Обезбедени средства за изградба на 700 м3 резервоар во Лабуништа

Општина Струга во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање ќе изгради нов резервоар за вода за пиење во Лабуништа Општина Струга аплицираше на Програмата за водостопанство за 2018 година со јавен повик од Министерството за животна средина и просторно планирање и доби средства за капитални инвестиции. Општина Струга аплицираше со конкретен проект за изградба на резервоар за вода за пиење од 700 м3 во селото Лабуништа. Откако беа исполнети сите услови од конкурсот , Општина Струга доби позитивен одговор т.е средства за реализација на проектот.
| | веќе видена | слични

Со средства во вкупен износ од околу 10,5 милиони денари ќе се гради нов водовод во селото Луке, Кривопаланечко.Градоначалникот на Крива Паланка потпиша договор за започнување на изградба на водоводот, кој ќесе финансира со средства одобрени од Министерството за животна средина и просторно планирање преку Програмата за управување со водите за 2018 година.– Водоводната мрежа ќе се гради во две фази, од кои во првата, за изградба на примарна мрежа ќе бидат инвестирани 6.381.376 денари, додека ва секундарна мрежа што ќе биде реализирана во втората фаза ќе бидат вложени 4.179.019 денари. Ова е проект кој ќе опфати голем дел од селото Луке, а се однесува на населбите: Просарци, Камењарци и Мачорци, изјави Борјанчо Мицевски, градоначалник на Крива Паланка.Според предвидената динамика на активности, наскоро ќе отпочне изградбата на првата фаза, која треба да биде реализирана заклучно со 25 декември годинава.Текстот Изградба на нов водовод во кривопаланечкото село Луке е превземен од А1он.
| | веќе видена | слични
4 копии

Вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи денеска се сретна со претставници на Европската банка за обнова и развој на која била презентирана новата Стратегија за соработка помеѓу Македонија и ЕБОР за 2018-2023, статусот на имплементација на проектите финансирани од страна на ЕБОР, како и активностите кои се преземат во иднина во рамките на заедничката соработка. Како што соопштија од СЕП, претставниците на ЕБОР истакнале дека во нацрт-верзијата на новата Стратегија за соработка се идентификувани приоритетните области кои ќе бидат во фокусот на соработката со нашата земја во наредниот период. Во овој контекст, наведуваат, вицепремиерот Османи потенцирал дека стратешките приоритети на соработката на ЕБОР со Македонија за периодот 2018-2023 се во согласност со програмата на Владата и агендата на ЕУ во кои е планирана поддршка на конкурентноста и регионална интеграција. Османи посочил дека соработката помеѓу Македонија и ЕБОР дополнително е интензивирана преку инструментот Инвестициска рамка за ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Општина Аеродром се приклучува кон глобалниот настан за мапирање и расчистување диви депонии инициран од движењето Let’s Do It! World. Акцијата е предвидено да се спроведе на Светскиот ден на чистење, 15 септември, а граѓаните имаат можност директно да се вклучат во детектирање на расфрлениот отпад преку апликацијата World Cleanup на следниот линк https://www.worldcleanupday.org/map-it/. Мапирањето трае до средината на месец август, по што ќе следи процес на избор на локации за чистење и понатамошна организација и логистика. Let’s Do It! World е најбрзорастечкото граѓанско движење во светот, кое ги поврзува и ги охрабрува граѓаните, општините, компаниите и владите да ги исчистат своите земји од лошо управуваниот отпад. Од 2008 година, кон ова движење се приклучија речиси 20 милиони луѓе од целиот свет. Организатор на настанот во земјава е здружението за одржлив развој и заштита на животната средина Гоу Грин од Скопје во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање.
| | веќе видена | слични
4 копии

Во просториите на Секретаријатот за европски прашања заменик-претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања, Бујар Османи, оствари средба со претставници на Европската банка за обнова и развој. На средбата беше презентирана новата Стратегија за соработка помеѓу Македонија и ЕБОР за 2018-2023, статусот на имплементација на проектите финансирани од страна на ЕБОР, како и активностите што се преземат во иднина во рамките на заедничката соработка. Претставниците на ЕБОР истакнаа дека во нацрт-верзијата на новата Стратегија за соработка со Македонија за периодот 2018-2023 се идентификувани приоритетните области кои ќе бидат во фокусот на соработката со нашата земја во наредниот период. Во овој контекст вицепремиерот Османи потенцираше дека стратешките приоритети на соработката на ЕБОР со Македонија за периодот 2018-2023 се во согласност со програмата на Владата и агендата на ЕУ во кои е планирана поддршка на конкурентноста и регионална интеграција. Османи додаде дека соработката ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Mинистерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки денеска ги потпиша договорите за распределба на средства за финансирање по Програмата за управување со водите за 2018 година. Договори се потпишани со градоначалниците на општините Кичево, Брвеница, Сарај, Крушево, Чучер Сандево, Демир Kапија, Теарце, Липково, Ѓорче Петров, Тетово, Новаци, Струга, Врапчиште, Крива Паланка и Кочани.„Согласно Конкурсот кој беше објавен кон крајот на јануари, околу 56.300.000 денари се доделени на 15 општини во Македонија за проектирање и изградба на нови и одржување и унапредување на постојните јавни водоснабдителни објекти и за уредување и реконструкција на водотеци“, соопшти Министерството за животна средина и просторно планирање. Со ова, како што се вели во соопштението, се инвестира во постигнување на долгорочните цели - поквалитетен живот на населението, спречување на последиците од поплавите и почиста животна средина.Фото: МИА
| | веќе видена | слични

Општината Аеродром се приклучува кон 24-та глобална акција за мапирање и за расчистување депонии. Мапирањето може да се изврши на линкот www.worldcleanupday.org/map-it/ . Овој глобален настан е инициран од движењето „Летс до ит! Ворлд“. Акцијата ќе се реализира на 15 септември на Светскиот ден на чистењето. Граѓаните преку апликацијата „Ворлд клинап“ ќе можат да ги мапираат местата на кои има отпад. Со тоа подобро ќе се детектира проблемот со отпадот што го имаме преку визуализирање на собраните податоци. Целта на иницијативата е да се издигне свеста за глобалниот проблем со отпадот и да се најдат одржливи решенија за него. Мапирањето ќе трае до средината на август по што ќе следува процес на избор на локации за чистење и понатамошна организација и логистика на расчистувањето. „Летс до ит! Ворлд“ е брзорастечкото граѓанско движење што ги поврзува и ги охрабрува граѓаните, општините, компаниите и владите да ги исчистат своите земји од отпадот. Од 2008 година, кон ова движење се приклучија речиси 20 милиони ...
| | веќе видена | слични

Компанијата „Пакомак“ објави конкурс за избор на најеколошки градоначалник и општина, а на првоизбраната општина ќе ѝ додели модерно детско игралиште направено од еколошки материјали. Игралиштето ќе биде поставено на локација, која ќе биде договорена во соработка со општинските власти. Идејата да се поведе ваков вид иницијатива е да се издигне и развие еколошката свест кај граѓаните, но и кај градоначалниците за селектирање на отпадот. Европските директиви наложуваат дека отпадот од пакувањето мора да се селектира и рециклира, а Македонија до 2020 година ќе мора да се заложи 60 отсто од отпадот од пакувањето од целата држава да заврши на рециклирање. – Ангажираноста на локалната самоуправа околу амбалажниот отпад, со чест на исклучоци, е на најниско можно ниво. Доколку не се преземе нешто од наша страна за ова прашање наскоро во согласност со европските директиви ќе ни биде поставено како еден од проблемите што ќе мора да ги решиме за да се интегрираме во Европската Унија. Со ова темпо од страна на ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Кон крајот на годината се очекува да биде одобрена новата стратегија за Македонија на Европската банка за обнова и развој, за која разговараа денеска тим на ЕБРД, предводен од Анка Иоана Ионеску, раководител на канцеларијата на банката во Македонија и државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање Ана Петровска.На средбата е претставена новата нацрт-стратегија за Република Македонија за периодот 2018-2023 и се посочени клучните приоритети со цел да се воспостави координација со планираните активности на Министерството за животна средина и просторно планирање.– Со оглед дека една од целите на оваа стратегија е подобрена еколошка инфраструктура (вода, отпад и отпадни води) на локално и општинско ниво на состанокот е договорено Министерството до средината на август да даде свои коментари во однос на документот. Конечното одобрувањето на Стратегија, со што ќе започне нов циклус на финсиска поддршка во Македонија се очекува да се случи при крајот на годината, во тек на декември, ...
| | веќе видена | слични

Владата нa СДСМ, како и со сите други ветувања, заборавија и на ветувањата за справување со проблемот со отпадот. Откако ги презеде надлежностите врз општините и регионите, власта се чини заборави на проблемите на стружани и тетовци, на справувањето со комуналниот отпад, решавање и изградба на регионални депонии, обезбед ување на пари за нивна реализација . Новите по ж ари во депониите во Новаци и на на други отпади се потсетник на овој проблем, кој власта го заборави ведна ш по локалните избори. Претходната со под дрш ка на ИПА фондовите изработи техни ч ка и тендерска документација за по ч еток на градба на регионални депонии во и сто ч ниот, североисто ч ниот и во ј угозападниот регион , се обезбедија и пари за затвора њ е на старите сметили ш та и набавка на комунална опрема, но таа активност никако да по ч не. Ако има ш е време пред локалните избори тендерите за градба да бидат распи ш ани, оваа влада сега на големо ќ е ги претст а вуваа нив како свои проекти. Власта засега не ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Специјалната обвинителка Катица Јанева изутринава пристигна во Обвинителството за организиран криминал каде што треба да даде исказ за случајот „Рекет“ во кој ...
сите 576 | | | веќе видена

Вести во фокусот на Фактор ова утро... Главна вест во државата ова утро е распитот на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева. Таа пред новинарите кратко ...
сите 498 | | | веќе видена

Во Охрид се одбележа Денот на Армијата. На центрланата прослава при одбележување на 27 годишнината на македонската Армија присуствуваа воени претставници од ...
сите 219 | | | веќе видена

Времето во државата ќе биде сончево со мала до умерена локална облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер претежно од источен и западен правец. Минималната ...
сите 304 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Обезбедени средства за изградба на 700 м3 резервоар во Лабуништа

Од:
До кого (е-маил):
Порака: