Кекеши: Македонија има иднина во Европа, но треба да се реши спорот за името

Унгарскиот амбасадор во Скопје Ференц Кекеши изјави дека неговата земја смета дека Македонија има иднина во Европа. Во интервју за МИА Кекеши истакнува дека е во интерес на сите спорот за името да се реши побрзо, што ќе овозможи старт на преговорите за членство во ЕУ. Македонскиот случај, вели, привлече значително внимание и беше одржуван високо во европската политичка агенда за време на шестмесечното унгарско претседателство со ЕУ, што завршува на крајот на месецов. - Но, имајќи предвид дека немаше прогрес за името, Европскиот совет не беше во позиција да го стави ова прашање на агендата, изјави Кекеши.
| | веќе видена | слични
9 копии

Унгарија смета дека Македонија има иднина во Европа и е дел од европското семејство. Во интерес на сите е спорот за името да се реши побрзо, што ќе овозможи старт на преговорите за членство во ЕУ, истакна унгарскиот амбасадор во Скопје, Ференц Кекеши по повод завршувањето на шестмесечното унгарско претседателство со Унијата. “Македонскиот случај, привлече значително внимание и беше одржуван високо во европската политичка агенда за време на шестмесечното унгарско претседателство со ЕУ, што завршува на крајот на месецов. Но, имајќи предвид дека немаше прогрес за името, Европскиот совет не беше во позиција да го стави ова прашање на агендата“, изјави Кекеши. Унгарија, посочува амбасадорот, застапува иста позиција како австрискиот претседател Хајнц Фишер дека преговорите со Македонија треба да почнат без да се чека решение за името, а двата процеса можат да течат паралелно. Унгарија, истакнува унгарскиот амбасадор Ференц Кекеши, останува силен поддржувач на македонската евроатланска интеграција, а ја продолжува ...
| | веќе видена | слични

Унгарија, која на 1 јули ќе и' го предаде на Полска претседавањето со ЕУ, смета дека преговорите на Македонија со ЕУ треба да почнат најбрзо што е можно. „Тоa не е интерес само на Македонија или само на Унгарија, туку на сите ЕУ-членки“, изјави вчера унгарскиот амбасадор во земјава, Ференц Кекеши. Тој притоа рече дека се бара од двете страни во спорот за името да го забрзаат процесот, да се изнајде решение за да може пристапувањето на земјава да продолжи. „Во таа насока очекуваме во претстојните недели и месеци поголема активност“, изјави Кекеши. За ветувањето на Унгарија дека во текот на нејзиното претседавање Македонија ќе добие датум за преговори, Кекеши рече дека тоа ветување било високо на агендата, „но, се знае кои се надлежностите на претседавачот“. Амбасадорот притоа објасни дека Унгарија, сепак, била активна во промовирањето на понатамошното проширување на ЕУ. „Им објаснивме на другите членки зошто е толку важно да се остави отворена вратата за Македонија за преговори“, изјави тој, додавајќи дека ...
| | веќе видена | слични

Според унгарскиот амбасадор во Скопје, Ференц Кекеши Нашата порака секогаш е јасна - проширувањето на ЕУ не е прашање на престиж, туку процес што е во интерес на сите земји-членки на Унијата, вели Кекеши Македонија има иднина во Европа и е дел од европското семејство. Во интерес на сите е спорот за името да се реши побрзо, што ќе овозможи старт на преговорите за членство во ЕУ, изјави унгарскиот амбасадор во Скопје Ференц Кекеши во интервју за МИА. Според него македонскиот случај привлекол значително внимание и бил одржуван високо во европската политичка агенда за време на шестмесечното унгарско претседателство со ЕУ што завршува в четврток. - Но, имајќи предвид дека немаше прогрес за името, Европскиот совет не беше во позиција да го стави ова прашање на агендата. Унгарија застапува иста позиција како австрискиот претседател Хајнц Фишер - преговорите со Македонија треба да почнат без да се чека решение за името, а двата процеса можат да течат паралелно. Премиерот Виктор Орбан кажа дека ЕУ треба да се издигне ...
| | веќе видена | слични

Унгарија објаснувала, но Брисел, судејќи според конечниот резултат, не разбрал зошто е добро Македонија да ги почне преговорите - унгарското претседателство со Унијата, кое ги брои последните денови од шестмесечниот мандат, се обидува да објасни зошто не се ефектуираа јавните изјави за силна поддршка за земјава која требаше високо да котира на листата приоритети на Будимпешта. Унгарскиот амбасадор во земјава, и покрај отсуството на опипливи резултати, смета дека дадените ветувања не заостанувале зад сработеното. ,,Факт е дека со нашата активност во Брисел и овде во регионот, преку промоцијата на потребата за понатамошно проширување, ние им објаснивме на другите земји-членки зошто е важно да се земе Македонија во тимот, да се остават вратите отворени за пристапните преговори и ја ставивме Македонија на агендата за дискусија,, - вели амбасадорот Ференц Кекеши. И унгарскиот премиер Орбан кој пред само еден месец во Скопје гласно уверуваше дека македонија и прашањето за датум за преговори ќе ги држи високо на ...
| | веќе видена | слични

Македонија направила прогрес во изминативе шест месеци, е впечатокот на унгарскиот амбасадор, чија земја го финишира претседавањето со ЕУ. Ференц Кекеши непрецизираше во кои области е регистриран напредок, освен што ги поздрави доброспроведените избори. Сепак, иако се најавуваше, Македонија ниту за време на мандатот на унгарското претседавање, не доби датум за почеток на преговори. Сега се сугерира новата македонска влада да не го губи времето, туку да се посвети на евроагендата и јакнењето на добрососедските односи. „Ги охрабруваме двете страни да го забрзаат процесот на преговори затоа што добрососедските односи и регионалната соработка се есенцијални за членството во ЕУ. Во таа смисла, во следните недели и месеци сакаме да видиме поголемо активирање“, изјави Ференц Кекеши, амбасадор на Унгарија. Македонија мора да гради позитивна клима во меѓусоседските односи, велат поранешни министри за надворешни работи. Според нив само со побрза интеграција на земјата во ЕУ, може да се надминат недоразбирањата. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Унгарскиот амбасадор во Македонија, Ференц Кекеши, во интервју за агенцијата МИА оценува дека е поттикната европската перспектива на Македонија. Според него, балкански земји бележат напредок на патот кон ЕУ. Унгарија смета дека Македонија има иднина во Европа и е дел од европското семејство. Во интерес на сите е спорот за името да се реши побрзо, што ќе овозможи старт на преговорите за членство во ЕУ, истакнува унгарскиот амбасадор во Скопје, Ференц Кекеши, во интервју за новинската агенција МИА. Македонскиот случај, вели, привлече значително внимание и беше одржуван високо во европската политичка агенда за време на шестмесечното унгарско претседателство со ЕУ, што завршува на крајот на месецов. „Но, имајќи предвид дека немаше прогрес за името, Европскиот совет не беше во позиција да го стави ова прашање на агендата“, изјави Кекеши. Унгарија, посочува амбасадорот, застапува иста позиција како австрискиот претседател Хајнц Фишер, дека преговорите со Македонија треба да почнат без да се чека решение за ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Одлуката за влез на Хрватска во ЕУ е меѓу најголемите успеси на претседателство на Унгарија со Европската унија, а тоа значи и повеќе енергија што ќе го забрза процесот на евроинтеграција и за другите држави од Западен Балкан, оцени унгарскиот амбасадор Ференц Кекеши во обраќањето по повод завршувањето на шестмесечното претседавање на неговата земја со ЕУ. Според унгарскиот амбасадор, во споредба пред половина година, има голем напредок на регионот и јасен пат кон европеизација на Западен Балкан. - Цврсто верувам дека европската иднина на Македонија е, исто така, полна со енергија. Во агендата треба да бидат ставени преговорите за спорот за името. По напорна работа во изминатата година и успешно завршените избори, сега треба да се знае целта. Унгарското претседателство беше фер и отворено кон Скопје... Пораките беа кристрално јасни - Македонија има иднина во Европа и е дел од европското семејство и во интерес на секоја земја е да биде решено прашањето за името и да се продолжи со преговорите. Вашето ...
| | веќе видена | слични

Според унгарскиот амбасадор, во споредба пред половина година, има голем напредок на регионот и јасен пат кон европеизација на Западен Балкан. - Цврсто верувам дека европската иднина на Македонија е, исто така, полна со енергија. Во агендата треба да бидат ставени преговорите за спорот за името. По напорна работа во изминатата година и успешно завршените избори, сега треба да се знае целта. Унгарското претседателство беше фер и отворено кон Скопје... Пораките беа кристрално јасни - Македонија има иднина во Европа и е дел од европското семејство и во интерес на секоја земја е да биде решено прашањето за името и да се продолжи со преговорите. Вашето прашање имаше огромно внимание и беше на чело на европската агенда за време на унгарското претседателство, истакна Кекеши четири дена пред истекот на мандатот на Унгарија која од 1 јули претседавањето со ЕУ ќе и го предаде на Полска. Тој посочи дека односите на Скопје и Будимпешта во изминатите шест месеци биле интензивни и со многу посети на високи претставници, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје, 27 јуни - Преговорите со Македонија треба да почнат без да се чека решение за името, а двата процеси можат да течат паралелно, изјави унгарскиот амбасадор во Скопје Ференц Кекеши во интервју за МИА. Унгарија, посочува амбасадорот, застапува иста позиција како австрискиот претседател Хајнц Фишер дека преговорите со Македонија треба да почнат без да се чека решение за името, а двата процеса можат да течат паралелно. “Премиерот Виктор Орбан кажа дека ЕУ треба да се издигне над дебата за името, на која може да се наврати на крајот на пристапните преговори, и тоа и да не биде предуслов за почеток на преговорите“, вели Кекеши. Унгарија смета дека Македонија има иднина во Европа и е дел од европското семејство. Во интерес на сите е спорот за името да се реши побрзо, што ќе овозможи старт на преговорите за членство во ЕУ, истакнува унгарскиот амбасадор. Македонскиот случај, вели, привлече значително внимание и беше одржуван високо во европската политичка агенда за време на шестмесечното унгарско ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Албанскиот аналитичар Арсим Зеколи, кој најави дека ќе го бојкотира референдумот за промена на името, сега предвидува црно сценарио на 30-ти септември. Тој ...
сите 17 | | | веќе видена

Најмоќната земја-членка на Европската Унија, Германија, реши целосно да се вложи за успех на референдумот. Министерот за Европа, Михаел Рот, во краткиот ...
сите 91 | | | веќе видена

Даут-пашин амам во Скопје беше местото каде се собраа за да одговорат на прашањето „Зошто Европа?“. Опкружен од сликите на Адем Кастрати, германскиот министер ...
сите 136 | | | веќе видена

Припадниците на Министерството за внатрешни работи во Белград заплениле 34,3 килограми марихуана и уапсиле црногорски државјанин З.М. поради постоење на ...
сите 123 | | | веќе видена

Вардар ја продолжи победничката серија во СЕХА Газпром лигата со триумфот над Стеауа Букурешт, 27-21 (15-11), истовремено поставувајќи нов клупски рекорд. ...
сите 122 | | | веќе видена

Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери, денеска оствари средба со потпретседателот на Европскиот парламент од Грција, Димитриос ...
сите 134 | | | веќе видена

Актерската екипа од општински народен театар „Невена Коканова“ од Дупница, Бугарија, со претставата „Хотел меѓу овој и оној свет“, беше изведена пред ...
сите 50 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Кекеши: Македонија има иднина во Европа, но треба да се реши спорот за името

Од:
До кого (е-маил):
Порака: