Вашето малечко тргна во градинка – Совети за родителите

Моментот кога вашето малечко тргнува во градинка или училиште претставува една од најголемите и први промени кои се случуваат во неговиот животот. Како за детето така и за неговите блиски, овој чин предизвикува голем стрес. Затоа неопходно е детето да биде подготвено за тоа, особено доколку може да биде планирано, односно ако не мора поради разни причини да биде ненадејно. Чинот на посета на градинката значи негово одвојување од домот, од неговото секојдневно опкружувње и создавање нова средина, опкружена со непознати лица и други деца на слична возраст. За полесна адаптација на новонастанатите услови и намалување на стресот како кај детето така и кај неговите родители, неопходно е тоа да има постигнато соодветна интелектуална, психомоторна и социјална зрелост, објаснува д-р Станка Танчева – Крстевска, педијатар.
| | веќе видена | слични
2 копии

Дури и да не сте родител, сигурно е дека имате лист ана имиња кои би ги дале на вашето дете. А, тоа всушност многу зборува за вас. Имиња на познати личности Се повеќе родители даваат имиња според омилените ликови од серии или познати личности. Трендот што поневообичаено – тоа подобро така се продолжува веќе неколку години. Родителите кои на бебињата им даваат такви имиња најчесто се сметаат за лица кои сакаат внимание. Чест е случајот да и тие самите делеле име со многу други, па тоа не им се допаѓало. Имајте на ум дека истите имиња сигурно нема да бидат популарни за десетина години кога вашето дете ќе влезе во пубертет. Старински имиња Родителите кои на децата им даваат старински имиња се сметаат за конзервативни. Но, тоа не мора да биде со лош предзнак. Во морето чудни имиња не е лоши да се присетите на некои убави стари. Но, ако на детето му дадете име по предците, би требало да водите сметка за т.н. правило на три генерации. Единствено име Често родителите сакаат да измислат целосно ново име така што ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Името кое сте му го дале на вашето дете кажува многу за вас, па дури и самата идеја (листа на имиња) која ја имате во главата иако можеби се уште не сте родители Име на позната личност Се повеќе родители даваат имиња според омилените ликови од серии или познати личности. Трендот „што понеобично – толку подобро" продолжува веќе неколку години. Родителите кои на бебињата им даваат такви имиња најчесто околинита ги смета за луѓе желни за внимание. Чест е случајот дека тие го делат името со многу други, па тоа не им се допаднало. Имајте на ум дека истите имиња сигурно нема да бидат популарни за десет години кога вашето дете ќе влезе во пубертет. Старински имиња Родителите кои на децата им даваат старински имиња се сметани за конзервативни. Но тоа не мора да значи дека е лошо. Во морето на чудни имиња не е лошо да се потсети на некои стари убави. Но ако давате име по предците, би требало да го почитувате правилото на три генерации. Едноставно име Родителите често сакаат да измислат потполно ново име така што ...
| | веќе видена | слични

Издвојуваме 5 лекции од претприемаштвото преку кои, иако не сте претприемач, ќе им помогнете на своите деца да остварат успех во животот: 1. Потенцијалот нема ограничување Што и да сака детето, на пример, подобри оценки на училиште или поголем број следбеници на друштвените мрежи, не постојат ограничувања кои можат да го спречат тоа и да го оствари ако е доволно истрајно и упорно. Ова е лекција што се учи од мали нозе. Големите визии и амбиции ќе го мотивираат детето, а вие уште од мало учете го дека секогаш може да постигне нешто ако тоа навистина го сака. 2. Неуспесите се во ред Ако го учите детето дека е сосема природно и нормално некогаш во животот да доживее падови и неуспеси, тоа ќе му помогне подобро да работи, покажува една студија на француски научници. Неуспехот е составен дел од претприемаштвото бидејќи е неопходен за да се дојде до целта. Затоа објаснете му на детето дека ова е само една животна лекција низ која сите поминуваме. 3. Негувањето на идејата е најважно Претприемаштвото е базирано на ...
| | веќе видена | слични

( Фото: Pixabay ) До првата година на бебето, случувањата во рамките на сечиј дом си личат едни на други и гравитираат околу потребите на најмалиот член од семејството. Но, после првиот роденден почнува нова етапа во животот, и на родителите и на детето. Првото прашање што го наметнуваат обврските што биле одложени за една година е дали детето да почне во јасли и како, од тој момент, ќе се промени секојдневието за сите... Фазата „ почнување во градинка “ почнува многу порано од првиот ден во градинка. За разлика од децата чии родителите одлучиле да ги остават на чување со бабите и дедовците или бебиситерка, оние другите имаат цела листа со нешта што мора да ги направат многу порано пред да тргнат во градинка – мора да проодат многу порано, мора да прозборат порано за да можат да ги искажуваат своите потреби, мора да научат да пијат од чаша, мора самостојно да јадат... Вашата задача како родители е да ги запознаете децата со храната што ќе ја консумираат во градинка за да избегнете несакани последици, како, ...
| | веќе видена | слични

Име на позната личност Се повеќе родители даваат имиња според омилените ликови од серии или познати личности. Трендот „што понеобично – толку подобро“ продолжува веќе неколку години. Родителите кои на бебињата им даваат такви имиња најчесто околинита ги смета за луѓе желни за внимание. Чест е случајот дека тие го делат името со многу други, па тоа не им се допаднало. Имајте на ум дека истите имиња сигурно нема да бидат популарни за десет години кога вашето дете ќе влезе во пубертет. Старински имиња Родителите кои на децата им даваат старински имиња се сметани за конзервативни.Но, тоа не мора да значи дека е лошо. Во морето на чудните имиња не е лошо да се потсети на некои стари убави. Но, ако давате име по предците, би требало да го почитувате правилото на три генерации. Едноставно име Родителите често сакаат да измислат потполно ново име така шт о некое постоечко ќе го прилагодат со промена на некоја буква. Притоа бидете внимателни, не сакате еден ден вашето еден ден да биде исмејувано во училиште. Не ...
| | веќе видена | слични

Улогата на наставникот е исклучително важна. За да го најде вистинскиот пристап кон секое дете, му требаат дополнителни информации што ги даваат родителите. Погледнете што не треба да криете од наставниците на вашите деца. Хоби и интереси Важно е наставникот да знае за интересите и вон-наставните активности на детето. Така, во процесот на учење, ќе биде можно понатамошно развивање на своите таленти и способности во дадена насока. Дозволете ми да препорачам дополнителни обуки, активности. Тешки теми Секој родител знае кои се предностите и слабостите на детето во училиште, или ако сега влегуваат во прво одделение, кои активности во предучилишните групи ги покажаа најниски резултати. Со информирање на наставникот за ова, тој ќе може да посвети посебно внимание на слабостите и наоѓање на вистинскиот пристап и начин на комуникација со информации за да помогне да се подобри разбирањето на детето. Алергии и други здравствени проблеми Од суштинско значење е да се информира наставникот за здравствените проблеми на ...
| | веќе видена | слични

 Малтретирањето помеѓу врсниците станува сè почеста појава во последно време. Особено е изразено во училиштата, и тоа најмногу во основните училишта. Најчесто се манифестира вербално, но во некои случаи може да премине и во физички напади што е веќе сериозна закана за детето. Во овој период, децата се во специфична возраст и треба многу да се внимава со кого се дружат и како им поминуваат деновите. Ако сте родител, а детето не ви се отвора за проблемите кои ги има, постојат неколку знаци по кои можете да препознаете дека вашето дете е жртва на малтретирање од врсниците: Главоболки и болки во стомакот Ако докторот потврдил дека нема физичка причина за овие проблеми, можеби детето претрпува стрес, па тоа се манифестира со главоболка или болка во стомакот. Често, децата ги користат ова и како изговор за да отсуствуваат од училиште, а зад тоа всушност се крие друга причина. Обидете со искрен разговор да дознаете што точно се случува со вашето дете. Нагли промени во односите со другите Вашето дете одеднаш ...
| | веќе видена | слични

За многу родители, успешното изведување на детето во училиште е од огромно значење. Има ли начин и, како можеме да влијаеме на интересот на детето во процесот на учење и какви знаења и вештини ќе се научат? Веројатно - да. Една нова студија спроведена на Универзитетот во Њујорк покажа дека предучилишното школување има значително влијание врз пост-класните постигнувања. Научниците од Њујоршкиот универзитет стигнуваат до заклучок дека децата чии родители им обезбедиле образовни активности во раното детство (едукативни игри, книги, интерактивни играчки), имаат многу силна заинтересираност од наставниот процес уште од прво одделение и полесно го совладуваат и учат материјалот . Друг фактор што силно влијае врз способноста на детето да се справи во училиште е способноста на родителите да разговараат со својот син или ќерка на важни теми и да го едуцираат преку неформални разговори. Студијата вклучувала група деца чиј развој бил следен од нивното раѓање до петто одделение. Експертите проценуваа различни фактори ...
| | веќе видена | слични

Знаете ли дека речиси сите деца отприлика на едногодишна возраст стануваат пребирливи кога станува збор за исхраната? Затоа, ако одбивањето на вашето дете да јаде ве фрустрира па внимателно го набљудувате секој негов оброк и му ги броите залците, треба да знаете дека не сте единствени и дека таа фаза можеби нема долго да трае. Дури и ако потрае, опуштете се и направете план како вашето дете што повеќе да ужива во храната. Можеби можат да ви помогнат некои од следните совети: Внимавајте детето да биде навистина гладно пред оброкот. Свежиот воздух и доста активности можеби ќе му го отворат апетитот. Не го хранете детето додека сте на прошетка, во количка или пред телевизор. Помеѓу оброците не му давајте сокови, чаеви ниту грицки. Храната понудете му ја додека е на маса и ако е можно во друштво на луѓе кои сакаат да јадат. Ако не сака да јаде, понудете му уште еднаш, а потоа тргнете го јадењето, а детето станете го од маса. Дозволете му понекогаш (на пример за ужина) на детето само да одбере што ќе јаде ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Се очекува утре пред полноќ да се гласа Законот за ратификација на Договорот од Преспа во грчкиот Парламент. Седницата започна уште вчера, а по жестоката ...
сите 51 | | | веќе видена

Јелена Карлеуша горда е на својот сопруг Душко Тошиќ, односно на договорот кој ќе го потпише со кинескиот клуб Гуаџоу, за кој игра и сега, иако тоа подразбира ...
сите 157 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 131 | | | веќе видена

Во Општина Илинден продолжува традицијата, среќникот што го фати Богојавленскиот крст што свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“ го положија во ...
сите 209 | | | веќе видена

Со задоцнување од 15 минути почна вториот и последен ден од расправата на пленарната седница во грчкиот Парламент за ратификација на Договорот од Преспа, што ...
сите 207 | | | веќе видена

Соопштение на ВМРО-ДПМНЕ: Претседателот Христијан Мицкоски заедно со Потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со ...
сите 121 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Вашето малечко тргна во градинка – Совети за родителите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: