Почнува Светскиот економски форум во Виена

4 копии

Дводневниот Светски економски форум за Европа и Централна Азија почнува денеска во Виена, со учество најавија над 500 претставници од политиката, бизнисот, академијата и цивилниот сектор од 67 држави Главни теми на форумот ќе бидат, проширување на границите на иновациите, глобалната компетитивност, ресурсите и ризикот на отпорност. Предвидено е учесниците да разговараат и за глобалните прашања, вклучувајќи ги политичките превирања во северна Африка, иднината на еврото, прашањето за енергетските ресурси по кризата во Јапонија и да се оцени кој остварува најбрз раст. Според најавената на собирот ќе присуствуваат претседателите и премиерот на Ерменија, Австрија, Грузија, Унгарија, Киргистан, Летонија, Молдавија, Црна Гора, Словенија, Таџикистан и Украина, како и 24 министри и повеќе од 150 шефови на најважните глобални компании, а покрај нив и 50 јавни личност од над 30 земји. Поради форумот австриската полиција воведе зајакнати мерки за безбедност, центарот на Виена е претворен во забранета зона, а пред ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Во кои насоки треба да се движат економиите во посткризниот период е главната дебата на Светскиот економски форум во Виена. Македонија се обидува да привлече инвеститори и да го зголеми извозот правејќи реформи за подобрување на конкуретноста. Земјава во Виена пред компаниите ја преставува министерот за економија Фатмир Бесими. Форумот бара и одговорите на глобалниот раст на цените. Бесими вели дека Владата презела неколку мерки за лимитарање на поскапувањата, но од друга страна земјата има и бенефит од поскапата храна. На Светскиот економски форум во Виена се среќаваат лидерите од Европа и Централна Азија со идеја да ги спојат најголемиот и најбрзорастечкиот пазар во светот. превземено од mkfondovi
| | веќе видена | слични
3 копии

Дводневниот светски економски форум за Европа и за централна Азија вчера почна во Виена, со учество на повеќе од 500 претставници од преку 67 земји. Форумот, кој се одржува во виенската палата „Хофсбург“, ја отвори австрискиот канцелар Вернер Фајман, кој оцени дека централна Азија и Европа имаат многу заеднички интереси и слични предизвици и поради тоа е важна меѓусебната соработка. - Двата региони тешко се погодени од кризата. Иновациите имаат клучна улога, заедно со образованието, истражувањето и со промоцијата на социјалните стандарди во надминувањето на последиците од кризата - истакна Фајман. Тој наведе дека одржливиот развој бара енергетска политика, која се заснова на безбедна енергија. Според него, неопходно е да се разговара за зелена технологија додавајќи оти Австрија е една од лидерите во Европската унија кога станува збор за производство на електрична енергија од обновливи енергетски извори. Претседателот на Австрија, Хајнц Фишер, посочи дека Виена секогаш ги поддржувала земјите што настанаа по ...
| | веќе видена | слични

Порачуваат 500 лидери на Светскиот економски форум во Виена Повеќе од 500 лидери од политичката, бизнис и академската сцена од повеќе од 67 држави се собраа вчера во Виена на годишната конференција на Светскиот економски форум (VEF). Според австрискиот вицеканцелар и шеф на дипломатијата Михаел Шпинделегер, овој состанок е од особена важност за државите од Централна Европа и Азија, кој има за цел да ги интегрира, модернизира и експанзира ставовите на државите од овие региони. Овогодинешната програма е фокусирана на три темелни проблеми: глобалната компетитивност, соодветна употреба и искористеност на ресурсите како и менаџирањето со можните ризици во која било област. За австрискиот вицеканцелар, Шпинделегер ова претставува особена можност за австриските претпријатија засилено да инвестираат во Кавказ, истакнувајќи дека Австрија мора да стане врска меѓу евроазискиот простор и Европа. Покрај иновациите како носечка тема на конференцијата, ќе се дискутира и за арапската револуција, иднината на еврото, ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Проширување на границите на иновациите е темата на која светските лидери расправаа вчера на Светскиот економски форум за Европа и Централна Азија 2011, на кој учествува и министерот за економија, Фатмир Бесими. Лидерите се согласија дека различните, но многу зависни економии на Европа и Централна Азија достигнаа критична точка. Додека развиените економии на ЕУ доживуваат фискална строгост и побавен раст, економиите во источните делови на Европа и во Централна Азија се борат со притисокот на брзиот раст. Сите економии бараат структурни реформи, посебно во подрачјата на трудот и услугите, во делот на истражувањата и развојот, како и политиките на иновации, со што би се справиле со брзите демографски промени. Министерот Бесими, на маргините на форумот, оствари средби со вицепремиерот за економски прашања на Република Хрватска, Домагој Иван Милошевиќ, австрискиот вицеканцелар и федерален министер за европски и меѓународни односи, Михаел Шпинделгер, шефот на грчката дипломатија, Димитрис Друцас, основачот и ...
| | веќе видена | слични

Проширување на границите на иновациите, глобалната компетитивност, ресурсите и ризикот на отпорност ќе бидат главните теми на дводневниот Светски економски форум за Европа и за Централна Азија што вчера почна во Виена, со учество на повеќе од 500 претставници од над 67 земји. Форумот што се одржува во виенската палата Хофбург ја отвори австрискиот канцелар Вернер Фајман, кој оцени дека Централна Азија и Европа имаат многу заеднички интереси и слични предизвици и поради тоа е важна меѓусебната соработка. - Двата региона тешко се погодени од кризата. Иновациите имаат клучна улога, заедно со образованието, истражувањето и промоцијата на социјалните стандарди во надминувањето на последиците од кризата - истакна Фајман. Тој наведе и дека одржливиот развој бара енергетска политика која се заснова на безбедна енергија. Според него, неопходно е да се разговара за зелена технологија. Претседателот на Австрија, Хајнц Фишер, посочи дека Виена секогаш ги поддржувала земјите што настанаа по распадот на СССР. - Земјите од ...
| | веќе видена | слични

Лидерите кои учествуваат на Економскиот форум во Виена се согласуваат дека економиите од Европа и Централна Азија кои зависат една од друга ја достигнале критичната точка. Развиените економии во Европската унија доживуваат финансиски застој и бавен раст на економијата. Но, сите економии бараат структурни реформи, пред се во областа на трудот и услугите, во истражувачката дејност и политичкиот развој со цел да се случат брзи демографски измени. Ова се некои од заклучоците од дискусијата на светските лидери на средбата во Виена. Министерот за економија Фатмир Бесими по презентацијата на домашната економија имал средби и со вицепремиерот за Економски прашања на Република Хрватска Домагој Иван Милошевиќ и со австрискиот подканцелар и министер за европски и меѓународни прашања Мајкл Шпинделегер, со шефот на грчката дипломатија Димитрис Друцас и со извршниот претседател на Економскиот светски форум, Клаус Шеаб. „Економскиот светски форум за Европа и Централна Азија кој што се одржува во Виена е продолжување на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Потребно е да се прошират границите на иновациите на пошироки простори и сектори доколу економиите на Европа и Азија сакаат да ја вратат конкурентната предност во ребалансот на глобалната економија. Ова е заклучокот од дебатата на светските лидери кои учествуваат на Светскиот економски форум (СЕФ) за Европа и Азија, а се одржува во Виена, Австрија. Лидерите се согласија и дека голем број на развиени економии од Европа и Азија ја достигаат критичната точка при што доживуваат фискална строгост и побавен раст. На форумот беше истакнато дека сите економии треба да имаат структурни реформи, посебно во подрачјата на трудот и услугите, во делот на истражувањата и развојот, како и политиките на иновации, со цел да успеат да се справат со брзите демографски промени. На Светскиот форум учествуваше и министерот за економија Фатмир Бесими каде на средба со претставници на светските деловни кругови разговараше за перспективите за одржлив развој на Европа и Централна Азија, поттикнување и развој на конкурентноста, ...
| | веќе видена | слични

Министерот за економија Фатмир Бесими учествува на Светскиот економски форум за Европа и Централна Азија 2011, во Виена, посветен на проширување на границите на иновациите. Лидерите се согласија дека различните, но многу зависни економии на Европа и Централна Азија достигнаа критична точка. Додека развиените економии на Европската Унија доживуваат фискална строгост и побавен раст, потенцираа на форумот, економиите во создавање во источните делови на Европа и во Централна Азија се борат со притисокот на брзиот раст. Според присутните, сите економии бараат структурни реформи, посебно во подрачјата на трудот и услугите, во делот на истражувањата и развојот, како и политиките на иновации, со цел да успеат да се справат со брзите демографски промени. За да ја вратат својата конкурентска предност во ребалансот на глобалната економија, централноевропските и азиските економии мораат да ги прошируваат границите на иновациите на пошироките простори, сектори и генерации, заклучија светските лидери на средбата во ...
| | веќе видена | слични

Во Виена денеска со учество на претставници од 67 земји е отворен Светскиот економски форум за Централна Азија и Европа со пораката дека Централна Азија е важна за Европа, особено кога станува збор за енергетските ресурси. Отворајќи ја конференцијата во виенската палата Хофбург, австрискиот канцелар Вернер Фајман оцени дека Централна Азија и Европа имаат многу слични интереси и предизвици и дека токму затоа е важна меѓусебната соработка. „ И двата региони беа тешко погодени од кризата. Иновациите имаат клучна улога, заедно со образованието, истражувањето и промоција на социјалните стандарди во надминувањето на последиците од кризата“, рекол Фајман. „ Одржливиот развој бара одржлива енергетска политика, која е базирана на безбедна енергија. Страшниот инцидент во Јапонија ни покажа дека е потребно повторно да се размисли за енергетската политика и нуклеарната енергија“, нагласил тој. Според Фајман неопходно е да се разговара и за зелената технологија, додавајќи дека Австрија е еден од ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски во рамките на својата посета на политичкото собрание на Европската Народна Партија што се одржува во Брисел ...
сите 239 | | | веќе видена

Над половина милион потписи се ставени на онлајн петицијата со која се бара премиерката Тереза Меј да го откаже Брегзит со повлекување на Член 50, а поради ...
сите 225 | | | веќе видена

Дипломатските тензии меѓу Турција и Австралија, иницирани од коментарот на турскиот претседател на нападот на Нов Зеланд се смируваат откако Анкара соопшти ...
сите 201 | | | веќе видена

Откако скопскиот Кривичен суд му одреди куќен притвор на поранешниот градоначалник на Карпош, Стевчо Јакимовски, од неговата партија ГРОМ, денеска реагираа ...
сите 190 | | | веќе видена

Лидерот на Двери и еден од основачите на Сојузот за Србија (СзС), Бошко Обрадовиќ изјави дека е само еден од многумината на протестите „Еден од пет милиони“ ...
сите 218 | | | веќе видена

Охрид, 21. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде умерено облачно со повремени сончеви периоди и слаб до умерен североисточен ветер. Дневната температура ...
сите 164 | | | веќе видена

Работната група на опозицијата денеска треба до владината работна група да ги поднесе своите амандмани на Предлог законот за јавно обвинителство со кој се ...
сите 179 | | | веќе видена

„Интеграциите и прогресот се нераскинливо поврзани процеси.Не може да постои Македонија напредна, богата и просперитетна ако небиде интегрирана.Затоа клучната ...
сите 95 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Почнува Светскиот економски форум во Виена

Од:
До кого (е-маил):
Порака: