„Јужен тек“ ја става Србија во конфликт со ЕУ

Белград вели дека се надева на пристап во ЕУ, но нема да го преиспита своето учество во рускиот проект „Јужен тек“. Србија вели дека планира да го потпише договорот со Русија за гасоводот „Јужен тек“, и покрај предупредувањата на Европската комисија дека проектот не е во согласност со стандардите на ЕУ. [AФП] Со одлуката на Бугарија да ја откаже изградбата на гасоводот за природен гас „Јужен тек“, расте притисокот врз Србија, која ги балансира своите долготрајни врски со Русија во однос на својата желба да пристапи во Европската унија. „Ситуацијата на Србија е најтешка, бидејќи земјата ,го плати’ влезот во гасоводот со тоа што му даде на „Гаспром“ ниски цени за „НИС“ (Нафтена индустрија Србија) и Банатски Двор (подземно складиште на гас во Војводина)“, рече за SETimes Јелена Милиќ, директорка на Центарот за евроатлански студии во Белград. „Енергетскиот договор со Русија не предвидува што ќе се случи ако Русија се откаже од проектот или нема да може да ги оствари своите обврски. Србија смета на приходите од ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Македонија стана дел од „Јужен тек“ за да ги искористи придобивките кои ги нуди проектот, а тоа е добивање дополнителни количества природен гас како чист извор на енергија, рече претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, во интервју за руската агенција Итар-Тасс додавајќи дека Македонија, како и другите земји во регионот, чувствуваат потреба за дополнителни количества гас. „Со реализацијата на ’Јужен тек‘ бизнисмените во Македонија ќе можат да планираат реализација на многу повеќе проекти, бидејќи ќе знаат дека имаат сигурен извор на енергија. За нас е важно дека со овој проект обезбедуваме енергетска стабилност на подолг рок“, истакна Иванов. Судбината на гасоводот „Јужен тек“ е доведено во прашање поради ставот на ЕУ, која бара спроведување на таканаречен трет енергетски пакет. Рускиот енергетски гигант „Газпром“ се согласи да ја вклучи и Македонија како дел од земјите учеснички во проектот „Јужен тек“ во 2010 година. Преку гасоводот Македонија очекува да ги намали трошоците за набавка на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Европската комисија и препорачува на Србија да ја стопира изградбата на гасоводот „Јужен тек“ додека тој проект не се хармонизира во целост со законодавството на ЕУ. Притоа, Брисел го охрабрува Белград да работи на поврзување со бугарскиот систем за гас, како алтернатива.
| | веќе видена | слични

За Македонија е важно дека со проектот „Јужен тек“ обезбедуваме енергетска стабилност на подолг рок, затоа и станавме дел од него, за да ги искористи придобивките кои ги нуди проектот, а тоа е добивање дополнителни количества природен гас како чист извор на енергија, истакна македонскиот претседател Ѓорге Иванов во интервју за за руската агенција Итар-Тасс. - Македонија, како и другите земји во регионот, чувствува потреба за дополнителни количества гас. Со реализацијата на „Јужен тек“, бизнисмените во Македонија ќе можат да планираат реализација на многу повеќе проекти, бидејќи ќе знаат дека имаат сигурен извор на енергија - рече Иванов. Судбината на гасоводот „Јужен тек“ е доведено во прашање поради ставот на ЕУ, која бара спроведување на т.н. трет енергетски пакет. Рускиот енергетски гигант „Газпром“ се согласи да ја вклучи и Македонија како дел од земјите учеснички во проектот „Јужен тек“ во 2010 година. Преку гасоводот Македонија очекува да ги намали трошоците за набавка на енергија. Изградбата на ...
| | веќе видена | слични

Неодамна се зборуваше за потребата на Русија да најде алтернативна траса за својот гас, којa во целост би ја заобиколила Украина и која, според поставената сегашна рамка на „Јужен тек“, минува низ Црно Море и влегува во Бугарија, пред да премине преку Србија и Унгарија на патот кон централно-европското енергетско средиште во Баумгартен, Австрија. Се споменуваше дека само еден месец откако Путин го „пронајде“ Светиот Грал со склучувањето на договорот со Пекинг, тој не само што го формализирал покорувањето на енергетските потреби на Европа со уште еден гасовод што ја заобиколува Украина (од разни причини, но најмногу поради „планот Б“), туку постигнал и огромна политичка победа со создавањето пукнатина во срцето на еврозоната откако Австрија отворено ѝ се спротивстави на политиката на ЕУ и застана на страната на Путин. Сега веќе точно знаеме што е планот Б. - Рускиот гасен гигант „Газпром“ не ја исклучува можноста дека транзитот на гас преку Украина може целосно да секне – јавува „Итар-Тас“ цитирајќи го ...
| | веќе видена | слични
2 копии

„За Македонија е важно дека со проектот ’Јужен тек’ обезбедуваме енергетска стабилност на подолг рок“, истакна македонскиот претседате Ѓорге Иванов во интервју за Итар-Тасс. Македонија стана дел од „Јужен тек“ за да ги искористи придобивките кои ги нуди проектот, а тоа е добивање дополнителни количества природен гас како чист извор на енергија, рече македонскиот претседател Ѓорге Иванов во интервју за руската агенција Итар-Тасс, додавајќи дека Македонија, како и другите земји во регионот, чувствува потреба за дополнителни количества гас. „Со реализацијата на ’Јужен тек’ бизнисмените во Македонија ќе можат да планираат реализација на многу повеќе проекти, бидејќи ќе знаат дека имаат сигурен извор на енергија. За нас е важно дека со овој проект обезбедуваме енергетска стабилност на подолг рок“, истакна Иванов. Судбината на гасоводот „Јужен тек“ е доведено во прашање поради ставот на ЕУ, која бара спроведување на т.н. трет енергетски пакет. Рускиот енергетски гигант „Газпром“ се согласи да ја вклучи и ...
| | веќе видена | слични

Во 2013 година Русија и Македонија потпишаа билатерален договор за соработка во изградбата на „ Јужен тек“. Во последниве неколку месеци судбината на гасоводот е доведена во прашање поради ставот на ЕУ, која бара спроведување на таканаречениот  трет енергетски пакет. Суштината е во тоа што добавувачите на гас не смеат да бидат сопственици и  на гасоводен систем во ЕУ. „Конечно, за бизнисот во Македонија, кој бара евтини енергенси, ова е добар проект. Со реализацијата на „ Јужен тек“ бизнисмените во Македонија ќе можат да планираат реализација на многу повеќе други проекти, кога ќе бидат сигурни дека имаат сигурен извор на енергија. За нас е важно дека со овој проект обезбедуваме енергетска стабилност на подолг рок“, рече Иванов. Билатералните односи со Русија се добри , оцени Иванов . „Соработката меѓу двете држави веќе се чувствува и во праксата. Мислам дека во овој момент најмногу направивме за развој на економијата. На бизнис заедницата ѝ се отворија многу хоризонти за бизнис. Руски ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Македонскиот претседател Ѓорге Иванов го интервју за руската агенција изјави дека на Македонија и треба стабилен извор на енергија на долг рок, а тоа го нуди токму проектот на Газпром. „Република Македонија, како и другите земји во регионот, чувствуваат потреба за дополнителни количества на гас, како чист извор на енергија. Затоа и Македонија стана дел од „Јужен тек" за да ги искористи придобивките кои ги нуди проектот, а тоа е добивање на дополнителни количества на гас", изјави претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов во интервјуто за руската агенција ИТАР-ТАСС. „Газпром" се согласи да ја вклучи и Македонија како дел од земјите учеснички во проектот „Јужен тек" уште во 2010 година. Преку гасоводот Македонија очекува да ги намали трошоците за набавка на енергија. Во 2013 година Русија и Македонија потпишаа билатерален договор за соработка во изградбата на „Јужен тек". Во последниве неколку месеци судбината на гасоводот е доведено во прашање поради ставот на ЕУ, која бара спроведување на т.н. Трет ...
| | веќе видена | слични

„Република Македонија, како и другите земји во регионот, чувствуваат потреба за дополнителни количества на гас, како чист извор на енергија. Затоа и Македонија стана дел од „Јужен тек“ за да ги искористи придобивките кои ги нуди проектот, а тоа е добивање на дополнителни количества на гас", изјавил претседателот на држвата Ѓорге Иванов во интервјуто за руската агенција ИТАР-ТАСС. „Со реализацијата на „Јужен тек“ бизнисмените во Македонија ќе можат да планираат реализација на многу повеќе други проекти, кога ќе бидат сигурни дека имаат сигурен извор на енергија. За нас е важно дека со овој проект обезбедуваме енергетска стабилност на подолг рок“, рекол Иванов. Во последниве неколку месеци судбината на гасоводот е доведено во прашање поради ставот на ЕУ, која бара спроведување на т.н. трет енергетски пакет.
| | веќе видена | слични

На средба со рускиот претседател Владимир Путин во Москва, српскиот премиер Александар Вучиќ ги отстранил сите пречки за Србија да го потпише договорот за Јужен тек и ја најави можноста шефот на руската држава да го посети Белград до крајот на годината. „Путин ја прифати мојата покана за посета и многу брзо, пред крајот на годината, ќе биде во Белград. Тоа ми се чини дека говори доволно за меѓусебното почитување и соработката што ја има Србија со Русија“, изјавил Вучиќ, изразувајќи задоволство од резултатите од посетата. Со Путин разговарале и за политички прашања, но најмногу за економската соработка и потенцијалните инвестиции на Русија во Србија. „Сакам да кажам дека сите пречки кои стоеја на патот на потпишувањето на договорот за Јужниот тек се отстранети и сите дилеми се решени“, изјави Вучиќ, најавувајќи дека потпишувањето на клучниот документ за реализација на гасоводот во Србија може да се очекува денеска или утре. Српскиот премиер нагласил дека не би можело да се случи решавање на сите спорни ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на грчкиот парламент, Никос Вуцис, соопштил дека пратениците ќе гласаат за ратификување на Преспанскиот договор со Македонија до крајот на ...
сите 384 | | | веќе видена

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 181 | | | веќе видена

Дарко Недев, момчето кое го фати крстот за Водици во Кавадарци и навивачката група Лозари Исток на која и припаѓа, за утре организираат хумана акција. -Утре од ...
сите 157 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 69 | | | веќе видена

Скандалозната пејачка Јелена Карлеуша која и понатаму ја бранува јавноста со својот секс скандал и понатаму е во Кина со своето семејство.И покрај лошите ...
сите 193 | | | веќе видена

Најмалку 12 лица се уапсени денеска во Париз за време на протестите на движењето „жолти елеци“, кои се одржуваат десетти викенд по ред. Демонстрантите биле ...
сите 102 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

„Јужен тек“ ја става Србија во конфликт со ЕУ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: