Собранието избира потпретседатели

2 копии

Претседателот на Собранието Трајко Вељаноски за денеска ја закажа третата седница на која ќе бидат изгласани предлозите за потпретседатели на Парламентот. Комисијата за прашања на изборите и именувањата минатата недела на седница ги утврди предлозите Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ да бидат тројцата потпретседатели на Собранието. Првпат Парламентот ќе има две жени потпретседатели, а Салиу е правата жена Албанка што ќе биде на оваа функција. Парламентот денеска се очекува да ги верификува и мандатите на Сузана Анова и Стевче Трпковски, двајцата нови пратеници по оставките на мандатарот Никола Груевски и Горан Трајковски од ВМРО-ДПМНЕ. Двајцата се од листата на Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ во изборната единица еден. На дневен ред на седницата се и предлог одлуките за избор на претседатели, заменици на претседателите, членови и нивни заменици на комисиите на Собранието, за избор на шеф, членови и заменици членови на делегациите на Собранието на Република ...
| | веќе видена | слични

Координаторката на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Силвана Бонева, дозволи нејзините сопартијци да се однесуваат крајно неконструктивно на сметка на другите пратеници и на јавноста, на вчерашната седница на која беа избрани потпретседателите на Собранието. Се доби впечаток дека ВМРО-ДПМНЕ со голема мака ги прифаќа дури и тие предлози на опозицијата што директно се повикуваат на законот. На дискусиите што ги водеа пратениците од владејачката партија против предлогот на опозицијата за потпретседател, Јани Макрадули, буквално не може да им се најде друга функција, освен таа со која се собираат ситни дневно-политички поени. Бонева не почувствува потреба да го заштити интегритетот на својата пратеничка група, дури и тогаш кога пратеникот Александар Николовски само за да ја испоровоцира опозицијата го даде бесмислениот предлог пратениците на СДСМ да се соберат и да предложат друг кандидат кој ќе и биде по волја на власта?! Апсурдно, коментарот на координаторката по говорот на Николовски беше дека “со критиките ...
| | веќе видена | слични

Несфатлива расправа за новите потпретседатели на Собранието Собраниската седница на која беа избрани тројцата потпретседатели на Парламентот која требаше да помине во свечен тон зашто кандидатите претходно ги одобри Комисијата за избори и именувања, пратениците сепак ја искористија за собирање политички поени “на ситно“. Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во обид да ја оспори кандидатурата на Јани Макрадули, предложена од СДСМ, отиде дотаму што побара од опозицијата да размисли да ја промени својота одлука, иако според Деловникот таа има суверено право да предложи еден од потпретседателите. Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николовски, ги повтори грубите критики за Макрадули веќе искажани од неговите сопартијци на седницата на Комисијата за избори и именувања, и со тоа предизвика жестока реакција од пратениците на СДСМ. “Предлогот Јани Макрадули да биде потпретседател ќе го поддржиме само согласно со Законот за Собрание, но не се согласуваме со ова решение и им предлагам на пратениците на СДСМ да побараат ...
| | веќе видена | слични
14 копии

Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ се тројцата потпретседатели на Собранието на Република Македонија што вчера беа избрани на третата собраниска седница Со тоа првпат парламентот ќе има две жени-потпретседатели, а Салиу е првата жена Албанка што ќе биде на оваа функција. Во расправата за кандидатурата на Макрадули за потпретседател на Собранието, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ се изјасни дека ќе гласа за предлогот само затоа што во согласност со законот еден од потпретседателите треба да биде избран од редовите на опозицијата, но оти не се согласуваат со кадровското решение што го нуди СДСМ. - Ќе го поддржиме овој предлог од единствена причина, затоа што тоа е законска обврска, но сметаме дека тоа е лошо решение, кое нема да придонесе за подобрување на работата на Собранието и за една конструктивна атмосфера на дијалог меѓу сите политички субјекти - изјави Александар Николовски од ВМРО-ДПМНЕ. Според СДСМ, Макрадули е добар избор за потпретседател, кој никогаш ги ...
| | веќе видена | слични

Парламент Ракоплескањето и поддршката од страна на опозицијата при вчерашниот избор на Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ за потпретседателка на Собранието само за кратко влеа надеж дека и при изборот на Јани Макрадули од СДСМ се' ќе помине лесно и без критики и коментари. Но, не беше така. Предлогот на опозицијата Макрадули да биде еден од тројцата потпретседатели на парламентот, беше добра прилика за ВМРО-ДПМНЕ да го критикува, и покрај тоа што најави дека ќе го поддржи на гласањето. „Честа“ да го нападне опозицискиот кандидат му припадна на Александар Николовски, кој го искажа ставот на ВМРО-ДПМНЕ дека пратеничката група ќе го поддржи Макрадули за потпретседател единствено поради одредбата во Законот за Собранието, донесен во претходниот парламентарен состав, еден од тројцата потпретседатели да биде по предлог од најголемата опозициска партија. На вчерашната собраниска седница, покрај Макрадули од СДСМ и Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, за потпретседател беше избрана и Сузана Салиу од ДУИ. На Макрадули и на ...
| | веќе видена | слични

Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ се тројцата потпретседатели на Собранието. Пратениците вчера ги изгласаа тројцата заменици на Трајко Вељановски. Законодавниот дом за прв пат ќе има две жени за потпретседатели. Од нив едната Албанка. Ако изборот на Јакимовска и Салиу мина без проблеми и со консензус, страстите пораснаа кога се расправаше за изборот на Макрадули. Власта го поддржа единствено затоа што едниот потпретседател, според закон, треба да биде од опозицијата. Мнозинството не се согласува со тоа Макрадули да биде потпретседател на Парламентот. - Ќе го поддржиме овој предлог од единствена причина затоа што тоа е законска обврска, но сметаме дека тоа е лошо решение кое нема да придонесе за подобрување на работата на Собранието и за една конструктивна атмосфера на дијалог меѓу сите политички субјекти, рече Александар Николовски од ВМРО-ДПМНЕ. Мнозинството смета дека Макрадули и во минатиот состав партиските интереси ги ставал над оние на Собранието и дека ...
| | веќе видена | слични

Собранието ги избра новите тројца потпретседатели. Наспроти очекувањата дека се ќе помине без дебата и конфронтации, на изборот на СДСМ да го кандидира Јани Макрадули реагираше ВМРО-ДПМНЕ. Побараа предлогот да биде повлечен оти Макрадули не бил профил што ги задоволува критериумите за заменик на Вељановски. Во претходниот мандат не покажал дека умее да балансира и да го одвои потпретседателскот место во Собранието од партиската функција во СДСМ. За СДСМ однесувањето на ВМРО-ДПМНЕ е лицемерно. Законско право на опозицијата е да предложи потпретседател. Оценија дека ВМРО-ДПМНЕ би реагирал на истиот начин без оглед кој и да бил предложен од опозицијата. И тој ќе поминел на истиот начин како Макрадули. На изборот на Сузана Салиу се спротистави ДПА. Сметаат дека ДУИ не успеала да се избори за претседател на Собранието-Албанец. Собранието ги избра своите нови работни тела и им ге верификуваше мандатите на новите пратеници. На местото на Груевски и на Трајковски во пратеничките фотељи седнаа Сузана Анова и Стевче ...
| | веќе видена | слични

Парламент – избрани тројцата претседатели Македонскиот парламент се екипираше денеска, откако на третата собраниска седница избрани тројцата претседатели. За заменици наспикерот Трајко Вељаноски се избрани Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ,Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ. Со тоа, првпат Парламентот ќе има две жени потпретседатели,а Салиу е првата жена Албанка што ќе биде на оваа функција.
| | веќе видена | слични
5 копии

Сузана Салиу од ДУИ, Јани Макрадули од СДСМ и Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ се тројцата нови потпретседатели на Собранието. Со тоа, првпат законодавниот дом ќе има две жени потпретседатели, а Салиу е првата жена Албанка што ќе биде на оваа функција. Тие дадоа свечена изјава дека ќе ги почитуваат Уставот и законите и дека надпартиски ќе го менуваат претседателот на Собранието. За предлогот Макрадули да биде потпретседател на Собранието, власта рече дека ќе гласа само затоа што согласно законот еден од потпретседателите треба да биде избран од редовите на опозицијата, но оти не се согласуваат со кадровското решение што го нуди СДСМ. Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ му забележа на Макрадули дека ја бојкотирал работата на Собранието, бидејќи тој е потпретседател на парламентот, а не на пратеничката група која што го предлага, на начинот на водењето на седниците и на вокабуларот. „Се надеваме дека пратеничката група на СДСМ ќе побара пауза и ќе предложи друго решение. Доколку не го стори тоа, ќе го ...
| | веќе видена | слични
2 копии

ДУИ го ветуваше претседателското, а го доби само потпретседателското место во Собранието, рече на денешната парламентарна седница пратеникот Зијадин Сеља од ДПА, во однос на предлогот на ДУИ Сузана Салиу да биде потпретседателка на Парламентот. - На изборите одевте со големи ветувања, ветувавте многу. Потоа влеговте во власта и не остваривте ништо од ветеното - порача Сеља. И покрај противењето на најголемата албанска опозициска партија, пратениците ја избраа Салиу, како и Светлана Јакимовска и Јани Макрадули за заменици на спикерот Трајко Вељановски.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 243 | | | веќе видена

Грчката опозиција ја разгледува можноста да го одложи гласањето на преспанскиот договор, пишува грчкиот весник „Катимерини“.Гласањето, како што пишува ...
сите 281 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 373 | | | веќе видена

Сообраќајот на државните патишта се одвива по влажни коловози, а на повисоките места во западниот дел од државата има остатоци од кашест снег, информираат од ...
сите 180 | | | веќе видена

Соопштение на ВМРО-ДПМНЕ: Претседателот Христијан Мицкоски заедно со Потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со ...
сите 152 | | | веќе видена

По час и половина жестока дискусија околу процедурални прашања, доставени приговори од опозициските партии и отфрлени од мнозинството пратеници, со говор на ...
сите 92 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Собранието избира потпретседатели

Од:
До кого (е-маил):
Порака: