Маневски за последен пат ќе гласа за избор на судии

3 копии

Министерот за правда Михајло Маневски на денешната седница на судскиот совет за последен пат ќе го искористи своето право на глас во Судскиот совет и ќе гласа за избор на 16 нови судии во Врховниот суд, Апелациониот суд, Основни судови, како и за донесување на одлука за избор на претседател на Основниот суд во Радовиш. Според најавеното, на денешната седница ќе се избираат тројца судии на Врховниот суд, двајца судии на Апелациониот суд во Скопје, тројца судии на Апелациониот суд во Битола, еден судија во Апелациониот суд во Штип, двајца судии во Основниот суд Скопје 1, еден судија на Основниот суд Крушево, еден судија на Основниот суд Куманово, тројца судии на Основниот суд Штип, како и претседател на Основниот суд во Радовиш. Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет со кој што министерот за правда како член на Советот учествува во работата на Советот но без право на глас е на дневен ред на денешната седница во Собранието. Опозициската СДСМ вчера обвини дека Маневски и денеска ...
| | веќе видена | слични

Министерство за правда Работата на Судскиот совет не може да биде блокирана, иако по законските измени парен број, односно 14 членови ќе имаат право на глас, тврдат од Министерството за правда. Оттаму објаснуваат дека одлуките за именување и разрешување на судии, Судскиот совет ги носи со двотретинско мнозинство, што значи дека соодносот меѓу членовите не може да биде седум спрема седум. - При носењето на важните одлуки како што се именување и разрешување на судии, нема да има никаков проблем. Останатите одлуки што се носат со обично мнозинство, односно со мнозинство гласови, се технички и тука не очекуваме дека може да се случи судиите да не донесат одлука - велат од Министерството за правда. Дилемите за блокада на Судскиот совет се појавија откако, на предлог од Министерството за правда, Собранието донесе одлука министерот за правда, иако членува, да не може да гласа. На тој начин се наруши балансот предвиден во Уставот одлуките да ги носат 15 членови, непарен број гласови кој гарантира дека одлуките не ...
| | веќе видена | слични

Министерот за правда, кој постојано беше критикуван, како од опозицијата, така и во извештаите на Европската комисија за притисок и партизација во судството, олицетворено преку неговата улога во Судскиот совет, не успеа да се одважи и на крајот од својот мандат “аминуваше“ 13 судии. Од друга страна, ниту Маневски, на кој му завршува мандатот, ниту кој било иден министер за правда нема да има право на глас во Советот, но благодарение на него и измените во законот кои тој ги подготви, сепак, ќе може со своето присуство да ја “контролира“ работата на Советот. Сега веќе поранешниот министер ќе објаснува зoшто министрот за правда не треба да одлучува во Судскиот совет. Маневски, според него, го остава судството реформирано, судовите олеснети од заостанатите предмети, а судиите стручни и независни. Според критичарите пак, судството останува да работи под диктат на извршната власт и наместо почитување на човековите права, единственото нешто кое како третман го добија граѓаните е стравот од “неправдата“.
| | веќе видена | слични

Михајло Маневски, министер во заминување, ги отфрли обвинувањата на опозицијата дека судиите што работат на случајот „Пајажина“ се унапредени Никој од судиите што работат на случајот „Пајажина“, а кои конкурираа на последниот оглас за избор на судии, не ја доби поддршката од членовите на Судскиот совет на вчерашното гласање во советот. Ова, како што рече министерот во заминување Михајло Маневски, е доказ дека опозицијата неосновано обвинувала кога тврдеше дека министерот ја злоупотребува функцијата. Маневски ги отфрли и обвинувањата на СДСМ дека седницата на Судскиот совет била свикана итно и тајно. - Судскиот совет е во постојано заседание и не е точно дека советот е свикан специјално за време на годишен одмор. Седницата не беше наменски закажана. Законот предвидува одредени ситуации кога Судскиот совет треба да се состане во рок од 12 часа, во зависност од тоа каква одлука треба да донесе - вели Маневски. Милка Стефкова, позната по тоа што гласаше против одлуката тутунскиот бос Бајруш Сејдиу да биде ...
| | веќе видена | слични

Проштална седница на Судскиот совет со Маневски внатре Министерот за правда во заминување, Михајло Маневски, за последен пат како член на Судскиот совет гласаше за избор на судии. Изборот на судиите, вели тој, не бил направен во “пет до 12“, оти вчерашната седница на Советот била тековна, а огласите за избор на судии веќе завршени. “Седницата на Судскиот совет не беше итна, туку редовна. Огласите беа одамна распишани и завршени. Судијата кој вчера беше споменуван воопшто не беше предложен како кандидат“, изјави Маневски по изборот на судиите. Опозиционата СДСМ обвини дека министерот го користи својот последен работен ден за избор на судии по негова мерка. СДСМ вели дека ВМРО-ДПМНЕ преку Маневски ќе ги награди судиите за сработеното во предизборието, споменувајќи го унапредувањето на истражниот судија Владимир Туфегџиќ во судија на Апелациониот суд за “сработеното“ во случајот “Пајажина“. Но, прогнозите на опозицијата не се остварија - Туфегџиќ не беше ниту номиниран, а за двете слободни места во скопска ...
| | веќе видена | слични

Законските измени може да го блокираат Судскиот совет Мора да има непарен број гласови за да може да се донесе одлука. Што ќе се случи ако некогаш имаме седум гласови „за“ и исто толку „против“, прашуваат некои од експертите Судијките од скопска апелација, Милка Стефкова и од Управниот суд, Јелица Крстовска ќе седнат во судските фотелји на Врховниот суд. Тие беа избрани на овие позиции на вчерашната седница на Судскиот совет, на која за последен пат гласаше министерот за правда Михајло Маневски. По измените на Законот за Судскиот совет, за кои пратениците ќе расправаат денес, идниот министер за правда ќе седи на столчето во Советот, но без право на глас. Со тоа, во иднина гласањето во ова тело ќе биде проблематизирано бидејќи остануваат парен број гласови, 14 наместо 15. И претседателот на Врховен да го изгуби правото на глас - Ќе има проблеми. Секогаш мора да има непарен број гласови за да може да се гласа и донесе одлука. Што ќе се случи ако некогаш имаме седум гласови „за“ и исто толку „против“? - ...
| | веќе видена | слични

Дванаесет нови судии и еден претседател на основен суд се избрани на вчерашната последна седница на Судски совет, на која присуствуваше и сега веќе бившиот министер за правда, Михајло Маневски. Од нив, двајца се во највисокиот суд во државата, четворица во вишите судови, шестмина во основните судови, за два суда не беше предложен ниту еден кандидат, а повторно се донесе одлука за пополнување три слободни судиски места. Дали поради топлото време или наближувањето на судиската ферија, но вчерашната седница помина со многу гафови, како од претседателката на Судски совет, така и од одделни членови. Првиот човек на Судски совет, Александра Зафировска, прво како „оправдано отсутен“ го спомена членот Бујар Османи, а откако беше опоменета дека се работи за бившиот министер за здравство, се поправи и го кажа името на колегата Бујар Сабриу. Згреши презиме на кандидатка, неизбран судија сакаше да го стави на гласање, но сепак, најмногу смеа предизвика грешката на членот Бранко Ушковски, кој гласаше по Бадентер, иако не ...
| | веќе видена | слични

Седница на Судскиот совет Останаа непополнети местата за судии во штипската апелација и Основниот суд во Крушево, за коишто членовите на Советот не дадоа предлози Од вкупно планираните 16 судии вчера беа избрани 12. Милка Стефкова од скопскиот Апелациски суд и Јелица Крстовска од Управниот суд се новоизбраните судии на Врховниот суд на вчерашната седница на Судскиот совет. Останува уште едно празно судиско место во Врховен. Африм Фидани и Лидија Тасевска се избрани за судии во скопска Апелација, во Апелацискиот суд во Битола се избрани Лидија Чочковска и Славица Мирковска. Лидија Трајковска и Лирија Елези ќе делат правда во Основниот суд Скопје 1, за судија на Основниот суд во Куманово е избрана Марија Скалова, а на судиски столчиња во Штип ќе седнат Анита Јорданова, Маја Џорлева и Александар Цацков. Од Скопје во Радовиш ќе замине да работи Љупчо Тодоровски, кој е избран за претседател на Основниот суд во Радовиш. Останаа непополнети местата за судии во штипската Апелација и Основниот суд во Крушево, за ...
| | веќе видена | слични

Министерот во заминување Маневски гласаше нови судии за последен пат. Седницата на која се избраа 12 судии, го одложи годишниот одмор на Судскиот совет за еден ден. Итноста на седницата го врати од летување и претседателот на Врховниот суд Јово Вангеловски. Во судот каде што тој шефува, освен Јелица Крстевска, врховен судија стана и актуелната судијка во скопска апелација Милка Стефкова. Таа беше дел од кривичниот совет кој одлучуваше по притворот на Бајруш Сејдиу и гласаше против обвинетиот да биде пуштен во домашен притвор. Министерот за правда Маневски денеска за последен пат одлучуваше и за изборот на двајца нови судии во скопска апелација. Ги отфрли како неосновани обвинувањата од опозицијата дека седницата е наменска и е последен упад на Маневски во судството. Министерот уверува дека Судскиот совет е во постојано заседание. Откако уште еднаш изјави дека ,,правда,, никогаш не постигнала толку колку за време на неговото министерување, Маневски замина во Собранието каде е предлагач на измените во ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Сподели Судскиот совет на Република Македонија на денешната седница избра судии за Врховниот суд, за апелациските судови во Скопје и во Битола, како и за основните судови Скопје 1 Скопје, Куманово и Штип. За судии на Врховниот суд на Република Македонија се избрани Милка Стефкова и Јелица Крстевска. Африм Фидани и Лидија Тасевска се избрани за судии на Апелацискиот суд во Скопје, за битолска Апелација се избрани Лидија Чочковска и Славица Мирковска, додека за Апелацискиот суд во Штип немаше предлози за судии. За судии на Основниот суд Скопје 1 Скопје се избрани Лидија Трајковска и Лирија Елези, за судија на Основниот суд во Куманово е избрана Марија Скалова, за судии во Основниот суд во Штип се избрани Анита Јорданова, Маја Џорлева и Александар Цацков, додека за судии во Основниот суд во Крушево немаше предлози. На денешната седница за претседател на Основниот суд во Радовиш на беше избран Љупчо Тодоровски. По седницата на новинарско прашање министерот за правда Михајло Маневски изјави дека Судскиот совет ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

-Спојувајќи ги религијата и хуманоста, тие денеска инспирираа голем број на кавадарчани да се вклучат во хуманитарната акција за помош на Малкиќ,  на која и е ...
сите 155 | | | веќе видена

И понатаму не стивнуваат реациите и најразлични трачеви и нови информации поврзани со секс скандалот на пејачката Јелена Карлеуша и босанскиот фудбалер Огњен ...
сите 216 | | | веќе видена

За Охрид и охриѓани најголемиот празник е Богојавление Водици. Тој е круна на јануарските празнувања. Погледнете го настанот низ фотографиите на фотографот ...
сите 250 | | | веќе видена

Одговорност за шверцескиот начин на кој СДСМ го објави Законот за двојазичност мора да има. Законот за двојазичност е штетен и ќе има несогледливи последици по ...
сите 383 | | | веќе видена

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 77 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Маневски за последен пат ќе гласа за избор на судии

Од:
До кого (е-маил):
Порака: