Обезбедувањето на Груевски го истурка Саше Политико од пред клиниката за гинекологија (Видео)


Новинарот Саше Ивановски Политико повторно денеска повторно беше спречен од страна на личното обезбедување на премиерот Никола Груевски да присуствува на јавен настан каде што тој е присутен. Инцидентот се случил пред Универзитетска клиника за гинекологија и акушерство - Скопје, каде премиерот Груевски присуствуваше на промовирање на лабораторија за ин витро фертилизација, замрзнување на полови клетки и ембриони. Како што пренесува „Мактел“ пред зградата на клиниката Ивановски од двајца припадници на обезбедувањето е спречен да влезе во зградата и да присуствува на настанот, при што, како што пренеусва порталот, ну се заканиле дека ќе го претепаат доколку не се одалечи од клиниката. Инцидентот помеѓу Ивановски и обезбедувањето го снимиле активисти на Хелсиншкиот комитет. На снимката која ја објави „Мактел“ може да се види како двајца припадници на обезбедувањето на премиерот го туркаат и не му дозволуваат да продолжи кон влезот од клиниката.
| | веќе видена | слични
3 копии

Се вршат подготовки за изградба на нов Дом за стари лица во Скопје односно за стари лица чии пензии се толку ниски што не можат да бидат прифатени во приватните домови за стари лица, одговори денеска премиерот Никола Груевски на новинарско прашање дали се планира изградба на нов државен Дом за стари лица. Нашата одлука, појасни Груевски, е во правец да почнеме градба на нов Дом за стари лица прво во Скопје, а потоа и во другите градови во Република Македонија, кои ќе ги згрижуваат лицата кои имаат ниски пензии и немаат имот, што не можат да бидат прифатени во приватните домови. - Сакаме да помогнеме да се зголеми капацитетот на државните старски домови, но не сакаме да им бидиме конкуренција на приватните. Од една страна приватните доста помагаат со старите лица кои имаат потреба од такви домови, а од друга страна пак не ја вршат работата за оние пензионери кои имаат пониски пензии и немаат имот, а такви има многу, изјави премиерот Груевски по денешната посета на лабораторијата за ин витро фертилизација и ...
| | веќе видена | слични

Ќе се гради нов државен дом за стари лица кој ќе биде наменет за пензионерите со ниски примања кои не можат да платат сместување во приватните. Ќе се гради нов државен дом за стари лица кој ќе биде наменет за пензионерите со ниски примања кои не можат да платат сместување во приватните. Новиот објект ќе се прави во Скопје, но во иднина вакви капацитети ќе се изградат и во другите градови. Идејата е да се зголеми капацитетот на државните пензионерски домови, за да можат лицата во трето доба кои немаат имот достојно да ги поминат пензионерските денови. Сепак, премиерот истакна дека на овој начин Владата не би сакала да создаде конкуренција меѓу државните и приватните домови, бидејќи и натаму мора да се развива приватниот сектор. Изградбата на новиот пензионерски дом ќе чини еден милион евра. Во последните неколку години, отворени се 17 нови домови за стари лица во Република Македонија, кои згрижуваат околу 600 лица. Во државните домови во Скопје сместени се над 550 стари лица. Биљана Божиновска
| | веќе видена | слични
2 копии

На тој начин  пензионерите со ниски  пензии  кои не можат да си дозволат да бидат згрижени во приватните  домови, ќе  можат наскоро  да се сместат  во нов дом. „Сакаме да помогнеме да се зголеми капацитетот на државните старски домови, но не сакаме да им бидеме конкуренција на приватните. Од една страна тие помогаат со згрижување на стари лица кои имаат потреба од такви домови, а од друга страна не ја вршат работата за оние пензионери кои имаат пониски пензии и немаат имот. Нашата одлука е да почнеме градба на нов старски дом, прво во Скопје, а потоа и во други градови во Македонија кои ќе ги згрижуваат лицатакои  не можат да бидат прифатени во приватните домови, истакна  Никола Груевски, премиер на Р. М. Премиерот  информира дека  Министерството за труд  веќе има започнато постапка за избор на проектант, а  изградбата се очекува да започне во текот на 2016 година. „Првата фаза ќе се состои  од изградба на капацитет за спестување на  ...
| | веќе видена | слични

Стотици граѓани досега ја користеле лабораторијата за ин- витро фертилизација и замрзнување на полови клетки и ембриони, на Клиниката за гинекологија. Кај дел од нив имало успех, други го очекуваат. Во овој проект се вложени околу 15 милиони денари. „Таа веќе се користи и дава добри резултати. Лекарите објаснија како ја користат, кои се начините на користење и сите бенефити од неа. Се радувам што она што го замислувавме, она што го ветувавме претходно на изборите и во нашата програма сега веќе се користи, ставено е во употреба и стотици, стотици граѓани веќе го користат“, изјави премиерот Никола Груевски. При посета на Клиниката за гинекологија, премиерот Груевски рече дека се вршат подготовки за изградба на нов дом за стари лица. Во него ќе се згрижуваат лица кои имаат ниски пензии, немаат имот и не можат да бидат прифатени во приватните домови. Планирано е изградбата да започне во втората половина на 2016 година. Инвестицијата чини околу еден милон евра. „Нашата одлука е во правец да почнеме градба ...
| | веќе видена | слични

Стотици брачни парови веќе направиле Ин витро во новата лаботарорија на Клиниката за Гинекологија. Постапката за некои била успешна, а други повторно ќе се обидат да добијат дете. Ова му го соопштија на премиерот Никола Груевски лекарите кои ја работат оваа процедура. Современата лабораторија за Ин витро фертилизација и замрзнување на полови клетки и ембриони на Гинекологија е дел од проектот на Владата за набавка на нови лаборатории. Чини 15 милиони денари. - Лабораторијата веќе се користи и дава добри резултати. Лекарите ни појаснија кои се начините, како ја користат и сите бенефити од неа. Се радувам што она што го ветувавме претходно на изборите и во нашата програма сега веќе се користи, ставено е во употреба. Стотици граѓани го користат, некои со успех, а некои и понатаму очекувааат успех, изјави по посетата на лабораторијата премиерот Никола Груевски. Неодамна Владата овозможи бесплатно Ин витро и за трето и четврто дете. За оваа постапка на државен трошок досега интерес пројавиле десетина брачни ...
| | веќе видена | слични
3 копии

За пензионерите со ниски примања кои не можат да си дозволат престој во приватните старски домови, ќе се градат нови домови, најави во среда, премиерот Никола Груевски. Владата планира изградба на нов дом за стари лица, односно за лица чии пензии се толку ниски што не може да бидат прифатени во приватните старски домови, најпрво во Скопје, а потоа и во другите градови. „Сакаме да помогнеме да се зголеми капацитетот на државните старски домови, но не сакаме да им бидеме конкуренција на приватните. Од една страна тие помогаат со згрижување на стари лица кои имаат потреба од такви домови, а од друга страна не ја вршат работата за оние пензионери кои имаат пониски пензии и немаат имот. Нашата одлука е да почнеме градба на нов старски дом, прво во Скопје, а потоа и во други градови во Македонија кои ќе ги згрижуваат лицатакои не можат да бидат прифатени во приватните домови“, рече Груевски, при промоцијата на новата лабораторија на Клиниката за гинекологија во Скопје. Премиерот рече дека во изминативе неколку ...
| | веќе видена | слични

Ќе се гради дом за стари лица во Скопје. Домот ќе биде за лица чии пензии се ниски и не се доволни за да се сместат во приватните домови за стари лица. На почеток домот ќе има капацитет за 170 лица и ќе чини околу еден милион евра. На средина на наредната година ќе биде избран проектант, по што Владата ќе објави повик за изведувач на објектот. Изградбата ќе почне на средина од наредната година.
| | веќе видена | слични

Пензионерите со ниски пензии конечно ќе добијат можност да се сместат во дом за стари лица. Државата планира изградба на нов дом наменет токму за пензионерите кои имаат пензии чиј износ не е доволен за покривање на трошоците во приватните. Премиерот Груевски сепак потврди дека ќе се води грижа да не се наштети ниту на приватниот сектор. -Сакаме да помогнеме да се зголеми капацитетот на државните старски домови, но не сакаме да им бидеме конкуренција на приватните. Од една страна тие помогаат со згрижување на стари лица кои имаат потреба од такви домови, а од друга страна не ја вршат работата за оние пензионери кои имаат пониски пензии и немаат имот. Нашата одлука е да почнеме градба на нов старски дом, прво во Скопје, а потоа и во други градови во Македонија кои ќе ги згрижуваат лицатакои не можат да бидат прифатени во приватните домови, истакна Груевски. Во изминатите неколку години изградени се 17 нови домови за стари лица во кои услугите ги користат оклу 600 пензионери. Во Скопје капацитетот е исполнет ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Според Груевски ќе се почне со градба на нов Дом за стари лица прво во Скопје, а потоа и во другите градови во Република Македонија, кои ќе ги згрижуваат лицата кои имаат ниски пензии и немаат имот, што не можат да бидат прифатени во приватните домови Се вршат подготовки за изградба на нов Дом за стари лица во Скопје односно за стари лица чии пензии се толку ниски што не можат да бидат прифатени во приватните домови за стари лица, најави премиерот Никола Груевски потенцирајќи дека се работи за државен дом за стари лица. Според Груевски ќе се почне со градба на нов Дом за стари лица прво во Скопје, а потоа и во другите градови во Република Македонија, кои ќе ги згрижуваат лицата кои имаат ниски пензии и немаат имот, што не можат да бидат прифатени во приватните домови. - Сакаме да помогнеме да се зголеми капацитетот на државните старски домови, но не сакаме да им бидиме конкуренција на приватните. Од една страна приватните доста помагаат со старите лица кои имаат потреба од такви домови, а од друга страна пак ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Кривичниот совет на одделението за организиран криминал и корупција при Основниот суд Скопје 1 – Скопје денеска донесе одлука со која мерката притвор за ...
сите 377 | | | веќе видена

На социјалните мрежи вечерва се појавија коментари од фановите на музичарот кој загина со Шабан Шаулиќ, Мирсад Кериќ, кој овие денови беше заборавен од ...
сите 270 | | | веќе видена

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 191 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Граѓаните сами ќе си ја платат Република Северна Македонија. Сите документи – лични карти, возачки дозволи, пасоши, здравствени книшки, регистарски таблички ќе ...
сите 24 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 99 | | | веќе видена

Демократите во Претставничкиот дом на американскиот Конгрес денеска претставија резолуција со која се бара суспендирање на вонредната состојба во земјата, што ...
сите 78 | | | веќе видена

До сега на Live Aid концертот се собрани околу 100 милиони долари за храна и лекови. Концертот , на кои има околу 250 000 луѓе се одржува во близина на местото ...
сите 117 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Обезбедувањето на Груевски го истурка Саше Политико од пред клиниката за гинекологија (Видео)

Од:
До кого (е-маил):
Порака: