Се намалува просечната месечна плата


Според Државниот завод за статистика просечната нето плата по вработен во февруари 2018 година изнесува 23.158 денари. Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Уметност, забава и рекреација (26.4 %), Транспорт и складирање (11.7 %) и Рударство и вадење на камен (9.9 %). Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2018, изнесува 23 158 денари. Од јануари 2018 година Државниот завод за статистика го промени досегашниот начин на прибирање на податоците за плати (хартиени обрасци со податоци чиј извор беа деловните субјекти) и премина кон користење податоци од административен извор – Управата за јавни приходи. Промената е направена со цел да се намали оптовареноста на извештајните единици и да се подобри квалитетот на податоците. Имено, Владата на Република Македонија излезе со информации дека просечната плата по вработен за месец јануари изнесувала 24.025 денари. Министерот Драган Тевдовски излезе со изјава ...
| | веќе видена | слични

Македонските работници во очајна состојба на Денот на трудот. Македонските работници во очајна состојба на Денот на трудот. 70% од работниците сметаат дека не се почитува законот за минимална плата, на 40% им е зголемено работното време, на скоро 80 отсто не им е платено или пак премалку им се плаќа за работа на празник или викенд, додека 27% од работниците се приморани дел од платата да му ја вратат на рака на газдата – ова го покажа истражувањето на околу 200 работници од повеќе градови кое го направи здружението Гласен текстилец од Штип. Незадоволството од катастрофалната состојба во која се наоѓаат работниците денеска го искажаа преку повеќе протестни маршеви. Владата теоретски ги поддржува, но засега малку направи за да ги подобри нивните права. Во истражувањето на Гласен текстилец се наведува дека ретко кој текстилен работник стигнал до минималецот од 12 илјади денари. 27% навеле дека претходниот месец имале плата од 9000 до 10. илјади денари, 11.8% земале од ...
| | веќе видена | слични

Постојано се донесуваат нови Закони кои се поврзани со македонските газди и работниците. Се поставува прашањето, дали тие Закони навистина се почитуваат и кој ги штити работниците. Во Македонија со сигурност најзагрозени се работниците во чевларската и текстилната индустрија. Ретко која фирма и кој газди е чист пред законот и пред своите работници. Овие работници постојано се жалат дека газдите се збогатуваат на нивен грб, а без да им ги даде основните услови за работа и освновите права кои ги предвидуваат законите. Дел од нив немаат платен годишен одмор. Не им се плаќа ниту боледувањето. Платата им е далеку од минималната, а за К-15 и да не зборуваме. Велат, секаде е исто. Ако го пријавиш, ќе те избрка од работа. Ќе отидеш кај друг газда, кој е ист. И така ќе се вртиш во круг. -Минатата зима бидејќи имаше многу снег, утрото кога тргнав на работа паднав на улица. Ги скршив и двете раце. Ми ги ставија во гипс. Седев дома два месеца, не одев на работа, ама не земав ни плата. Исто се случи и пред некоја година ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Здружението на граѓани на текстилните, кожарските и чевларските работнициГласен Текстилец од Штип пред месец дена направи истражување со околу 200 работници од повеќе градови, од кое се добива прецизна слика што работниците мислат за Законот за минимална плата и дали истата ја добиваат. По повод денешниот ден 1 Мај- Меѓународниот ден на трудот, овие резултати покажуваат дека македонскиот работник е во очајна состојба. На прашањето „Дали се почитува Законот за минимална плата?“, 30.9 проценти одговориле потврдно, а 70.2 проценти одговориле со „не“. „Дали секој месец добивате листови за плата?“ е следното прашање на кое со „да“ одговориле 53.7 проценти, а 46.8 проценти со „не“. За тоа дали во фирмата е утврден учинокот односно нормата, со „да“ одговориле 50.8 проценти, а со „не“ 50.3 проценти. Во однос на тоа дали им е зголемено работното време, со „не“ одговориле 58.3 проценти, додека потврдно одговориле 42.8 проценти. Од анкетираните работници, 26.7 проценти одговориле дека минатиот месец имале плате од ...
| | веќе видена | слични

На околу 200.000 невработени лица, од кои 100.000 активно бараат работа, Агенцијата за вработување не може да пополни речиси 10.000 слободни работни места кои ги огласиле работодавците. Се бараат месари, продавачи, возачи, медицински сестри, гробар, одгледувач на свињи, но и менаџери, директор на основно училиште, наставници. Платата која се нуди од работодавците е најчесто минималната загарантирана од 12.000 денари, дури и за специфични дејности како сметководител, медицинска сестра, гробар, готвач. За економист се плаќа 15.000 денари исто колку и за пејач во ноќен клуб, а за програмер дури 18.000 денари…Менаџерската плата е од 20.000 до максимум 30.000 денари. Секој ден на сајтот на Агенцијата се објавуваат новите слободни работни места, и за жал ако пред извесен период бројот на места кои не се попоплнуваат изнесуваше околу 5.000, сега таа бројка е дуплирана. На листата на лица кои бараат работа на Агенцијата заклучно со февруари годинава се регистрирани вкупно 102.834 лица кои активно бараат работа и ...
| | веќе видена | слични

„Највисоката плата за 2016 година беше 204.000 евра месечно нето. Можете да ја замислите оваа плата? Таа плата е над 1.000 пати повисока од минималната од 12.000 денари. Оној што зема минимална плата треба да работи 1.040 месеци, или 86 години и 8 месеци, за да земе една месечна плата на ова лице“. Во интервју за Факултети.мк , Здравко Савески, член на Левица, активист и синдикалец преку Фејсбук потсетува на ужасните работнички права во земјава и како секој поединец може да крене глас и да придонесе за промени. „Имаме масовно кршење на работничките права. Се работи прекувремено подолго од законски дозволеното време, не се плаќаат прекувремената работа и работата за празници, газдите бараат од работниците да им вратат дел од платите или од К-15… вели Савески.
| | веќе видена | слични
2 копии

Просечната нето-плата по вработен во февруари 2018-та година изнесува 23.158 денари и според објавените податоци на Државниот завод за статистика бележи зголемување од 3.6 проценти во однос на истиот месец лани. Според извештајот, зголемувањето се должи, пред се, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: рударство и вадење камен (за 14.5 проценти), преработувачка индустрија (за 10.7 проценти) и информации и комуникации (за 10.5 проценти). Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Уметност, забава и рекреација за 26,4 отсто, Транспорт и складирање за 11,7 отсто и Рударство и вадење на камен за 9,9 проценти. Просечна месечна бруто-плата по вработен во февруари 2018 година изнесува 33.994 денари Како ова влијае на останатите работници? Имајќи ја предвид методологијата по која се утврдува минималниот и максималниот износ на регресот за годишен одмор или популарно наречен К-15 ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Платите на граѓаните се во слободен пад. Просечната плата во февруари е за 867 денари пониска од платата во февруари. Пад на платите се бележи во сите клучни сектори во економијата. Платите рапидно паѓаат. 9.9% е падната платата во рударството, 6.3% во секторот за снабдување со електрична енергија, 11.7% пад бележат платите во транспортниот сектор, додека во секторот земјоделие платите паднале 6.11%, а во секторот уметност, забава и рекреација падот е 26.4%. Платите паѓаат, трошоците за живот растат, а државата расипнички се однесува со парите на граѓаните. Само криминалниот картел во врвот на власта, на чело со Зоран Заев може да зема обврзница од 19.5 милиони евра, со рок на враќање од 30 години и камата од 29.1 милион евра. Криминалниот картел на врвот на власт, на чело со Зоран Заев неосновано и без прекин се задолжува. Министерството за финансии ја крие вистинската висина на државниот и јавниот долг. Криминалниот картел крие дека висината на државниот долг за првпат надмина 4 милијарди, а јавниот долг ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Криминалниот картел кој ја води Република Македонија на чело со Зоран Заев ја урнисува државата. Платите на граѓаните се намалуваат, а трошоците за живот растат. Просечната плата во февруари е помала за 867 денари од платата во јануари. Еден месец траеше вештачката еуфорија на картелот на власт во врска со висината на просечната плата. Просечната плата која во јануари беше 24.025 денари, во февруари е 23.158 денари. Тоа е пад за 3%. Пад на платите бележиме во повеќе сектори. Во неколку од најдоходовните сектори во стопанството платите паѓаат. Во секторот рударство, во кој се вработени над 13.000 граѓани платите се пониски за 9.9%. Падот на платите во секторот за снабдување со електрична енергија, во кој се опфатени над 10.000 работници е 6.3%, додека во секторот транспорт во кој се вработени околу 40.000 вработени платите бележат пад од 11.7%. За 6.11% се помали платите во секторот земјоделие, сектор кој опфаќа околу 140.000 луѓе. Додека пад од неверојатни 26.4% бележат платите во секторот уметност, забава и ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Криминалниот картел што ја води Република Македонија на чело со Зоран Заев ја урнисува државата, велат денеска во соопштение од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ. „Платите на граѓаните се намалуваат, а трошоците за живот растат. Просечната плата во февруари е помала за 867 денари од платата во јануари. Еден месец траеше вештачката еуфорија на картелот на власт во врска со висината на просечната плата. Просечната плата, која во јануари беше 24.025 денари, во февруари е 23.158 денари. Тоа е пад за 3%“, се наведува во партиското соопштение. Од ВМРО-ДПМНЕ истакнуваат дека пад на платите се бележи во повеќе сектори. „Во секторот рударство, во кој се вработени над 13.000 граѓани, платите се пониски за 9.9%. Падот на платите во секторот за снабдување со електрична енергија, во кој се опфатени над 10.000 работници е 6.3%, додека во секторот транспорт во кој се вработени околу 40.000 вработени платите бележат пад од 11.7%. За 6.11% се помали платите во секторот земјоделие, сектор кој опфаќа околу 140.000 луѓе. Додека, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Павле Богоевски веќе нема кредибилитет да ги претставува граѓаните во Собранието на Република Македонија и заради тоа мора да си поднесе неотповиклива оставка, ...
сите 308 | | | веќе видена

Престижниот Форбс со пофални зборови за нашата претставничка на Евровизија, Тамара Тодевска. Тие истакнаа дека со нејзиниот одличен настап ја направија ...
сите 239 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 307 | | | веќе видена

Времето во земјава е сончево со умерена облачност, со услови за краткотраен дожд на северозапад.Во Скопје времето е претежно стабилно и суво.Од четврток ...
сите 205 | | | веќе видена

Неколку европски лидери се обидуваа да ја убедат германската канцеларка Ангела Меркел, на самитот во Романија на 9 мај, да ја прифати позицијата претседател на ...
сите 102 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Се намалува просечната месечна плата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: