Владата го номинираше Срѓан Керим за Генерален секретар на ОН

17 копии

Владата на Република Македонија одлучи да го номинира д-р Срѓан Керим, поранешен министер за надворешни работи на Република Македонија и 62-ри Претседател на Генералното собрание на Организацијата на Обединетите Нации, за функцијата Генерален секретар на Организацијата на Обединетите Нации, соопштија од Владата. „Како резултат на дипломатски консултации и високите оценки за неговото меѓународно искуство, познавање на глобалните светски процеси и квалификации, а особено широкото признание меѓу земјите членки за претседавањето со Генералното собрание на ООН, Владата на Република Македонија оцени дека д-р Срѓан Керим е личност што ги исполнува неопходните услови и критериуми да биде кандидат за функцијата Генерален Секретар на ООН“, соопштува Владата.
| | веќе видена | слични
20 копии

„Одлуката на Владата на Република Македонија да ме номинира за позицијата на генерален секретар на ОН претставува за мене лично голема чест и признание за мојата досегашна дипломатска работа и активности на меѓународен план. Ќе вложам максимални напори на достоинствен начин, со убедлива аргументација, да ја добијам поддршката на земјите-членки на Обединетите нации“, вели Срѓан Керим по номинацијата на Владата. Вториот петгодишен мандат на сегашниот генерален секретар на ОН, Бан Ки-мун, истекува на крајот од 2016 година. Според воспоставената динамика, новиот генерален секретар треба да се избере неколку месеци претходно. Генералните секретари на Обединетите нации се избираат по систем на ротација. Поради тоа, Источноевропската група во ОН, на која и' припаѓа и Република Македонија, во ноември 2014 година зазeде заеднички став дека следниот генерален секретар на ОН би требало да биде избран од нејзините редови. Веќе има неколку номинирани кандидати од овој регион (меѓу кои Бугарката Ирина Бокова, директор ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Срѓан Kерим, кој е номиниран да биде генерален секретар на Oбединетите нации, во пишана изјава вели дека ниоминацијата е признание за неговата досегашна дипломатска работа. Со оглед на системот на донесување одлуки во Обединетите нации, Kерим пишува дека очекува исклучително напорни и сложени консултации со неизвесен исход. Керим пишува и дека ќе вложи максимални напори со убедлива аргументација да ја добие поддршката на земјите членки на Oбединетите нации. Владата го номинираше Kерим за генерален секретар на светската организација. Ако успее да ја добие функцијата тој ќе дојде на местото на сегашниот генерален секретар Bан Kи Mун, чиј мандат истекува во почетокот на идната година. Против кандидати му се сегашната министерка за надворешни работи на Хрватска Весна Пушиќ и сегашната директорка на УНЕСКО, бугарката Ирина Бокова.
| | веќе видена | слични

Македонската влада одлучи да го номинира Срѓан Керим, поранешен министер за надворешни работи и сегашен менаџер во МПМ, за функцијата Генерален секретар на село Шишево, општина Сарај. Ова откако Источноевропската група во ООН на која припаѓа и Република Македонија во ноември 2014 година завзeде заеднички став дека следниот Генерален Секретар на село Шишево, по основ на системот на ротација, би требало да биде избран од нејзините редови и би требало да е човек кому шишињата не му се туѓи. „Како резултат на дипломатски консултации и високите оценки за неговото меѓународно искуство, познавање на глобалните селски процеси и квалификации, а особено широкото признание меѓу жителите на селата Шишево, Нерези и други населени места на Водно, Владата на Република Македонија оцени дека д-р Срѓан Керим е личност што ги исполнува неопходните услови и критериуми да биде кандидат за функцијата Генерален Секретар на село Шишево“, се наведува во соопштението од Владата. Во соопштението се наведува дека иако Шишево се наоѓа ...
| | веќе видена | слични

Нема да ја изневерам довербата искажана од страна на Владата на Република Македонија, како и очекувањата на целокупната македонска јавност, вели Керим. Одлуката на Владата на Република Македонија да ме номинира за позицијата Генерален секретар на ООН претставува за мене лично голема чест и признание за мојата досегашна дипломатска работа и активности на меѓународен план, вели во денешната писмена изјава Срѓан Керим, поранешен шеф на македонската дипломатија и 62-ри претседател на Генералното собрание на Организацијата на Обединетите Нации. Ќе вложам, додава тој, максимални напори на достоинствен начин, со убедлива аргументација да ја добијам поддршката на земјите членки на Обединетите Нации, пренесува МИА. – Досегашниот процес на консултации претставува солидна основа да се движиме успешно кон посакуваната цел. Познавајќи го начинот на функционирање на Обединетите Нации и системот на донесување одлуки очекувам исклучително напорни и сложени консултации, со докрај неизвесен исход, вели тој. Убеден сум, ...
| | веќе видена | слични

Ќе вложам, додава тој, максимални напори на достоинствен начин, со убедлива аргументација да ја добијам поддршката на земјите членки на Обединетите Нации. - Досегашниот процес на консултации претставува солидна основа да се движиме успешно кон посакуваната цел. Познавајќи го начинот на функционирање на Обединетите Нации и системот на донесување одлуки очекувам исклучително напорни и сложени консултации, со докрај неизвесен исход, вели тој. Убеден сум, потенцира  Керим во изјавата, дека нема да ја изневерам довербата искажана од страна на Владата на Република Македонија, како и очекувањата на целокупната македонска јавност. Владината прес-служба вчера соопшти дека Владата на Република Македонија одлучи да го номинира Срѓан Керим за функцијата генерален секретар на ООН. Источноевропската група во ООН на која припаѓа и Република Македонија во ноември 2014 година зазeде заеднички став дека следниот генерален  секретар  на Светската организација, по основ на системот на ротација, би требало да биде ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Владата одлучи да го номинира Срѓан Керим, поранешен министер за надворешни работи на Македонија, за функцијата генерален секретар на Обединетите нации. Керим е еден од најискусните дипломати не само во Македонија туку и во регионов. Беше претседател на 62. Генерално собрание на Обединетите нации, а пред тоа долгогодишен амбасадор во Германија и во Швајцарија. Беше амбасадор и во Обединетите нации. Срѓан Керим ја извршуваше и функцијата специјален пратеник на координаторот на Пактот за стабилност за Југоисточна Европа. Вториот петгодишен мандат на сегашниот генерален секретар на ОН, Бан Ки-мун од Јужна Кореја, истекува на крајот од идната година. Генералните секретари на Обединетите нации се избираат по систем на ротација. Пред Бан Ки-мун два мандата на тоа место беше Кофи Анан од Гана, Африка. Поради тоа Источно-европската група во ОН, на која припаѓа и Република Македонија, во ноември 2014 година зазeде заеднички став дека следниот генерален секретар на ОН би требало да биде избран од нејзините редови. Во ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Професорот и поранешен амбасадор Димитар Мирчев во изјава за МИА го поздрави и поддржа номинирањето на д-р Срѓан Керим за генерален секретар на Обединетите нации од страна на Владата на Република Македонија. - Номинацијата е многу значајна не само за Керим, туку и за Република Македонија, па и за регионот. Се уште не е определен регионот, мислам дека тоа е средна и источна Европа. Претпоставувам дека има и други кандидати, меѓутоа Керим со своето искуство и во ОН и во Македонија и по своето присуство во различни региони на светот - Азија, Америка, Африка... има реални шанси за таа позиција, која е многу важна во ОН, рече Мирчев и додаде дека државата треба да се заложи дипломатски и надворешно-политички таа позиција да му се обезбеди на Керим, односно да се добие соодветна поддршка кај членките на ОН. Д-р Срѓан Керим е поранешен шеф на македонската дипломатија и 62-ри претседател на Генералното собрание на Обединетите нации. Одлуката за неговото номинирање за генерален секретар на ОН Владата ја соопшти ...
| | веќе видена | слични

- Номинацијата е многу значајна не само за Керим, туку и за Република Македонија, па и за регионот. Се уште не е определен регионот, мислам дека тоа е средна и источна Европа. Претпоставувам дека  има и други кандидати, меѓутоа Керим со своето искуство и во ОН и во Македонија и по своето присуство во различни региони на светот - Азија, Америка, Африка... има реални шанси за таа позиција, која е многу важна во ОН, рече Мирчев и додаде дека државата треба да се заложи дипломатски и надворешно-политички таа позиција да му се обезбеди на Керим, односно да се добие соодветна поддршка кај членките на ОН. Д-р  Срѓан Керим е поранешен шеф на македонската дипломатија и 62-ри претседател на Генералното собрание на Обединетите нации. Одлуката за неговото номинирање за генерален секретар на ОН  Владата ја соопшти денеска. Источноевропската група во ООН, на која припаѓа и Република Македонија, во ноември 2014 година зазеде заеднички став дека следниот генерален секретар на светската организација, по основ ...
| | веќе видена | слични

Поранешниот шеф на македонската дипломатија Срѓан Керим номиниран за функцијата генерален секретар на Обединетите нации. Врз основа на дипломатските консултации и високите оценки за неговото меѓународно искуство, македонската влада го предлага за нас Поранешниот шеф на македонската дипломатија Срѓан Керим номиниран за функцијата генерален секретар на Обединетите нации. Врз основа на дипломатските консултации и високите оценки за неговото меѓународно искуство, македонската влада го предлага за наследник на јужнокорејскиот политичар Бан ки Мун. „ Особено широкото признание меѓу земјите членки за претседавањето со Генералното собрание на ООН, Владата оцени дека д-р Срѓан Керим е личност што ги исполнува неопходните услови и критериуми да биде кандидат за функцијата генерален секретар на ООН“, наведуваат од владината прес-служба. Познавачите коментираат дека станува збор за кандидат со богато искуство како дипломат и оценуваат дека изборот на Керим би бил од голема ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Над половина милион потписи се ставени на онлајн петицијата со која се бара премиерката Тереза Меј да го откаже Брегзит со повлекување на Член 50, а поради ...
сите 197 | | | веќе видена

На Политичкото Собрание на Европската Народна Партија денес во Брисел. Со Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски активно учествуваме во работата на ЕПП ...
сите 120 | | | веќе видена

Дипломатските тензии меѓу Турција и Австралија, иницирани од коментарот на турскиот претседател на нападот на Нов Зеланд се смируваат откако Анкара соопшти ...
сите 201 | | | веќе видена

Пораката за нас е јасна, вели генералнот секретар на ГРОМ, Виктор Цветковски, кој во синоќешното гостување на „Отворено“ на Алфа го коментираше апсењето и ...
сите 191 | | | веќе видена

Лидерот на Двери и еден од основачите на Сојузот за Србија (СзС), Бошко Обрадовиќ изјави дека е само еден од многумината на протестите „Еден од пет милиони“ ...
сите 218 | | | веќе видена

Охрид, 21. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде умерено облачно со повремени сончеви периоди и слаб до умерен североисточен ветер. Дневната температура ...
сите 165 | | | веќе видена

Работната група на опозицијата денеска треба до владината работна група да ги поднесе своите амандмани на Предлог законот за јавно обвинителство со кој се ...
сите 160 | | | веќе видена

„Интеграциите и прогресот се нераскинливо поврзани процеси.Не може да постои Македонија напредна, богата и просперитетна ако небиде интегрирана.Затоа клучната ...
сите 88 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Владата го номинираше Срѓан Керим за Генерален секретар на ОН

Од:
До кого (е-маил):
Порака: