Костовска: Вакцините се безбедни и квалитетни кои се употребуваат и во европските земји


3 копии

Министерството за здравство и Центарот за јавно здравје-Битола денеска ја одбележаа неделата на имунизација. – Центрите за јавно здравје се носители на превентивната здравствена заштита, а Центарот за јавно здравје-Битола, кој покрива околу 15 отсто од територијата на државата и се грижи за над 190.000 жители со своите активности многу се грижи за подобро здравје на населението, порача Јованка Костовска, државен советник во Министерството за здравство. Таа нагласи дека треба да се верува во здравствениот систем, во фармацевтите, имунолозите, педијатрите, епидемиолозите и додаде оти децата треба да се вакцинираат. – Вакцините се безбедни и квалитетни. Состојките во вакцините не се штетни, а тоа го знаат и здравствените работници кои имаат обврска да го информираат секој заинтересиран родител за вакцината. Вакцините што во овој момент ги употребуваме во Република Македонија се од државите членки на Европската унија и тие се употребуваат за децата и во соодветните држави, потенцира Костовска. Таа ја поздрави ...
| | веќе видена | слични

Да се вакцинираат децата или не, тоа е едно од најтешките прашања што родителите си ги поставуваат. Дискусии на големо се отвараат, родителите станаа експерти за медицина, читајќи секакви форуми за добрите и за лошите страни на една од најголемите придобивки на медицината на 20 век. Додека пак советничката во Министерството за здравство Јованка Костова вели дека интернетот е виновен што родителите се плашат да ги вакцинираат децата – Уште во минатото гледаме дека луѓето се вакцинирале зашто верувале на здравствениот кадар и на она што ќе им се кажело. Во тој период немало интернети, немало несоодветни веб страници, меѓусебни дојави по телефони, мејлови што сега ги имаат и меѓусебе се подгреваат и токму затоа тогаш се верувало и се вакцинирале. Сега проблем ни прават несоодветните веб страници кои ги следат родителите и сите оние кои треба да се вакцинираат, кај нив се појавува страв од вакцинација и затоа и не се вакцинираат. Секогаш повторувам, треба да се верува во здравствениот систем , на државата, на ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Епидемиолозите предупредуваат дека после Романија, каде имало и смртни случаи, и во Македонија се заканува епидемија од мали сипаници и се апелира родителите да ги вакцинираат нивните деца. Бројот на невакцинирани деца се зголеми во последните неколку години, а се зголеми бројот на лобисти против вакцините. И родителите во Македонија, па и во целиот свет се плашат и се загрижени поради можната поврзаност меѓу вакцината и аутизмот, за што во последните години многу се полемизираше и поради што доста зајакна движењето против вакцините. Но, дали навистина постои некое соодветно научно истражување врз основа на факти и цврсти докази кое докажува дека вакцината предизвикува аутизам? Енди Ши од најголемата светска организација за аутизам „Autism Speaks“ вели дека последниве неколку години многу пари се потрошени за да се испита врска помеѓу вакцините и аутизмот – и дека ниту едно истражување не ја потврдува оваа врска. „Владините и невладините агенции и фондации во текот на изминативе децении вложија милиони ...
| | веќе видена | слични

Министерството за Здравство и Центарот за јавно здравје ја одбележаа неделата на имунизација. А во Битола беа одбележани и 100 години Јавно Здравство и повеќе од 20 години самостојна дејност на Центарот за јавно здравје во овој град. На денешната свечност беше промовирана монографија посветена на јавното здравство и Центарот за јавно здравје,чиј автор е Александар Стерјевски. Тој открил дека во 1912 година во Битола била реализирана вакцинација на 9.500 лица заради големи сипаници, а во 1918 година била вршена масовна вакцинација за заштита од тифус и колера во тоа време. – Лекари едуцирани надвор од државата, работеле и се грижеле за здравјето на населението. И не само вакцинација, не само справување со маларијата, тифусот, колерата, туку и едукација на населението. Со оние услови и можности кои тогаш ги имале, навистина она што ќе се прочита од оваа монографија е импресивно да се сфати дека на овие простори и тоа како се работело на јавното здравје и заштита на здравјето на наслението. Им препорачувам на ...
| | веќе видена | слични

За намалениот процент на имунизација, советничката во Министерството за здравство Јованка Костова ги обвини несоодветните интернет страници кои водат антивакцинална кампања. Таа изјави дека квалитетот на вакцините е добар и ги повика родителите да веруваат во државата и здравствениот систем, а не во некои интернет страници кои шират страв од вакцинација. „Уште во минатото гледаме дека луѓето се вакцинирале зашто верувале на здравствениот кадар и на она што ќе им се кажело. Во тој период немало интернети, немало несоодветни веб страници, меѓусебни дојави по телефони, мејлови што сега ги имаат и меѓусебе се подгреваат и токму затоа тогаш се верувало и се вакцинирале. Сега проблем ни прават несоодветните веб страници кои ги следат родителите и сите оние кои треба да се вакцинираат, кај нив се појавува страв од вакцинација и затоа и не се вакцинираат. Секогаш повторувам, треба да се верува во здравствениот систем , на државата, на експертите од таа област“, рече Костова. Запрашана зошто кога квалитетот на ...
| | веќе видена | слични

Превентивните тимови сместени во поликлиниката „Тоде Мендол“ по претходно подготвен план одат на терен и ги вакцинираат децата според предидениот календар за вакцинација. Епидемиологот од Центарот за јавно здравје-Куманово, Јадранка Стаменковска изјави дека последната година се бележи помал опфат од 95 отсто за пооделни вакцини, што се должи, како што подвлече, на глобалната антивакциналната кампања која најмногу делува на родителите од урбаните средини. Појасни дека намалување на опфатот има кај вакцините против морбили, рубеола и паротит. - Во однос на ревакцинацијата, опфатот се уште е на високо ниво, но и тука се забележува намалување во однос на вакцинацијата против морбили, рубеола и паротит, рече Стаменковска. Потенцира дека тежнеат опфатот на колективен имунитете да биде над 95 проценти, бидејќи, како што објасни, вакцинацијата е една од најисплатливите здравствени интервенции за вакцинопревентабилни заболувања. Ги повика родителите за секоја нејаснотија да се консултираат со матичните лекари, со ...
| | веќе видена | слични

 Ова беше посочено денеска на одбележувањето на неделата на имунизација од страна на Министерството за здравство и Центарот за јавно здравје-Битола каде здравствени услуги добиваат над 190.000 жители во регионот. Денеска Битола одбележа и 100 години јавното здравство и над 20 години самостојна дејност на Центарот за јавно здравје во овој град. ,,Ние сме еден од подобрите Центри за јавно здравје во Република Македонија со реализирани над 5.000 вакцини во секоја година, а и редовната вакцинација се реализира со над 90 отсто. Здравствената култура на битолчани е за почит и апелирам родителите да имаат верба во здравствените работници,,.-рече Тони Коњановски, Центар за јавно здравје-Битола. Вакцините се безбедни и квалитетни. Теба да се верува во здравствениот систем и децата треба да се вакцинираат, порачаа од министерството за здравство. ,,Вакцините се безбедни и квалитетни. Состојките во вакцините не се штетни, а тоа го знаат и здравствените работници кои имаат обврска да го информираат секој заинтересиран ...
| | веќе видена | слични

За прв пат од областа на јавното здравство, во Битола беше промовирана монографијата на јавната здравствена установа Центар за јавно здравје Битола, под наслов „Јавното здравство и превентивната здравствена заштита во Битола“, од професор д-р Александар Стерјовски, која Центарот за јавно здравје ја издаде по повод 100 години од јавното здравје во Битола и 20 години од постоењето на Центарот за јавно здравје, како самостојна здравствена установа. Промоцијата на монографијата на Центарот за јавно здравје „Јавното здравство и превентивната здравствена заштита во Битола“,се одржува во рамките на одбележувањето на Европската недела на имунизација, која трае од 24 до 30 април, со цел да и се даде значење и на една од областите кои се дел од широката лепеза на дејности на оваа здравствена установа. Државниот советник во Министерството за здравство, Јованка Костовска, истакна колкава е важноста и тежината од издавањето на една ваква монографија, која дава од една страна историски, а од друга страна современ пресек ...
| | веќе видена | слични

Епидемиолозите од кумановскиот Центар за јавно здравје во соработка со одделот за вакцинација од Здравствен дом-Куманово, во рамки на одбележувањето на Европската недела за имунизација, денеска детално ги проверија картоните на децата кои подлежат на вакцинација од регионот на Куманово, Липково и Старо Нагоричане, со цел да ги утврдат оние кои не се редовно вакцинирани, a особено во ромските населби, соопштија надлежните од Центарот за јавно здравје.Превентивните тимови сместени во поликлиниката „Тоде Мендол“ по претходно подготвен план одат на терен и ги вакцинираат децата според предидениот календар за вакцинација.Епидемиологот од Центарот за јавно здравје-Куманово, Јадранка Стаменковска изјави дека последната година се бележи помал опфат од 95 отсто за пооделни вакцини, што се должи, како што подвлече, на глобалната антивакциналната кампања која најмногу делува на родителите од урбаните средини. Појасни дека намалување на опфатот има кај вакцините против морбили, рубеола и паротит.– Во однос на ...
| | веќе видена | слични

Останато

Поранешниот министер за надворешни работи на Грција, Никос Коѕијас, денеска изјави дека ќе го тужи својот некогашен колега од владата на Ципрас, ексминистерот ...
сите 199 | | | веќе видена

Во Општина Илинден продолжува традицијата, среќникот што го фати Богојавленскиот крст што свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“ го положија во ...
сите 321 | | | веќе видена

Најмалку 40 повредени од кои 25 полицајци, еден фоторепортер и еден снимател, приведени 12, од кои уапсени седум лица, солзавец и сериозни инциденти, учество ...
сите 127 | | | веќе видена

Речиси целата земја со денови се гуши во загадениот воздух, а вечерва најзагадено е во Струмица 303 ПМ 10 честички на метар кубен, Гостивар 202 ПМ 10 честички, ...
сите 91 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Костовска: Вакцините се безбедни и квалитетни кои се употребуваат и во европските земји

Од:
До кого (е-маил):
Порака: