Град Скопје го одбележа 5 јуни – Светскиот ден на животната средина


Околу 300 ученици од девет скопски основни училишта кои собраа најмногу пластични шишиња и ги предадоа за рециклирање на ПАКОМАК учествуваа во глобалното одбележување на 5 Јуни – Светскиот ден на животната средина. Забавно-едукативниот настан што се одржа на Школката во Градскиот парк го организираа Министерството за животна средина и просторно планирање и Канцеларијата на Обединетите нации за животна средина, во соработка со Град Скопје и општините во градот, колективните постапувачи со отпад ПАКОМАК и НУЛА ОТПАД, ЈП „Комунална хигиена“, ЈСП, Титан УСЈЕ и Скопска Пивара. - Воздухот што го дишеме и водата што ни е неопходна за живот не познаваат граници. Тие се наше заедничко богатство, но и наша заедничка грижа и обврска. Секое дете и секој човек има право на чиста и здрава животна средина. Децениската негрижа кон средината доведе до уништување на заштитените подрачја, масовна сеча на дрвјата, енормно загаден воздух. Грижата за зачувување на животната средина не бара само финансиски средства и скапи ...
| | веќе видена | слични

Во населбата Ново Лисиче во општина Аеродром денеска ќе почнат градежни работи за ИПА 2 проектот „Подобрување на инфраструктурата за собирање на отпадните води во градот Скопје“. Инвестицијата е финансирана со средства на Европската Унија во износ од над девет милиони евра и кофинансирана со 15 проценти од Буџетот на Република Македонија и е предуслов за изградба на главната пречистителна станица за отпадни води за град Скопје. На почетокот на активностите се најавени обраќања на министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, шефот на делегација на ЕУ во РМ Самуел Жбогар и градоначалникот на Скопје Петре Шилегов.
| | веќе видена | слични

Македонија е добра можност за инвестирање, особено во секторите инфраструктура и енергетика. Ова го образложи премиерот Зоран Заев, повикувајќи ги италијанските фирми да инвестираат во земјава. Бизнис форумот, каде пред италијанските бизнисмени беа презентирани можностите за инвестирање во секторите инфраструктура, енергетика и животна средина, беше во организација на Амбасадата на Италија. Досега, италијанските фирми инвестирале околу 125 милиони евра за инфраструктурни проекти, особено партиципирајќи во реализацијата на коридорите 8 и 10. Во таа насока, градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, посочи дека на главниот град потребна му е изградба на добра инфраструктура. А тука ја гледа можноста за соработка со италијанските фирми. Премиерот Зоран Заев стави акцент на диверзификација и достапност на енергенсите до граѓаните. Заев изјави дека во наредниот период ќе се реконструираат вкупно 800 км патишта низ Македонија, за што се обезбедени 270 милиони евра, дел од буџетот, а дел од ЕБОР и Светска банка.
| | веќе видена | слични
5 копии

Интересот за инвестирање во Македонија расте и е се поголем поради големото пријателство, европскиот манир, реформите кои се случуваат во нашата држава и перспективите кои ги обезбедуваме. Верувам дека целиот интерес на крајот ќе се преточи во унапредување на квалитетот на живот на нашите граѓаните, од аспект на економија, инфраструктура, енергетика и од секаков вид перспективи кои ги очекуваата сегашните и идни генерации. Ова денеска го изјави премиерот Зоран Заев по отворањето на Италијанско-македонскиот бизнис Форум на тема „Инвестициски проекти и можности во секторите транспорт, енергетика и животна средина во Македонија“. Тој соопшти дека се посветени на реализација на процесот на гасификација преку интензивирање на изградбата на гасоводната мрежа, но и гасоводно поврзување на земјата на гасоводот ТАП. Премиерот се осврна и на планираниот развој на патната инфраструктура, на изградбата и рехабилитација на 800 километри патишта низ цела Македонија за што се обезбедени 270 милиони евра, дел од нив се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

До крајот на оваа година очекувам да завршат постапките за набавка на 30 нови еколошки автобуси кои работат на гас, најави денеска скопскиот градоначалник Петре Шилегов. Тој учествуваше на италијанско-македонскиот бизнис форум „Инвестициски проекти и можности во секторот транспорт, енергетика и животна средина во Македонија“. Шилегов говореше за инвестициите и проектите кои Градот Скопје ги реализира и проектира во повеќе сектори, се во насока на подобрување на животната средина. – Изминатиов период Градот Скопје и ЈСП интензивно работат на модернизација на возниот парк на јавното претпријатие и до крајот на оваа година очекувам да завршат постапките за набавка на 30 нови еколошки автобуси кои работат на гас. Новите екоавтобуси имаат значително помала потрошувачка, и речиси воопшто не емитуваат штетни гасови во воздухот. Покрај овие автобуси, сериозно размислуваме за набавка и на електрични автобуси, со што значително ќе се намали загадувањето на воздухот во Скопје – кажа Шилегов. На форумот градоначалникот ...
| | веќе видена | слични

Италијанско – македонски бизнис форум за можностите во секторите транспорт, енергетика и животна средина се одржува денеска во организација на ИЧЕ Агенцијата за промоција и интернационализација на италијанските компании во странство. На форумот учествуваат околу 15 италијански компании од секторите транспорт, енергетика и животна средина, заинтересирани за соработка со партнери од Македонија, меѓу кои и групацијата Италијански државни железници, заедно со претставници на трите најголеми италијански здруженија од градежниот и енергетскиот сектор и претставници на италијанското Министерство за надворешни работи. Ќе бидат презентирани проектите и програмите поддржани од ЕУ и од меѓунардните финансиски институции, како и инвестициските и развојните проекти во патната и железничката инфраструктура, во енергетиката и животната средина. На форумот се обратија претседателот на владата на РМ Зоран Заев и градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов. Присутните ги поздравија и Винченцо Ерколе, координаторот на одделението ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Премиерот Зоран Заев денеска се обрати на бизнис-форум со наслов „Крстосница на Балканот, инфраструктурата, енергетиката и животната средина во Република Македонија“, во организација на италијанската амбасада во Македонија и ИЧЕ – Агенција за промоција во странство на италијанските компании. Во своето обраќање пред присутните претставници од стопанството на Република Италија, Заев, повикувајќи ги да ја продолжат и продлабочат соработката со македонските компании, меѓу другото, рече: „Длабоко верувам дека денешниот бизнис-форум претставува одлична можност да ги отвориме перспективите за развој на енергетиката и инфраструктурата и за заштита на животната средина преку плодоносна, квалитетна и широка дебата за прашања од исклучителна важност за иднината“. Премиерот истакна дека Македонија претставува најважната крстосница на Балканот кога станува збор за инфраструктурното и енергетското поврзување. Додаде дека Македонија претставува и најцврстиот јазол што ги поврзува земјите од Западен Балкан на културно и ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Триесет нови еколошки автобуси со погон на гас ќе бидат дел од возниот парк на Јавното сообраќајно претпријатие. Ова го најави градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов во обраќањето пред присутните на италијанско-македонскиот бизнис форум „Инвестициски проекти и можности во секторот транспорт, енергетика и животна средина во Македонија” што се одржа во Скопје. – Изминатиов период Градот Скопје и ЈСП интензивно работат на модернизација на возниот парк на јавното претпријатие и до крајот на оваа година очекувам да завршат постапките за набавка на 30 нови еколошки автобуси кои работат на гас. Новите екоавтобуси имаат значително помала потрошувачка, и речиси воопшто не емитуваат штетни гасови во воздухот. Покрај овие автобуси, сериозно размислуваме за набавка и на електрични автобуси, со што значително ќе се намали загадувањето на воздухот во Скопје – рече Шилегов. Тој ги спомена и другите инвестиции и проекти кои Градот ги реализира во повеќе сектори, а заради заштита на животната средина, како што се ...
| | веќе видена | слични

Во следниот период градот влегува во имплементација на сериозни инфраструктурни проекти. Енергетските, еколошки и инфраструктурни проекти кои владата планира да ги реализира во текот на оваа и следните години беа презентирани пред 15 италијански компании.  Амбасадорот на Италија, Карло Ромеро рече дека италијанските компании со своето искуство во реализација на инфраструктурните проекти може да им помогнат на македонските компании поуспешно да ги реализираат проектите. На форумот учествуваа над 40 компании од земјава.
| | веќе видена | слични

Ги охрабрувам италијанските компании да бидат дел новото поглавје во изградбата на патна, железничка и гасоводната инфраструктура. Денешниот Бизнис форум насловен „Крстосница на Балканот, инфраструктура, енергетика и животна средина во Република Македонија“, во организација на италијанската амбасада во Македонија и ИЧЕ - Агенција за промоција во странство на италијанските компании, претставува одлична можност да ги отвориме перспективите за развој на енергетиката и инфраструктурата и за заштита на животната средина преку плодоносна, квалитетна и широка дебата за прашања од исклучителна важност за иднината. Значајно за нас е да обезбедиме диверсификација и достапност на енергенсите до сите граѓани и до компаниите. Во тој правец сме посветени на реализација на процесот на гасификација преку интензивирање на изградбата на гасоводната мрежа и гасоводно поврзување на земјата на гасоводот ТАП. Гасификацијата на нашата земја не е само енергетски и економски проект, гасификацијата е и еколошки проект. Затоа што, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Очекуваме своите ставови пратениците да ги кажат во собранието, а ако имаат забелешки да поднесат амандмани. Градењето на дво-третинско мнозинство ќе биде во ...
сите 157 | | | веќе видена

Јавното обвинителство за организиран криминал во куса изјава за „Република“ демантира дека за специјалната јавна обвинителка Катица Јанева е издадена наредба ...
сите 225 | | | веќе видена

Скандалот со рекетарско – политичко – судско – медиумскиот октопод секој ден добива нови и нови димензии. Затоа влегуваат од лага во лага и со тоа уште повеќе ...
сите 98 | | | веќе видена

Претседателот Стево Пендаровски во интервју за Радио Слободна Европа вели дека се залага за помиpyвање, а на забелешките на ВМРО-ДПМНЕ дека помиpyвањето го ...
сите 107 | | | веќе видена

Фејсбук статус на пратеникот на СДСМ, Александар Кирацовски: Случајот „Рекет“ е олицетворение на рекет-културата којашто како лоша практика се создаде за време ...
сите 36 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Град Скопје го одбележа 5 јуни – Светскиот ден на животната средина

Од:
До кого (е-маил):
Порака: