„Сеќавања 2“ на Родољуб Анастасов во Музеј на Град Скопје

Во Музеј на Град Скопје вечер од 20 часот ќе биде отворена изложба „Сеќавања 2“ со 40 цртежи кои се дел од колекцијата „Галерија Јустина и Родољуб Анастасов / Енформелска лабораторија 5“. Галеријата е отворена во мај 2012 година со донацијата од 346 дела кои Родољуб Анастасов му ги подари на Музејот. Намерата е Галеријата циклично да го презентира целиот материјал кој го поседува. Во најголем број тоа се цртежи, графики и акварели од сите фази на уметникот. Особеност на годинашниот проект кој го носи поднасловот „Сеќавања 2“ е разговорот со Анастасов за периодот од 1959-1966 година кој е објавен во каталогот. Делови од овој разговор ќе бидат прочитани на отворањето на изложбата. Ова е последен дел од циклусот посветен на Енформелската лабораторија. „Галеријата Јустина и Родољуб Анастасов“ ќе продолжи со другите творечки циклуси од авторот кои се во нејзина сопственост.
| | веќе видена | слични
5 копии

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, вечерва во 19 часот ќе се отвори изложбата “ Икони XIV-XX век”. На изложбата ќе бидат презентирани околу четириесет икони, светогорски графики и копии од фрески од колекцијата на Националната галерија на Македонија и Музеј на Македонија. Изложбата на љубителите на уметноста им дава преглед на стилскиот и хронолошкиот развој на македонското иконописно творештво од XIV-XX.Изложбата ќе биде отворена до 30 - ти јануари 2018 година. Во средината на дваесеттиот век во културното живеење во Македонија се јавува потреба македонската ликовна сцена да биде водена и поттикнувана од стручна институција во која би се презентирала и афирмирала македонската ликовна уметност. За таа цел била извршена адаптација, односно конзервација и реставрација на Даут пашиниот амам и истиот ја добил функцијата на Уметничка галерија. Набрзо, благодарение на ентузијазмот и професионалноста на стручниот тим во галеријата почнува да се формира и збирка на ликовни дела. Се правеле ...
| | веќе видена | слични

НГМ соопшти дека на љубителите на уметноста изложбата им дава преглед на стилскиот и хронолошкиот развој на македонското иконописно творештво од XIV-XX век. На почетокот на работењето на тогаш Уметничката галерија во 1950 година, Археолошкиот музеј и предал педесеттина икони од кои еден дел биле изложени во тогашната поставка на галеријата, а останатиот дел бил сместен во нејзините депоа. Тоа биле, пред се, икони донесени од тогаш неактивните цркви и манастири, заради нивна безбедност и заштита. Останатиот дел биле откупи од приватни колекции. На свеченото отворање на Галеријата во 1950 година била отворена и првата поставка на ликовни дела: икони од XIV-XIX век, копии од најубавите примери на македонските фрески и ликовни дела од тогашната македонска и југословенска современа уметност. - Овој податок зборува дека иконите хронолошки биле дел од поставката на галеријата од првите години од нејзиното постоење, наведува Славица Алексоска, виш кустос. Во текстот за каталогот издаден во 1950 година по повод ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На 23 декември - сабота во 18 часот во галеријата на спомен куќата на Вангел Коџоман во Струга ќе биде отворена самостојната изложба насловена: „Папата и новата кукла“ од ликовниот уметник Сашо Блажес од Охрид. Користејќи примери од историјата на уметноста, поп (шунд) културата на едни поранешни времиња, како и свои пријатели (и себе си), Блажес не само што допира до иронизирање на интимните психолошки доживувања, туку завлегува и во доменот на социјалната антропологија преку критички однос кон “иконите“ на масовната уметност и култура. Неговите „наративи“ се одраз на лицето и опачината на еден специфичен естетски формализам, но и своевидна пост-поп артистичка носталгична референца на одредени трагови и симболи од минатото, пишува во каталогот за изложбата Маја Чанкуловска Михајловска- кустос при Националната галерија на Македонија.
| | веќе видена | слични

Околу 40 икони од 14 до 20 век, вечерва во 19 часот, ќе бидат изложени во Чифте амам, во Старата скопска чаршија. По долго време Националната галерија на Македонија пред публиката ќе изложи икони, светогорски графики и копии од фрески од својата и од колекцијата на Музејот на Македонија. Поставката е така конципирана што на љубителите на уметноста ќе им овозможи преглед на стилскиот и хронолошкиот развој на македонското иконописно творештво од 14 до 20 век, а ќе биде отворена до 30 јануари. Изложбата ја подготви Славица Алексоска, виш кустос во Националната галерија. - Во збирката икони во Националната галерија на Македонија денес има повеќе од педесет примероци. Една икона датира од средината на 14 век, друга од 15-16 век, а останатите икони му припаѓаат на поствизантискиот, периодот на преродбата (19 век) и малку икони од почетокот на 20 век. Според стилската и хронолошката припадност, најмногу примероци припаѓаат на поствизантискиот и периодот на преродбата – велат од галеријата. Во средината на 20 век во ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 21 декември 2017 година (петок) во 19 часот ќе се отвори изложбата “Икони XIV-XX век”. На свеченото отварање на Галеријата во 1950 година била отворена и првата поставка на ликовни дела: икони од XIV - XIX век, копии од најубавите примери на македонските фрески и ликовни дела од тогашната македонска и југословенска современа уметност. Овој зборува дека иконите хронолошки биле дел од поставката на галеријата од првите години од нејзиното постоење. Денес збирката на икони во НГМ брои над педесет примероци од кои една икона датира од средината на XIV век, една од XV-XVI век, а останатите икони му припаѓаат на поствизантискиот период, периодот на Преродбата (XIX) век, и мал број икони од почетокот на XX век. Според стилската и хронолошката припадност, најмногу примероци припаѓаат на поствизантискиот период и периодот на Преродбата. По пaдот на Самуиловото царство во 1018 година, Македонија потпаѓа под византиска власт. Тогаш настануваат наубавите ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 21 декември 2017 година (петок), во 19 часот, ќе биде отворена изложбата „Икони 14-20 век“. На изложбата ќе бидат презентирани околу четириесет икони, светогорски графики и копии од фрески од колекцијата на Националната галерија на Македонија и Музеј на Македонија.Во средината на дваесеттиот век во културното живеење во Македонија се јавува потреба македонската ликовна сцена да биде водена и поттикнувана од стручна институција во која би се презентирала и афирмирала македонската ликовна уметност. За таа цел била извршена адаптација, односно конзервација и реставрација на Даут пашиниот амам и истиот ја добил функцијата на Уметничка галерија.Набрзо, благодарение на ентузијазмот и професионалноста на стручниот тим во галеријата почнува да се формира и збирка на ликовни дела. Се правеле откупи од македонски, српски, хрватски, словенечки, црногорски и босански автори. Во исто време, од страна на Археолошкиот музеј, на галеријата и биле предадени ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Националната галерија на Македонија денеска ќе отвори годишна изложба на основни училишта, насловена „Мазев и јас“. Изложбата ќе биде во објектот Даут-пашин амам каде што веќе два месеца е поставена изложбата „Петар Мазев, 90 години од раѓање“. - Овој проект кој го презентира делото на бардот на македонската модерна и постмодерна беше вклучен во едукативната програма на Националната галерија на Македонија. Беа одржани работилници во кои учествуваа ученици од основните училишта од Скопје. Младите креативци најнапред имаа можност да ја разгледаат изложба на Петар Мазев, а на ликовните работилници, црпејќи инспирација од неговото творештво, создаваа уметност совладувајки ги првите чекори на сликарските техники. Создадоа необични и оригинални творби кои носат заеднички потпис „Мазев и јас“, соопшти НГМ. Годишната изложба на основните училишта ќе биде хуманитарна, а со собраните средства од донации ќе биде обезбеден сликарски прибор за учениците со оштетен слух и говор, штитеници на „Партенија Зографски“ од ...
| | веќе видена | слични

- Овој проект кој го презентира делото на бардот на македонската модерна и постмодерна беше вклучен во едукативната програма на Националната галерија на Македонија. Беа одржани работилници во кои учествуваа ученици од основните училишта од Скопје. Младите креативци најнапред имаа можност да ја разгледаат изложба на Петар Мазев, а на ликовните работилници, црпејќи инспирација од неговото творештво, создаваа уметност совладувајки ги првите чекори на сликарските техники. Создадоа необични и оригинални творби кои носат заеднички потпис „Мазев и јас“, соопшти НГМ. Годишната изложба на основните училишта ќе биде хуманитарна, а со собраните средства од донации ќе биде обезбеден сликарски прибор за учениците со оштетен слух и говор, штитеници на „Партенија Зографски“ од Скопје. Изложбата ќе биде поставена до крајот на годинава./МИА
| | веќе видена | слични
5 копии

Во Националната галерија на Македонија, објект Даут пашин амам,утре( 19-ти декември 2017) во 12:30 часот, ќе се отвори Годишната изложба на основни училишта со наслов „Мазев и јас“. Веќе два месеци наназад Даут пашиниот амам е центар на интерес на љубителите на ликовната уметност со тековната изложба „Петар Мазев, 90 години од раѓање“. Овој проект кој го презентира делото на бардот на македонската модера и постмодерна беше вклучен во едукативната програма на Националната галерија на Македонија. Беа одржани работилници во кои учество земаа ученици од основните училишта од Скопје. Младите креативци најнапред имаа можност да ја разгледаат изложба на Петар Мазев, а на ликовните работилници, црпејќи инспирација од неговото творештво, создаваа уметност совладувајки ги првите чекори на сликарските техники. Создадоа необични и оригинални творби кои носат заеднички потпис „,Мазев и јас“. Националната галерија на Македонија покрај димензијата на општествено одговорна институција од областа на музејско-галеријска ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот Иванов денеска низ Охрид прошета со кандидатката на опозицијата за шеф на државата Гордана Силјановска. Со Иванов и професорката која е кандидат ...
сите 156 | | | веќе видена

Оваа хуманитарна помош би требало да ја дистрибуираат  поддржувачите на опозицискиот лидер Хуан Гуаидо, кога САД го призна за претседател на Венецуела. -Ова не ...
сите 100 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев во изјава за балканските медиуми порача дека наградата што ја доби во Минхен сака да ја подели со бугарскиот премиер Бојко Борисов. - Оваа ...
сите 142 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 188 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 256 | | | веќе видена

Претседателот на македонскиот парламент, Талат Џафери, ќе присуствува на гласањето во Бугарското национално собрание за Протоколот за членство на неговата ...
сите 137 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

„Сеќавања 2“ на Родољуб Анастасов во Музеј на Град Скопје

Од:
До кого (е-маил):
Порака: