Халкбанк АД Скопје добитник на наградата „Најдобра Банка за МСП во Македонија за 2017“

Светскиот водечки магазин Global Banking & Finance Review на Халкбанк АД Скопје ѝ ја додели наградата за „Најдобра Банка за мали и средни претпријатија во Македонија за 2017 година“. Global Banking & Finance Review е водечки онлајн и печатен магазин што е основан како резултат на зголемената потреба за објективно информирање и обезбедување квалитетни, навремени и независни информативни вести во рамките на финансиската заедница. Искусните соработници на овој магазин го обезбедуваат овој квалитет и вршат детални анализи, снабдувајќи ги големите играчи и клучните фигури со најнови информации во рамките на финансискиот сектор. Прогласувањето на Халкбанк АД Скопје за најдобра Банка за МСП во Македонија за 2017 година е уште една потврда за квалитетот на услугите што ги нуди Банката, и нејзиниот придонес во обезбедувањето соодветна поддршка за еден од најзначајните двигатели на економскиот развој на една земја, малите и средните претпријатија. Прогресивната и успешна маркетинг-стратегија што Банката ја ...
| | веќе видена | слични

Голем продор во кредитирањето и значајно зголемување на депозитната база во комбинација со преполовување на резервациите се главните фактори за тектонската промена во која банката книжи добивка по три години во кои полугодијата ги завршуваше со загуба од работењето. Раст на приходи од камати,големо кратење на резервациите, значаен раст на кредитирањето и зголемувањето на пазарното учество, голем раст на нивото на депозитите на други коминтенти се клучните фактори заради кои добивката пред оданочување на „Стопанска банка Битола“ надмина 38,6 милиони денари (над 600.000 евра). Ова се клучните подобрувања во билансите за првите седум месеци годинава на „Стопанска банка Битола“. Во споредба со лани оваа банка има фантастичен резултат. Лани во првото полугодие оваа банка имаше загуба во работењето од 14,3 милиони денари. Податоците се реална основа во која треба да се бара растот на пазарната цена на таа акција на берзата која во последниве два месеци порасна речиси двојно. Добивката ја креираа раст на нето ...
| | веќе видена | слични

Банката на Кипар, најголемиот кредитор во оваа медитеранска островска држава, објави загуба од повеќе од пола милијарда евра за првите шест месеци од оваа година. Ваквиот минус следеше откако банката ги зголеми резервирањата за лоши кредити. Банката соопшти дека во првата половина од 2017 година издвоила дополнителни 500 милиони евра на име на лоши кредити, пренесува агенцијата Франс прес. Тоа на кредиторот му нанесе загуба по оданочувањето од 554 милиони евра (667 милиони долари) во извештајниот шестмесечен период, во однос на профитот од 56 милиони евра во првата половина од 2016 година. Генералниот директор Џон Патрик Хурикан изјави дека банката е фокусирана на намалувањето на ризиците во својата билансна состојба. Очекуваме во остатокот од 2017 година да продолжиме со користење на оперативната добивка на банката за понатамошно ублажување на ризикот во билансната состојба, изјави тој. Кипар закрепнува од финансиската криза која многу нејзини водечки банки ги турна во несолвентност и ја принуди земјата во ...
| | веќе видена | слични

Стопанска Банка – Битола во првите шест месеци годинава има добивка пред оданочување во износ од 32,15 милиони денари (околу 522 илјади евра), за разлика од загубата од 21,2 милиони денари остварена истиот период лани. Тековното остварување е резултат на напорите за наплата на отпишаните побарувања евидентирани вонбилансно, издвоените помали загуби за оштетување на финансиските и нефинансиските средства, како и повисоките приходи од тековно работење, велат во банката. Стопанска Банка – Битола во првото полугодие од 2017 остварила нето приходи од камата повисоки за 1,76%, или 147,5 милиони денари. Овој раст најмногу се должи на зголеменото кредитирање на секторот население, објаснуваат во банката. “И покрај повеќекратните намалувања на каматните стапки за штедење, расходите за камати имаат годишен раст од 20,57% што генерално се должи на зголемената депозитна база како резултат на довербата на клиентите.“, се вели во соопштението на СББ. Нето приходите од провизии исто така бележат раст, од 5,29%, на 47,7 ...
| | веќе видена | слични

Во периодот 1.1. – 30.6.2017 година, Стопанска банка а.д. Битола оствари позитивен финансиски резултат, односно бруто-добивка во износ од 32,15 милиони денари што е значително подобрување во однос на минатогодишниот шестмесечен резултат. Тековното остварување е резултат на напорите за наплата на отпишаните побарувања евидентирани вонбилансно, издвоените помали загуби за оштетување на финансиските и нефинансиските средства, како и повисоките приходи од тековно работење. Нето-приходите од камати се повисоки за 1,76% во однос на остварувањето од минатата година. На страната на приходите од камати е остварен годишен раст од 7,57%. Овој раст главно е генериран од зголемено кредитирање на секторот домаќинство, а во согласност со напорите за дисперзија на ризик и проширување на клиентската база. И покрај повеќекратните намалувања на пасивните каматни стапки паралелно со пазарните движења, расходите за камати бележат годишен раст од 20,57%, што генерално се должи на зголемена депозитна база како резултат на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Европската централна банка ја казни ирската банка „Перманент ТСБ" за неисполнување на барањата поврзани со ликвидноста. Ова е прва ваква казна од 2014 година кога Европската централна банка ја презеде улогата на супервизор на банките во еврозоната. Ирската банка, како што е соопштено, е казнета со 2,5 милиона евра за неуспехот да ја исполни потребната стапка на ликвидност во периодот меѓу октомври 2015 и април минатата година. Во контекст на финансиската криза во 2008 година еврозоната воведе построги правила за ликвидност со цел да се спречи повторување на ситуацијата кога ирскиот банкарски систем се најде на работ на колапс. Од банките се бара да имаат доволно и лесно достапни средства за покривање неочекувани парични одливи.
| | веќе видена | слични

ЕЦБ парично ја казни ирската банка Permanent TSB поради неисполнување на барања поврзани за ликвидноста. Ова e прва ваква казна откако во 2014 ЕЦБ ја презема улогата супервизор на банките во еврозoната, јавува Фајненшл Тајмс. Како што е соопштено од ЕЦБ, Permanent TSB е казнета со вкупно 2,5 милиони евра поради неисполнување на бараниот коефициент во периодот меѓу октомври 2015 година и април 2016 година. Во светло на финансискатa криза од 2008 година, во еврозoната се воведени построги правила за ликвидноста за да се спречи повторување на ситуацијата која ирскиот банкарски систем го испрати на работ на колапс. Од ирската банка соопштија дека до „кршење на прописите дошло поради погрешното толкување на ревидираната регулатива“ и дека реалната состојба на ликвидноста не се влошила во ниту еден момент во текот на тој период. Во соопштението на ЕЦБ се наведува дека Permanent TSB во меѓувреме во „целост го санирала проблемот“.
| | веќе видена | слични

Во последните две години домашното опкружување на македонската економија се карактеризира со продолжена политичка неизвесност, која претставува еден од главните фактори на ризик во билансот на ризици на економијата. Според најновото истражување на Дирекцијата за монетарна политика и истражување на Народната банка овие ризици беа постојано присутни и имаа одредени економски ефекти, особено видливи кај штедењето на населението, а во одредени периоди и кај побарувачката на девизи.- Поголеми притисоци во овие сегменти се почувствуваа во мај 2015 година со „кумановската криза“, а ризиците поврзани со должничката криза во Грција кон крајот на јуни 2015 година извршија дополнителен притисок врз депозитите во банките. Сепак, гледано преку економските параметри, сѐ до април 2016 година последиците беа умерени. Кон средината на април дојде до влошување на политичката состојба во земјата, изразени шпекулации за стабилноста на денарот и на домашниот банкарски систем и повици во јавноста за повлекување на депозитите. Во ...
| | веќе видена | слични

Intesa Sanpaolo и акционерите на холдингот „Morval Vonwiller“ склучија договр за преземање на таа швајцарска групација, вклучувајќи ја и банката „Morval“. Како што соопштија од банката „Intesa Sanpaolo“, договорот е во склад со стратешкиот план на оваа финансиска куќа за зајакнување на присуството на меѓународните пазари во областа на приватното банкарство. „Присуството во Женева ќе и овозможи на Дивизијата за приватно банкарство на „Intesa Sanpaolo“, која во моментов работи во Лугано, Лондон и Луксембург, да се прошири и на тој пазар“, се наведува во соопштението. Членовите на семејството Занон ди Валгиурата, кое ја основало групацијата „Morval“, и кои во моментов во нејзината управа ќе останат малцински акционери, и понатака ќе бидат вклучен во управувањето на бизнисот на групацијата. Трансакцијата треба да ја одобрат релевантните регулаторни ограни, се додава во соопштението.
| | веќе видена | слични

„Комерцијална банка“ испрати допис до редакцијата на „Фактор“ во кој реагира на текстот „Пливаат ли банките во пари? Зошто се намалуваат депозитите кај најголемите банки?“ . Во прилог ви ја испраќаме целосната реакција од Банката. „Во денешната објава на текстот „Пливаат ли банките во пари? Зошто се намалуваат депозитите кај најголемите банки?“ , потпишан од Р.Ф. (претпоставуваме дека се работи за редакциски текст) имате направено неколку пропусти, грешки или погрешни толкувања на податоци за вкупните депозити на банките, но и на поединечни банки, како што е за Комерцијална банка АД Скопје. Сакаме да укажеме дека со вакво пренесување на податоците нанесувате штета не само на поединечни банки туку и на севкупниот банкарски сектор за кој наведувате дека „Депозитната база во четирите најголеми банки во земјава во првата половина година е помала за 56 милиони евра во споредба со истиот период лани,...........“ Особено што не ги наведувате официјалните извори од кои ги црпете податоците. Нагласуваме дека на ниво ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Макрон денеска ја почна националната дебата , што ќе трае во наредните три месеци . Дебатата ја почна со 600 градоначалници и локални функционери во малото ...
сите 126 | | | веќе видена

Демократите од Конгресот во САД ја одбија поканата на претседателот Доналд Трамп да учествуваат на работен ручек во Белата куќа да преговараат за блокадата на ...
сите 117 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 108 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Халкбанк АД Скопје добитник на наградата „Најдобра Банка за МСП во Македонија за 2017“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: