Деваја: Дали со законот за радиодифузија се затвора А1 телевизија?

2 копии

Пратениците jа започнаа дебатата по предлог измените на законот за радиодифузна дејност, со кои е предвидено зголемување на членовите на Советот за радиодифузија од девет на 15 члена. За опозицијата - обид на власта за ставање на контрола на ова регулаторно тело, за позицијата - зголемување на квалитетот на неговата работа. „Паднати се маските, јасна е намерата. Се бира џелатот на македонското новинарство, џелатот на македонското слободно новинарство и медиуми. Влегувате во последната битка за превземање на едно регулаторно тело, иако во препораките на Европската Комисија пишува точно дека секоја влада на земјите-членки и на земјите-кандидати треба да обезбеди независност, никакво политичко влијание и да ги ослободи од економско влијание“, изјави Јани Макрадули од СДСМ. „По ниту еден закон на логиката не може мислењето од повеќе професионалци, докажани во свoјата област, негативно да влијае врз независното работење на телото. Нивното знаење само може да придонесе во зголемувањето на стручноста на телото и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Хелсиншкиот Комитет за човекови права остро ги осудува постапките на власта за задушување на слободата на говор и критичките медиуми и ја повикува истата да се придружува кон меѓународно превземените обврски и домашните норми за почитување на човековите права без што не може да стане збор за демократско општество. “За жал, се поочигледно е дека власта нема слух за демократските потреби и придобивки што се докажува и со изгласувањето на измените во Законот за радиодифузна дејност, со кои се менува структурата и бројот на членовите на Советот за радиодифузија од 9 на 15 членови“, велат од Хелсиншки. Тие истакнуваат дека законот е донесен и покрај противењето и изразената загриженост од страна на ЗНМ, МИМ и Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници ССНМР, со што се отвори нова врата за влијание на власта преку членовите кои ќе ги номинира, директно врз работата на Советот за радиодифузија а со тоа и врз работата на медиумите. “Силните притисоци кон медиумите, обидот за дисквалификација на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Власта нема слух за демократските потреби и придобивки што се докажува и со изгласувањето на измените во Законот за радиодифузна дејност, со кои се менува структурата и бројот на членовите на Советот за радиодифузија (СРД) од 9 на 15 членови, реагираат од Хелсиншкиот комитет за човекови права. „Законот е донесен и покрај противењето и изразената загриженост од страна на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМР), со што се отвори нова врата за влијание на власта преку членовите кои ќе ги номинира, директно врз работата на Советот за радиодифузија, а со тоа и врз работата на медиумите“, велат оттаму и додаваат дека ваквите случувања го помрачуваат медиумскиот простор во државата, а со тоа и демократијата во истата. Во месечниот извештај за состојбата со човековите права на Хелсиншкиот комитет, тие остро ги осудуваат постапките на власта за како што велат „задушување на слободата на говор и ...
| | веќе видена | слични

Скопје 20.07.2011 (Макфакс) - Со игласувањето на измените во Законот за радиодифузна дејност, со кои се менува структурата и бројот на членовите на Советот за радиодифузија (СРД) од 9 на 15 членови, според Хелсиншки комитет за човекови права, власта покажува дека нема слух за демократските потреби и придобивки. „Законот е донесен и покрај противењето и изразената загриженост од страна на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМР), со што се отвори нова врата за влијание на власта преку членовите кои ќе ги номинира, директно врз работата на Советот за радиодифузија, а со тоа и врз работата на медиумите“, велат од Хелсиншки. Во месечниот извештај за состојбата со човековите права на Хелсиншкиот комитет, остро се осудуваат постапките на власта за „задушување на слободата на говор и критичките медиуми и ја повикува истата да се придружува кон меѓународно преземените обврски и домашните норми за ...
| | веќе видена | слични

Хелсиншкиот Комитет за човекови права во најновиот месечен извештај за состојбите со кршењето на човековите права остро ги осудува постапките на власта за задушување на слободата на говор и критичките медиуми. Хелсиншкиот ја повикува власта да се придржува кон меѓународно превземените обврски и домашните норми за почитување на човековите права, без што, велат, не може да стане збор за демократско општество. - За жал, сé поочигледно е дека власта нема слух за демократските потреби и придобивки, што се докажува и со изгласувањето на измените во Законот за радиодифузна дејност, со кои се менува структурата и бројот на членовите на Советот за радиодифузија од 9 на 15 членови - велат од Хелсиншки. Тие истакнуваат дека законот е донесен и покрај противењето и изразената загриженост од страна на ЗНМ, МИМ и Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМР), со што се отвори нова врата за влијание на власта преку членовите кои ќе ги номинира, директно врз работата на Советот за радиодифузија а со ...
| | веќе видена | слични

Во земја каде што има проблеми со слободата на медиумите набрзина да се менува постоен закон без да се консултираат засегнатите страни е недозволиво, вели Насер Селмани, претседател на Здружението на новинари (ЗНМ), по донесувањето на измените во Законот за советот на радиодифузија Овој закон, донесен завчера по скратена постапка, по иницијатива на пратеници од владејачката коалиција, за опозицијата е обид на власта за ставање на ова регулаторно тело под контрола, а за позицијата начин да се зголеми квалитетот на неговата работа. Со измените се предвидува членови на Советот за радиодифузија да може да предлагаат и претседателот на Република Македонија, ЗЕЛС, комисијата за заштита на конкуренцијата и државната комисија за спречување на корупцијата. Власта не го прифати барањето на ЗНМ, Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и на Самостојниот синдикат на новинари за повлекување на предлогот за измена на Законот за радиодифузија. - За нас е веќе неспорно дека намерата на предлагачите на законот е да остварат ...
| | веќе видена | слични

Здружението на новинари нема да ги повлече двата члена од Советот за радиодифузија се' додека не го дознае исходот од средбата со претседателот на државата, Ѓорѓе Иванов. Од таткото на нацијата се бара да не ги парафира измените на Законот за радиодифузна дејност, кои новото парламентарно мнозинство пред два дена ги изгласа во експресна постапка. „Во име на Здружението, побаравме средба со претседателот Иванов за да му ги пренесеме нашите забелешки околу намерата на власта без јавна расправа и стручно мислење да го прошири составот на Советот за радиодифузија. Тоа го сметаме за упад во независноста на регулаторното тело и затоа бараме од претседателот да не го потпише овој акт“, вели Насер Селмани, претседател на Здружението на новинари на Македонија. Од ЗНМ не сакаат да ги коментираат изјавите што доаѓаат од владејачката ВМРО-ДПМНЕ, која во нивната јавна реакција препозна скриени мотиви и координираност со опозицијата. „Нема да ги коментираме нивните тврдења, затоа што повеќе од јасно е кои се мотивите за ...
| | веќе видена | слични

Ден откако Парламентот ги усвои измените на Законот за радиодифузија, Здружението на новинарите на Македонија соопшти дека ќе се обиде да го убеди претседателот на државата да не го потпише указот за прогласување на законот. Претседателот на ЗНМ, Насер Селмани, вели дека освен тоа, ќе се обиде преку секаква форма да го спречи стапувањето на сила на еден таков, како што рече, фатален закон за медиумите во земјава и ги повика сите новинари и медиумски работници да се обединат. ,,Деновиве очекуваме претседателот да нè покани на средба на која ќе ги претставиме нашите аргументи - зошто тој не треба да го потпише законот. Ако претседателот не ги прифати нашите аргументи, ние ќе ја разгледаме можноста нашите членови во Советот, предложени од ЗНМ, да се повлечат. Ние сметаме дека на ваков начин се деградира позицијата на здружението и на новинарите во Советот. Ние не сакаме да бидеме декор во работата на Советот“, нагласи Насер Селмани, претседател на ЗНМ. Членот на Советот предложен од ЗНМ, Столе Наумов ...
| | веќе видена | слични

Измените во Законот за радиодифузна дејност треба да се донесат во транспарентна и отворена, а не скратена постапка што дополнително ќе ја искомплицира состојба во медиумите, сметаат Здружението на новинари, Синдикатот и Македонскиот институт за медиуми. “Остваривме средба со подносителот Влатко Ѓорчев и со министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески, но нашиот предлог не беше прифатен и ни беше кажано дека предложените измени ќе ја подобрат ефикасноста на Советот“, истакна Насер Селмани, претседател на ЗНМ.Според него, измените со кои се предлага зголемување на бројот на членови на Советот за радиодифузија на 15, е со цел да се оствари комплетна контрола врз Советот. “Дисциплинирање на медиумите претставува и дисциплинирање на луѓето коишто работат таму. Мора да го артикулираме гласот дека не се согласуваме една ваква сфера да биде регулирана со демонстрација на сила“, истакна Тамара Чаусидис, претседателка на ССНМ. Додека новинарските здруженија апелираа измените да не се прават без јавна расправа, во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ без гласовите од опозицијата ги изгласаа измените на законот за радиодифузна дејност, со кои е предвидено зголемување на членовите на Советот за радиодифузија од девет на 15 члена. За опозицијата - обид на власта за ставање на контрола на ова регулаторно тело, за позицијата - зголемување на квалитетот на неговата работа. Во неколкучасовната собраниска дебата, опозициските пратеници се спротивставија на овие измени, со образложение дека со нив власта се обидува да ја стави под контрола работата на ова регулаторно тело. „Паднати се маските, јасна е намерата. Се бира џелатот на македонското новинарство, џелатот на македонското слободно новинарство и медиуми. - Влегувате во последната битка за превземање на едно регулаторно тело, иако во препораките на Европската Комисија пишува точно дека секоја влада на земјите-членки и на земјите-кандидати треба да обезбеди независност, никакво политичко влијание и да ги ослободи од економско влијание“, изјави Јани Макрадули од СДСМ. Претставниците на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 624 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ поседува докази за притисоците кои Зоран Заев и власта ги вршеле врз пратениците на опозицијата со цел нивен глас за промена на името, изјави синоќа ...
сите 251 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Деваја: Дали со законот за радиодифузија се затвора А1 телевизија?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: