Бројот на заболени од рак ќе се зголеми за 70 % во следните 20 години

Бројот на заболени од рак ќе се зголеми за 70 % во следните 20 години Според проценките на Светската здравствена организација (СЗО) , бројот на заболени од рак во наредните 20 години ќе се зголеми за 70 насто, односно од 14 на 25 милиони случаи годишно. СЗО исто така проценува дека малигните заболувања посебно тешко ќе ги погодат сиромашните држави. Кај нив се веќе најчести два вида карцином – првиот го предизвикува недостигот од вакцини, на пример против ХПВ вирусот, додека другиот вид рак е поврзан со стилот на живеење, односно со конзумирањето алкохол, тутун и високорпоцесуирана храна, како и недоволна физичка активност. Оттаму, нова цел на СЗО е да се работи на превенција и на рано отркивање на малигните заболувања. Најчест тип на рак што ја погаѓа машката популација е карционом на белите дробови, додека кај жените тоа е ракот на дојката.
| | веќе видена | слични

Како што информираат од Институтот за јавно здравје, само во последната недела забележани се 2350 нови случаи заболени од грип. Најголем број од заболените се регистрирани во Велес и Кавадарци со 1.360 случаи а грипот се заканува и во Скопје каде се забележани 1.154 пациенти со симптоми на грип. Во споредба со минатата година постои зголемување на вкупниот број на пријавени случаи за 37%, кога биле регистрирани околу 5 600 заболени во истиот период лани, потврдуваат од Секторот за контрола и превенција на заразни болести.
| | веќе видена | слични

Скоро 8.000 заболени од грип достигна бројката на граѓани заболени од овој вирус.Според Институтот за јавно здравје, само во последната недела од минатата недела биле регистрирани нови 2.350 заболени граѓани со што бројката на регистрирани лица заболени од грип во земјава се искачил на 7.778 лица. Во овие статистички бројки на заболени влегуваат и лица кои со вирусот се заразиле минатата година, односно со почетокот на зимската сезонаНајголем број на заболени лица биле регистрирани во Велес и во Кавадарци, односно околу 1.360 болни лица. Во Скопје епидемијата досега заразила 1.154 граѓани. Според Институтот, во споредба со лани бројката кога во овој период биле евидентирани 5.600 лица, бројот на заболени кои што биле регистрирани е зголемен за 37 отсто.Од грипот досега во земјава починаа две лица. Една жена на возраст од 67 години и еден маж на возраст од 80 години.Надлежните апелираат до сите граѓани да посветат поголемо внимание на сопственото здравје и да не ги замеруваат симптомите кои упатуваат на ...
| | веќе видена | слични

Минатата недела во Македонија се регистрирани 2.350 болни од грип, што претставува рекордна бројка на неделно ниво оваа сезона. Во однос на претходната недела има зголемување на бројот на новозаболени за 12,4 отсто, соопшти Институтот за јавно здравје. Сезонава се регистрирани вкупно 7.778 грипосани. Во споредба со истиот период минатата година има зголемување на вкупниот број пријавени случаи за 37 отсто. Годинава се регистрирани и два смртни случаи од компликации поврзани со грипот. ни случаи, асоцирани со инфекција со вирусот на грип. Александар Динев
| | веќе видена | слични

Нагло се зголемува бројот на пациенти заболени од грип. Според податоците на Институтот за јавно здравје, дури 2350 случаи се забележани само за последната недела минатитот месец, што укажува дека грипот го достигнува својот максимум во месец јануари кога вкупниот број на заболени достигнал дури 7.778, од почетокот на сезоната. Најголем број на заболени во оваа сезона се регистрирани во Велес и Кавадарци, каде се регистрирани - 1.360 случаи, а опасноста од епидемија го демне и главниот град каде во Центарот за јавно здравје во Скопје се забележани 1.154 пациенти со симптоми на грип. Во споредба со минатата година постои зголемување на вкупниот број на пријавени случаи за 37%, кога биле регистрирани околу 5 600 заболени во истиот период лани, потврдуваат од Секторот за контрола и превенција на заразни болести. Надлежните апелираат граѓаните да внимаваат и да се придржуваат до препораките за превенција од заразни заболувања, но и да го искористат периодот на вакцинации, каде сериозна грижа треба да се води за ...
| | веќе видена | слични
13 копии

Во текот на петтата недела од 2014 година (од 27 јануари до 2 февруари) во Република Македонија се евидентирани 2.350 новозаболени од грип, што во однос на претходната недела претставува зголемување за 12,4 отсто, соопшти Институтот за јавно здравје. Во споредба со бројот на заболени во петтата недела од минатата сезона (2.190), се бележи зголемување за 7,3 отсто, а во однос на епидемискиот праг (просечниот број на заболени за оваа иста недела во изминатиот 10-годишен период, кој изнесува 1.738), се регистрира зголемување за 35,2 отсто. Вкупниот број заболени од грип од почетокот на сезоната 2013/2014 (40 недела, 2013) заклучно со петтата недела од 2014 година, изнесува 7.778 (МБ 37,8/10.000). Во овој период регистрирани се два смртни случаи, асоцирани со инфекција со вирусот на грип. Во споредба со истиот период минатата година (5.664 заболени), има зголемување на вкупниот број пријавени случаи за 37,3 отсто, а во однос на просекот за 10-годишниот период (6.566) се регистрира зголемување за 18,5 отсто. Во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Расте бројот на лица заболени од грип, па во текот на петтата недела од оваа година, покажуваат податоците на Институтот за јавно здравје. Во овој период се евидентирани 2.350 нови случаи на заболени од грип, што во однос на претходната недела претставува зголемување од 12,4 отсто. Во споредба со бројот на заболени во петтата недела од минатата сезона, кога имало 2.190 заболени лица, се бележи зголемување за 7,3 отсто, а во однос на епидемискиот праг (просечниот број на заболени за оваа иста недела во изминатиот 10-годишен период, кој изнесува 1.738), се регистрира зголемување за 35,2 отсто. Вкупниот број заболени од грип од почетокот на сезоната 2013/2014 (40 недела, 2013) заклучно со петтата недела од 2014 година, изнесува 7.778. Во овој период регистрирани се два смртни случаи. Во споредба со истиот период лани, кога имало 5.664 заболени, има зголемување на вкупниот број пријавени случаи за 37,3 отсто, а во однос на просекот за 10-годишниот период, кога биле регистрирани 6.566 случаи, се бележи пораст од ...
| | веќе видена | слични

За четири години бројот на заболени од рак е зголемен од 12,7 милиони (2008) на 14,1 милион (2012). Во следните 20 години овој број ќе се зголеми за 70%. Во извештајот се наведува дека борбата против оваа болест е многу тешка и дека повеќе внимание треба да се обрне на превенција. Дури и во развиените и моќни земји има проблем со скапите третмани за лечење и нега на заболените од рак. Сепак, најголем број на луѓе заболени од рак е забележан во сиромашните земји во развој. Во овие земји најзастапени се два типа на рак - предизвикан од инфекции (како ракот на грлото на матката) и заболувања предизвикани од начинот на живот на современиот човек, кој вклучува пушење, алкохол и преработена храна, додека истовремено е исклучена физичката активност. „И покрај возбудливите откритија и големиот напредок, извештајот покажува дека не можеме да се избориме со овој проблем“, смета доктор Кристофер Вајлс, директор на Меѓународната агенција за истражување на ракот и еден од авторите на извештајот. Тој исто така наведува ...
| | веќе видена | слични

Во споредба со бројот на заболени во петтата недела од минатата сезона (2.190), се бележи зголемување за 7,3 отсто, а во однос на епидемискиот праг (просечниот број на заболени за оваа иста недела во изминатиот 10-годишен период, кој изнесува 1.738), се регистрира зголемување за 35,2 отсто. Вкупниот број заболени од грип од почетокот на сезоната 2013/2014 заклучно со петтата недела од 2014 година, изнесува 7.778. Во овој период регистрирани се два смртни случаи, асоцирани со инфекција со вирусот на грип. Во споредба со истиот период минатата година (5.664 заболени), има зголемување на вкупниот број пријавени случаи за 37,3 отсто, а во однос на просекот за 10-годишниот период (6.566) се регистрира зголемување за 18,5 отсто. Во јануари пријавени се најголем број на случаи со симптоми на грип – 6.801 или 87,4 отсто од вкупниот број на заболени во целата сезона 2013/2014. Во декември регистрирани се 606 случаи или 7,8 отсто. Најголем број заболени во оваа сезона се регистрирани на територијата на Велес / ...
| | веќе видена | слични

Во последните 7 дена нови 2350 лица заболеле од грип, што во споредба со истиот период лани, кога имало 2190, е зголемување за 7,3 отсто Во последните 7 дена нови 2350 лица заболеле од грип, што во споредба со истиот период лани, кога имало 2190, е зголемување за 7,3 отсто. Од почетокот на сезоната на грип, односно од октомври до сега вкупниот број на заболени е 7778 граѓани, што исто така во споредба со минатогодишната сезона кога заболеле 5664 луѓе е зголемување за 37,3 проценти. Во овој период се регистрирани два смртни случаи, кај кои грипот беше и лабораториски потврден. Најмногу грипосани, односно 87,4 отсто од вкупниот број на болни се пријавени во текот на јануари. Од градовите по бројот на заболени предничи регионот на Велес и Кавадарци, а потоа следи Скопје со вкупно 1154 регистрирани случаи на вирусот на грип. Е.С.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во изминатите неколку недели, парада високи западни официјални лица поминаа низ Скопје, скромниот главен град на малата Република Македонија, која е помала од ...
сите 227 | | | веќе видена

Повторно тензично на судскиот процес. Обвинетиот Игор Југ вербално ги нападна судијката Добрила Кацарска и сведокот Агим Нухиу и потоа стана од столчето ...
сите 170 | | | веќе видена

ДА Кристина, можат да живеат поубаво. Затоа ајде на 30 септември да избереме ЗА европска Македонија. За нашите деца, за идните генерации! #ИзлезиЗА
сите 67 | | | веќе видена

Доколку пратениците од опозицијата одбијат да гласаат за уставни измени во согласност со Преспанскиот договор, во случај на референдумот да има цензус и ...
сите 224 | | | веќе видена

Секторот за внатрешни работи Штип поднесе кривична пријава против Н.А.(31) од Штип поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „предизвикување ...
сите 124 | | | веќе видена

Вчера во Општина Демир Капија, имаше теренска посета Орце Ѓорѓиевски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ заедно со својот тим.– Согласно контактите кои што ги имав со ...
сите 210 | | | веќе видена

Големата италијанска и светска актерка Клаудија Кардинале, како и оскаровецот Роџер Дикинс денеска во попладневните часови пристигнаа во Македонија. Клаудија ...
сите 71 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Бројот на заболени од рак ќе се зголеми за 70 % во следните 20 години

Од:
До кого (е-маил):
Порака: