За работниците социјална сигурност, за партиите дневна политика

Од идеја до реализација: патот на минималецот Македонија веќе не е единствената земја која нема утврдена минимална плата, откако по повеќегодишни преговори Владата, Синдикатот и работодавачите го определија износот на минималецот. Според утврденета сума од 8.050 денари, по се изгледа дека е направен компромис меѓу првичниот предлог на синдикатите, кои бараа минималната плата да изнесува околу 9.000 денари. Во целиот тек на дебатите за минималната заработувачка, работодавачите истакнуваа дека оваа сума за нив е висока. Со изјавата на премиерот Никола Груевски, дека ќе се носи закон за минималната плата до крајот на годинава, се расчисти и дилемата - дали прашањето за минималецот ќе се затвори со закон, или ќе се решава низ колективните договори. Владата го одржа ставот, најниската плата да биде резултат на договор меѓу социјалните партнери и да е утврдена врз основа на направени детални анализи. Сојузот на синдикатите се залагаше минималната плата да биде утврдена врз основа на детална анализа и да се ...
| | веќе видена | слични

Работниците во Македонија сега имаат минимална плата. [Ројтерс] За првпат синдикатите, работодавачите и македонската влада се согласија да одредат мининална плата во земјата. Според договорот, кој го објави премиерот Никола Груевски во саботата (1-ви октомври), работниците мора да бидат платени најмалку 130 евра месечно. Со договорот ќе се зголемат примањата на околу 65.000 работници, чии плати се под овој стандард. Законот за минимална плата ќе влезе во сила во 2012 година. Tурскиот министер за енергија, Танер Јилдиз, во саботата (1-ви октомври) објави дека неговата земја одлучи да го прекине постојниот договор за дотур на природен гас со рускиот гигант Газпром. Одлуката беше донесена откако руската страна одби да ги намали цените на својот дотур. Во 2010 година рускиот дотур на гас за Анкара достигна 18 милијарди кубни метри. Министрите за финансии на еврозоната ја повикаа Грција во понеделникот (3-ти октомври) да преземе нови мерки на штедење и да продолжи со напорите за приватизација, со цел ...
| | веќе видена | слични

Дваесет години траеше борбата на македонските синдикати за утврдување на минималната плата. Конечно Владата донесе одлука таа да изнесува 8.050 денари нето, односно 12.265 бруто. Од ова владина одлука задоволни се сите кои учествуваа во преговорите, и синдикатие и Владата и работодавачите. Договорот е постигнат по пат на консензус на тој начин што била најдена средина помеѓу барањата на работодавачите и синдикатите, бидејќи доколку би се утврдила многу ниска минимална плата би биле оштетени работниците, а доколку таа била премногу висока тогаш би можело да дојде до отпуштање на вработените. - Не треба да постои сомнеж дека ова е решение на поединци, беа консултирани сите. Ова е консензуален договор постигнат со консултации на сите засегнати, ќе изјави Министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски. Задоволни се и од Сојузот на синдикати на Македонија - Договорот претставува голема историска победа на синдикалното движење во Македонија, бидејќи по 20 години преговори успеавме со социјалните партнери ...
| | веќе видена | слични

Договорената минимална плата од 8.050 денари сега е во расчекор со висината на социјалната помош, која се движи од 2.000 до 5.000 денари, сметаат експертите Надлежните тврдат дека социјалната помош се усогласува со трошоците на живот за претходната година Социјалната помош што ја примаат најсиромашните семејства во државата е двојно, па и тројно пониска од висината на минималната плата што деновиве ја договорија Владата, работодавците и синдикатот и е наменета за најзагрозената категорија работници. Бројката на едните и на другите е приближно иста, околу 60.000, но разликата е во тоа што работниците треба да ја заработат минималната плата од 8.050 денари, додека социјалците и со седење дома добиваат помеѓу 2.000 и 5.000 денари месечно, во зависност од бројот на членови во семејството. А трошоците за живот се исти за сите. - Ако зголемуваат за нив, треба и нам да ни дадат повеќе пари, зашто и јас треба да купам леб и млеко за семејството, да платам струја, вода, дрва за греење и за сето тоа добивам 3.700 ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Договорената минимална плата од 8.050 денари нема да доведе до отпуштање работници во индустријата, а за работодавците што нема да го почитуваат законот, кој треба да стапи во сила од 2012 година, ќе следуваат високи казни - изјави вчера претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија, Живко Митревски. Тој тврди дека законот ќе придонесе за двојно зголемување на цената на трудот за околу 65.000 работници, кои досега работеле во тешки услови со пониски плати. - Еден од условите за работодавците е доколку ја зголемат платата, да не отпуштаат работници - рече Митревски, додавајќи дека утврдената минималната плата следува по низа анализи кои покажале дека износот од 8.050 денари е прифатливо решение за социјалните партнери. Според него, договорот е голема историска победа на синдикалното движење во Македонија, бидејќи се носи по 20 години преговори. Митревски верува дека најниската плата во земјава ќе биде повисока од минималната. - Минималната плата во Македонија нема да биде само 8.050 денари зашто е ...
| | веќе видена | слични

По 20 години преговори успеавме со социјалните партнери да договориме донесување закон за минимална плата, истакна претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) Живко Митревски, кој изрази задоволство од постигнатиот договор за минимална плата и верува дека најниската плата во Македонија ќе биде поголема од минималната. -Договорот претставува голема историска победа на синдикалното движење во Македонија. Законот ќе придонесе за двојно зголемување на цената на трудот за околу 65.000 работници - рече Митревски, појаснувајќи дека минималната плата нема да биде само 8.050 денари, зашто е утврдено оваа плата да изнесува 39 отсто од просечната плата исплатена во стопанството. Според него, со зголемувањето на платата во стопанството ќе расте и минималната плата која е резултат на обемни преговори и истражување и е утврдена за да не предизвика испуштање на работниците. Во Македонија износот на минималната плата е повисок од оној во Шпанија, Словачка, Чешка и Хрватска. Тој не очекува да има проблеми ни ...
| | веќе видена | слични

Сојузот на синдикати бара од работодавачите што поскоро да ги зголемат платите во стопанството, а минималната плата да ја воведат без да отпуштаат работници. Повикот на синдикалниот лидер Митревски доаѓа само три дена откако самиот тој се согласи со Законот за минимална плата, кој за индустриите во кои платите се најниски ќе важи дури по три години. Засега не се знае колкави ќе бидат казните за компаниите кои нема да го почитуваат законот. Грејс периодот од три години ќе важи за текстилната и кожарската индустрија, во кои работниците се најзагрозени. Текстилците имаат просечни примања од 5.500, а платите во кожарскиот сектор се и под 5000 денари. Синдикалците сепак се оптимисти дека компаниите можат да ги зголемат платите до крајот на годинава. "Платите во текстилната индустрија може да се зголемат ако не од наредниот месец, тогаш од декември, а во кожарската реално зголемување може да има во февруари" - вели Анѓелко Анѓелковски од синдикатот за текстилна индустрија при ССМ. Минималната плата, треба да ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Сојузот на синдикатите на Македонија - ССМ е задоволен од постигнатиот договор за минимална плата со економско-социјалните партнери и верува дека најниската плата во Македонија ќе биде поголема од минималната. - "Договорот претставува голема историска победа на синдикалното движење во Македонија, бидејќи по 20 години преговори успеавме со социјалните партнери да договориме донесување закон за минимална плата", рече претседателот на ССМ Живко Митревски на денешната прес-конференција. Живко Митревски посочи дека законот ќе придонесе за двојно зголемување на цената на трудот за околу 65.000 работници. - "Минималната плата во Македонија нема да биде само 8.050 денари зошто е утврдено оваа плата да изнесува 39 отсто од просечната плата исплатена во стопанството. Тоа значи дека со зголемувањето на платата во стопанството ќе расте и минималната плата", појасни Митревски и додаде дека најниската плата ќе биде поголема од минималната.
| | веќе видена | слични

Со новиот закон ќе има сериозни казни за работодавците, засега е тајна, какви ќе бидат тие Работодавците ќе се казнуваат, ако од наредната година не почнат да исплатуваат минимум плата од 8.050 денари, како што пред неколку дена се договорија социјалните партнери. Какви ќе бидат санкциите и кој ќе ги спроведува дополнително ќе се утврдува во новиот закон, кој треба да се донесе до крајот на годинава, а ќе стартува од 2012 година. Но, едно е сигурно. Казни ќе има. На тоа веќе се согласиле Синдикатот, работодавците и Владата, кои заеднички за кратко време треба да го подготват законот. „Дефинитивно завршивме со тоа дали некој во државава може или не може да исплатува минимална плата. Со стапувањето во сила на новиот закон, се предвидуваат сериозни санкции за сите работодавци што нема да го почитуваат. Идејата е навистина да се спроведе една дисциплина и да се види кој во државава може да биде работодавец, а кој не може“, рече на вчерашната прес-конференција Живко Митревски, претседател на ССМ. Од синдикатите ...
| | веќе видена | слични

Минимална плата од 8 050 денари или казни за газдите. Синдикатот решителен дека со новата одлука мора да се зголеми цената на трудот. Овој чекор не смее да доведе ниту до отпуштање на работници тврди првиот синдикалец. Раководствата на фабриките биле предупредени дека од јанури ќе мора да ја исплаќаат месечно одредената сума на секој вработен , но при тоа да не го намалуваат нивниот број. За тоа ќе биле запознаени и сите заинтересирани инвеститори. Минималната плата во Македонија нема да биде само 8.050 денари зошто е утврдено оваа плата да изнесува 39 отсто од просечната плата исплатена во стопанството. Тоа значи дека со зголемувањето на платата во стопанството ќе расте и минималната плата, појасни Митревски и додаде дека најниската плата ќе биде поголема од минималната. Денеска текстилците и кожарските работници месечно добиваат помалку од 5 000 денари за својот труд. Според новата одлука, дел од газдите во текстилната индустрија одлучиле да почнат со зголемување на платите уште од декември годинава, а во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ Благица Ласовска, изрази загриженост за безбедноста на поранешниот собраниски претседател, Трајко Вељаноски, за чиј имунитет се ...
сите 436 | | | веќе видена

Семејството Шаулиќ, блиски роднини и пријатели утрово го посетија вечното почивалиште на кралот на народната музика. Гробното место на некрунисаниот крал е ...
сите 281 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Владата треба да продолжи со нормализација на ситуацијата и внатре во државата и надвор, изјави вечерва лидерот на ДПА, Мендух Тачи. - Со нормализација на ...
сите 133 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

За работниците социјална сигурност, за партиите дневна политика

Од:
До кого (е-маил):
Порака: