Премиерот Заев во среда и четврток во дводневна работна посета на Франкфурт


3 копии

Владина делегација предводена од премиерот Зоран Заев, на 13 и 14 јуни, ќе престојува во дводневна работна посета на Франкфурт, Германија. Делегацијата покрај Премиерот Заев, ќе ја сочинуваат и неговата сопруга, Зорица Заева, вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, министерот за здравство, Венко Филипче, министерот за финансии Драган Тевдовски, министерот за економија, Крешник Бектеши, и Александар Младеновски, директор на ДТИРЗ. Во рамки на првиот ден од посетата се предвидени средби помеѓу претставници од делегацијата на Владата на Република Македонија и професори и еминентни доктори од Универзитетската клиника, Јохан Волфганг Гете. Целта е зацврстување и разгледување на можности за продлабочување на соработката со оваа реномирана здравствена установа. На 14 премиерот Заев и министрите во Владата на Република Македонија ќе остварат средби со претставници од „Дојче банк“, како и со раководствата на неколку успешни германски компании.
| | веќе видена | слични

Над 30 милиони евра наменети за поврат на инвестициите што странските, но и домашните фирми, ги реализирале во земјава во текот на минатата година. Петгодишната владина програма предвидува поддршка на инвестициите, а ќе придонесе за зголемување на извозот и отварање нови работни места. Од Владата информираат дека во септември компаниите ќе добијат поврат на дел од средствата вложени како капитални инвестиции во текот на 2017 година. Вкупната државна помош не може да надмине 50% од капиталните инвестиции и се однесува на производствените компании. Се нуди и финансиска помош во висина до 20% за новоотворените работни позиции со минимална нето месечна плата од 18.000 денари. Стопанските комори се задоволни од оваа Програма за финансиска поддршка зашто, како што велат, опфатени се барањата на нивните членки. Крајниот рок за аплицирање за поврат на инвестициите направени во текот на минатата година е 30 јуни. За овогодинешните вложувања, пак, компаниите може да поднесуваат барање за рефинансирање во текот на ...
| | веќе видена | слични

Претставниците на стопанските комори велат дека се задоволни што стартува реализацијата на оваа мерка, но побараа Владата да се потруди да го исклучи човечкиот фактор при донесување одлуки кои компании ќе добијат државна помош. Компаниите кои лани направиле нови инвестиции или имаат нови вработени со плата над 18.000 денари, до крајот на месецов можат да аплицираат за држава парична помош. Сите фирми што работат во рамки на слободните економски зони ќе може да аплицираат за поврат на средства во Дирекцијата за слободни економски зони, а оние што се надвор од зоните треба да се обратат до Агенцијата за странски инвестиции и промоција на конкурентноста. За помош на домашните и странските компании предвидени се 30 милиони евра. - Потребно е писмо на намери, деловен план за инвестициски проект, тековна состојба за деловниот субјект, издадена од Централниот регистар, потврда од Централен регистар дека над деловниот субјект не е отворена стечајна или постапка за ликвидација, потврда од Царинската управа дека ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев и министерот за економија Крешник Бектеши, на прес-конференција во Владата, ги презентираа усвоените правилници за добивање и исплата на финансиска поддршка, со што практично е овозможена имплементација на мерките кои произлегуваат од Законот за финансиска поддршка на инвестициите. Анѓушев истакна дека Правилниците за добивање и исплата на финансиска поддршка се усвоени и стапија на сила на 7 јуни оваа година и со тоа е овозможена имплементација на мерките од првиот и вториот столб од Планот за економски раст. „Ги повикувам сите компаниии од Република Македонија, кои имаат реализирано нови инвестиции и кои имаат вработено нови луѓе во текот на 2017 година, до крајот на јуни да аплицираат за финанансиска поддршка од страна на Владата. Постапката за аплицирање е едноставна и освен барањето, кое е достапно на веб страниците на Владините институции, потребно е да се достават и други документи, кои компаниите ги имаат во секој момент. ...
| | веќе видена | слични

Пари од државата за компаниите што инвестирале и отвориле нови работни места во 2017-та, најави вицепремиерот за економски прашања. Почна да функционира програмата за финансиска поддршка на инвестициите. Изготвен е калкулатор, алатка за фирмите да можат да пресметаат колку пари ќе добијат од државата и направат планови за идните активности. Вицепремиерот Анѓушев рече дека постапката е транспарента и едноставна. Фирмите можат да аплицираат од денеска, па сѐ до крајот на месецов. Откако ќе се потпишат договорите, во септември парите ќе им легнат на сметка. Мерките од првиот и вториот столб од планот за економски раст пред бизнисмените ги претстави министерот за економија, Бектеши. Објасни кој е начинот на аплицирање за добивање државна помош. Рече дека со воведувањето на калкулаторот и Законот за финансиска поддршка сите компании ќе имаат увид колку пари ќе добијат од Владата. Истите поволности ќе важат и за компаниите кои ќе инвестираат и ќе отворат нови работни места и во 2018- та. Оваа програма ќе трае пет ...
| | веќе видена | слични

Компаниите кои лани направиле нови инвестиции или имаат нови вработени со плата над 18.000 денари од денес ќе може да аплицираат за држава парична помош во рамки на владините мерки за развој на економијата. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев кажа дека сите компании што работат во рамки на слободните економски зони до 30 овој месец ќе може да аплицираат за поврат на средства за инвестиции и нововработени лани во Дирекцијата за слободни економски зони, а оние што се надвор од зоните до истиот датум ќе може да аплицираат во Агенцијата за странски инвестиции и промоција на конкурентноста. „Во следните 12 дена компаниите кои лани имале инвестиции ќе може да побараат поврат на дел од средствата. Сè што треба да направат е да го симнат барањето што е објавено на веб страниците на Влада, на мојот кабинет, на Министерство за економија или на Дирекцијата за слободни економски зони. Исто така треба да имаат завршни сметки и извод од централен регистар, што секоја компанија и ги има овие документи. До 31 ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Сите компании што инвестирале и што вработиле луѓе во текот на 2017 година, од денеска до крајот на јуни може да аплицираат за поврат на средствата, соопшти денеска вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев. На прес-конференција во Владата, Анѓушев напомена и дека е изготвен т.н. калкулатор за инвестиции со кој секоја компанија пред да аплицира за државна поддршка, но и пред воопшто да инвестира, ќе може да пресмета колку средства приближно ќе добие назад. - Она што го зборувавме скоро цела година, од денеска е реалност. Почнува да живее т.н. Поддршка на македонската економија. Инвеститорите ова ќе го препознаат, независно дали се од слободните економски зони, гринфилд или во некои од постојните капацитети, тие ќе можат прохрабро да вложуваат, истакна вицепремиерот. Нагласи дека прв пат во историјата има траснпарентен начин на поддршка на економијата. Поднесувањето барања од страна на компаниите ќе може да се врши електронски преку пополнување соодветен формулар објавен на неколку интернет страници: на ...
| | веќе видена | слични

На прес-конференција во Владата, Анѓушев напомена и дека е изготвен  т.н. калкулатор за инвестиции со кој секоја компанија пред да аплицира за државна поддршка, но и пред воопшто да инвестира, ќе може да пресмета колку средства приближно ќе добие назад.  - Она што го зборувавме скоро цела година, од денеска е реалност. Почнува да живее т.н. Поддршка на македонската економија. Инвеститорите ова ќе го препознаат, независно дали се од слободните економски зони, гринфилд или во некои од постојните капацитети, тие ќе можат прохрабро да вложуваат, истакна вицепремиерот. Нагласи дека прв пат во историјата има траснпарентен начин на поддршка на економијата. Поднесувањето барања од страна на компаниите ќе може да се врши електронски преку пополнување соодветен формулар објавен на неколку интернет страници: на Владата, на Кабинетот на вицепремиерот Анѓушев, Министерството за економија, ТИРЗ, конкурентност.мк,...  Според Анѓушев, аплицирањето е едноставно, неопходно е само компаниите да приложат завршни сметки и извод ...
| | веќе видена | слични

Правилниците за добивање и исплата на финансиска поддршка кои овозможуваат имплементација на Законот за финансиска поддршка на компаниите со кој се предвидени мерките од првиот и вториот столб од Планот за економски раст, денеска беа претставени од Владата. Првилниците стапија на сила на 7 јуни. – Ги повикувам сите компаниии, кои имаат реализирано нови инвестиции и кои имаат вработено нови луѓе во текот на 2017 година, до крајот на јуни да аплицираат за финанансиска поддршка од страна на Владата. Постапката за аплицирање е едноставна и освен барањето, кое е достапно на веб страниците на Владините институции, потребно е да се достават и други документи, кои компаниите ги имаат во секој момент -рече вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев. Парите во буџетот се обезбедени и се очекува со овие мерки да се стимулираат компаниите уште похрабро да инвестираат и да вработуваат. – Сметаме дека овој Закон и мерките се најтранспарентниот начин за доделување на државна поддршка на компаниите и за економски раст ...
| | веќе видена | слични

Владата ќе им ги врати средствата на фирмите кои вработувале нови работници и кои имале нови вложувања во текот на минатата година, соопшти вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев. Оваа мерка е дел од ветувањата за поддршка на македонската економија. Веќе е направен и калкулатор за инвестиции со кој секоја компанија пред да аплицира за државна поддршка, но и пред воопшто да инвестира, ќе може да пресмета колку средства приближно ќе добие назад. Се аплицира со доставување на завршни сметки и извод од Централниот регистар. -Инвеститорите ова ќе го препознаат, независно дали се од слободните економски зони, гринфилд или во некои од постојните капацитети, тие ќе можат прохрабро да вложуваат, истакна вицепремиерот. П рв пат во историјата има траснпарентен начин на поддршка на економијата, рече вицепремиерот. Поднесувањето барања од страна на компаниите ќе може да се врши електронски преку пополнување соодветен формулар објавен на неколку интернет страници: на Владата, на Кабинетот на вицепремиерот ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Времето претпладне во Македонија ќе биде сончево со мала до умерена облачност, попладне нестабилно со пороен дожд, грмежи и засилен ветер. Локално ќе има ...
сите 282 | | | веќе видена

Високaтa претставничка на ЕУ за надворешни работи и безбедност, Федерика Могерини, во Вашингтон зборуваше со американскиот државен секретар, Мајкл Помпео, за ...
сите 119 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 10 | | | веќе видена

Пејачот и композитор Димитар Андоновски, освои две награди за музика на 54. издание на македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп. Тој ...
сите 47 | | | веќе видена

Христијан Мицкоски присуствува на прославата за одбележување на 60 години од Машинскиот факултет во Скопје.Кога нешто трае 60 години, значи дека веќе е ...
сите 87 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Премиерот Заев во среда и четврток во дводневна работна посета на Франкфурт

Од:
До кого (е-маил):
Порака: