Иванов во посета на МНР

16 копии

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска ќе го посети Министерството за надворешни работи, по повод 20 години независна македонска дипломатија. Претседателот Иванов ќе се сретне со министерот Милошоски, а предвидено е да одржи и предавање за младите дипломати во МНР на тема „20 година независна македонска дипломатија – состојби, резултати и идни предизвици“. Посетата на Иванов е прва официјална посета на претседателот на државата на Министерството за надворешни работи, како институција со која тесно соработува и се очекува во иднина оваа пракса да продолжи, соопшти МНР.
| | веќе видена | слични
2 копии

Претседателот Ѓорѓе Иванов на вчерашната средба со министерот за надворешни работи Антонио Милошоски, по повод 20 години независна македонска дипломатија, поведе иницијатива за одликувања заслужни странски амбасадори по завршување на нивниот мандат во Република Македонија. Со оваа иницијатива, на амбасадорите што со исклучителниот ангажман за време на својот мандат дале значаен придонес во унапредувањето на билатералните односи, на економската и на културната соработка, со еден симболичен, но значаен гест, ќе им се оддаде признание од земјата-домаќин. Станува збор за сосема нов тип одликување, кое не е предвидено со постојните ордени и одликувања што се третираат со Закон за одликувања и признанија и е надвор од надлежноста на Комисијата за одликувања и за признанија на претседателот на државата. Иванов поведе и иницијатива за дебирократизација на македонската дипломатија. Тоа значи зголемување на слободата во дејствувањето на македонските амбасадори со паралелно зголемување на одговорностите по кои и ќе ...
| | веќе видена | слични

Дваесет години независна дипломатија Зголемување на слободата во делувањето, зголемување на одговорностите, дебирократизација и поригорозна анализа и оценување на работата на амбасадорите. Ова вчера го побара претседателот на државата Ѓорге Иванов од шефот на македонската дипломатија, Антонио Милошоски, за време на предавањето кое го одржа по повод дваесет години незнависна македонска дипломатија, на тема “Дваесет години македонска независна дипломатија: резултати, состојби, предизвици“. Новите критериуми, кои ги иницира Иванов, а по кој ќе се врши оценувањето на дипломатите се јавна дипломатија - поголем ангажман и присуство на амбасадорите во јавната дипломатија, во медиумскиот и општествениот живот во земјата на акредитација; промоција на македонското стопанство и економската соработка; и промоција на културните вредности на Република Македонија. За странските амбасадори во земјава, пак, кои значајно придонеле во билатерланите односи, Иванов покрена иницијатива за одликување на заслужни странски ...
| | веќе видена | слични

Одликувања за заслужни странски амбасадори, но и дебирократизирање на македонската дипломатија, вчера како иницијативи ги поведе претседателот Ѓорге Иванов за време на посетата на нашето Министерство за надворешни работи и средбата со шефот на дипломатијата Антонио Милошоски. Иванов на средбата повел иницијатива за дебирократизирање на македонските амбасадори и дипломати. Тој притоа апелирал за зголемување на слободата во дејствувањето на македонските амбасадори со паралелно зголемување на одговорностите по кои и ќе бидат оценувани. Иванов притоа најавил поригорозна анализа и оценување на работата на амбасадорите следејќи ги критериумите за јавна дипломатија, промовирање на македонското стопанство и економската соработка, но и промоција на културните вредности. Иницијативата на Иванов за одликувањата, пак, е во насока на оддавање признание на странските амбасадори по завршувањето на нивниот мандат во земјава, а кои покажале исклучителен ангажман и значаен придонес во унапредувањето на билатералните односи. ...
| | веќе видена | слични

Дебирократизација на македонската дипломатија и поригорозна анализа и оценување на работата на амбасадорите иницираше претседателот на државата Ѓорѓе Иванов при вчерашната посета на Министерството за надворешни работи по повод 20 години независна македонска дипломатија. Тој апелираше за зголемување на слободата во делувањето на амбасадорите со паралелно зголемување на одговорностите по кои и ќе бидат оценувани. Претседателот најави дека оценувањето на работата на амбасадорите ќе се врши според неколку критериуми: јавна дипломатија - поголем ангажман и присуство на амбасадорите во јавната дипломатија, во медиумскиот и општествениот живот во земјата на акредитација; промоција на македонското стопанство и економската соработка; и промоција на културните вредности на Република Македонија. На средбата со министерот Антонио Милошоски Иванов покрена иницијатива за одликување на заслужни странски амбасадори по завршување на нивниот мандат во Република Македонија. Се работи за нов тип одликување со кое со ...
| | веќе видена | слични

Според Иванов, потребно е зголемување на слободата на делување на македонските амбасадори со паралелно зголемување на одговорностите според кои ќе биде оценувана нивната работа. „Претседателот Иванов најави поригорозна анализа и оценување на работата на амбасадорите по следниве критериуми: Јавна дипломатија - поголем ангажман и присуство на амбасадорите во јавната дипломатија, во медиумскиот и општествениот живот во земјата на акредитација, промоција на македонското стопанство и економската соработка, промоција на културните вредности на Република Македонија“, соопштуваат од Кабинетот на претседателот и од МНР. Претседателот Иванов, во рамки на посетата на министерството, одржа предавање пред младите дипломати, на кое направи рекапитулација на постигнувањата на дипломатијата во изминатите 20 години. Истовремено, Иванов покрена иницијатива за Одликувања за заслужни странски амбасадори по завршувањето на нивниот мандат во Македонија, што преставува нов тип на одликување што не е предвидено со сегашната ...
| | веќе видена | слични

Унгарија ја форсираше дебатата за Македонија, ја покрена на повисоко ниво и успеа да го насочи вниманието на Брисел кон македонскиот случај. Одредување на датум за почеток на преговори немаше, ниту пак прашањето се најде на дневен ред на Советот на Унијата, сепак Амбасадорот Ќеќеши е горд на достигнувања на Унгарија како претседавач со Унијата во изминативе 6 месеци. Според него токму Будимпешта му дала евроинтеграциски импулс на Западниот Балкан. - Ние ја ставивме Македонија на агендата за дискусии. Во Луксембург успешно го организиравме форумот ЕУ - Западен Балкан, кој беше одлична можност, токму пред Европскиот самит, вашата земја и вашиот Министер да ја претставата вашата позиција и идните тенденции. Така што во таа смисла, сметам дека во последните 6 месеци, многу повеќе се дискутираше за Македонија во споредба со претходно. Ние дадовме можности, вам и на вашите политичари да бидете во фокусот - изјави Ференц Ќеќеши, Амбасадор на Унгарија во РМ. Ромпуј не се охрабри да ја стави Македонија на ...
| | веќе видена | слични

Претседателот Инавов денеска во МНР најави иницијатива за зголемување на слободата во делувањето на македонските дипломати заедно со зголемување на одговорноста. Работата на амбасадорите ќе се анализира ригорозно и ќе се оценува. „Претседателот Иванов покрена иницијатива која се однесува на македонските амбасадори и дипломати, поточно на де-бирократизација на македонската дипломатија“ стои во соопштението од Кабинетот. Критериумите според кои амбасадорите треба да се оценуваат, се следните: 1. Јавна дипломатија - поголем ангажман и присуство на амбасадорите во јавната дипломатија, во медиумскиот и општествениот живот во земјата на акредитација 2. Промоција на македонското стопанство и економската соработка 3. Промоција на културните вредности на Република Македонија Претседателот денеска во МНР се сретна со министерот Милошоски и одржа предавање на младите дипломати на тема “Дваесет години македонска независна дипломатија: резултати, состојби, предизвици’’. Имајќи предвид дека МНР ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопје, 27 јуни – Да се искорени бирократијата во дипломатијата е дел од задачите на кои во следниот период треба да работи македонската дипломатија, смета претседателот Ѓорге Иванов, кој денеска го посети Министерството за надворешни работи. Ккао што рече Иванов, потребно е зголемување на слободата на делување на македонските амбасадори со паралелно зголемување на одговорностите според кои ќе биде оценувана нивната работа. „Претседателот Иванов најави поригорозна анализа и оценување на работата на амбасадорите по следниве критериуми: Јавна дипломатија - поголем ангажман и присуство на амбасадорите во јавната дипломатија, во медиумскиот и општествениот живот во земјата на акредитација, промоција на македонското стопанство и економската соработка, промоција на културните вредности на Република Македонија“, соопштуваат од Кабинетот на претседателот и од МНР. Иванов, во рамки на посетата на министерството, одржа предавање пред младите дипломати, на кое направи рекапитулација на постигнувањата на дипломатијата ...
| | веќе видена | слични

Иницијативи за одликување на заслужни странски амбасадори и де-бирократизација на македонската дипломатија покренал претседателот Ѓорге Иванов на денешната средба со министерот за надворешни работи (МНР), Антонио Милошоски, по повод 20 години од македонската дипломатија, соопштуваат од претседателскиот кабинет. Имено, како што стои во соопштението, ќе се одликуваат странски амбасадори кои за време на ангажманот дале исклучителен придонес за унапредувањето на билатералните односи во економската и културната соработка. Што се однесува до македонските амбасадори, пак, се наведува дека „таткото на нацијата“ побарал поригорозна анализа и оценување на нивната работа по следните критериумите јавна дипломатија, ппромоција на домашното стопанство и културните вредности на земјава. „ Во предавањето пред младите дипломати, Претседателот направи рекапитулација на резултатите и постигнувањата на македонската дипломатија во пресрет на 20 годишнината од независноста и ги посочи предизвиците со кои се соочува македонската ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Руската авиокомпанија „Аерофлот“ ќе ја откаже до ноември нарачката на 20 авиони „Боинг 737 Макс“, освен ако компанијата Боинг може да и гарантира безбедност на ...
сите 239 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател, Стево Пендаровски денеска се повлече од учеството во Комитетот за интеграција на Република Северна Македонија во НАТО Алијансата. ...
сите 158 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател, Гордана Силјановска-Давкова, вчера оствари средба со граѓаните во општина Крива Паланка и разговараше со нив за енормното загадување ...
сите 134 | | | веќе видена

За само неколку дена, лидерот на ВМРО ДПМНЕ, три пати остро ја нападна Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, споменувајќи мафијашко и рекетарско ...
сите 226 | | | веќе видена

,,Во Венецуела има над 20 000 кубански војници на важни локации . И навистина владеат. Имаме и колумбиски герилци , бунтовници кои контролираат делови ан ...
сите 148 | | | веќе видена

Во своето гостување во емисијата „И што сега“ на МРТ, потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николовски повикувајќи се на изјавата на Заев, истакна дека ...
сите 76 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Иванов во посета на МНР

Од:
До кого (е-маил):
Порака: