Во април цените на увозните горива повисоки за 6,5 на месечно и 9,6 отсто на годишно ниво

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи во април годинава се повисоки за 6,5 отсто на месечно и за 9,6 отсто на годишно ниво. Сpоред податоците на Државниот завод за статистика, цените на моторниот бензин се повисоки за 6,2 отсто на месечно и за 3,9 отсто на годишно ниво. Кај дизелот, пак, на месечно ниво се повисоки за 7,5, а на годишно за 19,4 отсто. Кај керозинот зголемувањето на цената на месечно ниво е пет отсто, а на годишно 2,1 отсто, додека кај пропан бутанот, односно ТНГ горивото има намалување на цената за 0,3 отсто на месечно и за 4,5 отсто на годишно ниво.
| | веќе видена | слични

Државниот завод за статистика ги објави индексите на цените во земјоделството за мај 2018 година. Според податоците во соопштението од ДЗС, индексот на цените во земјоделството за мај 2018 во однос на истиот месец од претходната година бележи пораст. Кај инпутот овој индекс е зголемен за 6,1 % додека, пак, кај аутпутот зголемувањето изнесува 13,4 %. Во мај 2018 година, во споредба со мај 2017 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 106,4, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 101,0. Што се однесува до аутпутот, индексот на цените на растителното производство во мај 2018 година споредено со мај од претходната година, изнесува 116,0, а индексот на цените на добиточното производство за истиот споредбен период е 105,7.
| | веќе видена | слични
2 копии

Јана и Давид се симнаа од челните позиции на листата со најпопуларни имиња за бебиња во Македонија. Сега, Сара застана на врвот во категоријата најчести женски имиња, додека Михаил води во категоријата имиња на момчиња. Според податоците од Државниот завод за статистика, еве кои имиња родителите најмногу ги избирале за своите малечки во 2017 година:
| | веќе видена | слични

Државниот завод за статистика ги објави податоците за индексот на прометот во индустријата. Според податоците во соопштението , индексот на прометот во индустријата, во април 2018 година изнесувал 110,9 индексни поени, и бележи пораст во однос на април 2017 година и тоа кај Интермедијарни производи, освен енергија за 3,4 %, Капитални производи за 19,1 %, Tрајни производи за широка потрошувачка за 8,2 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 8,9 %. Индексот на прометот во индустријата, вкупно, во април 2018 година, во однос на март 2018 година, изнесува 92,9 поени, додека во периодот јануари – април 2018 година, во однос на истиот период лани, изнесува 110,8 индексни поени. Индексот на прометот во индустријата на домашниот пазар, во април 2018 година, во однос на април 2017 година, изнесува 98,3 и бележи опаѓање, а истиот индекс на странските пазари, има пораст во април 2018 година, во однос на минатогодишниот април и изнесува 114,5 индексни поени. Фото: Pexels
| | веќе видена | слични
4 копии

Вкупниот промет во индустријата во април годинава е зголемен за 10,9 отсто во однос на истиот месец лани, а намален за 7,1 отсто во споредба со март 2018 година, додека во првите четири месеци од годинава пораснал за 10,8 отсто во споредба со истиот период од минатата година. Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупниот промет во индустријата во април 2018 година, во однос на април 2017 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 3,4 отсто, Капитални производи за 19,1 процент, Трајни производи за широка потрошувачка за 8,2 отсто и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 8,9 проценти. Прометот во индустријата, пак, на домашниот пазар, во април годинава е намален за 1,7 отсто во споредба со истиот месец од минатата година, во однос на март 2018 година има пораст од 1,6 отсто, а во првите четири месеци од годинава е забележан раст од 2,1 отсто во споредба со истиот период лани. Опаѓање има кај Интермедијарни производи, освен енергија за 8,0 отсто и Капитални ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај годинава е зголемен за 0,2 процентни поени во однос на април минатата година и изнесува 19,5, а во однос на мај минатата година е зголемен за три процентни поени, оценуваат раководителите на фирмите од преработувачката индустрија. Како што објави денеска Државниот завод за статистика, состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во мај во однос на април годинава, е поповолна, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни во однос на претходниот месец, а залихите на готовите производи сe намалени во однос на април годинава. Оценката за економската состојба на деловните субјекти во мај годинава е поповолна во однос на претходниот месец, а поповолна и во однос на мај минатата година. Се очекува бројот на вработените да порасне. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во мај годинава изнесува 67,4 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на ...
| | веќе видена | слични

Дражавниот завод за статистика ги објави информациите за деловните тенденции во преработувачката индустрија за мај 2018 година. Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај 2018 година е зголемен за 0,2 процентни поени во однос на април 2018 година и изнесува 19,5, а во однос на мај 2017 година е зголемен за 3,0 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во мај 2018, е поповолна во однос претходниот месец, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци. Залихите на готовите производи сe намалени во однос на април 2018 година. Оценката за економската состојба на деловните субјекти во мај 2018 година е поповолна и во однос на претходниот месец, и во однос на мај минатата година, па оттука се очекува да порасне и бројот на вработените. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во мај 2018 година изнесува 67,4 % од нормалното искористување. Најголемо влијание врз ...
| | веќе видена | слични

Бројот на странските туристи во април годинава е зголемен за 25,5% во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Пораст бележи и бројот на ноќевањата што ги оствариле странските туристи и тоа за 24.5 %. И бројот на домашните туристи во април 2018 година, во однос на април 2017 година, е зголемен за 12.3 %, а бројот на ноќевањата пораснал за 6,1%. Според податоците на ДЗС бројот на туристите во април 2018 година изнесувал 82.635, што е зголемување за 21,4% во однос на април 2017 година. А зголемување има и во бројот на релизирани ноќевања-164.183, односно пораст од 17,2%. Во периодот јануари – април 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 18,7 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 10,8 %, а кај странските има зголемување за 23%.
| | веќе видена | слични

Според податоците на Државниот завод за статистика, минатата година во земјава 421 лицe умрело од насилна смрт. Во оваа категорија спаѓаат:несреќни случаи, сообраќајки, убиства, самоубиства. ДЗС пресмета дека бројот на починати лица од насилна смрт е намален за 15.3 % во однос на претходната година. Умрените од насилна смрт во вкупниот морталитет учествуваат со 2.1 %. Според полот повеќе има машки лица, и тоа 75.1 %. Лани во Македонија се случиле вкупно 32 убиства на 23 машки и 9 женски лица. Најголемиот дел од нив биле извршени со огнено оружје. Самоубиства имало вкупно 111 и тоа 79 мажи и 32 припаднички на женски пол.
| | веќе видена | слични
3 копии

Во Македонија во април годинава се евидентирани 82 635 туристи, кои оствариле 164 183 ноќевања, соопшти Државниот завод за статистика. Бројот на туристите во април 2018 во однос на април лани, е зголемен за 21.4 отсто, а на ноќевањата за 17.2 проценти. Бројот на домашните туристи е зголемен за 12.3, а на странските туристи за 25.5 отсто. Бројот на ноќевањата на домашните туристи е зголемен за 6.1, а на странските туристи за 24.5 проценти. Во периодот јануари – април 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 18.7 проценти, и тоа: кај домашните туристи за 10.8, а кај странските за 23 отсто. Бројот на ноќевањата, пак, е зголемен за 17.5 отсто. Кај домашните туристи има зголемување за 10.3, а кај странските за 22.5 проценти.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Со повратот на 15 отсто од ДДВ, државата за првпат враќа пари директно кај граѓаните, велат од Социјалдемократскиот сојуз на Македонија преку соопштение.Со ...
сите 247 | | | веќе видена

Новите американски санкции против Иран се контрапродуктивни и дестабилизирачки, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров. Тој порача дека ...
сите 61 | | | веќе видена

Советот на Европа ја откажа својата набљудувачка мисија за изборите кои за неколку дена се одржуваат во Албанија. Тие преземаат ваков потег поради можна ...
сите 222 | | | веќе видена

Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ имаат еден единствен приоритет, да го бранат криминалот на Никола Груевски и тоа го докажува секојдневно. Претседателот Зоран ...
сите 183 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Во април цените на увозните горива повисоки за 6,5 на месечно и 9,6 отсто на годишно ниво

Од:
До кого (е-маил):
Порака: