К.З.Д: Итна ревизија на учебникот „Педагогија“

5 копии

Комисијата за заштита од дискриминација утврди дека содржината на учебникот „Педагогија“ за трета година, „претставува вознемирување, предизвикува чувство на пониженост, повреда на достоинството на група луѓе, кое произлегува од дискриминаторска основа сторено од страна на Министерството за образование и наука и авторите на учебникот проф. Д-р Марија Костова, проф. Д-р Анета Баракоска, м-р Ели Маказлиева“. Од Коалицијата „Сексуалните и здравствените права на маргинализираните заедници“ соопштија дека Комисијата за антидискриминација му препорачува на Министерството за образование и наука да изврши ревидирање на содржината на учебникот и ревидираната содржина да не содржи елементи на вознемирување врз дискриминаторска основа. Во спорниот учебник под точката Сексуални определби во поднаслов „Опачините на сексуалниот живот“ стои: „Хомосексуалноста и лезбејството се варијанти на полов нагон и секако како опачини, се манифестираат со свртеноста на индивидуата кон сексуален партер од ист пол. Тоа може да биде ...
| | веќе видена | слични

На часовите по педагогија во гимназиите требало да се учи дека хомосексуалноста е опачина, а голем дел од така ориентираните лица и од двата пола биле невротични и психотични Учебникот по педагогија за трета година бил дискриминаторски за хомосексуалците, утврдила Комисијата за заштита од дискриминација, откако против дел содржини се побунила коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“. Тие најмногу реагирале за делот насловен „Опачините на сексуалниот живот“. Во учебникот, чии автори се д-р Марија Костова, проф. д-р Анета Баракоска, м-р Ели Маказлиева, бил објавен пасус во кој пишувало дека хомосексуалноста и лезбејството се варијанти на полов нагон и, секако, како опачини се манифестираат со свртеноста на индивидуата кон сексуален партнер од ист пол. Било наведено дека тоа може да биде присутно кај мажите и кај жените, но сепак кај жените е поретка појава. Меѓу така ориентираните лица и во двата пола продолжува натписот, има многу невротични и психотични личности. - Иако во ...
| | веќе видена | слични

КЗД бара итна ревизија на учебникот за трета година Комисијата за заштита од дискриминација утврди дека содржината на учебникот "Педагогија за трета година": "претставува вознемирување, предизвикува чувство на пониженост, повреда на достоинството на група луѓе, кое произлегува од дискриминаторска основа сторено од страна на Министерството за образование и наука и авторите на учебникот проф. д-р Марија Костова, проф. д-р Анета Баракоска, м-р Ели Маказлиева". Од Коалицијата Сексуалните и здравствените права на маргинализираните заедници" соопштија дека Комисијата за антидискриминација му препорачува на Министерството за образование и наука да изврши ревидирање на содржината на учебникот и ревидираната содржина да не содржи елементи на вознемирување врз дискриминаторска основа. Во спорниот учебник под точката Сексуални определби" во поднаслов Опачините на сексуалниот живот" стои: "Хомосексуалноста и лезбејството се варијанти на полов нагон и, секако како опачини, се манифестираат со свртеноста на индивидуата ...
| | веќе видена | слични

Комисијата за заштита од дискриминација бара итно да се измени учебникот по Педагогија за трета година. Во него пишува дека хомосексуалноста е болест, а осветн тоа се етикетираат луѓето со оваа сексуална ориентација. Комисијата за заштита од дискриминација бара итно да се измени учебникот по Педагогија за трета година. Во него пишува дека хомосексуалноста е болест, а осветн тоа се етикетираат луѓето со оваа сексуална ориентација.
| | веќе видена | слични

Дискриминација во учебникот по Педагогија Коалицијата „Сексуалните и здравствените права намаргинализираните заедници“ сака да и` соопшти на јавноста дека п оподнесената претставка до Комисијата за заштита од дискриминација против Министерството за образование и наука и авторките на учебникот по Педагогија проф. Д-р Марија Костова, проф. Д-р Анета Баракоска, м-р Ели Маказлиева,Комисијата „утврди дека ваквата содржина на учебникот претставува вознемирување,предизвикува чувство на пониженост, повреда на достоинството на група луѓе, кое произлегува од дискриминаторска основа сторено од страна на Министерството з аобразование и наука и авторите на учебникот проф. Д-р Марија Костова, проф. Д-рАнета Баракоска, м-р Ели Маказлиева“ Комисијатаза заштитаод дискриминација препорача на Министерството заобразованиеи наукада изврши ревидирање на содржината на учебникотПедагогија за трета година реформирано гимназиско образование (ревидираната содржина да не содржи елементи на вознемирување врздискриминаторска основа) ...
| | веќе видена | слични

Останато

Референдумот е за преименување во Северна Македонија, за Спогодбата со Грција, за промена на Уставот, нема гаранција за членство во ЕУ... Му благодариме на ...
сите 46 | | | веќе видена

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев оствари средба со претставници и припадници на заедниците на Бошњаци и Горани во Македонија и ...
сите 38 | | | веќе видена

И годинава на свеченото отворање на фестивалот „Браќа Манаки” во Битола се повтори истата пракса како и претходните години. По сликањето на црвениот тепих и ...
сите 77 | | | веќе видена

Независниот пратеник Ферид Мухиќ за „ А1он “ не сакаше да каже дали ќе излезе на претстојниот референдум за промена на името, како и дали ќе гласа за уставните ...
сите 82 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

К.З.Д: Итна ревизија на учебникот „Педагогија“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: