Просечната плата во февруари 23.158 денари


6 копии

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2018, изнесува 23.158 денари и според објавените податоци на Државниот завод за статистика бележи зголемување од 3,6 проценти во однос на февруари лани. Зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Рударство и вадење на камен за 14,5 проценти, преработувачка индустрија за 10,7 проценти и информации и комуникации за 10,5 отсто. Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Уметност, забава и рекреација за 26,4 отсто, Транспорт и складирање за 11,7 отсто и Рударство и вадење на камен за 9,9 проценти. Просечна месечна бруто-плата по вработен во февруари 2018 година изнесува 33.994 денари.
| | веќе видена | слични

Фото: Facebook Германскиот малопродажен ланец маркети Lidl во Хрватска одлучи да ги зголеми платите на вработените во просек за 8,5%, објави 24sata.hr. Одлуката ја донел Управниот одбор на компанијата којшто констатирал дека изминатата година во Хрватска, маркетите работеле исклучително успешно, со неочекувано големи приходи. Поголема плата ќе добијат 1.792 вработени во земјата. Lidl во Хрватска работи од 2006 година и до сега таму поседува 93 маркети, два логистичко-дистрибутивни центри и 220 вработени. Низ Европа, пак, постојат 10.000 маркети на Lidl, со преку 150 дистрибутивни центри во 28 земји.
| | веќе видена | слични

„Највисоката плата за 2016 година беше 204.000 евра месечно нето. Можете да ја замислите оваа плата? Таа плата е над 1.000 пати повисока од минималната од 12.000 денари. Оној што зема минимална плата треба да работи 1.040 месеци, или 86 години и 8 месеци, за да земе една месечна плата на ова лице“. Во интервју за Факултети.мк , Здравко Савески, член на Левица, активист и синдикалец преку Фејсбук потсетува на ужасните работнички права во земјава и како секој поединец може да крене глас и да придонесе за промени. „Имаме масовно кршење на работничките права. Се работи прекувремено подолго од законски дозволеното време, не се плаќаат прекувремената работа и работата за празници, газдите бараат од работниците да им вратат дел од платите или од К-15… вели Савески.
| | веќе видена | слични

Рудникот САСА одлучи да ги зголеми платите на вработените за 5.500 денари, соопшти денеска генералниот директор Нил Стивенсон. Како што рече на прес конференцијата во седиштето на ССМ, покрај зголемувањето од 5.500 денари, во јануари 2019 година работниците ќе добијат уште едно покачување од пет отсто и уште пет отсто во јануари 2020 година, со што од сега до 1 јануари 2020 година платата ќе им биде зголемена за 30 отсто. Зголемувањето од 5.500 денари е многу добра понуда со која нашите вработени би добивале плата поголема од 40.000 денари месечно. Но, преговарачите сметаат дека тоа не е доволно и имаат нереални барања за зголемување на плататат од 270 отсто, што е плата поголема од 2.000 евра месечно. Таква сума не можеме да исплаќаме зашто ќе влијае врз нашата оперативност, а веројатно и врз иднината на компанијата истакна Стивенсон. Мултиетничкиот синдикат на образование (МЕСО), што преговараше за зголемување на платите, не ја отфрла понудата на САСА, но ќе ја разгледува на највиоско ниво, по што ќе ...
| | веќе видена | слични

Преговорите меѓу раководството на рудникот САСА и синдикатот - членка на Мултиетничкиот синдикат на образованието (МЕСО), влегуваат во завршна фаза. Согласно потишаната спогодба за преговори, раководството на САСА го достави до синдикатот предлогот за зголемување на платата на вработените и натамошно унапредување на условите за работа во компанијата, што соодветствува со барањата на синдикатот. Раководството на САСА предлага генерално зголемување на платите на сите вработени во компанијата кое ќе се реализира оваа и наредните две години. Конкретно, раководството на САСА нуди сите вработени во компанијата, почнувајќи од 1. март 2018-та година, да добијат зголемување на месечната плата за 5500 денари. Дополнително, платата на сите вработени ќе биде зголемена и за дополнителни 5% во 2019-та и уште толку во 2020 година. Со ова покачување, платите во рудникот САСА ќе го надминат прагот од 40.000 денари, односно ќе бидат за 27% повиски од просечните плати во рударската индустрија во земјава, согласно официјалните ...
| | веќе видена | слични

Раководството на рудникот Саса го прифати предлогот на синдикатот и прифати генерално зголемување на платите на сите вработени во компанијата за 5.500 денари повеќе. кое ќе се реализира оваа и наредните две години. Дополнително, платата на сите вработени ќе биде зголемена и за дополнителни 5% во 2019-та и уште толку во 2020 година. Со ова покачување, платите во рудникот Саса ќе го надминат прагот од 40.000 денари, односно ќе бидат за 27% повиски од просечните плати во рударската индустрија во земјава, согласно официјалните податоци за исплатената просечната плата во рударството во јануари 2018-та година, објавени од страна на Државниот завод за статистика. Во доставениот предлог до синдикатот, раководството на САСА најави идополнителни вложувања во осовременување на системот за организиранбесплатен превоз на вработените, како и во системот за исхрана. Иако со закон компанијата не е обврзана да нуди бесплатна исхрана и превоз за вработените, раководството на САСА ќе продолжи да го обезбедува тоа за сите ...
| | веќе видена | слични

Како што рече на прес конференцијата во седиштето на ССМ, покрај зголемувањето од 5.500 денари, во јануари 2019 година работниците ќе добијат уште едно покачување од пет отсто и уште пет отсто во јануари 2020 година, со што од сега до 1 јануари 2020 година платата ќе им биде зголемена за 30 отсто. Зголемувањето од 5.500 денари е многу добра понуда со која нашите вработени би добивале плата поголема од 40.000 денари месечно. Но, преговарачите сметаат дека тоа не е доволно и имаат нереални барања за зголемување на плататат од 270 отсто, што е плата поголема од 2.000 евра месечно. Таква сума не можеме да исплаќаме зашто ќе влијае врз нашата оперативност, а веројатно и врз иднината на компанијата истакна Стивенсон. Мултиетничкиот синдикат на образование (МЕСО), што преговараше за зголемување на платите, не ја отфрла понудата на САСА, но ќе ја разгледува на највиоско ниво, по што ќе одлучи дали ќе ја прифати. - Задоволни сме од преговорите. Ова првпат се случува во Македонија некој да зголеми плата за 5.500 ...
| | веќе видена | слични

Согласно потишаната спогодба за преговори, раководството на САСА го достави до синдикатот предлогот за зголемување на платата на вработените и натамошно унапредување на условите за работа во компанијата, што соодветствува со барањата на синдикатот. Раководството на САСА предлага генерално зголемување на платите на сите вработени во компанијата кое ќе се реализира оваа и наредните две години. Конкретно, раководството на САСА нуди сите вработени во компанијата, почнувајќи од 1. март 2018-та година, да добијат зголемување на месечната плата за 5.500 денари. Дополнително, платата на сите вработени ќе биде зголемена и за дополнителни 5% во 2019-та и уште толку во 2020 година. Со ова покачување, платите во рудникот САСА ќе го надминат прагот од 40.000 денари, односно ќе бидат за 27% повиски од просечните плати во рударската индустрија во земјава, согласно официјалните податоци за исплатената просечната плата во рударството во јануари 2018-та година, објавени од страна на Државниот завод за статистика. Во ...
| | веќе видена | слични

Намалувањето на февруарската просечна плата е резултат на сезонски промени кои се вообичаени за мали економии, велат од Владата по обвинувањата на опозицијата за економско цунами. Експертите велат дека на долг рок, просечната плата ќе расте, но нема да ги достигне очекувањата од 500 евра. Падот на февруарската просечна плата од 3,6 проценти во однос на јануари годинава е резултат на сезонски флуктуации кои се вообичаени за мала економија како македонската, објаснуваат од Владата по обвинувањата на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, според која падот е резултат на неспособноста на владата . Од Владата додаваат дека не може да се изведуваат издржани заклучоци од анализа на еден месец во друг, притоа истакнувајќи дека статистиката покажува дека февруарската плата годинава е повисока во однос на ланскиот февруари. „Таквите флуктуации од месец на месец можат да се случат поради многу причини. Македонија е многу мала економија. Еден „Фени“ да стартира, па ќе ја смени просечната плата во Македонија. Две странски инвестиции ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Владата на Република Македонија предводена од Зоран Заев продолжува да ве лаже. После еуфоричното најавување на зголемувањето на просечната исплатена нето плата во првиот месец од 2018-тата година, демантот стигна веќе во следниот месец а тоа е вториот месец од 2018-тата година, каде што просечно исплатената нето плата доживува екстремен пад, истакна во своето видео обраќање Христијан Мицкоски од ВМРО-ДПМНЕ. Тој истакна дека екстремниот пад се должи на неспособноста на владата и неуспехот на владините економски политики.-Нема поголем доказ за економското цунами на владата од падот на просечната нето исплатената плата. И официјално просечната плата од 500 евра е лажно и недостижно ветување на премиерот Заев и владата. Розевата слика за која говори премиерот Заев и економските министри не постои, таа е лажна. Доказ за тоа е дијаграмскиот приказ на нето исплатена просечна плата во Република Македонија во првиот и вториот месец. Оваа компаративна анализа кажува дека просечно нето исплатената плата во вториот ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Недела. Некаде околу пладне. Штипското село Чардаклија пусто. Вооружени со лаптоп низ него може да се сретнат само луѓето од Државниот завод за статистика ...
сите 230 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев, по вчерашната средба со германската канцеларка Ангела Меркел, со видео преку Фејсбук се обрати до јавноста.„Вчерашната пријателска средба ...
сите 159 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 97 | | | веќе видена

Симона Димковска, актерка од Куманово ја доби наградата за млад актер на 54-тиот Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ кој од 7 јуни се одржуваше ...
сите 55 | | | веќе видена

Дали некогаш сте се запрашале дали би живееле во радиоактивната зона Чернобил која денес е целосно напуштена.За одговорот не се двоумат многумина, па веднаш ...
сите 64 | | | веќе видена

Саудискиот престолонаследник, принцот Мохамед бин Салман ја повика меѓународната заедница да заземе „решителен став“ во врска со нападите врз нафтените танкери ...
сите 100 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Просечната плата во февруари 23.158 денари

Од:
До кого (е-маил):
Порака: