Информација за одржување на јавна расправа

Студија за оцена на влијание врз животната средина за Проектот: Изградба и управување на пречистителна станица за Град Скопје. Министерството за животна средина и просторно планирање ја известува заинтересираната јавност, дека инвеститорот Град Скопје, со седиште на Булeр “Илинден“ 82, во Скопје, достави Студијата за оцена на влијанието врз животната средина за изведување на Проектот: Изградба и управување на пречистителна станица за Град Скопје и истата е достапна за увид. Јавнатa расправa по Студијата за оцена на влијание врз животната средина за Проектот: Изградба и управување на пречистителна станица за Град Скопје, ке се одржи на 14 јули 201 7 година ( петок ), во зградата на Град Скопје со почеток во 1 1 .00 часот. Контакт лица: Цветанка Икономова Мартиновска– Раководител на Сектор за заштита на животнатасредина и природата Бул.Илиндел бб, 1000 Скопје; тел: 070359642 е-маил: Cvetanka.Ikonomova@skopje.gov.mk Министерство за животна средина и просторнио планирање бул. “Гоце Делчев” бр. ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Во општина Велес се одржа јавна расправа за изградба на регионална депонија во Вардарски регион, во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање и Секторот за животна средина. Орце Николов од службата за информирање на општина Велес информира дека на јавната расправа била претставена студијата за оцена на влијанието врз животната средина за интегриран систем за управување со цврст отпад во Вардарскиот регион, која била подготвена во рамки на проектот „Подготовка на потребни документи за воспоставување интегриран и финансиски самоодржлив систем за управување со отпад“. - Целта на јавната расправа беше да се отвори конструктивна дискусија за влијанијата на интегрираниот систем за управување со отпад врз животната средина. Граѓаните имаа можност да поставуваат прашања и да добијат стручни одговори од страна на експертите, а исто така и да дознаат повеќе за предностите кои ги носи воспоставувањето на ваков вид системи за управување со отпад, рече Николов. Тој појасни дека со проектот ...
| | веќе видена | слични

Утре во Општинска сала во охрид со почеток во 10 часот ќе се одржи Јавна расправа за „Студија за оцена на влијанието врз животната средина за Интегриран систем за управување со цврст отпад за Југозападен плански регион: Охрид, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа. Цел на јавната расправа ќе биде конструктивна дискусија за влијанијата на Интегрираниот систем за управување со отпад врз животната средина. Граѓаните ќе имаат можност да поставуваат прашања и да добијат стручни одговори од страна на експертите, а исто така и да дознаат повеќе за предностите кои ги носи воспоставувањето на ваков вид системи за управување со отпад. Јавната расправа е организирана од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање на Р Македонија и Секторот за животна средина. Студијата е подготвена во рамките на проектот „Подготовка на потребни документи за воспоставување на интегриран и финансиски самоодржлив систем за управување со отпад во Пелагониски, Југозападен, Вардарски и Скопски регион.
| | веќе видена | слични

Целта според надлежните е да се постигне конструктивна дискусија за влијанијата , но и презентирање на предностите од изградбата на интегрирани системи  за управување со отпад. „Ќе се разгледаат сите критериуми во одно на тоа како оваа инсталација ќе влијае врз животната средина, ќе се предвидат мерки за ублажување на евентуалните лоши влијанија што би ги предизвикало управувањето со отпадот конкретно на овој начин се со цел да се допре до сите граѓани во овој регион, да знаат што се случува“ – изјави Ана Карамфилова Мазневска – Раководител на сектор за управување со отпад МЖСПП. Конструктивните предлозите на невладиниот сектор и граѓаните велат надлежните ќе бидат земени в предвид и ќе бидат вградени во студијата. „ Рокот на важење на решението за студија за оценка за влијание врз животна средина е две години, согласно тоа во рок од две години ќе треба да се реализира и овој инфраструктурен проект кој секако е многу значаен за Вардарскиот плански регион„  - изјави Карамфилова Мазневска. Проектот се ...
| | веќе видена | слични

Во петок /21.07.2017 година/ во 10 часот во Салата на Советот на Град Скопје, ќе се одржи јавна расправа во рамките на проектот ‘’Подготовка на потребни документи за воспоставување на интегриран и финансиски одржлив систем за управување со отпад во Пелагониски, Југозападен, Вардарски и Скопски плански регион’’. Станува збор за проект кој е финансиран од Инструментот за предпристапна помош на Европска Унија – ИПА, организирана од страна на Министерството за животна средина и простпрно планирање на Република Македонија и Секторот за животна средина на Град Скопје. На јавната расправа ќе биде претставена Студијата за оцена на влијанието врз животната средина (ОВЖС) за Скопскиот регион која беше подготвена во рамките на проектот.
| | веќе видена | слични
2 копии

Во ресторан Еко Петрол во Дебрца, денеска со почеток во 11 часот, ќе се одржи Јавна расправа, организирана од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање на Република Македонија и Секторот за животна средина, на која ќе биде претставена Студијата за оцена на влијанието врз животната средина, за Интегриран систем за управување со цврст отпад, Југозападен регион: Дебрца, Кичево, Пласница и М. Брод. Цел на јавната расправи ќе биде конструктивна дискусија за влијанијата на Интегрираниот систем за управување со отпад врз животната средина. Граѓаните ќе имаат можност да поставуваат прашања и да добијат стручни одговори од страна на експертите, а исто така и да дознаат повеќе за предностите кои ги носи воспоставувањето на ваков вид системи за управување со отпад. Проектот е инициран од Министерството за животна средина и просторно планирање во рамките на ИПА, доделен од Секторот за централно финансирање и склучување на договори (ЦФСД) при Министерството за финансии и спроведен од страна на ...
| | веќе видена | слични

Радио МОФ направи листа од 10 работи поврзани со животната средина и квалитетот на живот со кои новата Влада ќе треба да се позанимава во својот мандат. Главно се долгогодишни еколошки проблеми – дел подзаборавени, други профитабилно определени, трети несериозно сфатени. Не се сите тука. Но, мора од некаде да се почне, да се отвори дискусија и направи потег. Овие се првите проблеми што ни паднаа на памет, без редослед на фаворизирање: 1.Еколошко и економично греење Цехот од отровниот воздух кој скопјани го вдишуваат е над 1.000 мртви годишно и економски штети од 250 милиони евра. Во Скопје годишно се горат 800.000 метри кубни дрва, што го прават градот најзагаден, а воедно и најскап за загревање во регионот. Најмногу домови, околу 120.000 во Скопје се загреваат на дрва. Скопје се уште нема опција за загревање на гас. Ако се претпостави дека за 30 квадрати се трошат по 6 метри кубни по домаќинство годишно, според пресметките на Истражувачкиот центар СКУП, тоа би чинело 18.000 денари годишно, или 600 денари за ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Mинистерот за животна средина и просторно планирање, Садула Дураки, оствари работна средба со Анка Јоана Јонеску, претставникот на Европската банка за развој за Македонија (ЕБОР), и Билјана Милошеска, помошник-директор во ЕБОР. На оваа иницијална средба, како што соопштува министерството, покрај запознавање со моменталните и планираните активности на Владата во заштитата на животната средина беа разгледани можните области за воспоставување соработка. Посебен интерес двете институции покажаа за областа управување со отпад каде Министерството за животна средина и просторно планирање има изработено проектна документација за изградба на регионални депонии за комунален отпад, со претоварни станици и проектна документација за затворање на нестандардните депонии за 4 региони: Скопски, Вардарски, Пелагонија и Југозападен, а се бараат можности за затворање на финансиската конструкција за изградбата на оваа инфраструктура, како и затворањето на нестандардните депонии. Исто така, беа разгледани и можностите за ...
| | веќе видена | слични

Во рамките на проектот „Подготовка на потребни документи за воспоставување на интегриран и финансиски самоодржлив систем за управување со отпад во Пелагониски, Југозападен, Вардарски и Скопски регион“, EuropeAid/136347/IH/SER/MK, финансиран од Европската Унија, инициран од Министерството за животна средина и просторно планирање, во рамките на ИПА, склучен со и спроведен од Секторот за централно финансирање и склучување договори, Министерство за финансии и имплементиран од страна на ENVIROPLAN S.A. и нејзините конзорциумски партнери, LOUIS BERGER – BiPRO GmbH – EPEM S.A. – SLR Consulting Limited, подготвена е Студијата за оцена на влијанието врз животната средина за Југозападниот регион. Јавната расправа за студијата ОВЖС за општините Охрид, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа (Југозападен регион) ќе се одржи во среда, на 19-ти јули 2017 година, со почеток во 10 часот.
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураку и претседателот на североисточниот плански регион Зоран Дамјановски денеска потпишаа Меморандум за соработка за спроведување на проекти за воспоставување на регионален, интегриран систем за справување со отпад во североисточниот плански регион. Меморандумот ги опфаќа рамковната спогодба на Владата на Македонија, потпишана со Комисијата на европските заедници со кои се добива финансиска помош во областа на животната средина за реализирање на проекти и подготовка на планска документација. Проектите, финансирани од ИПА програмата, кои освен на североисточниот се однесуваат и на источниот регион, опфаќаат набавка на опрема, транспорт на отпад во североисточниот регион, затворање на непрописните „диви“ депонии и ѓубришта во регионот, изградба на централна депонија во источниот и североисточниот регион. Со проектите, беше посочено на денешното потпишување на Меморандумот, ќе се придонесе кон подобрување на стандардите со управување со отпадот во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Макрон денеска ја почна националната дебата , што ќе трае во наредните три месеци . Дебатата ја почна со 600 градоначалници и локални функционери во малото ...
сите 159 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Информација за одржување на јавна расправа

Од:
До кого (е-маил):
Порака: