Претседателот Иванов ќе говори на меѓународната конференција во Ерусалим

6 копии

Ерусалим – Македонскиот претседател Ѓорге Иванов денес ќе се обрати на меѓународната конференција „Facing tomorrow 2011„ што се одржува во Ерусалим под покровителство на израелскиот претседател Шимон Перес. Иванов ќе говори на лидерската пленарна сесија на која ќе се разговара за глобалната економска криза, решавањето на регионалните конфликти, за социјалниот напредок, за климатските промени и за одговорноста на политичарите при донесувањето клучни одлуки. Шефот на македонската држава, вчера попладне пред почетокот на конференцијата, имаше средба со израелскиот претседател Перес на која беше искажано задволство од односите и дијалогот меѓу Македонија и Израел на сите нивоа. Денеска Иванов ќе се сретне со Наама Шпатар, директор на Институтот за мир „Хари Труман„ при Хебрејскиот универзитет во Еруслаим, а предвидени се средби и со други учесници на собирот. Конференцијата што по трет пат се одржува во Ерусалим и годинава собра на едно место преку 200 светски лидери, нобеловци, претставници на меѓународни ...
| | веќе видена | слични
8 копии

“Европското проширување денес е најуспешниот мировен, безбедносен и стабилизирачки проект што доведе до помирување на многу внатрешни конфликти и историска нетрпеливост меѓу европските народи. Но, неопходен е нов импулс, особено на Балканот, кому му е потребна поддршка за продолжување на европските и евроатланските интеграциски процеси, зашто само со неговата брза интеграција ќе се обезбеди траен мир и просперитет на регионот“, рече вчера претседателот Ѓорге Иванов во обраќањето на конференцијата Facing tomorrow 2011 што се одржува во Ерусалим, под покровителство на израелскиот претседател Шимон Перес. Македонскиот влог во иднината на Европа, посочи Иванов, е нејзиниот модел на функционална мултиетничка демократија, на интеграција без асимилација, втемелена врз вековната традиција на соживот и толеранција, со почитување на постоечките културни, етнички, јазични, религиски и други различности. Македонскиот модел на интеграција без асимилација, е пример од кој треба да учат и другите општества, смета и Наама ...
| | веќе видена | слични

Иванов во Ерусалим На Балканот му е потребен нов импулс, поддршка за продолжување на евроатлантските интеграции, зашто само овој процес ќе обезбеди траен мир и просперитет на регионот, рече македонскиот претседател Ѓорге Иванов во обраќањето на конференцијата „Соочување со иднинана 2011“ што се одржува во Ерусалим. - Во овие одлучувачки моменти Европа не треба да се занимава со себе, не смее да биде затворена, бидејќи најголемата моќ е во отвореноста, додека најголемата слабост е во нејзината затвореност и поделеност - порача Иванов. Според претседателот Иванов, македонскиот влог во иднината на Европа е нејзиниот модел на функционална мултиетничка демократија. - Таков модел е македонскиот, кој може на европските соседи да им помогне во изградбата на демократските системи - истакна Иванов. На конференцијата, која се одржува под покровителство на израелскиот претседател Шимон Перес, Иванов имаше билатерални средби со домаќинот Перес и со поранешниот британски премиер Тони Блер.
| | веќе видена | слични

Во друштво на нобеловците Израел Ауман, Ерик Маскин и Дејвид Трмбл, поп-ѕвездата Шакира, но и на поранешниот британски премиер Тони Блер, експрвиот човек на Светска банка, Џејмс Волфенстон, основачот на „Википедија“, Џими Веилс, македонскиот претседател, Ѓорге Иванов, е дел од третата конференција „Соочување со утрешнината 2011“. Конференцијата, која се одржува во Ерусалим под покровителство на израелскиот претседател, Шимон Перес, спои на едно место дел од политичката, бизнис и од научната елита, која расправа за глобалната економска криза, решавањето на регионалните конфликти, за социјалниот напредок, климатските промени, но и за одговорноста на политичарите при донесувањето клучни одлуки. Македонскиот претседател, кој вторпат учествува на оваа конференција, како што информираат од неговиот Кабинет, освен што имал свое обраќање, остварил и повеќе средби, меѓу кои и со Блер. Поранешниот британски премиер, а сегашен пратеник за Блискиот Исток на САД, ЕУ, Русија и ОН, го информира Иванов за разговорите за ...
| | веќе видена | слични

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВО ИЗРАЕЛ Во најтешките моменти Европа продуцирала лидери со визија и храброст да го остават минатото во книгите по историја и со поглед вперен во иднината да ја градат сегашноста и затоа сум оптимист за Европа , рече Иванов на конференцијата На Балканот му е потребна поддршката за продолжување на европските и евро-атлантските интеграциски процеси. Денес ни треба она што јас го нарекувам европски мир и само со брза интеграција ќе го обезбедиме просперитетот на регионот. Ова го нагласи шефот на државата Ѓорге Иванов на конференцијата „Соочување со утрешнината 2011“, вчера во Ерусалим. - Само со брза интеграција ќе го обезбедиме просперитетот на регионот. Оттука, она за што се залагам е отворен ум, отворен простор, отворен пазар. Драго ми е што сум опкружен со врвни мислители и научници кои ги истражуваат и мозокот и умот. Она што треба да ги спојува и оние што го истражуваат мозокот и оние што го истражуваат умот е потрагата по мир и по развој - рече Иванов во својот ...
| | веќе видена | слични

Конференцијата "Соочување со иднината" на едно место ја собра научната и дел од политичката елита во светот Тони Блер беше засенет од Шакира и Жерар Пике. За неа Шимон Перес рече дека пее мелодија без насилство, како што тој го освоил Израел без ниту еден испукан куршум. Критичарите сметаат дека гламурот на Перес со Шакира додека народот гладува, покажува дека приоритетите на Израел се измешани. Но, како и да е, таа се заложи за подобро образование на младите, а израелскиот претседател смета дека младите се угледуваат на големите ѕвезди во кои гледаат надеж за себе Државите се се помалку моќни да делуваат во време на информатичката револуција и глобализацијата. Тие ги менуваат меѓународните односи и создаваат нов, виртуелен трибализам. Потребно е да се одговори на новите предизвици на 21 век, кои не им многу оставаат простор на државите да влијаат врз креирањето на јавното мислење. Сметам дека иднината е во отвореноста и нивното прифаќање. Ова е дел од говорот на претседателот Ѓорѓе Иванов на конференцијата ...
| | веќе видена | слични

Претседателот Георге Иванов се обрати на конференцијата „Соочување со иднината 2011“ во Ерусалим, порачувајќи дека на Балканот му треба забрзана евроинтеграција за поуспешна иднина. Тој побара поголем отворен европски простор. Македонскиот влог во иднината на отворена Европа, според Иванов , е нејзиниот модел на функционална мултиетничка демократија, на интеграција без асимилација, втемелена врз вековната традиција на соживот и толеранција, со почитување на постоечките културни, етнички, јазични, религиски и други различности.
| | веќе видена | слични

Познатата колумбиска пејачка Шакира доживеа непријатна ситуација на отворањето на претседателската конференција во Израел. Како амбасадор на добрата волја Шакира излезе нa бината во придружба на израелскиот претседател Шимон Перес кој само неколку моменти подоцна пред околу 3.500 лица и се обрати со „Шарика“ Впрочем, после неколку уводни реченици израелскиот претседател на пејачката и се обрати со Шарика, а откако таа го исправи и рече дека нејзиното име е Шакира, Перес со насмевка пред публиката брзо ја поправи грешката. Погледнете го видеото.
| | веќе видена | слични

Европското проширување денес е најуспешниот мировен проект што доведе до помирување меѓу европските народи. Но на Европа, особено на Балканот сега му е неопходен нов импулс, односно поголема отвореност и забрзана евроинтеграција за да се обезбеди просперитет. Ова го порача македонскиот претседател Ѓорге Иванов кој учествува на конференцијата “Соочување со иднината 2011“ што е под покровителство на израелскиот претседател Шимон Перес. Се одржува во Ерусалим. Македонскиот претседател кој во Ерусалим повторно ја промовираше идејата за „пакс еуропеана“ односно отворен европски простор, побара отвореност и од Европа но и отвореност во раководењето на сите мултиетнички градови каков што е Ерусалим. Македонскиот влог во иднината на отворена Европа, според Иванов , е нејзиниот модел на функционална мултиетничка демократија, на интеграција без асимилација, втемелена врз вековната традиција на соживот и толеранција, со почитување на постоечките културни, етнички, јазични, религиски и други ...
| | веќе видена | слични

Јулијана Тануровска “Европа не треба да се занимава самата со себе. Не смее да стане интровертна и затворена, бидејќи најголемата моќ е во нејзината отвореност, а најголемата слабост е во нејзината затвореност и поделеност. Интровертна Европа може да ја загуби меката моќ на убедување“. Ова е дел од говорот на Македоснкиот претседател Иванов на меѓународната конференција овде во Ерусалим. Интеграција без асимилација е моделот кој Македонија го нуди на светот како проверен и доказан пример.,со почитување на постоечките различности. 21 век е време кога јавното мислење има сè поголемо влијание врз носителите на одлуки. Живееме во време кога младите, го менуваат светот преку интернетот, а државите имаат сè помало влијание врз виртуелниот свет кој го освојува реалниот свет. Претпладенво Иванов имаше средба со Наама Шпатар директор на институтот за мир Хари Труман. Шпатар одушевена од ставовите и согледувањата на Македонскиот претседател го поканила да дојде повторно во Израел за да ги слушне неговите ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Како што веќе најавивме, од утре па во текот на следниот период територијата на нашата држава ќе биде пов влијание на возок воздушен притисок (антициклон) кој ...
сите 202 | | | веќе видена

Владата на Црна Гора го утврди предлог-законот за ратификација на Протоколот за пристап на Република Северна Македонија во НАТО и го достави до Парламентот за ...
сите 152 | | | веќе видена

Сите министерства и државни институции на своите веб-страници го сменија името на државата во Република Северна Македонија, освен претседателот Ѓорге Иванов, ...
сите 262 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 239 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) ќе донираат средства во висина од 1.200.000 денари како помош за семејствата на настраданите во ...
сите 251 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 122 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп вечерва прогласи вонредна состојба за да добие пристап до милијарди долари за изградба на ѕид долж границата меѓу САД и ...
сите 90 | | | веќе видена

Десерт кој ќе го обожавате! 2 јајца 1 чаша шеќер 1 чаша млеко 1 чаша мелени бисквити 50 гр чоколадо 60 гр путер 1 кесичка прашок за печиво 1 чаша брашно 1 чаша ...
сите 96 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Претседателот Иванов ќе говори на меѓународната конференција во Ерусалим

Од:
До кого (е-маил):
Порака: