Лагите за празен буџет го загрозуваат кредитниот рејтинг на Македонија


Владата на СДСМ во буџетот наследи 130 милиони евра, а јавниот долг не надминал 50 отсто од БДП, реагира вчера опозициската ВМРО-ДПМНЕ на изјавата на премиерот Зоран Заев дадена во интервјуто на МТВ дека во буџетот затекнале само шест милиони евра и скриен долг од над една милијарда евра. - Заев во интервјуто излажа дека во буџетот се останати само 6 милиони евра. Неговиот министер за финансии се пофали дека на 5 јуни се исплатени речиси 77 милиони евра од буџетот на име на субвенции, стипендии и пензии. Вистината е дека новата влада на СДС во буџетот доби 130 милиони евра, освен ако Заев не сакаше несвесно да признае дека 124 милиони евра мистериозно исчезнале, изјави на вчерашната прес-конференција Христијан Мицкоски од ВМРО-ДПМНЕ. Премиерот Заев во интервјуто изјави дека јавниот долг го поминал прагот од 50 проценти од БДП бидејќи, како што појасни, имало многу завршни ситуации кои не се фактурирани од причина што ако ги фактурира, деловната заедница ќе треба да плати ДДВ, а не знае кога ќе си го поврати. ...
| | веќе видена | слични
12 копии

Врвен приоритет на Зоран Заев е ставање на правосудните органи целосно под негова контрола. Затоа СДС веднаш отпочнаа со чекори кои водат кон брутална партизација на органите на прогонот, рече на денешната прес-конференција членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Илиоски. Со ваквата стратегија Заев, како што рече, се надева дека ќе реши два проблема. - Првиот и најголем, да се спаси себе си и останатите од раководството од одговорност за криминалите и вториот, да инсталира партиски послушници кои беспоговорно ќе ги следат неговите нарачки за спроведување политички монтирани случаи, додаде Илиоски. Тој со забелешка и за назначувањето на координаторката на советничката група на СДСМ во Карпош, Магдалена Несторовска за државен секретар во МВР. - Токму затоа, еден од првите чекори на новата влада на СДС беше покренување на постапка на републичкиот јавен обвинител Марко Зврлевски. Тоа што на Зоран Заев му пречи е фактот дека Јавното обвинителство водено од Зврлевски не потклекнуваше на политички притисоци и отвараше ...
| | веќе видена | слични
2 копии

„Граѓаните очекуваат Зоран Заев и неговата влада да престанат да бараат алиби, да ги релативизираат своите ветувања и да отпочнат со одговорно работење“ се вели во реакцијата на ВМРО ДПМНЕ. Спорд партијата, Заев ветувал брз прием во НАТО и ЕУ, без да се задира во идентитетските прашања и без да се склучуваат договори на штета на македонскиот народ и држава и тој мора да го испорача тоа што го ветил. – Зоран Заев мора да го испорача тоа што го ветил. Граѓаните го очекуваат тоа од него. Не смее нивните очекувања да се разводнуваат со некакви најави за одмрзнување на позитивната препорака која што Република Македонија ја добива осум години по ред. Република Македонија и во последните две години добиваше позитивна препорака, но таа беше условена токму заради политичката криза во која што СДС и Зоран Заев ја втурнаа државата – се вели во реакцијата на партијата.
| | веќе видена | слични
12 копии

Зоран Заев им ветуваше на граѓаните брз прием во НАТО и ЕУ, без да се задира во идентитетските прашања и без да се склучуваат договори на штета на македонскиот народ и држава. Зоран Заев мора да го испорача тоа што го ветил. Граѓаните го очекуваат тоа од него, реагираат со писмено соопштение од ВМРО-ДПМНЕ на изјавата на пртемиерот Зоран Заев. Не смее нивните очекувања, како што се посочува во соопштението, да се разводнуваат со некакви најави за одмрзнување на позитивната препорака која што Република Македонија ја добива осум години по ред. - Република Македонија и во последните две години добиваше позитивна препорака, но таа беше условена токму заради политичката криза во која што СДС и Зоран Заев ја втурнаа државата, велат од ВМРО-ДПМНЕ. Додаваат и дека граѓаните очекуваат Зоран Заев и неговата Влада „да престанат да бараат алиби, да ги релативизираат своите ветувања и да отпочнат со одговорно работење“.
| | веќе видена | слични

Во продолжение следува интегрален текст од реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ. Зоран Заев мора да го испорача тоа што го ветил. Граѓаните го очекуваат тоа од него. Не смее нивните очекувања да се разводнуваат со некакви најави за одмрзнување на позитивната препорака која што Република Македонија ја добива осум години по ред. Република Македонија и во последните две години добиваше позитивна препорака, но таа беше условена токму заради политичката криза во која што СДС и Зоран Заев ја втурнаа државата. Граѓаните очекуваат Зоран Заев и неговата влада да престанат да бараат алиби, да ги релативизираат своите ветувања и да отпочнат со одговорно работење.
| | веќе видена | слични

Со ваквата стратегија, како што рече, Заев се надева дека ќе реши два проблема. – Првиот и најголем, да се спаси себе си и останатите од раководството од одговорност за криминалите и вториот, да инсталира партиски послушници кои беспоговорно ќе ги следат неговите нарачки за спроведување политички монтирани случаи, додаде Илиоски. Тој со забелешка и за назначувањето на координаторката на советничката група на СДСМ во Карпош, Магдалена Несторовска за државен секретар во МВР. – Токму затоа, еден од првите чекори на новата влада на СДС беше покренување на постапка на републичкиот јавен обвинител Марко Зврлевски. Тоа што на Зоран Заев му пречи е фактот дека Јавното обвинителство водено од Зврлевски не потклекнуваше на политички притисоци и отвараше постапки за случаи како „Поткуп“ каде што Заев е флагрантно фатен во неговиот криминален систем воспоставен во Струмица, едно евро за Вицето, едно евро за црквата. Јавното обвинителство покренуваше постапки и за изборни измами и манипулации со гласачите и за низа ...
| | веќе видена | слични
3 копии

На прес-конференција од партиското седиште, членот и пратеник на ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Илиоски, ја прозва владејачката партија СДСМ за, како што рече, брутална партизација на органите на прогонот. „Зоран Заев и владата предводена од СДС го покажаа своето вистинско лице. Врвен приоритет на Зоран Заев е ставање на правосудните органи целосно под негова контрола. Затоа СДС веднаш почнаа со чекори кои водат кон брутална партизација на органите на прогонот. Со ваквата стратегија Заев се надева дека ќе реши два проблеми. Првиот и најголем, да се спаси себеси и другите од раководството од одговорност за криминалите и вториот, да инсталира партиски послушници кои беспоговорно ќе ги следат неговите нарачки за спроведување политички монтирани случаи. Затоа СДС наместо професионалец, за државен секретар во МВР ја именуваше Магдалена Несторовска, координатор на советничката група на СДС во Карпош“, рече Илиоски. „Токму затоа еден од првите чекори на новата влада на СДС беше покренување постапка на Републичкиот јавен ...
| | веќе видена | слични

Операцијата што СДС ја прават во моментов не е заради некави реформи или подобрување на квалитетот во работењето на правосудните органи, туку од една едноставна причина да бидат стопирани сите случаи кои се водат против нив пред јавното обвинителство.Одговорност за случаите „Поткуп“, кирии, изборна корупција и слично мора да има. Јавноста очекува правдата да биде подеднаква за сите.
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ со писмено соопштение реагира на изјавата на Зоран Заев во врска со членството на Република Македонија во Европската Унија.„Зоран Заев им ветуваше на граѓаните брз прием во НАТО и ЕУ, без да се задира во идентитетските прашања и без да се склучуваат договори на штета на Македонскиот народ и држава. Зоран Заев мора да го испорача тоа што го ветил. Граѓаните го очекуваат тоа од него. Не смее нивните очекувања да се разводнуваат со некакви најави за одмрзнување на позитивната препорака која што Република Македонија ја добива осум години по ред.Република Македонија и во последните две години добиваше позитивна препорака, но таа беше условена токму заради политичката криза во која што СДС и Зоран Заев ја втурнаа државата.Граѓаните очекуваат Зоран Заев и неговата влада да престанат да бараат алиби, да ги релативизираат своите ветувања и да отпочнат со одговорно работење“ се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.
| | веќе видена | слични
2 копии

Во продолжение интегрално ви го пренесуваме говорот на Илиоски: Зоран Заев и владата предводена од СДС го покажаа своето вистинско лице. Врвен приоритет на Зоран Заев е ставање на правосудните органи целосно под негова контрола. Затоа СДС веднаш отпочнаа со чекори кои водат кон брутална партизација на органите на прогонот. Со ваквата стратегија Заев се надева дека ќе реши два проблеми. Првиот и најголем, да се спаси себе си и останатите од раководството од одговорност за криминалите и вториот, да инсталира партиски послушници кои беспоговорно ќе ги следат неговите нарачки за спроведување на политички монтирани случаи. Затоа СДС наместо професионалец, за државен секретар во МВР ја именуваше Магдалена Несторовска, координатор на советничката група на СДС во Карпош. Токму затоа, еден од првите чекори на новата влада на СДС беше покренување на постапка на Републичкиот јавен обвинител Марко Зврлевски. Тоа што на Зоран Заев му пречи е фактот дека Јавното обвинителство водено од Зврлевски не потклекнуваше на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во текот на следните неколку денови, поточно некаде до вторник ќе продолжи променливото време со локални послаби врнежи и тоа од дожд на ниските и снег на ...
сите 222 | | | веќе видена

Залудни се обидите на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ преку неосновани кривични пријави да го блокираат напредокот на државата, се наведува во реакцијата на СДСМ на прес ...
сите 226 | | | веќе видена

Јелена Карлеуша и понатаму е во центарот на вниманието во сите балкански медиуми преку порно скандалот предизвикан од преписките и порно фотографиите кои што ...
сите 169 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 61 | | | веќе видена

Од прогласувањето на епидемијата, досега, се вакцинирани 2.925 деца. Денеска до 13 часот вакцинирани се 181 дете, соопшти Министерството за здравство. За време ...
сите 139 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Лагите за празен буџет го загрозуваат кредитниот рејтинг на Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: