Извозот во јануари и февруари поголем за 7,2 проценти

11 копии

Во првите два месеца од Македонија се извезени стоки за 7,2 проценти повеќе од тој период лани. Според објавените податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки во овие два месеца изнесува 747.106.000американски долари. Објавените податоци покажуваат дека вредноста на увезената стока, во периодот јануари-февруари 2017 година изнесува 1.014.149.000 долари што е за 10,8 отсто повеќе во споредба со истиот период лани. Трговскиот дефицит за овој период изнесува 267.043.000, а покриеноста на увозот со извоз е 73,7 отсто. Во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав и ...
| | веќе видена | слични

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-февруари 2017 година, изнесува 702,8 милиони евра и бележи пораст од 10,8 отсто во однос на истиот период од претходната година, соопшти Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 953,3 милиони евра што е за 14,6 отсто повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-февруари 2017 година, изнесува 250,5 милиони евра. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав и електричната енергија. Во ...
| | веќе видена | слични

За три месеци извозот од зоните достигна половина милијарда евра. Март бил рекорден месец –со извоз од 180 милиони евра. Растот во однос на лани изнесува 13%, директорот на зоните велид ека ако и натаму се движи во тие рамки, до крајот на годината само од зоните извозот ќе изнесува околу 2 милијарди евра или 300 милиони повеќе од лани. Покриеноста на увзоот со извоз од почетокот на годината изнесува 73,7% и е најголема досега. Тука с егледа придонесот на фабриките од зоните. Македонија стана извозник на софистицирани производи со поголема врендост. Од Макеоднија најмногу се извезуваат производи за наменети за автомобилскиот сектор. Џонсон мети, Ванхул и Џонсон Контролс се трите комапнии кои имаат најголем извоз од земјава.
| | веќе видена | слични

Маја Томиќ Во првите два месеци од годинава Македонија остварила вкупен обем на размена со странство во вкупна вредност од 1,7 милијарди долари, што е за 9,2 проценти повеќе од истиот период минатата година. При тоа, биле извезени стоки во вредност од 747 милиони долари, што е за 7,2 проценти повеќе од првите два месеци лани, објави вчера Државниот завод за статистика, а лонот учествувал со 167 милиони евра. Увозот, пак, изнесувал 1 милијарда долари, што е 10,8 отсто повеќе во споредба со периодот јануари - февруари 2016 година. Или, трговскиот дефицит за јануари и февруари годинава е пресметан на 267 милиони долари. Во извозот најголемо било учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетови на проводници за палење, за возила, авиони или за бродови, фероникелот и облеката. Во увозот, пак, најмногу биле застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали, другите метали од платинската група и ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Објавените податоци покажуваат дека вредноста на увезената стока, во периодот јануари-февруари 2017 година изнесува 1.014.149.000 долари што е за 10,8 отсто повеќе во споредба со истиот период лани. Во првите два месеца од Македонија се извезени стоки за 7,2 проценти повеќе од тој период лани. Според објавените податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки во овие два месеца изнесува 747.106.000американски долари. Објавените податоци покажуваат дека вредноста на увезената стока, во периодот јануари-февруари 2017 година изнесува 1.014.149.000 долари што е за 10,8 отсто повеќе во споредба со истиот период лани. Трговскиот дефицит за овој период изнесува 267.043.000, а покриеноста на увозот со извоз е 73,7 отсто. Во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, ...
| | веќе видена | слични

Извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари-февруари 2017 година, чини 43 272 293 илјади денари и бележи пораст од 10.6% споредбено со истиот период лани. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-февруари 2017 година е 58 694 507 илјади денари што е за 14.4% повеќе во споредба со истиот период од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-февруари 2017 година, изнесува 15 422 215 илјади денари. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-февруари 2017, изнесува 73.7%. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и ...
| | веќе видена | слични

Останато

Францускиот претседател Емануел Макрон преку видео порака им се обрати на македонските граѓани во пресрет на референдумот. Во неа тој вели дека договорот со ...
сите 68 | | | веќе видена

Една недела пред референдумот, директорот на УБК Горан Николовски во отвореното Студио 1 вели дека не постои директна закана врз безбедноста на Р. Македонија.- ...
сите 100 | | | веќе видена

„Отсекогаш сум се залагал за решение кое нема да задира во идендитетот , националните интереси и уставни промени. Прашањето за името и индентитетот е постаро и ...
сите 77 | | | веќе видена

Имaме сознанија дека се работи за непријатни измени на Уставот, односно за нови амандмани кои се спремаат за да се измени Уставот, но се кои се кријат од ...
сите 144 | | | веќе видена

Амбасадорот во заминување на САД во Косово, Грег Делави изјави дека Вашингтон продолжува да бара договорот меѓу Приштина и Косово да произлезе од ...
сите 165 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Извозот во јануари и февруари поголем за 7,2 проценти

Од:
До кого (е-маил):
Порака: