Регионот ужива профити и раст од туризмот

Владите инвестираат во туристичкиот сектор, при што многумина веднаш ги почувствуваа резултатите. Туристи го посетуваат Скопје. Приходите од туризмот во Македонија изминатата година достигнаа 110 милиони евра. [Tомислав Георгиев/SETimes] Југоисточна Европа е поврзана со историски и традиционални врски. Но, денес туризмот е една од најтесните врски меѓу нив кои можат да ја поттикнат економската обнова на секоја од балканските земји, сметаат економистите. Туризмот е голем извор на приходи и секоја земја се обидува да привлече што е можно повеќе гости. За време на летната сезона најпривлечни дестинации за српските туристи се грчкиот, црногорскиот и турскиот брег, додека Белград е познат како град со одлична забава, при што неговиот ноќен живот привлекува бројни гости од поранешните југословенски републики. Според српскиот министер за туризам, Расим Љајиќ, минатата година Србија заработи една милијарда американски долари од туризмот. Тој додаде дека Србија не инвестира доволно пари во развојот на својот ...
| | веќе видена | слични

Бројот на туристите во јуни годинава изнесува 70.673, а вкупниот број на ноќевањата изнесува 170.898, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика Од вкупниот број туристи, 51.000 се странски. Меѓу нив, најмногубројни биле посетителите од Турција (8.522), потоа следува Холандија со 4.766 туристи, Србија со 4.528 и Грција 3.828 туристи. Бројот на туристите во јуни годинава, во однос на истиот месец лани, е зголемен за 4,2 отсто, а бројот на ноќевањата е зголемен за 1,5 отсто. Бројот на домашните туристи за истиот период е намален за 10,9 отсто, а бројот на странските туристи е зголемен за 11,2 отсто. Бројот на ноќевањата на домашните туристи во јуни 2014 година, во однос на јуни 2013 година, е намален за 10,8 отсто, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 8,8 отсто.
| | веќе видена | слични
4 копии

Бројот на туристите во јуни 2014 година, во однос на јуни 2013 година, е зголемен за 4,2%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 1,5%, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика. Податоците покажуваат дека бројот на туристите во јуни 2014 година изнесува 70.673, а бројот на ноќевањата изнесува 170.898. Дека странците се повеќе се пристурни во Македонија, покажува и фактот дека во овој период бројот на странски туристи во земјава пораснал за 11,2%. Но, од друга страна бројот на домашните туристи во јуни се намалил за 10,9%. На годишно ниво, бројот на туристите е зголемен за 6,1% и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 5,2%, а кај странските има зголемување за 6,5%. Во периодот јануари-јуни 2014 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 4,5% и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 1,4%, а кај странските има зголемување за 6,8%.
| | веќе видена | слични
12 копии

Над 50 илјади странски туристи ја посетиле Македонија во јуни годинава. Најголем број 8.522 се од Турција, следуваат од Холандија 4.766, Србија 4.528, Грција 3.828, Бугарија 2.925, Словенија 2.121, а регистрирани се и 1.369 туристи од САД. Според објавените податоци на Државниот завод за статистика, вкупниот број странски туристи во јуни изнесува 51.498 и бележи раст од 11,2 проценти во споредба со истиот месец од лани. Вкупниот број туристи и на домашни и на странски во јуни изнесувал 70.673, а на ноќевања 170.898. Бројот на домашните туристи во јуни 2014 година, во однос на јуни 2013 година е намален за 10,9 отсто, а на странските туристи е зголемен за 11,2 отсто. Бројот на ноќевањата на домашните туристи во јуни 2014 година, во однос на јуни лани е намален за 10,8 отсто, а на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 8,8 отсто. Во периодот јануари-јуни 2014 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 6,1 отсто и тоа кај домашните туристи има ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Франција во 2013 година ја посетиле вкупно 84,7 милиони туристи, што ја прави најпосетена земја во светот. САД и Шпанија, кои по бројот на посетители се зад Франција, ги посетиле 69,8 милиони, односно 60,7 милиони странски туристи, се наведува во студијата на генералната управа задолжена за прашања за конкурентноста (ДГЦИС) при министерството за економија на Франција. Франција во 2013 година во најголем број ја посетиле туристи од Европа забележувајќи пораст од 1,2 проценти во однос на 2012 година. На прво место се Германците, вкупно 13 милиони што претставува пораст од 6,5 проценти во однос на 2012 година, а по нив следуваат Британците. Туристите од Белгија, Луксембург, Италија и Шпанија сепак биле помалубројни отколку во 2012 година. Посетителите од Северна Америка се најбројни воневропски гости на Франција. Од Азија вкупно 4,5 милиони туристи ја посетиле Франција во 2013 година, што е раст од 13 проценти во однос на 2012 година. Во порастот на бројот на азиски гости најмногу придонел приливот на кинески ...
| | веќе видена | слични

Расте заинтересираноста на туристите за македонските летувалишта. Според државната статистика, одморалиштата во земјава во јуни ги посетиле 70 673 туристи, кои во просек оствариле 2.42 ноќевања. Расте заинтересираноста на туристите за македонските летувалишта. Според државната статистика, одморалиштата во земјава во јуни ги посетиле 70 673 туристи, кои во просек оствариле 2.42 ноќевања. Тоа значи дека бројот на туристи е зголемен за 4.2%, а бројот на ноќевања за еден и пол отсто споредено со јуни минатата година. Притоа растот на бројот на туристи главно е резултат на зголемената посета на странци за 11%, додека домашните туристи биле помалку заинтересирани за летувалиштата што резултира со пад на посетата за речиси 11 отсто. Дури половина од странските туристи преноќиле во главниот град. Тие главно биле сместени во хотелите, и тоа најмногу во оние со 4 и 3 ѕвездички. Најмногу странски туристи имало од Турција – 16 и пол проценти, потоа следат Холанѓаните и Грците.
| | веќе видена | слични

Според објавените податоци на Државниот завод за статистика, вкупниот број странски туристи во јуни изнесува 51.498 и бележи раст од 11,2 проценти, а вкупно во првите шест месеци годинава изнесува 285.974 странски туристи со раст од 6,1 отсто. Вкупниот број туристи во јуни изнесува 70.673, а бројот на ноќевањата 170.898.  Бројот на домашните туристи во јуни 2014 година, во однос на јуни 2013 година, е намален за 10.9 отсто, а бројот на странските туристи е зголемен за 11.2 отсто. Бројот на ноќевањата на домашните туристи во јуни 2014 година, во однос на јуни 2013 година, е намален за 10.8 отсто, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 8.8 отсто. Во периодот јануари-јуни 2014 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите  е зголемен за 6.1 отсто и тоа кај домашните туристи има зголемување за 5.2 отсто, а кај странските има зголемување за 6.5 отсто. Во периодот јануари-јуни 2014 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ...
| | веќе видена | слични

Се зголемува бројот на туристи. Податоците покажуваат дека странски туристи се повеќе ја посетуваат земјава, за разлика од домашните. Во јуни статистика регистрира вкупно 70.673 туристи, што претставува раст од 4,2 % во споредба со истиот период на лани. И бројот на ноќевања за истиот споредбен период е зголемен и тоа за 1,5 %. Сепак, негативен тренд е забележан кај домашните туристи, каде бројот е намален за скоро 11 % , за сметка на странските посетители каде се зголемил за над 11 %.
| | веќе видена | слични
2 копии

Се повеќе туристи доаѓаат да ги видат убавините на Македонија, Над 50 илјади странски туристи ја посетиле Македонија во јуни годинава, а најголем број 8.522 се од Турција, потоа Холандија 4.766, Србија 4.528, Грција 3.828, Бугарија 2.925, Словенија 2.121, а регистрирани се и 1.369 туристи од САД, објави денеска Државниот завод за статистика. Се повеќе туристи доаѓаат да ги видат убавините на Македонија, Над 50 илјади странски туристи ја посетиле Македонија во јуни годинава, а најголем број 8.522 се од Турција, потоа Холандија 4.766, Србија 4.528, Грција 3.828, Бугарија 2.925, Словенија 2.121, а регистрирани се и 1.369 туристи од САД, објави денеска Државниот завод за статистика.Вкупниот број странски туристи во јуни изнесува 51.498 и бележи раст од 11,2 проценти, а вкупно во првите шест месеци годинава изнесува 285.974 странски туристи со раст од 6,1 отсто. Вкупниот број туристи во јуни изнесува 70.673, а бројот на ноќевањата 170.898. Бројот на домашните туристи во јуни 2014 година, во однос на ...
| | веќе видена | слични

Странските туристи се повеќе се пристурни во Македонија, потврдуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС). Според податоците, во јуни годинава бројот на странски туристи во земјава пораснал за 11,2%. Над 50 илјади странски туристи ја посетиле Македонија во јуни годинава. Најголем број 8.522 се од Турција, следуваат од Холандија 4.766, Србија 4.528, Грција 3.828, Бугарија 2.925, Словенија 2.121, а регистрирани се и 1.369 туристи од САД. Бројот на туристите во јуни 2014 година, во однос на јуни 2013 година, е зголемен за 4,2%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 1,5%. Податоците покажуваат дека бројот на туристите во јуни 2014 година изнесува 70.673, а бројот на ноќевањата изнесува 170.898. Б ројот на домашните туристи во јуни се намалил за 10,9%. На годишно ниво, бројот на туристите е зголемен за 6,1% и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 5,2%, а кај странските има зголемување за 6,5%. Во периодот јануари-јуни 2014 година, во однос на истиот период од претходната година, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Една недела пред референдумот, директорот на УБК Горан Николовски во отвореното Студио 1 вели дека не постои директна закана врз безбедноста на Р. Македонија. ...
сите 226 | | | веќе видена

Договорот од Преспа овозможува напредок и подготовка за иднината, се вели во директната видео порака на францускиот Претседател, Емануел Макрон до граѓаните на ...
сите 41 | | | веќе видена

Независниот пратеник Ферид Мухиќ за „ А1он “ не сакаше да каже дали ќе излезе на претстојниот референдум за промена на името, како и дали ќе гласа за уставните ...
сите 131 | | | веќе видена

И годинава на свеченото отворање на фестивалот „Браќа Манаки” во Битола се повтори истата пракса како и претходните години. По сликањето на црвениот тепих и ...
сите 71 | | | веќе видена

Со цел Зоолошката градина во Скопје да добие еден сосема нoв и убав лик, деновиве е поставена нова урбана опрема. Опрема се состои од нови клупи, каде ...
сите 29 | | | веќе видена

Од вчера стапи во сила договорот за взаемно признавање на возачките дозволи меѓу Македонија и Германија. Договорот го потпишаа Министерот за внатрешни работи ...
сите 79 | | | веќе видена

Ни пристигна и таа прекрасна есен, според многумина најубаво годишно време … Сепак, Меркур е денес во квадрат со Сатурн, а почетокот на есента се карактеризира ...
сите 65 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Регионот ужива профити и раст од туризмот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: