Тодоров: Вакцините се безбедни, родителите да не го одложуваат вакцинирањето


9 копии

Со воведувањето на поливалентните вакцини се направи сериозен позитивен исчекор во имунизацијата во Република Македонија и горди сме што веќе по 80.000 дози од петвалентните и шествалентните вакцини се искористени, изјави денеска министерот за здравство Никола Тодоров, на одбележувањето на Европската недела на имунизација. – Никогаш не се случило Македонија да увезе или стави во промет вакцина, која не е на листата на СЗО, односно ги поминала сите ригорозни контроли и е одобрена за користење. Претежно станува збор за вакцини од земји членки на Европската унија, нагласи Тодоров. Прашан дали процентот на родители кои не сакаат да ги вакцинираат своите деца расте и кои се причините, министерот Тодоров рече дека има мало намалување на опфатот на вакцинација за морбили. – Станува збор за мало, незначително намалување. Ние се трудиме да нема ниту такво намалување, односно да има постојана тенденција на зголемување на опфатот на вакцинација. Затоа апелирав родителите да не се двоумат и да не го одложуваат ...
| | веќе видена | слични

Министерството за Здравство и Центарот за јавно здравје ја одбележаа неделата на имунизација. А во Битола беа одбележани и 100 години Јавно Здравство и повеќе од 20 години самостојна дејност на Центарот за јавно здравје во овој град. На денешната свечност беше промовирана монографија посветена на јавното здравство и Центарот за јавно здравје,чиј автор е Александар Стерјевски. Тој открил дека во 1912 година во Битола била реализирана вакцинација на 9.500 лица заради големи сипаници, а во 1918 година била вршена масовна вакцинација за заштита од тифус и колера во тоа време. – Лекари едуцирани надвор од државата, работеле и се грижеле за здравјето на населението. И не само вакцинација, не само справување со маларијата, тифусот, колерата, туку и едукација на населението. Со оние услови и можности кои тогаш ги имале, навистина она што ќе се прочита од оваа монографија е импресивно да се сфати дека на овие простори и тоа како се работело на јавното здравје и заштита на здравјето на наслението. Им препорачувам на ...
| | веќе видена | слични

За намалениот процент на имунизација, советничката во Министерството за здравство Јованка Костова ги обвини несоодветните интернет страници кои водат антивакцинална кампања. Таа изјави дека квалитетот на вакцините е добар и ги повика родителите да веруваат во државата и здравствениот систем, а не во некои интернет страници кои шират страв од вакцинација. „Уште во минатото гледаме дека луѓето се вакцинирале зашто верувале на здравствениот кадар и на она што ќе им се кажело. Во тој период немало интернети, немало несоодветни веб страници, меѓусебни дојави по телефони, мејлови што сега ги имаат и меѓусебе се подгреваат и токму затоа тогаш се верувало и се вакцинирале. Сега проблем ни прават несоодветните веб страници кои ги следат родителите и сите оние кои треба да се вакцинираат, кај нив се појавува страв од вакцинација и затоа и не се вакцинираат. Секогаш повторувам, треба да се верува во здравствениот систем , на државата, на експертите од таа област“, рече Костова. Запрашана зошто кога квалитетот на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Куманово се спроведени контроли за евиденција на вакцинирани деца. Епидемиолозите од Центарот за јавно здравје во Куманово спроведоа проверка на картоните за имунизација на децата во кумановскиот регион. Проверката е по повод одбележувањето на Европската недела на имунизација. Од Центарот за јавно здравје констатирале дека вакцинацијата се реализирала во процент од 95 отсто. Отстапки се забележани во случаите кога родителите ја одложуваат вакцинацијата поради настинки или болест кај деца, но главно се придржуваат до сугестиите од матичните педијатри и последователната имунизација. Европската недела на имунизација се одбележува под мотото „Заштити, спречи, вакцинирај“. (Макфакс) Loading...
| | веќе видена | слични

Превентивните тимови сместени во поликлиниката „Тоде Мендол“ по претходно подготвен план одат на терен и ги вакцинираат децата според предидениот календар за вакцинација. Епидемиологот од Центарот за јавно здравје-Куманово, Јадранка Стаменковска изјави дека последната година се бележи помал опфат од 95 отсто за пооделни вакцини, што се должи, како што подвлече, на глобалната антивакциналната кампања која најмногу делува на родителите од урбаните средини. Појасни дека намалување на опфатот има кај вакцините против морбили, рубеола и паротит. - Во однос на ревакцинацијата, опфатот се уште е на високо ниво, но и тука се забележува намалување во однос на вакцинацијата против морбили, рубеола и паротит, рече Стаменковска. Потенцира дека тежнеат опфатот на колективен имунитете да биде над 95 проценти, бидејќи, како што објасни, вакцинацијата е една од најисплатливите здравствени интервенции за вакцинопревентабилни заболувања. Ги повика родителите за секоја нејаснотија да се консултираат со матичните лекари, со ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Министерството за здравство и Центарот за јавно здравје-Битола денеска ја одбележаа неделата на имунизација. – Центрите за јавно здравје се носители на превентивната здравствена заштита, а Центарот за јавно здравје-Битола, кој покрива околу 15 отсто од територијата на државата и се грижи за над 190.000 жители со своите активности многу се грижи за подобро здравје на населението, порача Јованка Костовска, државен советник во Министерството за здравство. Таа нагласи дека треба да се верува во здравствениот систем, во фармацевтите, имунолозите, педијатрите, епидемиолозите и додаде оти децата треба да се вакцинираат. – Вакцините се безбедни и квалитетни. Состојките во вакцините не се штетни, а тоа го знаат и здравствените работници кои имаат обврска да го информираат секој заинтересиран родител за вакцината. Вакцините што во овој момент ги употребуваме во Република Македонија се од државите членки на Европската унија и тие се употребуваат за децата и во соодветните држави, потенцира Костовска. Таа ја поздрави ...
| | веќе видена | слични

 Ова беше посочено денеска на одбележувањето на неделата на имунизација од страна на Министерството за здравство и Центарот за јавно здравје-Битола каде здравствени услуги добиваат над 190.000 жители во регионот. Денеска Битола одбележа и 100 години јавното здравство и над 20 години самостојна дејност на Центарот за јавно здравје во овој град. ,,Ние сме еден од подобрите Центри за јавно здравје во Република Македонија со реализирани над 5.000 вакцини во секоја година, а и редовната вакцинација се реализира со над 90 отсто. Здравствената култура на битолчани е за почит и апелирам родителите да имаат верба во здравствените работници,,.-рече Тони Коњановски, Центар за јавно здравје-Битола. Вакцините се безбедни и квалитетни. Теба да се верува во здравствениот систем и децата треба да се вакцинираат, порачаа од министерството за здравство. ,,Вакцините се безбедни и квалитетни. Состојките во вакцините не се штетни, а тоа го знаат и здравствените работници кои имаат обврска да го информираат секој заинтересиран ...
| | веќе видена | слични

За прв пат од областа на јавното здравство, во Битола беше промовирана монографијата на јавната здравствена установа Центар за јавно здравје Битола, под наслов „Јавното здравство и превентивната здравствена заштита во Битола“, од професор д-р Александар Стерјовски, која Центарот за јавно здравје ја издаде по повод 100 години од јавното здравје во Битола и 20 години од постоењето на Центарот за јавно здравје, како самостојна здравствена установа. Промоцијата на монографијата на Центарот за јавно здравје „Јавното здравство и превентивната здравствена заштита во Битола“,се одржува во рамките на одбележувањето на Европската недела на имунизација, која трае од 24 до 30 април, со цел да и се даде значење и на една од областите кои се дел од широката лепеза на дејности на оваа здравствена установа. Државниот советник во Министерството за здравство, Јованка Костовска, истакна колкава е важноста и тежината од издавањето на една ваква монографија, која дава од една страна историски, а од друга страна современ пресек ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Епидемиолозите од кумановскиот Центар за јавно здравје во соработка со одделот за вакцинација од Здравствен дом-Куманово, во рамки на одбележувањето на Европската недела за имунизација, денеска детално ги проверија картоните на децата кои подлежат на вакцинација од регионот на Куманово, Липково и Старо Нагоричане, со цел да ги утврдат оние кои не се редовно вакцинирани, a особено во ромските населби, соопштија надлежните од Центарот за јавно здравје.Превентивните тимови сместени во поликлиниката „Тоде Мендол“ по претходно подготвен план одат на терен и ги вакцинираат децата според предидениот календар за вакцинација.Епидемиологот од Центарот за јавно здравје-Куманово, Јадранка Стаменковска изјави дека последната година се бележи помал опфат од 95 отсто за пооделни вакцини, што се должи, како што подвлече, на глобалната антивакциналната кампања која најмногу делува на родителите од урбаните средини. Појасни дека намалување на опфатот има кај вакцините против морбили, рубеола и паротит.– Во однос на ...
| | веќе видена | слични

Опфатот на имунизација годинава е одличен и се зголемува, освен за МРП вакцината, кој е минимално понизок од останатите години. Од Министерството за здравство велат дека родителите не треба да го одложуваат вакцинирањето на децата со вакцината против морбили, рубеола и паротит – МРП, бидејќи таа е квалитетна, проверена и безбедна. И покрај ова една голема недоумица кај родителите дали треба да се дадат сите вакцини по редоследот. ТВ Нова на оваа тема разговараше со д-р Даниела Марковска.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Бремена жителка на Шри Ланка се саморазнесе откако локални полицајци влегоа во нејзиниот дом со цел да го претресат во врска со терористичките напади на ...
сите 515 | | | веќе видена

Реакциите за клетвите на Реисот Сулејман Реџепи не стивнуваат. Откако рече дека посакува да почине судијката која го потпиша решението за смена на поглаварот, ...
сите 396 | | | веќе видена

Голем пресврт во политичкото расположение на скопјани по само година и пол од последните локални избори. Вака би можело да се опише она што се случи во првиот ...
сите 373 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 361 | | | веќе видена

Полицијата привела едно лице во гласачко место во кумановското село Тромеѓа кое го фотографирало гласачкото ливче, информираат од Општинската изборна комисија ...
сите 162 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Тодоров: Вакцините се безбедни, родителите да не го одложуваат вакцинирањето

Од:
До кого (е-маил):
Порака: