Избегната масовна тепачка во Собранието помеѓу ДУИ и ДПА

Претседателот на Законодавниот дом, Трајко Вељаноски, беше принуден да го повика собраниското обезбедување за да ги раздвои пратениците на ДУИ и ДПА, кои на денешната седница за избор на заменици-министри влегоа во жестока вербална расправа, чиј резултат беше близок физички контакт. Првичната причина за инцидентот беше обраќањето на Мераил Ферати од ДПА. Таа со низа критики се нафрли кон „интегративците“. Тоа го предизвика Талат Џафери од оваа партија да излезе на парламентарната говорница, од каде ги изрече зборовите: „ Вие, мажите од ДПА, дозволувате да ве брани една жена“. Орхан Ибаими беше првиот пратеник од партијата на Мендух Тачи кој истрча од неговот столче кон Џафери, по што му се придружи сопартиецот Имер Алиу. Нивната цел беше да го спречат пратеникот на ДУИ да продолжи да говори. Од ДУИ им се спротивстави најпрво Арбен Лабуништа, по што настана општ хаос, на раб на масовна тепачка.
| | веќе видена | слични

Пратеници на ДУИ и на ДПА на вчерашната седница, на која се избираа заменик-министри на новата влада, се покошкаа пред собраниската говорница, поради што интервенираше и собраниското обезбедување На новиот парламент повторно му се случи инцидент, иако сé уште не е расчистен ни претходниот, од 1 јули минатата година, кога пратеници на СДСМ и на НСДП влегоа во конфликт со полициски службеник. Проблемот настана кога Талат Џафери од ДУИ, реплицирајќи и на Мерал Ферати од ДПА на критиките на кадровските решенија за заменик-министри од партијата на Али Ахмети, прокоментира шовинистички дека нејзините сопартијци оставиле жена да ги брани. „Има ли маж во вашите редови?“, ги праша Џафери пратениците од ДПА. Овие зборови го испровоцира Орхан Ибраими од ДПА, кој се обиде да ги исклучи микрофоните на собраниската говорница, по што од местата скокнаа пратениците на ДУИ и на ДПА и настана кошкање. Претседателот Вељаноски ја прекина седницата, даде пауза и го повика обезбедувањето да влезе во салата. Ова е втор ...
| | веќе видена | слични

НЕТРПЕЛИВОСТ во собранието Напнатоста и нетрпеливоста меѓу пратениците на Али Ахмети и Мендух Тачи, изразена преку дофрлања и закани изминативе два дена на седницата за избор на новата влада, кулминира вчера при изборот на заменици на министрите во владиниот кабинет Во Собранието вчера за влакно беше избегната тепачка меѓу пратениците на ДУИ и ДПА. Инцидентот заврши со кошкање меѓу пратениците, бидејќи претседателот Трајко Вељаноски веднаш го повика обезбедувањето да ги раздвои двете страни и даде пауза. Напнатоста и нетрпеливоста меѓу пратениците на Али Ахмети и Мендух Тачи, изразена преку дофрлања и закани изминативе два дена на седницата за избор на новата влада, кулминира вчера при изборот на заменици на министрите во владиниот кабинет. Талат Џафери од ДУИ, реплицирајќи ~ на Мерал Узеири-Ферати од ДПА која ги критикуваше предлозите на интегративците за заменици-министри и дека не го оствариле ветеното, Албанец да биде претседател на Собранието, ги прозва нејзините сопартијци зошто оставале жена да ги ...
| | веќе видена | слични

За малку беше избегната тепачка меѓу пратеници на ДПА и ДУИ вчера во Собранието во текот на расправата за избор на замениците на министрите. Претседателот на парламентот, Трајко Вељаноски, мораше да го повика обезбедувањето за да ги раздвои пратениците на ДУИ и ДПА, кои навлегоа во жестока вербална расправија, а потоа почна и да се кошкаат меѓу себе. Инцидентот избувна по обраќањето на пратеничката Мераил Ферати од ДПА, која ги критикуваше ДУИ и предложените кадри за заменици на министри. Реагираше Талат Џафери од ДУИ, кој рече: „Има ли мажи во ДПА. Дозволувате да ве брани една жена“. Орхан Ибраими од ДПА истрча кон Џафери, кој беше на говорницата. Му се придружи Имер Алиу од ДПА , а Арбен Лабуништа од ДУИ тргна во одбрана на Џафери. Со тоа атмосферата беше доведена на раб на тепачка и мораше да интервенира обезбедувањето. (П.Р.)
| | веќе видена | слични

За малку беше избегнат посериозен инцидент на вчерашната собраниска седница на која требаше да се гласа за предлогот на Владата за заменици-министри. Репликата на Талат Џафери од ДУИ на претходната дискусија на Мерал Узеири - Ферати од ДПА беше причина за турканици и кошкања на пратениците од партиите на Али Ахмети и Мендух Тачи. Џафери испровоциран од излагањето на Узеири - Ферати, која ги критикуваше кадрите на интегративците, од собраниската говорница рече: Имате ли маж во вашите редови? Вие мажите од ДПА дозволувате жена да ве брани.". На Узеири - Ферати и рече дека не треба да им биде фронтмен на мажите кои седат горе". Изреволтиран од ваквата дискусија, Орхан Ибраими од ДПА ги спушти микрофоните на говорницата. Во тој момент од своите места станаа повеќемина пратеници од двете партии и настана кошкање. Претседателот на Собранието го повика обезбедувањето и на тој начин беше спречен поголем инцидент. Вељановски даде пауза за да се смират тензиите. Беше свикана и координација. Ова не е прв инцидент на ...
| | веќе видена | слични

Остри реплики и работа за собраниското обезбедување „Не треба Вие да им бидете фронтмен на оние мажиња таму. Земате право да зборувате за контролата врз судството и набљудувањето...“, рече Талат Џафери, ДУИ. Оваа реакција на Талат Џафери и сè што следуваше потоа, дојде по говорот на Мерал Ферати од ДПА. Таа ги критикуваше кандидатите за заменици-министри, особено Џелал Бајрами, додавајќи дека од него не се очекува никаков резултат имајќи ги во предвид резултатите кои ги имал како министер за труд и социјална политика. „И овој кутар заменик-министер Џелал Бајрами, иако три години му беше слуга на неговиот шеф Груевски и палеше свеќи каде и да одеше, не успеа да стане министер. Но, по сè изгледа свеќата имаше свој ефект, па денеска имаше корист од милоста на својот патрон. И во овој мандат ќе има дискриминација врз Албанците и ќе се гласа против албански проекти“, рече Мерал Ферати, ДПА. Расправија меѓу пратениците Албанци се очекуваше да има уште од денот кога се дебатираше за новата влада. Во текот на сите ...
| | веќе видена | слични

Инцидент во Собранието за време на седницата на која на дневен ред беше изборот на заменици министри. По дискусиите и обвинувањата меѓу ДПА и ДУИ, дојде до меѓусебно туркање на група пратеници пред парламентарната говорница.... Инцидент во Собранието за време на седницата на која на дневен ред беше изборот на заменици министри. По дискусиите и обвинувањата меѓу ДПА и ДУИ, дојде до меѓусебно туркање на група пратеници пред парламентарната говорница. Претеседателот Вељановски беше принуден да ја прекине седницата и да го повика собраниското обезбедување да интервенира. Во моментов во тек е координација на пратеничките групи по што ќе се знае дали седницата повторно ќе продолжи.
| | веќе видена | слични

Обезбедувањето спречи општа тепечка меѓу пратениците на ДУИ и ДПА, по говорот на пратеникот Талат Џафери, кој на својата колешка од ДПА и рече дека не треба да им биде „фронтмен на мажите кои седат горе“
| | веќе видена | слични

Македонското Собраниет повторно на ивица на инцидент. Пратеници на ДПА го обиколија пратеникот на ДУИ, Талат Џафери додека зборуваше на говорницата и му ги тргнаа микрофоните, при што дојде и до физички контакт меѓу пратениците пренесува Инпрес. - Вие сега претставувате фронтмен на таква група мажи, рече Џафери обраќајќи се на пратеничката на ДПА која пред него зборувала во парламентот. Повеќе пратеници од ДПА станаа, пријдоа до говорницата и му ги тргнаа микрофоните на говорникот Талат Џафери. Од ДПА бараа Џафери да прекине со како што сметаат навредливиот говор. Целата пратеничка група на ДПА стигна до говорницата, а на Талат Џафери му се придружија неговите сопратијци од ДУИ. Претседателот на Собранието, Трајко Вељановски веднаш го повика обезбедувањето и ја прекина седницата и свика координација меѓу пратеничките групи, по што ќе се знае дали ќе продолжи денешната седница. Инаку на денешната седница се расправа за изборот на заменици министрите.
| | веќе видена | слични

- Вие сега претставувате фронтмен на таква група мажи, рече Џафери обраќајќи се на пратеничката на ДПА која пред него зборувала во парламентот. Повеќе пратеници од ДПА станаа, пријдоа до говорницата и му ги тргнаа микрофоните на говорникот Талат Џафери. Од ДПА бараа Џафери да прекине со како што сметаат навредливиот говор. Целата пратеничка група на ДПА стигна до говорницата, а на Талат Џафери му се придружија неговите сопратијци од ДУИ. Спикерот Трајко Вељановски се обиде да ја смири состојбата со објавување пауза и со повик до обезбедувањето да ги раздвои двете групи. Но кога заврши преносот од седницата пратениците продолжиле да се пресметуваат, а ги раздвоило собраниското обезбедување. Веднаш по инцидентот е свикана итна координација на пратеничката група.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Како ќе стигне власта до 2/ 3 мнозинство за законот со кој СЈО останува дел од организиран криминал? Ќе има ли нови пазарање во законодавниот дом или пак ќе ...
сите 162 | | | веќе видена

Штитење на криминалци и сокривање на криминалот е одлика единственo на ВМРО-ДПМНЕ. Единствениот криминален октопод е сместен во Будимпешта и е раководен од ...
сите 179 | | | веќе видена

Британското списание „The Sun“ пишува дека бракот на најдобриот тенисер на светот има проблеми. Англичаните во текот на Вимблдон го покажаа своето вистинско ...
сите 130 | | | веќе видена

Фејсбук статус на пратеникот на СДСМ, Александар Кирацовски: Случајот „Рекет“ е олицетворение на рекет-културата којашто како лоша практика се создаде за време ...
сите 36 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Избегната масовна тепачка во Собранието помеѓу ДУИ и ДПА

Од:
До кого (е-маил):
Порака: