Во Прилеп легализирани нови седумдесетина дивоградби


Минатиот четврток во големата сала во зградата на локалната самоуправа беа доделени нови 67 решенија за легализација на дивоизградените објекти. Инаку, Прилеп е лидер во Македонија во легализирање на дивоградбите. До овој момент легализирани се околу 9.000 објекти од ваков карактер. - Ова е еден од најубавите закони што која било влада ги има донесено, затоа што се исправа една голема неправда, тука има луѓе што по децении конечно ги легализираат своите објекти. Со исто темпо ќе продолжиме и понатаму, имајќи предвид дека би се продолжиле мандатите на градоначалниците и советите, со цел непречено да се одвива овој процес кој е од голем интерес и важност за нашите граѓани. Со легализацијата граѓаните не само што стекнуваат имотен лист за својот посед туку исто така се олеснуваат урбанизацијата и процесот за нови инвестиции во градот и отворање на нови работни места - изјави Марјан Ристески, градоначалник на Прилеп. Опфатени се барањата на граѓаните поднесени во 2011 година, како и дел од барањата што се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во текот на 2016 година на територијата на Македонија се регистрирани 1.037 бесправно изградени објекти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Од нив најмногу, или 203 се објекти за домување, 174 се доградби, надградби и адаптации, 111 се диво изградени деловни објекти, 107 гаражи, 168 огради, 26 тераси... Најголем број од дивоградбите или 97,6 проценти се во приватна сопственост. Статистиката покажува дека најмногу се градело бесправно во Скопје, каде што се изброени 206 дивоградби, потоа во Охрид каде што има 99, па во Штип 83, во Kуманово 69, Струмица со 63 и Битола со 52 бесправно изградени објекти. Сите 203 регистрирани бесправно изградени објекти наменети за домување се во приватна сопственост. Од нив 170 имаат исклучиво станбена намена, 12 се со претежно станбена намена, додека 21 се за одмор и рекреација. Најголем број дивоизградени станбени објекти има во Скопје, вкупно 40, во Kуманово се регистрирани 20, во Липково се изградени 15 бесправни станбени објекти, исто толку и во ...
| | веќе видена | слични

Над 180 илјади објекти во земјава се легализирани и впишани во катастарот. Граѓаните и фирмите поседуваат имотни листови за нив и можат да тргувваа. Остануваат уште 15 илјади објетки да се легализираат. За нив барања се поднесени, но рокот за изготвување на геодетски елаборат истече во декември лани. За социјално загрозените семејства израбтоката на геодетските елаборати е бепслатна и притоа ако на ововј начин го легализраат објектот нема да ја изгубат социјалната помош. Во 2011 година кога беше и првиот рок граѓаните и фирмите поднесоа околу 360 илјади барања за легализација на дивоградби. За 175 илјади од нив биле поднесени геодетски елаборати. Додека пак целосно биле впишани во катастар 135 илјади објекти. Рокот неколку пати беше пролонгиран поради тоа што околу 150 геодетски фирми имаат малку време за да изработат сите елаборати. Крајниот рок за заокружување на целиот процес на легализацијата треба да заврши до септември годинава. Инаку денска се одбележуваат 70 години од формирањето на геодетската ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Според Трпески, новата Влада ќе треба да го реши прашањето кое остана отворено за околу 15.000 барања за легализација, за кои не беа изготвени геодетски елаборати во зкаонскиот рок што истече на 31 декември минатата година. За тоа, смета Трпески, ќе треба интервенција во Законот за третман на бесправно изградени објекти. Катастарот и на почетокот на јануари бараше продлжување на рокот за составување елаборати. - Остана  отворено прашањето кое оваа Влада треба да го реши за геодетските елаборати поради рокот што не беше доволен навреме да се  изработат  геодетските елаборати за барањата коишто беа поднесени  заклучно со 4 септември 2011 година. Тој рок истече на 31 декември 2016 година и според проценките кои ги направивме заедно со Комората  на овластени геодети за околу 15.000 барања останаа недозавршени геодетските елаборати и се наоѓаат во еден вакуум простор. Ова прашање секако мора да се реши за граѓаните и компаниите да може да го искористат своето право за легализација, изјави Трпески,  кој ...
| | веќе видена | слични

Новата влада треба да најде решение за 15 илјади барања за легализација на дивоградби – вели директорот на Агенцијата за катастар. Се работи за предмети кои тапкаат во место и чекаат на завршување на постапката, бидејќи рокот за поднесување на геодет Новата влада треба да најде решение за 15 илјади барања за легализација на дивоградби – вели директорот на Агенцијата за катастар. Се работи за предмети кои тапкаат во место и чекаат на завршување на постапката, бидејќи рокот за поднесување на геодетски елаборати истече на крајот на минатата година. Агенцијата за катастар побара пролонгирање на рокот за поднесување елаборати, но поради неможноста за конституирање на собранието овој проблем не можеше да се реши. Трпески вели дека сега е моментот за интервенција во Законот за третман на бесправно изградени објекти. „Остана отворено прашањето кое оваа Влада треба да го реши за геодетските елаборати поради рокот што не беше доволен навреме да се изработат геодетските ...
| | веќе видена | слични

Над 180 илјади објекти во Македонија се легализирани и впишани во Катастарот на недвижности, а за останатите 15.000 барања за легализација за кои не беа изготвени геодетски елаборати во предвидениот рок, новата влада треба допрва да решава. Измени во законот за третман на бесправно изградени објекти побара првиот човек на агенцијата за Катастар на недвижности. Оваа 2017 година македонскиот катастар одбележува 70 години од своето основање. Оваа година се навршуваат и 40 години и од Основањето на Вишата геодетска школа при Градежниот факултет во Скопје. Во својот извештај за 2017 година, Дуинг Бизнис го рангираше македонскиот катастар на 17 место во светот и на 10то во однос на издавањето дозволи. На иста линија е и економската агенција ХЕРИТИЏ која забележува напредок на катастарот од 42 места, рангирајќи го на 44то место во светот. Данче Азманова
| | веќе видена | слични

Според податоците на Државниот завод за статистика, минатата година во Охрид биле регистрирани вкупно 99 бесправно изградени објекти. Од нив речиси половината биле гаражи, а останатите се огради, доградби и надградби, настрешници, помошни објекти, летни тераси и објекти за домување. Колку за споредба, во 2015 година биле евидентирани 45 бесправно изградени објекти, што значи дека бројката лани се зголемила двојно. На територијата на општина Дебрца, државна статистика минатата година не регистрирала ниту еден бесправно изграден објект. Што се однесува на територија на цела држава, минатата година се регистрирани 1 037 бесправно изградени објекти, од кои речиси сите во приватна сопственост. (Крај) извор: ОхридПрес
| | веќе видена | слични

Над 180 илјади објекти во Македонија се легализирани и впишани во Катастарот на недвижности. Граѓаните и компаниите имаат имотни листови и можат со нив да тргуваат да ги стават под закуп односно да ги употребуваат, информира денеска директорот на Агенцијата за катастар на недвижности Славче Трпески, одговарајќи на новинарски прашања. Според Трпески, ќе треба да се реши прашањето кое остана отворено за околу 15.000 барања за легализација, за кои не беа изготвени геодетски елаборати во зкаонскиот рок што истече на 31 декември минатата година. За тоа, смета Трпески, ќе треба интервенција во Законот за третман на бесправно изградени објекти. Катастарот и на почетокот на јануари бараше продлжување на рокот за составување елаборати. – Остана отворено прашањето кое треба да се реши за геодетските елаборати поради рокот што не беше доволен навреме да се изработат геодетските елаборати за барањата коишто беа поднесени заклучно со 4 септември 2011 година. Тој рок истече на 31 декември 2016 година и според ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Државниот завод за статистика денеска објави дека во текот на минатата година се регистрирани 1.037 бесправно изградени објекти. Според видот на објектот, бесправно се изградени 203 објекти за домување, 174 доградби, надградби и адаптации, 111 деловни објекти, 107 гаражи, 168 огради, 8 скалила, 26 тераси, 10 летни тераси, 87 настрешници, 36 времени објекти и 107 помошни објекти. Најголем број бесправно изградени објекти, односно 97,6 проценти се во приватна сопственост.
| | веќе видена | слични

Според видот на објектот, бесправно се изградени 203 објекти за домување, 174 доградби, надградби и адаптации, 111 деловни објекти, 107 гаражи, 168 огради, 8 скалила, 26 тераси, 10 летни тераси, 87 настрешници, 36 времени објекти и 107 помошни објекти. Најголем број бесправно изградени објекти, односно 97,6 проценти се во приватна сопственост. 
| | веќе видена | слични

Останато

По завчерашните два инцидента во КПУ „Скопје“ и констатираните пропусти во безбедносните протоколи на затворот, директорот Ѓоко Котевски најави дека ќе поднесе ...
сите 478 | | | веќе видена

Семејството Шаулиќ денес, ден по погребот, го посети местото каде почива кралот на народната музика, неговиот гроб во Алејата на заслужни граѓани на Новите ...
сите 279 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Не стивнуваат тензиите во Комисијата за мандатно-имунитетни и деловнички прашања,на која се расправа по барањето на судот за симнување на имунитетот на ...
сите 216 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Во Прилеп легализирани нови седумдесетина дивоградби

Од:
До кого (е-маил):
Порака: