Граѓаните за спас на Водно до Шилегов: Каприциозни сме затоа што не дозволуваме да се уништува заштитено подрачје, кога има алтернативи?


3 копии

Од граѓанската иницијатива „Го сакам Водно“ со отворено писмо до градоначалникот на град Скопје, Петре Шилегов порачуваат дека навредите на граѓанските активисти никогаш не се добра ПР стратегија. Во продолжение интегрален телст од Каприциозните граѓани за спас на Водно до градоначалникот Шилегов. Градоначалниче Шилегов, Вчера пред медиумите зборувавте дека активистите против изградбата на гасовод низ Водно, ги игнорирале фактите и биле каприциозни. Во изминативе неколку месеци, на тема гасовод низ Водно, стотици аргументи и факти Ви беа ставени на располагање, и Вам и на претставниците на другите инволвирани институции. За да бидеме попрецизни, уште пред неколку месеци, ние како активисти Ви ги дадовме клучните податоци за трасата, нејзината должина и штетата по природата и планината. До тогаш вицепремиерот Анѓушев беше уверен дека се работи за само 600 метри по што се договоривме заедно да се качиме на Водно и го провериме тој податок на лице место. Измената на трасата во потег од 4.3 км се должи ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Без јавна дебата не е возможно да се реализира барањето на кавадаречка компанија за инвестиција во ладна валалница во Кавадарци, рече заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули. - Нашето Министерство има задача кога ќе го добие барањето за А интегрирана дозвола, да направи анализа и во една јавна расправа и широки консултации, да дојде до решението. Бидејќи се работи за А инсталација, ќе треба да има стартегиска оценка за влијанието на животната средина, која што сакам да потенцирам, не се врзува со типот на земјиштето и намената, не е тоа наш ресор. Ние сме да гледаме и процениме како се еколошките стандарди и какво е влијанието на почвата, водата и воздухот, нагласи Макрадули во Демир Капија, каде што е на средба со жители, заедно со Љупчо Николовски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство. Макрадули додаде дека компанијата, инвеститорите и самите се заинтересирани да направат стратегиска оценка за влијанието, бидејќи и на тој начин се кредитира и се ...
| | веќе видена | слични

Каприц е однесувањето на мал дел од членовите на еколошките здруженија кои што ги игнорираат аргументите за изградба на гасоводот кој поминува низ Водно, со кои ќе се направи незначителна штета на Парк-шумата, истакна градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов и најави нови јавни дебати и соочувања на некои од телевизиите. Фактите се работи кои што не можете да ги одминете и покрај тоа што не сте секогаш среќни со реалната состојба како што е и фактот дека Водно не е заштитено подрачје, посочи Шилегов. Првиот човек на градот Скопје, потенцираше дека стои на ставот дека сите институции кои што се засегнати со изградбата на трасата на гасоводот и граѓанските здруженија треба да се соочат на јавни дебати, но и да се спротивстават со јазикот на бројки, законски прописи и регулативи „Кога ќе почне да станува збор за каприци, а фактите се вече ставени на маса, тогаш веќе не гледам потреба дека треба да оди процесот на дебата“ - рече градоначалникот Шилегов. И заменик министерот за животна среднина и просторно ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Шар Планина, претставува едно од најзначајните подрачја за зачувување на природата на национално, регионално и европско ниво. Од италијанското Министерство за животна средина, земјиште и море и локални партнери се изработува социо-економска студија за подрачјето на Шар Планина и по нејзиното комплетирање почнува законската обврска за отпочнување на постапката за прогласување на Шар Планина за национален парк. Ова денеска го истакна министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураку на конференцијата на тема „Шар Планина - треба ли да биде прогласена за Национален парк" во организација на Балканскиот институт за регионална соработка. - МЖСПП го изготвува конечниот Предлог-закон за прогласување на Шар Планина за национален парк и со извештајот од јавната расправа ќе ги достави во владина процедура, а по гласањето во Собранието на РМ, Шар Планина ќе биде прогласена за национален парк, појасни Дураку. Со прогласувањето на Шар Планина за национален парк, според Дураку, ќе се овозможи заштита, ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Mинистерот за животна средина и просторно планирање, Садула Дураки денеска се обрати на конференцијата на тема „Шар Планина – треба ли да биде прогласена за Национален парк” која е во организација на Балканскиот институт за регионална соработка, а се одржа во село Доброште во општина Теарце. „Шар Планина, претставува едно од најзначајните подрачја за зачувување на природата на национално, регионално и Европско ниво. Во интерес на секоја држава е заради општествено-економски развој да поседува повеќе заштитени подрачја. Во светот е докажано дека економската моќ на секоја земја е многу поголема, доколку заштитените подрачја рационално и одржливо се користат“, изјави Дураку. И додаде дека земјата прави значајни напори во исполнувањето на барањата на ЕУ за заштита на природата, Шар Планина, посочува министерот за животна средина претставува еден најважните центри на биодивезритетот во Македонија и пошироко во Европа. „Согласно Законот за заштита на природата и Правилникот за содржина на Студијата за валоризација ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Конференција на тема „Шар Планина - треба ли да биде прогласена за Национален парк“ ќе се одржи денеска во селото Доброште во општина Теарце, во организација на Балканскиот институт за регионална соработка. На конференцијата ќе се обрати министерот за животна средина и просторно Садула Дураки. Предвидено е учесниците, претставници на релевантни институции и граѓанското општество, да разменат идеи и мислења за можноста Шара да го добие конечно долгоочекуваниот статус на Националниот парк, како и да се потенцираат и придобивките кои ќе ги имаат жителите на околните населени места. На конференцијата ќе се прикаже документарниот филм, каде се прикажува моменталната ситуацијата на Шара, убавината на овој масив, но и последиците од немањето институционална заштита. Конференцијата е дел од проектот „Подигнување на јавната свест за прогласување на Шар Планина за национален парк“, финансирана од Швајцарската агенција за развој и соработка, што го спроведуваат Niras од Данска, Македонскиот центар за меѓународна ...
| | веќе видена | слични

На конференцијата ќе се обрати министерот за животна средина и просторно Садула Дураки. Предвидено е учесниците, претставници на релевантни институции и граѓанското општество, да разменат идеи и мислења за можноста Шара да го добие конечно долгоочекуваниот статус на Националниот парк, како и да се потенцираат и придобивките кои ќе ги имаат жителите на околните населени места. На конференцијата ќе се прикаже документарниот филм, каде се прикажува моменталната ситуацијата на Шара, убавината на овој масив, но и последиците од немањето институционална заштита. Конференцијата е дел од проектот „Подигнување на јавната свест за прогласување на Шар Планина за национален парк“, финансирана од Швајцарската агенција за развој и соработка, што го спроведуваат Niras од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка и Шведскиот институт за јавна администрација. /МИА
| | веќе видена | слични

Жителите на шарпланинското село Вешала со мирен собир пред хидроцентралата која се гради во близина на нивното село, го искажаа револтот од реализацијата на овој проект, кој според нив се гради без сите потребни документи. – Ние, жителите на село Вешала, кои живееме во Вешала и во Тетово, но и во странство и што имаме ниви и куќи во Вешала, се спротивставуваме на изградбата на хидроцентралата на реката која поминува покрај нашето село. Ние поднесовме петиција до Министерството за животна средина и просторно планирање, до Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство и до Општина Тетово, под итно да се преземат мерки за запирање на работите. Сметаме дека инвеститорите ги немаат сите потребни документи за изградба на оваа хидроцентрала. Досега локалната заедница не е информирана за овој проект – вели Емин Делали од месната заедница Вешала. Оттаму посочија дека со изградбата на хидроцентралата ќе се наруши еколошкиот биодиверзитет во тој дел на Шара, а дел од земјоделците ќе останат без наводнување. ...
| | веќе видена | слични

Југослава Поленак „За жал на сите нас, Водно не е заштитено подрачје!“, креваше раменици Макрадули од говорницата на јавната дебата модерирана од неговиот сопартиец Шилегов. Епа, добар ден, заменик-министре за животна средина. Што ли беше во описот на Вашето работно место ако не заштита токму на природни подрачја кои се од посебно значење, а такво значење му било признато на Водно уште во 1970 година, кога беше завршен гигантскиот и макотрпен зафат за негово пошумување и беше прогласено за парк-шума. Кабинет на градоначалникот на Скопје, пладне. Седнат е на работната маса и со рака ни гестикулира да седнеме спроти него. -„Господине градоначалниче, како што знаете, дојдени сме за да Ви ги предадеме собраните потписи од 6.500 граѓани за спас на Водно. Тие од Вас бараат како градоначалник на Скопје веднаш да прекинете со уништување на планината, со градење и урбанизација. Сакаат да си го зачуваат вакво какво што е, зелено и природно и…“ Ме прекинува: „Ако си дојдена да ме убедуваш да се стопира проектот, веднаш ...
| | веќе видена | слични

Не е точно дека Водно не е заштитено подрачје. Водно е заштитено со закон, категорични се екологистите кои застанаа во одбрана на планината, откако пролетва беше најавено започнување на изградбата на делницата 5 од гасоводот Скопје – Тетово – Гостивар, објави агенцијата „ Мета “. Одговарајќи на изјавата од понеделникот на заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули , еколошките здруженија велат дека на Водно не можела туку-така да му исчезне заштитата која ја имало уште од неговото прогласување за парк-шума, само затоа што не е направен план за менаџирање со ова природно подрачје, во склад со Законот за заштита на природата од 2004 година. На јавната дебата во понеделникот во салата на Советот на Град Скопје, во која учествуваа министерот за транспорт и врски Горан Сугарески , директорот на МЕР, Бајрам Реџепи и претставниците на еколошките здруженија кои се обединија во иницијативата „Го сакам Водно“, Макрадули и порача на јавноста дека Водно во моментов не е заштитено подрачје ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Рашела Мизрахи, која вчера рано наутро беше разрешена од министерка за труд и социјална политика, и беше постојано мета на антисемитски напади од лица блиски ...
сите 182 | | | веќе видена

Пратениците упатија пораки до граѓаните за кого да ја дадат довербата на 12 април. Пратеникот Никола Мицевски од ВМРО-ДПМНЕ изјави дека граѓаните не треба да ...
сите 169 | | | веќе видена

Пратеничката Лилјана Поповска од ДОМ го обезбедила последниот глас што недостигаше за донесување на Законот за јавно обвинителство, кој денеска беше усвоен со ...
сите 183 | | | веќе видена

Претседателот на Европски совет Шарл Мишел вечерва организира неформална вечера за лидерите од Европската Унија и од Западен Балкан. Според него состанокот е ...
сите 596 | | | веќе видена

“Доцнам зошто бев физички нападнат од затворски слубежници” – рече обвинетиот  во “Рекет” Бојан Јовановски при влезот во судницата обраќајќи се на новинарите. ...
сите 325 | | | веќе видена

Вардар одигра перфектен меч против Мотор Запорожје и го обезбеди пласманот во осминафиналето на Лигата на шампионите, но за таа брилијатна партија дојдоа и ...
сите 202 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Граѓаните за спас на Водно до Шилегов: Каприциозни сме затоа што не дозволуваме да се уништува заштитено подрачје, кога има алтернативи?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: