Шилегов: наместо за граѓаните, водата ќе поскапи за комплексот Железара


8 копии

Советот на Град Скопје, на предлог на градоначалникот Шилегов, денеска како прва точка на дневниот ред ја стави и ја усвои новата зголемена цена што треба ќе ја плаќа како надоместок на трошоци за обезбедено доведување вода за „РЖ Услуги АД Скопје“ (комплексот Железара). За предлогот на градоначалникот Шилегов за поскапување на водата за комплексот Железара, гласаа 38 советници, односно сите присутни на денешната седница. Со оваа одлука Советот на Град Скопје законски го регулира надоместот за трошење на вода на овој индустриски капацитет. Овој капацитет воопшто не плаќаше за оваа услуга во периодот од 1997 година до почетокот на 2016 година, кога РЖ Услуги АД Скопје почнаа да плаќаат симболична цена од 2,54 денари, а од 2017 година 3,55 денари за кубен метар вода. Сумата што ја плаќале досега е за 10 пати пониска од цената што ја плаќаат жителите на Скопје, а околу 16 пати п ониска од цената што ја плаќаат другите правни субјекти во Скопје. -Со новата цена што ќе ја плаќа „РЖ Услуги АД Скопје“ ќе го ...
| | веќе видена | слични

Албанските политички структури на СДСМ во Сарај, изразуваат незадоволство и револт, дека се чувствуваат изманипулирани од страна на некои функционери на СДСМ. Тие велат дека во текот на изборната кампања добиле многу ветувања дека ќе добијат работни места и високи функции, но такво нешто не се случи, дури сега не им ги отвараат нивните телефони за комуникација. Од страна на СДСМ во Сарај велат дека СДСМ доби три илјади гласови на парламентарните избори и на локалните избори нивниот кандидат за град Скопје, Петре Шилегов, доби 9200 гласа и и пак од Сарај за директор е назначен Македонец од Шишево и ниту еден Албанец, пишува весниот Лајм. Тие покажуваат незадоволство и против ветувањата на премиерот Зоран Заев и градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов. "Многу е ветено и на крајот ништо, само што им наштетија на албанските партии. Веднаш по изборите сè се промени, и покрај големите ветувања. Во структурите на СДСМ во Сарај, има многу малку Албанци, сите се од Матка и Шишево ", велат членови на СДСМ во Сарај.
| | веќе видена | слични
11 копии

На вчерашната вонредна седница на Советот на Град Скопје е донесена одлука за промена на имиња на традиционалните манифестации. Со оваа одлука „Фестивал на виното Вино – Скоп 2018“ се преименува во „Вински фестивал“, проектот „Гурмански викенд во Скопје – Пиволенд“ ќе се вика „Пивски фестивал“, а познатиот „Баскерфест“ е преименуван во „Организирање на манифестација со улични изведувачи“. Градоначалникот Петре Шилегов појасни дека новите називи биле неопходни заради усогласување на називите на проектите во програмата со називите на проектите во Буџетот на Град Скопје за 2018 година.
| | веќе видена | слични
6 копии

„Тоа што ги заменивме партиските послушници на ДПМНЕ не значи дека е крај на светот“, изјави градоначалникот на Скопје Петре Шилегов по обвинувањата дека се именувани над 100 партиски лица за членови во управни одбори во јавните претпријатија без да се објави нивната биографија, а дел од нив се партиски активисти на СДСМ. Шилегов потврди дека има партиски кадри на СДСМ, но додаде дека се одбрани според нивната професионалност, пренесе ТВ21. „Има и партиски кадри, меѓутоа не се исклучиво партиски кадри. Сепак довербата е дадена на друго политичко мнозинство и тоа политичко мнозинство треба да одговара за работата на јавните претпријатија и за општо на Град Скопје“, вели градоначалникот.
| | веќе видена | слични
2 копии

Партиската припадност е поважна од стручноста при изборот на членови на управните одбори на јавните претпријатиа во надлежност на градот Скопје, обвини советничката група на ВМРО-ДПМНЕ.. Градоначалникот Шилегов признава дека има и партиски кадри ама вели дека со смената не е крајот на светот.. Партиски војници на СДСМ и лица без квалификации се избрани за членови на управни одбори на јавните претпријатиа на градот Скопје, обвинува опозициската ВМРО-ДПМНЕ.. Советничката група на партијата во градскиот совет, се сомнева дека избраните членови не ги исполнуваат ниту критериумите пропишани со Законот за управни и надзорни органи како познавањето на странски јазик, неосудуваност и неопходното работно искуство.. „Шилегов ветуваше професионализација на институциите, а добивме целосно партиски институции, неефикасни во своето делување. Ова е прв пат градот Скопје да назначи членови на одбори без да биде објавена нивната биографија, ова е преседан кој мора да се расчисти", изјави Јелена Жугиќ Советник на ВМРО-ДПМНЕ. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Партиски војници на СДСМ и лица без квалификации се избрани за членови на управни одбори на јавните претпријатиа на градот Скопје, обвинува опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Советничката група на партијата во градскиот совет, се сомнева дека избраните членови не ги исполнуваат ниту критериумите пропишани со Законот за управни и надзорни органи како познавањето на странски јазик, неосудуваност и неопходното работно искуство. „Шилегов ветуваше професионализација на институциите, а добивме целосно партиски институции, неефикасни во своето делување. Ова е прв пат градот Скопје да назначи членови на одбори без да биде објавена нивната биографија, ова е преседан кој мора да се расчисти“, изјави Јелена Жугиќ Советник на ВМРО-ДПМНЕ. За градоначалникот Шилегов, изборот на членовите не е спорен. Признава дека дел имаат партиска книшка на СДСМ ама тврди оти изборот бил правен врз основа на нивната стручност. „Дали има партиски кадри? Има и партиски кадри меѓутоа не се исклучиво партиски кадри. Сепак дозволете дека довербата е ...
| | веќе видена | слични

Именувани се над 100 партиски лица за членови во управни одбори во јавните претпријатија без да се објави нивната биографија, изјави Јелена Жугиќ, советничка во Град Скопје од редовите на ВМРО-ДПМНЕ. Таа тврди дека дел од нив се партиски активисти на СДСМ, а меѓу нив има луѓе обвинети за тешки кривични дела. „Ние немаме никакви докази, ние немаме никакви биографии за луѓето и нормално е да имаме основен сомнеж дека штом нешто ни се крие има некакви пропусти, има некакви непочитување на законски регулативи“, рече Жугиќ. Од друга страна Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов потврди дека има партиски кадри на СДСМ, но додаде дека се одбрани според нивната професионалност. „Има и партиски кадри, меѓутоа не се исклучиво партиски кадри. Сепак довербата е дадена на друго политичко мнозинство и тоа политичко мнозинство треба да одговара за работата на јавните претпријатија и за општо на Град Скопје. Тоа што ги заменивме партиските послушници на ДПМНЕ не значи дека е крај на светот“, изјави Шилегов. Инаку денес во ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Љубица Јанчева, претседателката на Советот на Град Скопје, и градоначалникот Петре Шилегов по директивите на СДСМ именуваа повеќе од 100 лица за членови во управни одбори во јавните претпријатија, обвини Јелена Жугиќ, советничка во Град Скопје од ВМРО-ДПМНЕ. Таа тврди дека дел од нив се партиски активисти на СДСМ и дека меѓу нив има луѓе обвинети за тешки кривични дела. Жугиќ ги предизвика медиумите да истражат кои се луѓето што се избрани. – Шилегов и Јанчева се ставаат над законот. Тие не демантираат. Законите не важат за сите. Шилегов ветуваше транспарентни и одговорни институции. Ги немаме истите. На седницата нема дискусија за овој скандалозен чин. Немаме докази, но имаме сомнеж. Ви фрлам ракавица да истражите кои се тие луѓе, а не да поставувате потпрашања. Треба да бидете на страна на граѓаните – рече Жугиќ. Прашана на што ги темели нејзините кажувања за именување лица без квалификации, таа вели дека се само сомненија. Таа обвини дека Јанчева и Шилегов на седница на 1 март изгласале најмалку стотина ...
| | веќе видена | слични

„Денес градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов јавно призна дека управните и надзорни одбори се пополнети со партиски војници на СДСМ“, стои во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на изјавата на градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов. „Пред изборите тој самиот ветуваше сосема друго дека ќе изврши професионализација на институциите. Дилемата е на која изјава да му се верува, на онаа пред изборите, или оваа сега каде признава дека се врши партизација на институциите? Но, главниот проблем не е само во партизирањето на институциите и пополнувањето на одборите на јавните ретпријатија, туку фактот што постои сериозен сомнеж дека нивното назначување е противзаконско, и огромен дел од тие луѓе не ги исполнуваат потребните законски услови. Токму затоа градот Скопје ги крие информациите од јавноста колку од тие над стотина членови на управни и надзорни одбори ги исполнуваат законските услови да имаат меѓународно признат сертификат, да не се кривично осудувани и да имаат минимум три години искуство од областа? Тоа е ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопскиот градоначалникот Петре Шилегов денеска рече дека луѓето кои беа изгласани за членови на Управни и надзорни одбори се познати и ги задоволуваат законските стандарди. – Станува збор за промена на партиските кадри и инсталации кои ВМРО-ДПМНЕ ги имаше инсталирано во Управните и надзорните одбори на јавните претпријатија и институциите кои се под ингеренција на Град Скопје. Во одлуката, која ја носеше Советот на Град Скопје, првпат се случи професионалната админстрација, дел од Град Скопје да земе учество во надзорните и управните одобри. Очигледна е нивната болка што повеќе не се фактор за носење стратешки одлуки во Градот, изјави Шилегов пред почетокот на првата вонредна седница на Советот на Град Скопје. Импутирањата за некави незаконитости и недоследности, како што рече, не се ништо друго туку ширење на лажни вести, евтин популизам, промоција и продолжување на примитивизмот во политиката. Според него, ВМРО-ДПМНЕ викендов и денеска се обидува да ја дефокусира јавноста од одлуката донесена на минатата ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Гордана Силјановска-Давкова ги премолчи дваесетината прашања на вмровскиот реформатор. Одговорите на тие прашања ќе го разјаснеа нејзиното политичко кредо. Но ...
сите 85 | | | веќе видена

Српскиот претседател Александар Вучиќ денеска од Нови Сад порача дека властите повеќе нема да дозволат насилство на протестите, како она од минатата сабота, ...
сите 210 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски денес е во посета на Општина Битола каде што оствари средба со жителите на населбата Јени Мале и битолско ...
сите 211 | | | веќе видена

Продолжување на преговорите со ВМРО-ДПМНЕ за судбината на СЈО и истовремени разговори со пратениците во потрагата по двотретинско мнозинство, најави денеска ...
сите 201 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Шилегов: наместо за граѓаните, водата ќе поскапи за комплексот Железара

Од:
До кого (е-маил):
Порака: