Интензивна изградба на новите автопатишта


4 копии

Во Македонија забрзано се градат новите автопатски делници. Временските услови се поволни за поинтензивна изведба на планираните инвестициски зафати, оперативата е на терен, ангажирани се голем број работници, пишува Лидер. „Годинава ќе го завршиме новиот автопат Демир Капија – Смоквица. Автопатите од Миладиновци до Штип и од Кичево до Охрид очекуваме да се завршат во 2018 година. Во тек е реконструкцијата на автопатите од Смоквица до Гевгелија и од Куманово до Миладиновци и ќе бидат завршени оваа година, а делницата од Неготино до Демир Капија која што почна да се реконструира минатата година ќе биде готова во 2018 година“ – вели министерот за транспорт и врски, Владо Мисајловски. Капиталните инвестиции во петте делници тежат над 800 милиони евра. „Капиталните инвестиции се тие кои обезбедуваат стабилност и се потенцијал кој ја движи економијата напред. Инвестициите во изградба на нови патишта не запираат. Активно тече градбата на новиот автопат Скопје-Штип. Инвестиција е проценета на 206 милиони евра. ...
| | веќе видена | слични

Екипи на ЈП „Македонија пат“ асфалтираа дел од регионалниот пат А-4 кај Вељуса, во делот што поминува низ населеното место Ангелци. Асфалтирана е најоштетената делница во должина од 1,5 километри. Екипите денеска го ставаа вториот, финален дел од асфалтот откако претходно беа пополнети оштетувањата и поставен првиот слој. – Соработката со институциите на Владата, поконкретно со Агенцијата за државни патишта резултираше со оваа активност, поставување нов слој на асфалт на овој пат во должина од 1,5 километар. За целосно доасфалтирање, односно поставување на нов слој асфалт остануваат уште околу 800 метри кои ќе бидат реализирани во наредниот период, изјави градоначалникот на општина Василево, Ванчо Стојанов. Според Стојанов, асалтирањето на делницата значи подобрување на целокупната инфраструктура како на Македонија, така и на општина Василево, во фокус на значењето на овој пат за развојот на црковниот туризам кој води до Вељуса каде што се наоѓа манастирот „Богородица Елеуса“. Овој регионален пат минува низ ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Деновиве започна изградбата на повеќе тротоарни површини со бекатон плочки во Прилеп. Досега се заврши делот од тротоарите од улицата „Браќа Миладиновци" или поранешна „Војводинска", наспроти црквата Света Петка во населбата Точила, а моментално се работи на тротоарите на улиците „Егејска" и „Орде Чолеа" во населбата Варош „Во продолжение се планира да се продолжи со изградба на тротарите на улицата „Ленин", потоа нови тротоарски површини ќе добие и улицата „Алексадар Македонски" од населбата „Димо Наредникот" спрема улицата „Трајко Николоски". Ќе се градат исто така тротоари на улицата „Ѓорѓи Димитров" и на повеќе други локации во градот", истакна Љупче Митрески, раководител на одделението за локални патишта и улици при Општина Прилеп. Се планира во текот на оваа година во Прилеп да бидат изградени повеќе од 6.000 метри квадртани нови тротоарни површини со бекатон плочки. „Локалната самоуправа на Прилеп продолжува со реализација на комуналната програма за оваа 2017 година. Се планира да бидат поставени ...
| | веќе видена | слични
2 копии

За неколку недели се очекува да започне реконструкцијата на патот Галичани-Кадино Село-Боротино, со кој Општина Прилеп се поврзува со Општина Кривогаштани. Рехабилитацијата на овој патен правец ќе биде од огромно значење за жителите кои гравитираат околу овој регион. „Реконструкцијата на патот Галичани-Кадино Село-Боротино е само еден од проектите кои ќе се реализираат наскоро во нашата Општина. Планирана е исто така и реконструкција, рехабилитација, и осветлување на влезот во Прилеп од страната на Македонски Брод и Кичево. Оваа реконструкција доаѓа после рехабилитацијата на двата влеза во Прилеп, оној од патот за Скопје, и другиот влез од патот за Битола. Исто така локалната самоуправа заедно со Јавното претпријатие за државни патишта работи на проект за реконструкција и рехабилитација на влезот од страната на Крушево. Тоа е улицата „Леце Котески", која поминува покрај големиот број на фабрики, како Витаминка, Леов, Васидора и други. Ќе се реконструира и улицата „Александар Македонски" на потегот од ...
| | веќе видена | слични

Интензивно се одвива втората фаза од реконструкцијата на стариот пат Прилеп-Битола, на потегот од Тополчани кон Прилеп, а изведувач е ``Македонија пат``. Интензивно се одвива втората фаза од реконструкцијата на стариот пат Прилеп-Битола, на потегот од Тополчани кон Прилеп, а изведувач е ``Македонија пат``. За оваа инвестиција, парите се обезбедени од Владата и Јавното претпријатие за државни патишта. Патот се реконструира по барање на жителите од овој Регион и од претставниците на малото стопанство, а ќе биде целосно асфалтиран. Стариот пат за Битола е еден од најфрекфентните патишта во Пелагонискиот регион. Фекфентен е и корисен не само за жителите од населените места, туку и за сите кои имаат бизнис, земјоделеие и гравитираат кон овој крај- рече прилепскиот градоначалник марјан Ристески. – Ова е втора фаза од 15 милиони денари со постелување на нов слој на асфалт и рехабилитација на коловозот во должина од 5 километри, на најкритичните места од потегот Приле- Битола- рече Гоце Стефановски, раководител ...
| | веќе видена | слични

Деновиве интензивно се одвива втората фаза од реконструкцијата на стариот пат Прилеп-Битола, поточно од населеното место Тополчани кон Прилеп во должина од 5 км. Додека соседните општини ги реновираат патиштата околу градот, кај нас индустрискиот пат со децении чека на санација. Со 15 милиони денари од Владата и Јавното претпријатие за државни патишта, деновиве се реконструира втората делница во должина од 5 километри од стариот пат Прилеп-Битола, од Тополчани кон Прилеп. Патот се реконструира по барање на жителите од овој крај и малото стопанство од Пелагонискиот регион. Лани беа реконструирани исто така 5 км. од овој патен правец, како прва фаза од проектот, инвестицијата тогаш изнесуваше 10 милиони денари. Преостанатите 5 км. ќе бидат реконструирани наредната година со што оваа делница во 2018 ќе добие комплетно нов слој на асфалт преку целата должина“, рече Гоце Стефановски, раководител на Македонија пат – Прилеп. Според прилепскиот градоначалник Марјан Ристески, ова е еден од најфреквентните патишта во ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Деновиве интензивно се одвива втората фаза од реконструкцијата на стариот пат Прилеп-Битола, Р106, поточно од н.м. Тополчани кон Прилеп во должина од 5 км. Инвестицијата изнесува 15 милиони денари, а парите се обезбедени од Владата и Јавното претпријатие за државни патишта. „Патот се реконструира по барање на жителите од овој крај и малото стопанство од Пелагонискиот регион. Патот ќе биде комплетно реконструиран, а ќе се постави и нова вертикална сигнализација. Ланибеа реконструирани исто така 5 км. од овој патен правец, како прва фаза од проектот, инвестицијата тогаш изнесуваше 10 милиони денари. Преостанатите 5 км. ќе бидат реконструирани наредната година со што оваа делницаво 2018 ќе добие комплетно нов слој на асфалт преку целата должина“, рече Гоце Стефановски, раководител на Македонија пат – Прилеп. Увид во градежните активности изврши и градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески, кој истакна дека овој пат е една од поважните сообраќајни артерии за Општина Прилеп. „Ова е еден од најфрекфентните патишта ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во последните 12 години локалната самоуправа на Прилеп посвети огромно внимание за развој и изградба на патната инфраструктура во Општината, која што пак е еден од главните фактори за развој на економијата. Прилеп во последната деценија доживеа вистинска ренесанса кога станува збор за изградбата на новa патна мрежа. Само за пример, во 2005 година повеќе од 50 проценти од улиците во градот небеа асфалтирани, а за изградба пак на патишта до населените места не стануваше ниту збор. Моментално од вкупната улична мрежа во градот останува да се доасфалтираат само уште околу 10 % улици од кои најголем дел се наоѓаат во населбите каде што се изведува проектот за реконструкција и проширување на канализационата мрежа во Прилеп. Освен во градот Прилеп улици се асфалтираа во скоро сите населени места во Општината. За период од 2005 до 2016 година изградени и асфалтирани се и 13 општински патни правци до населените места : Пат до Големо Радобил, должина 4,5 км, инвестиција од 20 милиони денари, се изврши рехабилитација ...
| | веќе видена | слични

„Патот се реконструира по барање на жителите од овој крај и малото стопанство од Пелагонискиот регион. Патот ќе биде комплетно реконструиран, а ќе се постави и нова вертикална сигнализација. Ланибеа реконструирани исто така 5 км. од овој патен правец, како прва фаза од проектот, инвестицијата тогаш изнесуваше 10 милиони денари. Преостанатите 5 км. ќе бидат реконструирани наредната година со што оваа делницаво 2018 ќе добие комплетно нов слој на асфалт преку целата должина“, рече Гоце Стефановски, раководител на Македонија пат – Прилеп. Увид во градежните активности изврши и градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески, кој истакна дека овој пат е една од поважните сообраќајни артерии за Општина Прилеп. „Ова е еден од најфрекфентните патишта во Пелагонискиот регион кој се користи не само од жителите кои живеат во населените места кои гравитираат околу овој крај, туку и од сите оние кои се занимаваат со земјоделство,имаат свои имотитука или се занимаваат со некаков друг бизнис во овој крај. Реконструкцијата на ...
| | веќе видена | слични

Останато

По повод патрониот празник на ООУ „Климент Охридски“, делегација од Општина Прилеп предводена од градоначалникот Илија Јованоски и од училиштето викендов ...
сите 161 | | | веќе видена

Во врска со објавената колумна „Кој му ги сокри папучите на Иванов” на Сашо Орданоски, во која авторот тврди дека претседателот на Република Македонија, д-р ...
сите 157 | | | веќе видена

Дел од новинарите кои вчера го следеа судскиот процес за настаните на „Крвавиот четврток“, беа шокирани, бидејќи во еден од сведоците, препознаа директен актер ...
сите 196 | | | веќе видена

Охрид, 12. декември 2018 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде претежно сончево со мала локална облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер претежно од северозападен ...
сите 211 | | | веќе видена

Здравствените работници од скопските клиники и денеска излегоа на протест незадоволни од одлуката на Град Скопје и градоначалникот Петре Шилегов за поскапување ...
сите 99 | | | веќе видена

Француската полицајци соопшти дека го идентификувала осомничениот напаѓач од Стразбур како Шериф Чекат на возраст од 29 години.Како што пренесуваат тамошните ...
сите 89 | | | веќе видена

Владата на Република Македонија како овластен предлагач за уставни измени во рок од два дена треба да достави сублимиран извештај од јавните дискусии за ...
сите 152 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Интензивна изградба на новите автопатишта

Од:
До кого (е-маил):
Порака: