Македонија најдобра во регионот според индексот на економски слободи

2 копии

Македонија е на 43. место од вкупно 177 земји на листата на индексот на економски слободи за 2013 година и е најдобро рангирана од земјите во регионот. Според вкупните резултати од 43 земји во Европа државата е рангирана на 21 место што е над просекот за регионот и светскиот просек. Според денеска објавените резултати од годишното истражување што го прави американската фондација „Херитиџ“ и весникот „Волстрит џурнал“, Македонија се наоѓа во групата на главно умерено слободни економии. Во оваа група се земјите рангирани од 36. до 79. место. По Македонија следи Албанија која е на 58 место, Бугарија на 60, Турција на 69, Црна Гора на 70, Словенија на 76, Хрватска 78, Србија 94 место и БиХ 103. Грција со 55,4 индексни поени е на 117 место и е најлошо рангирана од земјите во регионот. Косово не е вклучено во листата. Како што е посочено, со 68,2 индексни поени и 43. место Македонија бележи умерено опаѓање во однос на претходната година за 0,3 поени. Опаѓање има во монтерните слободи, слобода од корупција и ...
| | веќе видена | слични

Во извештајот се наведува дека системски слабости сѐ уште постојат во однос на заштитата на правата од сопственост и примената на антикорупциски мерки. Има слабости и во правосудниот систем, кој е поткопан од корупција и подложен на политичко влијание Политичките влијанија и корупцијата во судството се уште црна точка во извештајот за Македонија ИСТРАЖУВАЊЕ НА „ХЕРИТИЏ“ И „ВОЛСТРИТ ЖУРНАЛ“ Македонија се најде на 43-то место од вкупно 177 земји рангирани на листата за економските слободи за 2013 година. Според резултатите од истражувањето на американската фондација „Херитиџ“ и весникот „Волстрит журнал“, нашата земја е економски послободна од сите земји во регионот. Македонија се наоѓа во групата на главно умерено слободни економии. Во оваа група се земјите рангирани од 36-то до 79-то место. Од земјите од регионот, по Македонија, на листата следува Албанија, која е на 58-то место, Бугарија на 60-то, Турција на 69-то, Црна Гора на 70-то, Словенија на 76-то, Хрватска на 78-то, Србија на 94-то и БиХ на ...
| | веќе видена | слични

Македонија најдобра во регионот во економските слободи Македонија со умерено слободна економија се најде на 43 место во светот, 21-ва е во Европа од 43 држави и најдобра од земјите во регионот. За министерот Зоран Ставрески, високиот ранг е само потврда за системско подобрување на работата на фирмите, на амбиентот за слобода на претприемништво и обезбедување рамен терен за сите компании Според индексот на економски слободи, Македонија со умерено слободна економија се најде на 43 место во светот, 21-ва е во Европа од 43 држави и најдобра од земјите во регионот. Ранг листата произлегува од објавените резултати од годишното истражување што го прави американската фондација Херитиџ" и весникот Волстрит журнал", каде Македонија е рангирана на ова високо место од вкупно 177 земји опфатени со анализата за 2013 година. Според вкупните резултати, по Македонија која има 68,2 индексни поени, следи Албанија која е на 58 место, Бугарија на 60, Турција на 69, Црна Гора на 70, Словенија на 76, Хрватска 78, Србија 94 место и ...
| | веќе видена | слични

Македонија е регионален лидер според економската слобода. Во рангирањето на американската фондација „Херитиџ“ и весникот „Волстрит Журнал, од анализирани 117 земји Македонија е на 43-та позиција. Во извештајот е нотирано подобрување во контролата на владините трошоци, во борбата против сиромаштијата, во трговската слобода и растот на приходите. Скромен пад бележиме во монтерната слобода, слободата од корупција и слободата на пазарот на трудот. Се на се, македонската економија е оценета како умерено слободна и е пред регионалните економии. - Задоволство е кој било извештај или рангирање да ја става Македонија на место кое е најдобро во Југоисточна Европа и во овој извештај уште еднаш Македонија најдобра во регионот и тоа е потврда дека она што го работиме е системско подобрување на амбиентот за работење на фирми, за слобода, за претприемништво и можноста претпријатијата да имаат рамен терен за игра. Ова е поттик да видиме каде има простор за подобрување, вели министерот за финансии, Зоран Ставрески. Според ...
| | веќе видена | слични

Македонија е умерено слободна економија- покажуваат резултатите од економската анализа на Волстрит журнал и фондацијата Хертриџ Од вкупно 177 земји, Македонија со 68,2 индексни поени се најде на 43 место според индексот на екномоски слободи за престојнава година - што е најдобра позиција од земјите на западен Балкан. Но, споредбено со претходната година државата бележи умерно опаќање од 0,3 поени. Слабостите се детектирани кај монтерните слободи, корупција и слобода на пазарот на трудот. Заштита на правото на сопственост и примената на антикорупциските мерки се дефинрата во анализата како системски слабости. Дополнително се истакнува дека правосудниот систем е поткопан од корупција и поддложен на политичко влијание. Додека пак мал прогрес е евидентиран во контролата на владините трошоци и слободата во трговијата. -Постигнат е значаен прогрес во раст на приходите и намалување на сиромаштијата. Конкурентниот рамен данок и прифатливиот режим на трговија поддржан од релативно ефикасна регулаторна рамка го ...
| | веќе видена | слични

Македонија со 68,2 поени од можни 100 се најде на 43. место во светот на годинашниот Индекс на економски слободи кој вчера го објавија фондацијата „Херитиџ“ и весникот „Волстрит журнал“. Во споредба со 43 европски земји, пак, Македонија е на високото 21. место. Така, соседна Албанија е на 58. место, Романија на 59., Бугарија е на 60. место, Турција на 69., Црна Гора на 70. место, Србија на 94., Босна и Херцеговина на 103. место, а Грција на 117. место. Генерално земено, Македонија се наоѓа во групата на земји со умерено слободни економии кои на листата се наоѓаат од 36. до 79. место. Во споредба со лани земјата бележи мал пад во економските слободи од 0,3 поени, со намалување на монетарната слобода, слобода од корупција, и слобода на работната сила. Мал напредок е забележан во контролата на владината потрошувачка, како и во слободната трговија. - Македонската транзиција кон поотворен и флексибилен економски систем е олеснета од суштествени реформски мерки во изминатите 10 години. Покрај одржувањето на ...
| | веќе видена | слични

Извештајот ги истакнува придобивките во управувањето со јавните расходи во Турција. [AФП] Економиите на Турција и седум земји од Југоисточна Европа се класифицирани како „умерено слободни“ во годишниот извештај објавен во четвртокот (10-ти јануари), но просечното ниво на економската слобода во светот само малку се подобри минатата година. Извештајот Индекс на економската слобода, подготвен од Фондацијата Херитиџ и Вол стрит џрнал, го наведува Хонг Конг како најслободна економија во светот, по што следат Сингапур, Австралија, Нов Зеланд и Швајцарија. Осум земји од Југоисточна Европа -- Албанија, Бугарија, Хрватска, Кипар, Македонија, Црна Гора, Романија и Турција -- се класифицирани како „умерено слободни“. Турција се рангираше на 69-тото место, од 73-тото минатата година. Повисоката оценка ги одразува „придобивките во управувањето со јавните расходи, бизнис слободата и слободата на работната сила која ги надмина падовите во инвестициската слобода и слободата од корупција“, се вели во извештајот. Кипар се ...
| | веќе видена | слични

Македонија е на 43. место од вкупно 177 земји на листата на индексот на економски слободи за 2013 година. Според резултатите од годишното истражување што го прави американската фондација „Херитиџ“ и весникот „Волстрит џурнал“, Македонија е оценета со 68,2 индексни поени што значи опаѓање во однос на претходната година за 0,3 поени. Регистрирано е намалување на монтерните слободи, слобода од корупција и слобода на пазарот на трудот. Од друга страна, забележани се мали подобрување во контролата на владините трошоци и слободата во трговијата. Македонија се наоѓа во групата на главно умерено слободни економии, рангирани од 36. до 79. место. Позицијата на листата ја прави Македонија најдобро позиционирана според економските слободи од земјите во регионот. Меѓу европските држави го зазема 21. место што е над просекот за регионот и светскиот просек. Следи Албанија која е на 58. место, Бугарија на 60., Турција на 69., Црна Гора на 70., Словенија на 76., Хрватска 78., Србија 94. место и БиХ 103.. Грција со 55,4 ...
| | веќе видена | слични

Во регионот први во Европа 21 први по економската слобода. Американската фондација Херитиџ и Волстрит џурнал во годишното истражување, Македонија ја сместиле во групата умерено слободни економии. Од вкупно 177 земји на листата ние се наоѓаме на 43 место. На европско ниво пак истражувани биле 43 земји, каде ние сме на високото на 21 место, додека во споредба со регионот сме биле убедливо најдобри. Веднаш по нас следува Албанија со 58 место, Бугарија со 60, Турција 69, Црна Гора со 70 Словенија 76, Срвија 94 и Босна и Херцеговина која е сместена на 103 место. Убедливо најлошо рангирана од опкружувањето е Грција која се наоѓа на 117, а соседно Косово не е ниту вклучено во истражувањето. Од Владата велат дека рангирањето е доказ за напорите за подобрување на деловната клима и создавање на еднакви услови. Тоа претставува рамен терен за игра на сите компании. Реформските мерки во изминатите 10 години и олеснетиот флексибилен економски систем придонесоа за добриот ранг на македонија. со одржување на ...
| | веќе видена | слични

Останато

„Апелацискиот суд мора да се издигне над политичкиот притисок и нарачани притвори мотивирани само и само од политичкиот прогон кој што се спроведува врз ...
сите 427 | | | веќе видена

СДСМ е единствената партија во Европа која ја води лице, три пати аболицирано за тежок криминал и злоупотребувајќи ја моќта и институциите наредува политички ...
сите 272 | | | веќе видена

Во Хрватска попладнево е издадено црвено предупредување од Државниот хидрометеоролошки завод за следните два дена, кога се очекуваат вистински зимски услови и ...
сите 285 | | | веќе видена

Синоќешниот протест пред Собранието против уставните измени за малку не ескалираше во насилство. Како што се чини ниту самите противници на овие измени, не ...
сите 84 | | | веќе видена

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, вечерва изјави дека поранешниот премиер на Република Македонија, Никола Груевски од Македонија се упатил кон ...
сите 291 | | | веќе видена

Во Студенчишкиот канал во Охрид каде денес поради недостаток на вода и кислород се гушат тони плашица, попладнево почна спасувањето на рибата. btr „Ние веднаш ...
сите 31 | | | веќе видена

Предлог Буџетот за 2019 предложен од Владата предводена од СДСМ е развоен и обезбедува повеќе пари кај граѓаните, поголема социјална еднаквост и подобра ...
сите 231 | | | веќе видена

На синоќешниот говор во Гостивар, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ , Христијан Мицкоски го обвини премиерот Зоран Заев дека води политички терор против опозицијата. Тој ...
сите 259 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија најдобра во регионот според индексот на економски слободи

Од:
До кого (е-маил):
Порака: