Kомеморација за битката за Битола од Првата светска војна


11 копии

По повод одбележувањето на стогодишнината од Првата светска војна амбасадорите на Франција и на Алжир во Македонија денеска со почеток во 12 часот ќе организираат комеморација за битката кај Битола од 18 мај 1917 година. Настанот ќе се одржи на Француските воени гробишта во Битола и со оваа комеморација ќе се одбележи споменот за војниците што загинале за Франција на Источниот фронт. Помеѓу тие војници многумина биле по потекло од Алжир. Во борбите учествувале 6.000 војници кои припаѓале главно на полкови од Алжир и составени од Алжирци или Французи родени во Алжир, при што загубите биле страшни. Голем број од тринаесетте илјади војници погребани на Француските воени гробишта во Битола загинале на 18 мај 1917 година. Преживеале само 259 војници. Kомеморативната церемонија за битката кај Битола го нагласува значењето на Источниот фронт во Првата светска војна.
| | веќе видена | слични
2 копии

Умрените од насилна смрт во вкупниот морталитет учествуваат со 2,4%. Во структурата на умрените од насилна смрт според полот, и во 2016 година, како и во претходните години, поголемо учество (76,1%) имаат машките лица. Во вкупниот број на случаи на насилна смрт, најголемо учество имаат „несреќните случаи“ со 71.2%, „самоубиствата“ со 25.2% и „убиствата“ со 3.6%. Во категоријата „несреќни случаи“, најголемо учество (26.0%) имаат умрените лица од „други надворешни причини за случајна повреда“. Во категоријата „самоубиства“, случаите кај коишто смртта настапила поради „бесење, странгулација и суфокација“ имаат најголемо учество со 13.5%. Во категоријата „убиства“, доминантна причина за смрт е „обид за нанесување на телесна повреда со тап предмет“, со учество од 1% во однос на вкупниот број на случаи од насилна смрт, информира Државниот завод за статистика.
| | веќе видена | слични
8 копии

Од насилна смрт лани во Македонија умреле 497 лица, што претставува намалување за 3,1 отсто во однос на 2015 година, соопшти Државниоз завод за статистика. Умрените од насилна смрт во вкупниот морталитет учествуваат со 2,4%. Во структурата на умрените од насилна смрт според полот, и во 2016 година, како и во претходните години, поголемо учество (76,1%) имаат машките лица. Во вкупниот број на случаи на насилна смрт, најголемо учество имаат „несреќните случаи“ со 71.2%, „самоубиствата“ со 25.2% и „убиствата“ со 3.6%. Во категоријата „несреќни случаи“, најголемо учество (26.0%) имаат умрените лица од „други надворешни причини за случајна повреда“. Во категоријата „самоубиства“, случаите кај коишто смртта настапила поради „бесење, странгулација и суфокација“ имаат најголемо учество со 13.5%. Во категоријата „убиства“, доминантна причина за смрт е „обид за нанесување на телесна повреда со тап предмет“, со учество од 1% во однос на вкупниот број на случаи од насилна смрт, информира Државниот завод за статистика.
| | веќе видена | слични

Почетоците на туризмот во Македонија датираат во почетокот на 20 век. Како што стои на страната на wikipedia.org, врз основа на документите во Историскиот архив во Битола, публицистот Александар Стерјовски открил документи и написи во стари весници кои потврдуваат дека на 21 мај 1914 година било организирано патување на 120 битолчани до Валево и до Белград. Патниците биле испратени на железничката станица од голем број граѓани на Битола. Притоа, дел од учесниците во патувањето отишле да ги посетат своите синови кои биле регрутирани од српската војска, додека за дел од учесниците, патувањето било од туристичка природа. Бидејќи во тоа време немало железничка врска од Битола до Скопје, патниците најпрвин заминале за Солун, а оттаму заминале во Белград, каде останале три дена, по што отпатувале за Валево. Таму ги пречекал градоначалникот, а адвокатот Цаса Јанко зборувал од името на битолчаните. Во Валево, патниците се сместиле во приватни куќи и во градот останале два дена. Патувањето го организирал првиот ...
| | веќе видена | слични

Со полагање свежи цвеќиња на гробовите на алжирскиот војник, Мухамед Бен Лулу, кој припаѓаше на Првиот африкански пешадиски полк, како и на францускиот војник, роден во Алжир, Албер Виларе, војник на 4. полк на Зуавите, вчера на француските гробишта во Битола беше одбележана стогодишнината од крвавата битка во која меѓу другите загинаа и овие двајца војници.На комеморацијата пригодни говори одржаа францускиот амбасадор во Република Македонија, Кристијан Тимоние и амбасадорката на Алжир во Република Македонија, нејзината екселенција Таус Џелули, како и молитви за загинатите француски и алжирски војници, а двајцата амбасадори зборуваа за значењето на битката за Битола.- На 17 и на 18 мај 1917 година се одвивала жестока битка за Битола, во која учествувале над 6.000 војници на колонијалните единици, во зоната наречена „Црвена скала“. Меѓу нив имало многу Алжирци, или Французи, мобилизирани во Алжир. Загубите се страшни. Од 13.000 војници, колку што учествувале во битките најголемиот број од нив загинале и се ...
| | веќе видена | слични

Битола чествува едно од најтажните воени поглавја на минатиот век. На француските гробишта- помен за загинатите војници на сојузничките сили предводени од Франција. По 22 месечното гранатирање на Битола од Баба планина, најжестоката пресметка во 1917-та година се случила во месноста „Црвена Скала“. Во сојузничката офанзива за битката за Битола учествувале околу 6.000 војници, преживеале само 259. Историчарите велат дека според стратегиското место на Битола, оваа била една од најзначајните битки во Првата Светска војна. „Тука требало да се скрши таа линија на отпорот, бидејќи Пелагониската долина би овозможила брз влез на територијата на тогашното Кралство на Србија, а со тоа би се добила нова ситуација и превласт и во останатите воени точки“, вели професорот по историја, Иљо Трајковски. Тоа биле полкови составени од војници Алжирци и Французи, родени во Алжир. Војници со различна вера и боја на кожата, но се бореле за иста цел во градот кој сведочи за ужасот- беше само една од пораките на францускиот и ...
| | веќе видена | слични

Ова денеска го порача амбасадорот на Франција во Република Македонија Кристијан Тимоние по повод одбележувањето на стогодишнината од Првата светска војна на Француските воени гробишта во Битола каде се одржа комеморација за битката кај Битола од 18 мај 1917. Одбележувањето беше во организација на амбасадорите на Франција и на Алжир во Македонија. И алжирската амбасадорка порача војните веќе никогаш да не се повторат. На 18 мај, бугарските топови ја гранатирале областа наречена “Црвена Скала”. Во борбите учествувале 6.000 војници кои припаѓале главно на полкови од Алжир и составени од Алжирци или Французи родени во Алжир. Загубите биле страшни. Голем број од тринаесетте илјади војници погребани на Француските воени гробишта во Битола загинале на 18 мај 1917 година. Преживеале само 259 војници.
| | веќе видена | слични

Порака за братство и за градење на заедничка европска иднина упати францускиот амбасадор Кристијан Тимоние од чествувањето на стогодишнината од Битката за Битола во Првата светска војна. Комеморацијата се одржа на француските гробишта во Битола каде се погребани нешто помалку од 13.000 француски војници кои загинале во ист ден на 18 мај 1917 година. Во жестоката битка преживеале само 259 сојузнички војници. „Оваа церемонија ја организирираме во духот на братството, треба да извлечеме поука од загинатите во минатато за тие што се денес живи. Зборот што сакам да го нагласам е братство. Братство меѓу сите. И нашата заедничка цел е да градиме заедничката иднина на сите земји околу медитеранот во духот на европската иднина. Нека бидат сите знамиња едно до друго во духот на братството“, порача Тимоние. Во организацијата на комеморацијата учествуваше и алжирската амбасадорка Таоус Џелули зашто меѓу загинатите војници во битката имаше и Алжирци кои војуваа под француското знаме. „Оваа жртва на генерациите за да ги ...
| | веќе видена | слични

Во организација на Центарот за култура од Битола и Амбасадата на Шпанија од петок, односно од 9 јуни до 15 јуни во Битола ќе се одржува недела на шпански филм. Во текот на овие седум дена граѓаните бесплатно ќе може да погледнат филмови од шпански режисери. Овој настан веќе втора година се реализира во Битола Елизабета Кочева Јосифовска
| | веќе видена | слични

На одбележувањето од загинувањето на француските војници од Источниот фронт ќе присуствуваат амбасадорите на Франција и на Алжир во Македонија. Помеѓу загинатите војници, многумина биле по потекло од Алжир. Кон крајот на 1914, на Запад, како и на Исток, состојбата на фронтот на Големата војна била непроменета. Тогаш, Винстон Черчил предложил да се помине во офанзива на Константинопол, преку Протокот на Дарданелите. Сепак, таа офанзива доживеала неуспех, а влегувањето во војна на Бугарите во септември 1915 година претставувало нова закана за Србија. Тогаш Франција одлучила да почне нова операција за поддршка. На 5 октомври 1915 година војниците на Француската источна Армија се истовариле во Солун. По првичното напредување кон север во регионот на Градско, бугарските сили ја принудиле Источната армија и нејзините српски и англиски сојузници да се повлечат во ноември 1915 година во правец на Солун. Во 1916 година Француската армија повторно го освоила градот Битола, но тој и понатаму бил гранатиран од ...
| | веќе видена | слични

Останато

Повеќе од 100 членови на Конзервативната партија во Велика Британија се подготвени да го поддржат истапувањето на земјата од Европската унија, по што таа би ...
сите 285 | | | веќе видена

Функцијата на Претседател на Републиката не е супститут на Владата. Оваа Влада ќе плати насоро висока цена за својата неспособност, неработење, индолентност, ...
сите 123 | | | веќе видена

Под влијание на посвежа воздушна маса утре и во четврток ќе се задржи променливо облачно време со слаби локални врнежи од дожд во западните и јужните делови и ...
сите 204 | | | веќе видена

Боинг 737 Макс, е модел на авион кој во две несреќи однесе 300 животи, а произведен е при брзање на компанијата Боинг да ја престигне конкуренцијата. Сега се ...
сите 47 | | | веќе видена

Српскиот министер за внатрешни работи Небојша Стефановиќ денеска изјави дека власта нема да исполни ниедно барање на опозицијата и ги повика граѓаните да не ги ...
сите 102 | | | веќе видена

Букова и нискостеблеста шума е зафатена во шумски пожар што избувна пред околу еден час на падините на планината Плачковица, во атарот на виничките села Липец ...
сите 254 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Kомеморација за битката за Битола од Првата светска војна

Од:
До кого (е-маил):
Порака: