Состојбата во преработувачките фирми поповолна во ноември во однос на октомрви

Економската состојба во преработувачката индустрија во ноември во однос на октомври годинава е поповолна, а понеповолна споредено со ноември лани, оценуваат раководителите на фирмите во анкетата на Државниот завод за статистика. Поповолна е и нивната оценка за обезбеденоста на производството со порачки во ноември во однос на октомври. Обемот на производството во ноември годинава е поповолен во однос на претходниот месец, а поповолни се и очекувањата за обемот на производството и за бројот на вработените во наредните три месеци. Во ноември годинава залихите на суровини и репроматеријали, како и тековните набавки на суровини и репроматеријали се под и околу нормалата. Залихите на готовите производи во ноември 2012 година се зголемени во споредба со претходниот месец. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во ноември годинава изнесува 59,4 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на производството имаат недоволната странска побарувачка со ...
| | веќе видена | слични

По долга низа месеци на песимизам, во најновата анкета на ДЗС раководителите на преработувачките капацитети изјавиле дека нивните прогнози за наредните месеци се доби и во поглед на зголемување на производството и во врска со бројот на вработените Додека сите се во очекување на економски тешка 2013 година, а релевантните меѓународни институции во континуитет "штанцаат" намалени проекции за бруто домашниот производ во земјите од регионот, нашите бизнисмени конечно ги заплиснува бран на оптимизам. По долга низа месеци во анкетата на Државниот завод за статистика (ДЗС) насловена како "Деловни тенденции", раководителите на преработувачките капацитети за прв пат даваат поволни најави за периодот што доаѓа. Тие изјавиле дека се уште им е полошо од лани, но во ноември работеле подобро од октомври, а според нивните проценки базирани на тоа што го искусиле, во наредните три месеци ќе биде подобро и во поглед на обемот на производството, како и на планот на вработувањата. Во претходните вакви анкети доминира нивниот ...
| | веќе видена | слични

Ова е 15 месец по ред пад на индустриското производство, кој започна во септември минатата година. Кумулативно од почетокот на годината, индексот на индустриското производство бележи намалување од 6,5 отсто, во однос на периодот јануари - ноември 2011 година. Сепак, позитивен податок е што индустриското производство во ноември на месечно ниво бележи пораст од 5,3 отсто.
| | веќе видена | слични

Пад на производството од 4,4 проценти во ноември годинава во споредба со истиот период лани, објави Статистика. Мал раст има на секторот рударство и вадење камен Александра Филиповска На нашата индустрија 15 месеци по ред не и оди добро. Пад на производството од 4,4 проценти во ноември годинава во споредба со истиот период лани објави вчера Државниот завод за статистика. Статистика измери дека вкупниот пад на производството за 11 месеци од годинава изнесува 6,5 проценти во однос на истиот период лани, додека пак во однос на претходниот месец има раст од 5,3 отсто. Земјава во третиот квартал од годинава излезе од рецесија. Податоците за домашниот бруто-производ покажаа дека по падот од два квартала по ред со 1,4 и 0,9 отсто, третиот квартал е во блага позитива од 0,2 отсто. Стартот со работа на рафинеријата „Окта“ и ангажманите во текот на летниот период во секторот градежништво го извадија стопанството во позитива во третиот квартал годинава. Додека, пак, индустриското производство ништо не го помести од ...
| | веќе видена | слични

Индустријата и во ноември со негативно салдо. Статистика објави минус од 4,4 % во однос на истиот период лани. Ова е 15 месец по ред на незапирлив пад на индустриското производство. Споредено по сектори најкритично е во нафтената индустрија каде падот во ноември изнесува 33,1% споредено со истиот период лани. Црни бројки и во прехрамбениот сектор минус од 19,4%. Статистика објави и пад од 15, 6% во хемиската индустрија како и во секторот вадење јаглен пад од 14,8% и вадење камен и руда пад од 22,9%. Од јануари до ноември во споредба со истиот период лани падот изнесува 6,5% Сепак експертите сметаат дека минусот од 4,4% во месец ноември е помал од негативата што е регистрирана во претходните месеци. За стопанството овие бројки се очекувани. Токму оваа 2012 та година се смета за една од потешките економски години. Првите два квартали завршија со негативен економски раст со што во земјата и официјалано беше прогласена рецесија. Но показателите за натамошен пад во индустријата не наговестуваат ниту позитивини ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Индустриското производство во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, бележи пад од 4,4, додека во однос на претходниот месец бележи зголемување од 5,3 проценти, објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, бележи пораст од 0,9 отсто, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 2,8 отсто, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 17,8 отсто. Според главните индустриски групи, производството во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, бележи опаѓање кај Енергија за 20,7 проценти, Капитални производи за 13 отосто и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 4,8 проценти. Пораст е забележан кај Интермедијарни производи, освен енергија за 5,8 отсто и Трајни производи за широка потрошувачка за 7,9 отсто. Индустриското производство во периодот јануари - ноември 2012 година, ...
| | веќе видена | слични

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во ноември оваа година, во однос на истиот период лани изнесува 95,6, додека во ноември оваа година, во однос на претходниот месец изнесува 105.3, што е зголемување за 5,3 отсто. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во ноември оваа година, во однос на истиот период лани, бележи пораст од 0,9 отсто, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 2,8 отсто, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 17,8 отсто. Според главните индустриски групи, производството во ноември оваа година, во однос на истиот период лани, бележи опаѓање кај Енергија за 20,7 отсто, Капитални производи за 13 отсто и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 4,8 отсто, додека бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 5,8 отсто и Трајни производи за широка потрошувачка за 7,9 отсто. Индексот на индустриското ...
| | веќе видена | слични

Производството во индустријата во ноември годинава, споредено со истиот месец лани, забележа пад од 4,4 отсто и ова е веќе 15-ти месец по ред како индустриското производство бележи пад во еден месец во однос на истиот месец претходната година. Движењето на индустриското производство во ноември бележи раст од 5,3 отсто проценти во однос на претходниот месец октомври. Гледано по сектори, индустриското производство во ноември годинава во однос на ноември лани се намали за 2,8 проценти во преработувачката индустрија и за 17,8 проценти во енергетските сектори. Пораст од 0,9 проценти е забележен во рударството. Според главните индустриски групи, производството во ноември оваа година, во однос на истиот период лани, бележи пад од 20,7 проценти кај енергијата, кај капитални производи намалувањето е за 13 отсто , додека кај нетрајни производи за широка потрошувачка за 4,8 отсто. Пораст е забележан кај интермедијарни производи, освен енергија од 5,8 отсто и кај трајни производи за широка потрошувачка од 7,9 проценти. ...
| | веќе видена | слични

Падот на прозводството за над 20% кај металските и прехранбените компании во ноември годинава ја срушија целата македонска индустрија, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика. Падот на индустријата за 11 месеци годинава изнесува 6,5% во споредба со истиот период лани. Главна причина за намалувањето на индустриското производство е откажувањето на нарачките од странство и тоа придонесе целата економија во 2012 година да стагнира. Според последните проценки на ММФ, годинава ќе заврши без никаков економски раст.
| | веќе видена | слични

Останато

Крадењето на дисковите со снимките од безбедносните камери во Собранието од страна на обвинетите Сашо Марковски и Оливер Радулов било по наредба на директорот ...
сите 258 | | | веќе видена

-Одлуката е сериозна и одговорноста се однесува на иднината на нашата татковина и нанашите граѓани. Да бидеме делод светот, а не сами в осветот. По 27 години, ...
сите 88 | | | веќе видена

Пет лица се повредени од кои едно потешко во сообраќајна несреќа на три возила што денеска околу 12:30 часот се случила на регионалниот пат Желино-Групчин, ...
сите 182 | | | веќе видена

На 30 септември ќе имаме референдум и гласачкo-избирачка битка. Според планот увезен од странство, бој ќе бијат космополитите, кои се веќе дел од ЕУ и од НАТО, ...
сите 69 | | | веќе видена

Лидерот на Движењето Самоопределување (ВВ) Албин Курти вели дека заедно со лидерот на Демократскиот сојуз на Косово (ЛДК) Иса Мустафа се подготвени да работат ...
сите 179 | | | веќе видена

Познато е колкаво е ривалството помеѓу Интер и Јувентус, а по натпреварот на Интер за викендот Хрватот Марсело Брозовиќ одлучи да испрати провокација до членот ...
сите 149 | | | веќе видена

Калишкиот манастирски комплекс го сочинуваат четири светилишта, две пештерски цркви посветени на Богородица и Атанасиј Велики и уште две цркви едната посветена ...
сите 47 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Состојбата во преработувачките фирми поповолна во ноември во однос на октомрви

Од:
До кого (е-маил):
Порака: