Србија и САД ја зајакнуваат соработката во областа на военото образование

Србија и САД го зајакнуваат реформскиот процес во одбраната на земјата преку меѓународни обуки. Обуките со војници од САД за српските членови на службата нудат нови знаења и вештини. [Армија на САД] Мајорот Марко Марјановиќ е еден од осумте српски војници што учат во Центарот за комбинирано оружје на армијата на САД (ЦАЦ), во Форт Ливенворт, Канзас, како дел од Колеџот за команда и генералштаб, во рамките на Меѓународната програма за воено образование и обука/ИМЕТ. ИМЕТ претставува збирно место за војници од партнерските земји на САД, каде што тие се обучуваат и учат клучни вештини и информации, но и ја подобруват соработката со САД. Србија се приклучи кон ИМЕТ во 2006 година. Марјановиќ студираше со над 1.000 американски офицери, разменувајќи искуства со 70 колеги од 68 земји, при што учествувал во вежби за командни функции рамо до рамо со претставници од американски владини агенции. Обуките што ги опфаќа програмата се наменети да ги подобрат способностите на воените лидери за критичко и креативно ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, денеска прими делегација на парламентарната група за соработка меѓу Сојузна Република Германија и Југоисточна Европа, при Бундестагот. На средбата со германските пратеници беше разговарано за билатералните односи меѓу двете земји, за европските и евроатлантските интеграции на Република Македонија, како и за актуелните случувања во земјава. Претседателот Иванов изрази задоволство од принципиелната и континуирана поддршка од страна на Сојузна Република Германија за македонските стратешки цели, оценувајќи ги позитивно досегашните севкупни билатерални односи. Во тој контекст македонскиот претседател ја поздрави парламентарната соработката меѓу Собранието на Република Македонија и Бундестагот, и изрази подготвеност за натамошно унапредување на соработката меѓу двете земји во сите сфери од заеднички интерес, како и за одржување на континуитет во политичкиот дијалог на сите нивоа. Во однос на евроатлантски интеграции, македонскиот претседател истакна дека нашата ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Иванов посочил дека во голема мера внатрешните состојби се резултат на предолгата непринципиелна и спротивна на меѓународното право, блокада, во однос македонските ЕУ и НАТО интеграции Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, денеска прими делегација на парламентарната група за соработка меѓу Сојузна Република Германија и Југоисточна Европа, при Бундестагот. На средбата со германските пратеници е разговарано за билатералните односи меѓу двете земји, за европските и евроатлантските интеграции на Република Македонија, како и за актуелните случувања во земјава, соопштија од кабинетот на претседателот. - Претседателот Иванов изрази задоволство од принципиелната и континуирана поддршка од страна на Сојузна Република Германија за македонските стратешки цели, оценувајќи ги позитивно досегашните севкупни билатерални односи. Во тој контекст македонскиот претседател ја поздрави парламентарната соработката меѓу Собранието на Република Македонија и Бундестагот, и изрази подготвеност за натамошно ...
| | веќе видена | слични

Јакнењето на воените врски меѓу двете земји е од полза за нивните билатерални односи, соживотот и успехот на идната регионална соработка. Српските вооружени сили и оние во Босна и Херцеговина имаат полза од заедничката обука и соработка. [AФП] Воената соработка меѓу Босна и Херцеговина (БиХ) и Србија постојано се интензивира во последниве години и е од полза за подобрувањето на вооружените сили на двете земји, регионалната безбедност и стабилност и напорите за интеграција во ЕУ на двете земји. „Општата оценка е дека билатералната соработка во одбраната меѓу двете земји е многу интензивна и продуктивна и дека придонесува за развојот на севкупните добрососедски односи“, рече за SETimes Ума Синановиќ, шефица за односи со јавноста во Министерството за одбрана на БиХ. Таа додаде дека најдобрите резултати се постигнати во областа на едукацијата и обуката. „Во 2014 година 23 припадници на српските армиски сили учествуваа на 14 активности во БиХ, организирани од страна на сараевскиот Центар за операции на поддршка ...
| | веќе видена | слични

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Марјан Спасески денеска денеска во Софија се сретна со неговиот бугарски колега, Красен Кралев. На средбата, како што соопшти Агенцијата за млади и спорт, се дискутирало за соработката во областа на спортот и младите помеѓу двете држави и можноста македонски спортисти да ги користат капацитетите на Република Бугарија за подготовки и реализација на контролни натпревари во повеќе спортови. – Спасески го информираше својот бугарски колега за инвестициите што Владата на Република Македонија ги реализира во делот на спортската инфраструктура, а првите луѓе на спортот од двете држави разменија и искуства во делот на реализација на системот на натпревари во училишниот и универзитетскиот спорт, стои во соопштението. Тие ги истакнаа заложбите за продлабочување на соработката, особено во делот на заедничка имплементација на проекти во областа на спортот во рамките на прекуграничната соработка. Во рамките на работната посета на Софија, Спасески се сретна и со претседателот на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На вториот ден од работната посета на Македонија, хрватскиот министер за одбрана Анте Котромановиќ имаше средба со претседателот Ѓорге Иванов. Позитивно се оценети досегашните заеднички ангажмани, особено во делот на јадранската повелба што ја потврдува стратегиската определба за полноправно членство на Македонија во НАТО. Котромановиќ уште еднаш ја искажа хрватската поддршка за интеграција на земјава во Алијансата, посочувајќи ги исполнетите стандарди и реформи. На средбата било разговарано и за новите билатерални проекти, како и за зголемување на соработката меѓу хрватските и македонските безбедносни служби за справување со екстремизмот и радикализмот. извор: mrt.com.mk фото:mrt.com.mk
| | веќе видена | слични
4 копии

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов оствари средба со хрватскиот министер за одбрана Анте Котромановиќ, на која беше изразено задоволство од досегашниот развој на односите и соработката меѓу Македонија и Хрватска на билатерален и на мултилатерален план, особено во сферата на одбраната и регионалната соработка. Иванов ги поздрави досегашните заеднички ангажмани во интегративните процеси, во рамки на Јадранската повелба, и додаде дека реформите и мерките кои се преземаат во Македонија за унапредување на стандардите во сферата на одбраната, само ја потврдуваат стратешката цел на Македонија за членство во НАТО. Во тој контекст, македонскиот претседател ги поздрави напорите за натамошно унапредување и продлабочување на билатералната соработка во сферата на одбраната, преку реализација на конкретни проекти и заеднички активности. Министерот за одбрана Котромановиќ, истакна дека Хрватска континуирано и активно го поддржува членството на Македонија во НАТО, потенцирајќи дека земјата ги исполнува ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Хрватска ја поддржува Македонија за членството во НАТО а односите и соработката на двете држави особено во одбраната е одлична. Тоа е заедничкиот заклучок од средбата на претседателот Ѓорге Иванов со хрватскиот министер за одбрана Анте Котромановиќ, кој од вчера престојува во посета на Македонија. На средбата е изразено задоволство од досегашниот развој на односите и соработката меѓу двете држави на билатерален и на мултилатерален план, особено во сферата на одбраната и регионалната соработка. Иванов ги поздравил досегашните заеднички ангажмани во интегративните процеси во рамки на Јадранската повелба и додал дека реформите и мерките што се преземаат за унапредување на стандардите во сферата на одбраната само ја потврдуваат стратешката цел на Македонија за членство во НАТО. Хрватскиот министер нагласил дека Хрватска континуирано и активно го поддржува членството на Република Македонија во НАТО, потенцирајќи дека таа ги исполнува стандардите и високите критериуми за целосно членство. Двајцата соговорници ...
| | веќе видена | слични
22 копии

Претседателот Ѓорге Иванов, денеска го прими Анте Котромановиќ, министерот за одбрана на Хрватска.На средбата беше изразено задоволство од досегашниот развој на односите и соработката меѓу Македонија и Хрватска на билатерален и на мултилатерален план, особено во сферата на одбраната и регионалната соработка.Претседателот Иванов ги поздрави досегашните заеднички ангажмани во интегративните процеси, во рамки на Јадранската повелба, и додаде дека реформите и мерките кои се преземаат во Македонија за унапредување на стандардите во сферата на одбраната, само ја потврдуваат нашата стратешка цел за членство во НАТО.Во тој контекст, македонскиот претседател ги поздрави напорите за натамошно унапредување и продлабочување на билатералната соработка во сферата на одбраната, преку реализација на конкретни проекти и заеднички активности.Министерот за одбрана Котромановиќ, истакна дека Хрватска континуирано и активно го поддржува членството на Македонија во НАТО, потенцирајќи дека нашата држава ги исполнува стандардите и ...
| | веќе видена | слични

На средбата е изразено задоволство од досегашниот развој на односите и соработката меѓу двете држави на билатерален и на мултилатерален план, особено во сферата на одбраната и регионалната соработка. Претседателот Иванов, како што информира неговиот Кабинет, ги поздравил досегашните заеднички ангажмани во интегративните процеси во рамки на Јадранската повелба и додал дека реформите и мерките што се преземаат за унапредување на стандардите во сферата на одбраната само ја потврдуваат стратешката цел на Македонија за членство во НАТО. Иванов ги истакнал напорите за натамошно унапредување и продлабочување на билатералната соработка во сферата на одбраната, преку реализација на конкретни проекти и заеднички активности. Хрватскиот министер нагласил дека Хрватска континуирано и активно го поддржува членството на Република Македонија во НАТО, потенцирајќи дека таа ги исполнува стандардите и високите критериуми за целосно членство. Двајцата соговорници размениле мислења и информации за состојбите во регионот и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 315 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 143 | | | веќе видена

Во Русија Богојавление често се одбележува со капење на ниски јануарски температури. Тоа го направиле и овие убавици и со тоа се пофалиле на Инстаграм Минатиот ...
сите 212 | | | веќе видена

Соопштение на ВМРО-ДПМНЕ: Претседателот Христијан Мицкоски заедно со Потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со ...
сите 165 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Србија и САД ја зајакнуваат соработката во областа на военото образование

Од:
До кого (е-маил):
Порака: