Перушевски: Не сум виновен во случајот „Перо Наков“

Поранешниот директор на А1 Телевизија, Дарко Перушевски, кој што е еден од обвинетите во случајот „Перо Наков, денеска пред судскиот совет изјави дека не е виновен, по ниту една точка од обвинението. Перушевски истакна дека не бил потписник на сметката на А1 Телевизија, а негова должност како директор била да набавува програма, филмови и техничка опрема за телевизијата. Перушевски вели дека никогаш од сопственикот на А1 Телевизија Велија Рамковски не примал наредби за преземање на незаконски дејствија и наредби во областа на финансиското работење. Перушевски истакна дека на секого кој се занимава со медиумски работење му претставува престиж што работел во една најуспешна и најгледана медиумска куќа како што е А1 Телевизија. Во својата одбрана истакна дека, А1 немала готовински прилив, а парите телевизијата ги обезбедувала единствено преку реклами за кои биле платени давачки кон државата. За работењето на сметковотството и финансиите во А1 Перушевски во одбраната истакна дека сите ревизии од страна на ...
| | веќе видена | слични

Во А1 телевизија работев како програмски директор иако сум регистрирана како управител, екс директорка Анета Кочишки слично како и нејзиниот претходник Перушески во својата одбрана негираше било каков допир со финансии и сметководство и отфрли секаков учество во криминал. Ја прифатив работата само затоа што ми беше кажано дека моја обврска е програмската шема. Никогаш не би прифатила обврски во сферата на финансиите и сметководството бидејќи немам ни познавање ни образование за тоа. Не бев ниту овластен потписник на сметките на телевизијата, тврдеше Кочишки. Како што рече, за време на краткиот директорски период потпишала 10 месечни даночни пријави и една годишна за 2009 – година во која таа не била на функцијата, но немала сомнежи затоа што Перушевски и објаснил дека имало неколку ревизии од надлежни институции и до тогаш немало никакви проблеми. Не работела со пари- ниту примала ниту исплаќала готовина не била ниту надлежна. Дел од обвинетите Кочишки тврдеше дека прв пат ги видела кога ...
| | веќе видена | слични

Бев програмски директор на телевизијата, сметките и финансиите беа под надлежност на сопственикот. Ексдиректорката на А1, Анета Кочишки слично како и Перушевски, појаснуваше каква улога имала во телевизијата на Велија Рамковски. Кочишки тврдеше дека воопшто немала ингеренции во сметководственото и финансиско работење. Не исплаќала пари во кеш, ниту пак неосновано им префрлала милионски суми на членовите на семејството Рамковски. Директорската позиција ја прифатила поради креативната работа, по 15 години во новинарството сакала предизвик и ново поле за освојување. Пред судиите рече дека и во најлошиот сон не очекувала плановите да и се дупнат како балон од сапуница. Емотивно говореше за влијанието на кривичната постапка врз нејзиниот живот. Низ солзи рече дека и се нарушило здравјето, семејството и целата кариера. И Кочишки како и Перушевски пред судот ја застапува посебен адвокатски тим од кој не е дел адвокатот на Рамковски, Мирослав Вујиќ. Иако нивните искази се разликуваа од останатите обвинети, Вујиќ ...
| | веќе видена | слични

Вo скопскиот Кривичен суд и денеска продолжи расправата за судскиот процес „Перо Наков“, своја одбрана даде директорката на А1 Телевизија Анета Кочишки. Работев само како програмски директор, никогаш не сум имала допир со пари ниту какви било финансиски работења во А1 Телевизија. Кочишки истакна дека нејзиниот потпис единствено стоел на 10 месечни даночни пријави и завршна сметка на телевизијата за 2009-та година, период кога не била управител на А1. Повеќепати во својата одбрана потенцираше дека сопственикот на А1 Телевизија никогаш од неа не побарал да прави криминални дејствија. Кочишки рече дека ниту работела со пари ниту пак примала плата во кеш или исплаќала готовина на членови од семејството на Рамковски. Дел од обвинетите во случајот „Перо Наков“, Кочишки тврдеше дека прв пат ги видела кога започнала судската постапка. Покрај Кочишки пред Судскиот совет денеска одбрана дадоа и систем администраторот на А1 Јасмин Латифовиќ и директорот на печатница „Мисирков“ Слободан Пејовски. Во својата ...
| | веќе видена | слични

Велија Рамковски никогаш не побарал од мене да извршам незаконско дејствие, дел од обвинетите во „Пајажина“ првпат ги видов во оваа постапка, а на позицијата програмски директор на А1 телевизија, на која бев само 10 месеци, никогаш немав контакт со пари и немав ингеренции да се мешам во финансиското работење. Ова пред еден час, во Кривичниот суд во Скопје го изјави поранешната директорка на А1 телевизија, Анета Кочишки, која е обвинета во случајот „Пајажина“, а обвинителството ја товари за кривичните дека злосторничко здружување, даночно затајување и перење пари. Кочишки за разлика од повеќето обвинети кои ги совлада тремата, беше сигурна и одлучна во својот исказ пред судот, а иако за момент ѝ навреа солзи во очите во моментите кога објаснуваше што се доживеала таа и нејзиното семејство во оваа постапка, сепак за кратко време се созема и продолжи со својата одбрана. Таа напомена дека во А1, во 2010 година била задолжена исклучително за програмската шема на телевизијата, задолжена за промоција на програмата, ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Поранешната директорка на А1 телевизија, Анета Кочишки денеска пред Кривичниот суд ќе се изјасни по обвинението од случајот “Пајажина“. Досега неколкумина од обвинетите од “Перо Наков“ дадоа исказ пред судот. Сите се изјаснија за невини. Вчера во судот се изјавни и сметководителката на фирмите од “Перо Наков“, Славица Маринковска. Пред неколку дена поранешниот директор на А1, Дарко Перушевски тврдеше дека имал надлежности во делот на програмата и техниката, а не и во финансиското и сметководствено работење на телевизијата. Перушевски посочи дека во овој дел, главниот збор го имал сопственикот Рамковски. Управителот на фирмите Хедис и Хедис Плус, Жарко Стојановски изјави дека не знаел што потпишувал, додавајки дека им верувал на лицата кои биле задолжени за сметководството. Велија Рамиковски и 22 негови соработници се обвинети за перење пари, затајување на данок и за злосторичко здружување. На дел од обвинетите, меѓу кој и на синот на Велија, Хеди Рамковски, ќе им се суди во отсуство поради тоа што не ...
| | веќе видена | слични

На Перо Наков се собирале за прослави Распитот на обвинетите во случајот “Пајажина“ вчера продолжи со исказот на управителот на Хедис Маркети и Хедис Доо, Жарко Стојановски. И тој негираше дека има каква било врска со обвинувањата кои му се ставаат на товар, непријавување на готовинскиот промет со што било избегнувано плаќање на данок. Според обвинението, дел од парите кои претставувале заработка од маркетите биле употребувани за лично трошење на семејството Рамковски. Стојановски потенцираше дека потпишувал позајмици за фирми од “Перо Наков“ бб, но немал ингеренции во финансиското работење. И тој како и поранешниот директор на А,1 Дарко Перушевски, како одговорна на зa финансиите ја посочи Славица Маринковска, исто така обвинета во случајот. Стојановски негираше дека работел по налог на првообвинетиот Велија Рамковски. “Единствените собири кои ги правевме беа само за 8-ми март и Нова Година“, одговори Стојановски на прашање на Амди Рамковски дали тие се состанувале за да делуваат како злосторничка група. ...
| | веќе видена | слични

Продолжува судскиот процес против обвиентите во случајот „Пајажина“. Денеска пред судиката Павлина Христовска се очекува да застане директорката на А1 Анета Кочишки. Во моментов сведочи Јасмин Латифовиќ, кој беше обвинет дека бришел податоци кои би можеле да бидат доказ за сторено кривично дело. Петти ден по ред обвинетите во случајот Пајажина се бранат во Скопскиот Кривичен Суд. Прв пред судиите проговори Велија Рамковски кој во понеделникот тврдеше дека не е виновен а на поголемиот број зделки и настани тврдеше дека не се сеќава. Се бранеа и неговиот брат Амди рамковски и ќерката Емел. Во Скопска Единица зборуваше и поранешниот директор на А1, Дарко Перушевски кој тврдеше дека имал надлежности во делот на програмата и техниката а не и во финансиското и сметководствено работење на телевизијата. Перушевски посочи дека во овој дел, главниот збор го имал сопственикот Рамковски.
| | веќе видена | слични

Поранешната директорка на А1 телевизија, Анета Кочишки денеска после 10 часот е предвидено да ја даде својата одбрана во случајот „Пајажина“. Кочишки, која во судот ќе се обиде да ја докаже невиноста со помош на адвокатката Светлана Савиќ, обвинителството ја товари за злосторничко здружување, даночно затајување и перење пари. Вчера исказ пред судот дадоа управителот на „Хедис ДООЕЛ“ и „Хедис маркети“, Жарко Стојановски, книговодителката во фирмите на Перо Наков, Славица Маринковска, управителката на фирмата „Синим“, Наташа Крстаноска и управителот на „Печатница Мисирков“, обвинетиот Слободан Пејоски. Жарко Стојаноски и Наташа Крстаноска изјавија дека биле потписници на документи и позајмици, но тие не ги изготвувале истите и имале доверба во книговодителството и сметководството. Сите обвинети кои досега ја дадоа својата одбрана, вклучително и сопственикот на А1 телевизија, Велија Рамковски негираа дека биле дел од криминална група која вршела злосторничко здружување, а обвинетите ги отфрлија и обвинувањата ...
| | веќе видена | слични

Судскиот совет не нашол ништо спорно во записниците за кои адвокатскиот тим тврдеше дека се монтирани Како група се собиравме само за Нова година и Осми март. Обвинетите во случајот Пајажина и вчера тврдеа дека не се злосторничко здружение. Управителот на "Хедис" и маркетите "Хедис", Жарко Стојановски, тврдеше дека не знаел што потпишува, не ја знаел ни финансиската состојба на фирмите и им верувал на службите за сметководство и финансии кои му ги подготввуале фактурите и договорите за заеми. Велија и Амди Рамковски и сами одлучија да му поставуваат прашања, па на едно тој одговори дека како група се собирале само за празници. Сметководителката на сите фирми од Пајажина, Славица Маринковска, која речеиси сите обвинети ја посочија како одговорна за плаќањата и сметките, тврдеше дека не е виновна за никаков криминал. Не работела по налог на газдата Велија туку според законите и прописите. Во меѓувреме и Судскиот совет ги разгледал записниците кои според адвокатите беа скандалозна потврда дека случајот е ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 305 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 375 | | | веќе видена

Почетокот на дебатата за Договорот од Преспа која беше планирано да заврши со гласање утревечер, може да биде одложен поради најавите на опозицијата за гласање ...
сите 71 | | | веќе видена

Сообраќајот на државните патишта се одвива по влажни коловози. На повисоките места во западниот дел од државата има остатоци од кашест снег, по интервенција на ...
сите 158 | | | веќе видена

Соопштение на ВМРО-ДПМНЕ: Претседателот Христијан Мицкоски заедно со Потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со ...
сите 189 | | | веќе видена

И покрај тоа што постои голема веројатност дека новиот модел на "iPhone" нема да се појави пред крајот на летото или почетокот на есента оваа година, гласините ...
сите 55 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Перушевски: Не сум виновен во случајот „Перо Наков“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: