Владата на вонредна седница ќе ги разгледува штетите од ниските температури


5 копии

Неспецифично ниските температури кои ја зафатија Македонија во последниов период предизвикаа големи проблеми кај земјоделските култури. Токму од оваа причина денеска во Преспа на теренска проверка на состојбите беше заменик министерот за земјоделство, шумарско и водостопанство, Ванчо Костадиновски. Костадиновски кажа дека навистина жали за ваквата состојба и кажа дека неспецифичните временски услови кои ја зафатија Македонија во овој период придонесоа за штети кај земјоделските култури. -Како што можам да видам и да констатирам, неповолната временска состојба која што ја зафати Република Македонија, вклучувајќи го и преспанскиот регион, предизвика кај овошните насади, посебно кај јаболката во преспанскиот регион, овде кај што се наоѓам денеска, во увид на состојбата. Навистина жалам за ваквата состојба и можам да кажам дека генерално она што УХМР го најавуваше преку своите стручни лица, преку соопштенија во медиумите и кога ја информираше јавноста, навистина и тоа се случи, бидејќи ваквата состојба генерално ...
| | веќе видена | слични

Земјоделците кои протестираа по патишта во земјава и денеска чекаат да им се исплататат судбенциите за минатата, но и за претходната година. На министерствата за финансии и земјоделство и на Платежната агенција им дадоа рок, кој истекува утре. Во спротивно најавија радикализирање на протестите, по празникот на трудот. Претседателот на Федерацијата на фармери, Никола Стаменов бара под итно да се исплатат субвенциите и да се исплати обештетувањето за штетите од мразот, но според него улицата и протести не се начинот на кој треба да се поттурне постапката. Во тек е проценката на штетите од мразот на лозовите и овошните насади. Земјоделците до 10 мај ќе ги пријавуваат во подрачните единици на министерствoтo, а во источна Македонија, каде што штетите се и 100 проценти до подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за еден ден комплетни барања доставиле над 1.000 земјоделци, кои според нивните проценки род на лозјата и на овошните насади нема да имаат ниту наредната година. ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Овошните и лозовите насади се најпогодени од пролетниот мраз. Комисијата за утврдување штети веќе втор ден работи на терен за да се направи увид на штетите. „Се работи за оштетувања кај овошните и лозови насади, кај кои штетата е 100 проценти.Од мразот штети претрпеа и вишните, сливите, јаболките, крушите, смоквите и калинките.Земјоделците од кочанскиот регион масовно пријавуваат штети во нашата подрачна единица“, вели Јордан Димитров, раководителот на подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Штетите од мразот можат да се пријават најдоцна до 15 мај.
| | веќе видена | слични

Пролетниот мраз доведе до големи штети на лозјата и овошките во кочанско. Комисиите за проценка на штетите на земјоделските култури во општината веќе втор ден се на терен за да направат увид на штетите. Раководителот на подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Јордан Димитров изјави дека земјоделците и од кочанско, како и од општините Зрновци и Чешиново Облешево имаат претрпено големи штети. Тој кажа дека земјоделците штетите од мразот можат да ги пријавуваат до 15 мај, по што ќе се знае целосно претрпената штета по насади и површина. Потребно е да се достават пријави, трансакциска смета, имотен лист или договор за закуп. „Од мразот штети претрпеа и вишните, сливите, јаболките, крушите, смоквите и калинките. Земјоделците од кочанскиот регион масовно пријавуваат штети во нашата подрачна единица“ - вели Димитров. Слична е состојбата во пробиштипско, битолско, охридско. Се проценува дека во околината на Пробиштип штетата е 2 милиони евра. Медиумите од соседството ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Почнувајќи од денеска, во наредните 15 дена, ќе трае рокот за пријавување на штетите кои прилепските земјоделци ги претрпеа од неодамнешниот пролетен мраз. Во прилепско, мразот, во целост го уништи тутунскиот расад кој бил на отворено или пак бил недоволно покриен и заштитен со полиетиленско платно, но забележани се штети и на тутунот кој бил во поодминат раст. Извесни оштетувања регистрирани се и во Тројачката котлина каде има лозови насади, а стопроцентни штети имаат претрпено оревите, засаедни на надморска височина под 1000 метри. Според информациите од ПЕ за земјоделство, во прилепско, засега, штети не се регистрирани, а ниту пак се пријавени единствено кај житните култури.
| | веќе видена | слични
3 копии

Мразот им го изеде родот на пробиштипските земјоделци. Земјоделските експерти оценуваат дека штетите на лозовите и овошните насади се 100 проценти. Род ќе немаат ниту годинава, ниту пак наредната. Маде Заковски кој има осум хектари лозови насади и плантажа со вишни вели дека има штета од над 30.000 евра само кај лозовите насади, пренесува ТВ24 . Комисијата за проценка на штети од денеска е и официјално на терен. Пријавувањето е до 10 мај. Според првичните проценки на земјоделските експерти штетата во овој регион на лозовите и овошни насади изнесува околу два милиони евра. Земјоделците од овој регион се пожалија дека мора да се најде начин за осигурување на посевите од студот, бидејќи компаниите оваа година не им дозволиле тоа да го сторат. Земјоделците очекуваат обештетување, но засега и оваа исплата е неизвесна, како што се и субвенциите, кои ги чекаат земјоделците.
| | веќе видена | слични
7 копии

Комисиите за проценка на штетите на земјоделските култури во Општина Пробиштип од денеска излегуваат на терен за да направат увид на штетите од пролетниот мраз на лозовите и овошните насади.Раководителот на подрачната едница на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Ранко Давитков денеска изјави дека земјоделците од пробиштипскиот регион имаат претрпено големи штети, кои според првичните проценки се околу два милиони евра.- Значи станува збор за 320 хектари овошни насади и 160 хектари лозови насади, кои имаат 100 проценти штета од мразот. Ова се големи површини. Лозовите насади, вишните и сливите се 100 отсто уништетни. Мислевме дека јаболката и крушата имаат штета од 80 до 90 отсто, но еве сега сме на терен и можете да видите дека и тие се 100 отсто уништени, вели Давитков.Тој информираше дека пробиштипските земјоделците штетите од мразот можат да ги пријавуваат до 10 мај. Потребно е да се достават пријави, трансакциска смета, имотен лист или договор за закуп.
| | веќе видена | слични
3 копии

Од 30 до 100% уништен родот на лозовите и овошните насади во Битола и Могила од ниските тепмератури кои што ја зафатија Пелагонија пред неполна седмица. Најмногу се оштетени лозовите насади, овошните насади, круши, јаболка, сливи, ореви, како и компирите и јаготките, а многу мал процент на штети е забележано и во општина Новаци. Вака денеска информираа од подрачната единица на МЗШВ во Битола. Поради тоа во министерството се формирани посебни комисии кои ќе ги разгледуваат барањата на земјоделците за нанесените штети . Земјоделците барањата ќе можат да ги поднесат до 10 мај во Подрачната единица на Министерството за земјоделие во Битола. Прашавме и за тоа кога земјоделците ќе ги добијат парите од обештетувањето за минатогодишното невреме проследено со дожд и град, кое што ги зафати повеќе села од пелагониско? Раководителот на подрачното одделение на МЗШВ во Битола Илија Србиновски, немаше одговор.
| | веќе видена | слични

Охридската цреша стана деветнаесетиот бренд со заштитен географски називи во Македонија. Барањето што беше поднесено заедно со елаборат за регистрација на заштитен назив со географска ознака од страна на производители на оваа овошка е веќе одобрено и излезено во „Службен весник“. Таа им прави друштво на кочански ориз, тетовски грав, малешевско сирење, охридски чај и македонски ајвар. Меѓу брендовите најмногу има вино, сирење, мед, но и минерална изворска вода. Фирмите кои брендираат одреден производ ќе добијат по 300.000 денари субвенции за производ. Садење според правилник Предвидено е кофинансирање на 50 проценти од трошоците во процесот на заштита на квалитетот и поддршка на производителите кои користат заштитени македонски називи. Со 80 отсто ќе се покриваат трошоците направени за воведување заштитна ознака за квалитет, за изработка на елаборат на производот, анализи, трошоци за контрола и верификација. Во Министерството за земјоделство велат дека елаборатот за охридската цреша беше на увид и секое ...
| | веќе видена | слични
20 копии

Од денеска до 10 следниот земјоделците можат да поднесуваат барање за проценка на штети од доцните пролетни мразови настанати на 21 и 22 овој месец. Од денеска до 10 следниот земјоделците можат да поднесуваат барање за проценка на штети од доцните пролетни мразови настанати на 21 и 22 овој месец. Барањата треба да се доставуваат во подрачните единици на Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство. Во прилог на барањето земјоделците треба да достават и фотокопии од лична документи и трансанциска сметка како и фотокопија од документ за доказ за користење или сопственост на земјоделското земјиште, соопшти МЗШВ. За проценката на штетите формирани се 73 комисии кои ќе ги посетат сите земјоделките стопанства на чии површини има измрзнување на културите. Согласно одлуката на Владата, од недела комисии за испитување на штетите настанати кај овошните и лозовите насади од ниските температури и мразот се на терен и прават записници за штетите.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

ВМРО-ДПМНЕ партијата заштитник на криминалот се уште молчи и не кажува кога нивните пратеници кои се обвинети во судски процеси ќе покажат морална одговорност ...
сите 234 | | | веќе видена

Јутјуб каналот „FBE“ кој има над 19 милиони следбеници објави видео во кое Американци го даваат своето мислење за песните од Евровизија. Еден од коментаторите ...
сите 191 | | | веќе видена

Пратеникот Емил Димитриев даде изјава која ја сметаме за недоследна: Изјава: „Не можам да му одземам нешто што не сум му дал“ [Извор: РСЕ – Виси ...
сите 159 | | | веќе видена

Идентитетот на жената која ја глумела внуката на рускиот олигарх во "аферата Ибица" и натаму е мистерија, иако веќе со денови на социјалните мрежи кружи ...
сите 134 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Владата на вонредна седница ќе ги разгледува штетите од ниските температури

Од:
До кого (е-маил):
Порака: