „Осломеј“. Се очекува да произведува 14,5 гигаватчасови енергија и да чини 7 милиони евра. - Проектот е почнат и очекуваме сите потребни документи да ги имаме годинава, за да можеме во наредната, 2019 година, да ја изградиме централата. Најголемиот дел од работите, гредежно-монтажните и електро-зафатите, ќе се реализираат од ЕЛЕМ и од домашни фирми, со цел дел од инвестираните пари да влезат во македонската економија. Бидејќи во земјава нема производство на технологија за овие централи, ќе се увезе нужната технологија – вели Иван Трпески , директор за развој и инвестиции во ЕЛЕМ. Според првичните пресметки, потребната површина за ваква моќност на централа изнесува околу 20 хектари, но тоа ќе зависи од изборот на технологијата што ...
| | веќе видена | слични

Вештачки остров опкружен со ветерници во средината на Северното Море би можел да помогне да се донесат големи обновливи извори на енергија во Европа до 2050 година. Холандската енергетска компанија TenneT тврди дека нејзините планови за Северното Море каде има прилично силен ветер имаат потенцијал за снабдување на 70 до 100 милиони европејци со енергија од обновливи извори во период од повеќе од 30 години. Планот вклучува земјите-членки на Европската унија да соработуваат во трговијата со оф-шор фарми со ветерници поврзани со вештачки острови кои обезбедуваат ефективна платформа за доставување на енергија од обновливи извори. Во моментов фармите на ветер кои како проекти се ограничени од географски причини, не можат да ги дадат бараните капацитети поради слабиот ветер на крајбрежјата. Оф-шор фармите со ветерници ќе бидат многу поефикасни и поевтини за одржување.
| | веќе видена | слични
4 копии

Изработката на новиот закон за енергетика е во фокусот на економскиот сектор на Владата. Со новиот закон, велат, се обезбедува конкурентност во енергетиката и слобода граѓаните да одберат од кој снабдувач ќе се снабдуваат со енергенси, а се елиминира и конфликтот на интереси, како и заканата од санкции за земјава заради неспроведувањето на третиот енергетски пакет од европската легислатива.Со измените на Законот се елиминира заканата од Советот на министри за санкции, бидејќи поранешната влада не го испочитува рокот до 2016 година да го имплементира третиот енергетски пакет, односно да го либерализира пазарот. Заради неспроведување на преземените обврски од Договорот за воспоставуаање на Енергетската заедница против земјава се отворија две постапки. Првата заради кратењето на правото на избор на граѓаните, а втората за неспроведување на третиот енергетски пакет од европското законодавство. Со подготовката на новиот закон за енергетика овие две тужби ќе бидат елиминирани.Новата влада доби рок до крајот на ...
| | веќе видена | слични

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 555 | | | веќе видена

Во продолжение ја гледаме атмосферата во дел од нив, но и од Мелбурн Австралија каде Македонците се организираа за одбележување на овој  верскиот празник.
сите 259 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 681 | | | веќе видена

Секс-скандалот со експлицитни фотографии и преписките помеѓу Јелена Карлеуша и фудбалерот Огњен Врањеш, уште е главна тема во медиумите од соседството. ...
сите 189 | | | веќе видена

Гимназијалката Јована Лепосавиќ (18) прва доплива до светиот крст денеска во Земун, јавуваат српските медиуми. Младата белграѓанка која пред четири години ја ...
сите 137 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонските семејства ќе можат да заработуваат од “струја од покривите“!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: