Македонската економија ќе порасне годинава 2,8 процента и 3,3 отсто в година


Македонската економија ќе порасне годинава 2,8 процента, в година растот ќе биде 3,3 проценти, а во 2019 година 3,8 отсто, предвидува Светска банка во најновиот извештај за глобалниот раст. Проекциите се исти со тие што оваа финансиска институција за Македонија ги имаше и во април годинава кога ги објави извештаите за кондицијата на економиите од земјите од Западен Балкан. Kосово во регионот е апсолутен лидер по прогнозираните стапки на економски раст, па и во овој извештај за годинава се предвидува раст на косовскиот домашен бруто-производ (БДП) 3,9 проценти. На глобално ниво експертите на банката предвидуваат забрзан раст до 2,7 отсто годинава, воден најмногу од производството, трговијата, стабилизирањето на цените и повисокиот раст во земјите во развој. Според оценките во извештајот, во Kосово по растот од 3,9 отсто годинава се очекува раст од 42 процента в година и 4,4 во 2019 година. Во соседна Србија се прогнозира раст од три проценти годинава и по 3,5 проценти во 2018 и во 2019 година. А за Црна Гора, ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Светската банка прогнозира дека глобалната економија ќе постигне раст од 2,8 насто во следните две години. Во Кина се прогнозира дека ќе има благ пад на економијата меѓу 2018 и 2019, но ќе се забележи раст на БДП. Исто така, Индонезија е една од земјите што ќе придонесе во светскиот економски раст. Ситуацијата е тесна во поглед на САД, поради реформите што ги воведуваат Трамп и неговата администрација. Меѓу другите земји кои значајно ќе придонесат за пораст на економијата во светот се и Јужна Кореја, Австралија, Канада, Британија, Јапонија, Бразил, Турција, Мексико, Русија и Иран.
| | веќе видена | слични

Според прогнозите на Светска банка глобалната економија се очекува да постигне просечна реален стапка на раст од 2,8% меѓу 2017-та и 2019-та година, коментира „ VisualCapitalist “. Каде ќе се случи овој раст? Дали во големите земји кои се шират стабилно, или во помалите пазари во развој, каде што растот од 8% не е нешто невообичаено? Денешниот графика ги разгледува одделните земји меѓу 2017-та и 2019-та година врз основа на индивидуалните прогнози за растот од Светска банка. Иако растот во Кина благо се забавува, Светска банка сепак проценува дека економијата ќе се прошири со 6,5% во оваа година и со 6,3% во 2018-та и 2019-та година. Околу 35,2% од растот на глобалниот бруто домашниот производ (БДП) ќе дојде од Кина во текот на овој период, што ќе го зголеми економското производство на земјата со 2,3 илјади милијарди долари. Иако се очекува САД, исто така да придонесе значително кон глобалниот раст, Светска банка изразува сериозно предупредување за изгледите пред земјата во следните години. Институцијата ...
| | веќе видена | слични

Прогнозите на Светската банка покажуваат дека глобалната економија ќе постигне реална стапка на раст од 2,8% меѓу 2017 и 2019 година. Растот во Кина благо забавува, но Светската банка сепак проценува дека економијата ќе расте за 6,5% оваа година и за 6,3% во 2018 и 2019 година. Околу 35,2% од растот на глобалниот бруто домашен производ (БДП) ќе дојде од Кина во текот на овој период, што ќе го зголеми економското производство на земјата за 2,3 трилиони долари. Индонезија е една од земјите кои ќе го стимулираат најмногу светскиот економски раст. Всушност четвртата по големина на населението земја во светот ќе придонесе со 2,5% во растот на глобалниот БДП во наведениот период, додавајќи уште 160 милијарди долари кон својот БДП од 941 милијарди долари. Светската банка прогнозира економски раст на земјата од 5,3% оваа година и 5,5% во следните две години. Се очекува САД да придонесе значително кон глобалниот раст, но Светската банка има сериозно предупредување за изгледите во следните години. Институцијата ...
| | веќе видена | слични

Економијата ќе се опоравува, но тоа ќе оди бавно, оценуваат од бизнис заедницата, откако статистиката измери нула проценти раст на бруто-домашниот производ. Очекуваат неизвесноста да се прелее и во вториот квартал, но сметаат дека нема да влеземе во рецесија, доколку владата ги исполни најавените мерки за раздвижување на економијата, особено во делот на повратот на ДДВ. Според стопанствениците, стагнцијата на економијста е резулат на долготрајната политичка криза која најмонгу се прекрши врз стопанството кое изминатиов период се бореше со ликвидноста и стагнираше со инвестиции. „Oна што го очекуваме е подобро, споро и сигурно закрепнување на економијата затоа што сите брзи чекори се многу краткотрајни и потоа може да дојдеме до изненадување. Се зависи од пристапот до пари, начинот на кој ќе се менаџира и јавниот долг и долгот кон компаниите и, нормално, социјалните трансфери“, изјави Миле Бошков, претседател на Бизнис конфедерација на работодавачи. Претходно и Народната банка направи надолна корекција на ...
| | веќе видена | слични

Економијата е во стагнација. Бруто домашниот производ во првиот квартал од годинава не забележал никаков раст во однос на истиот период лани, покажаа последните податоци на Државниот завод за статистика. За економистите, економската стагнација не е за изненадување затоа што растот во економијата главно се должеше на градежништвото кое пак во овој квартал беше во негатива. Но, тие велат дека економскиот раст не може вечно да се потпира на градежни проекти финансирани од државната каса и дека е неопходно да се направат структурни промени во насока на одржлив економски раст. Одржливиот економски раст е и најголем предизвик за економскиот тим на новата Владата. Таа треба да направи реформи кои ќе обезбедат поголема економска активност на компаниите, раст на личната потрошувачка на населението, поголем извоз, поголеми плати.... За да се постигнат овие цели, своите капацитети на помош дадоа и Европската комисија и Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД). Сите тие вчера седнаа на заедничка маса за да ...
| | веќе видена | слични

Во првиот квартал од 2017 година, Јапонија имаше помал раст од очекуваниот. Но, другите податоци покажуваат дека во последните 10 години земјата има најдолга експанзија. Третата економија во светот од јануари до март имала раст од 0.3%. Проценките беа дека растот на економијата ќе биде 0.5%. Јапонските производи се многу барани, а со тоа и извозот расте. За 7.5% е зголемена трговијата со другите земји од светот.
| | веќе видена | слични
6 копии

Мерки и насоки што ќе ја придвижат земјата напред треба да бидат прецизирани во новата програма за економски реформи за периодот 2018-2020 година, што е обврска на Македонија како земја-кандидат за членство во ЕУ. Нашата земја е прва од регионот која го започнува овој четврти циклус на реформи. Ова беше посочено на првиот состанок за програмата за економски реформи што вчера се одржа во Скопје.- Во првата недела од промените веќе се случува настан со кој започнуваме процес на планирање реформи во периодот 2018-2020 година. Има позитивни сигнали од ЕК за поддршка и многу е важно што имаме поддршка од еден стратегиски партнер како ЕУ, бидејќи новата реформска влада пред себе има огромен товар за реформи - изјави министерот за финансии Драган Тевдовски.Тој додаде дека ова ќе претставува основа за клучните реформски процеси на Владата, кои дополнително ќе го интензивираат нашиот дијалог со ЕУ.- Со овој процес Европската комисија дава вистинска насока за реформите и ги поттикнува земјите на Западен Балкан ...
| | веќе видена | слични

Јапонија објави дека во првиот квартал од 2017 година забележала понисок економски раст од очекуваниот. Меѓутоа, и покрај овие статистички податоци и понатаму потврдуваат дека земјата регистрира најдолг период на економска експанзија во последните десет години. Третата најголема економија во светот во периодот од јануари до март од тековната година остварила раст на бруто домашниот производ од 0,3 проценти, што е пониско од прелиминарните проценки од 0,5 проценти, додека на годишно ниво порастот изнесува 1,0 проценти, пренесува агенцијата Франс прес. Неочекувано понискиот показател доаѓа откако Меѓународниот монетарен фонд и Светска банка неодамна ги зголемија своите проекции за раст на јапонската економија. Иако понизок од очекуваниот, показателот означува петти последователен кавртал на раст, што е најдолгиот период на економска експанзија на Јапонија во повеќе од една деценија. За економскиот раст најмногу придонел силниот извоз, бидејќи е зајакната побарувачката за јапонските производи. Инвестициите ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Интензивирање на економскиот раст, кој според податоците на Државниот завод за статистика во првиот квартал има стапка нула проценти, може да се постигне ако се почне со спроведување вистински реформи, смета министерот за финансии Драган Тевдовски. – Имам голем оптимизам дека од јуни работите се движат во позитивна насока. Веќе во разговори со фирмите се гледа дека инвестициската активност се придвижува. Ги гледаме и првите показатели околу приходите и ако започнеме да ги правиме вистинските реформи земјата ќе оди во вистинска насока и ќе биде интензивиран економскиот раст, изјави министерот одговорајќи на новинарски прашања на иницијалниот состанок за Економската програма за реформи. Според него значајно е и доколку имаме сериозна поддршка за реформи од нашите партнери. Експертите сметаат дека ваквата стапка на раст е очекувана под влијание на политичката криза и намалувањето на активностите во градежништвото. – Оваа стапка на БДП од нула проценти е очекувана бидејќи се однесува за период кога политичката ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас успеа да го подобри имиџот во меѓународната заедница и да изврши притисок врз политичките противници, благодарение на ...
сите 347 | | | веќе видена

Во Општина Илинден продолжува традицијата, среќникот што го фати Богојавленскиот крст што свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“ го положија во ...
сите 332 | | | веќе видена

Речиси пет и пол часа траеше расправата на Комисијата за национална одбрана и надворешни работи во грчкиот парламент за нацрт закон според кој се ратификува и ...
сите 116 | | | веќе видена

Циклонска активност со центар во јужните делови на Европа ќе услови од утре и во текот на неделава да има повремени врнежи од дожд и снег на пониските места и ...
сите 188 | | | веќе видена

Најмалку 40 повредени од кои 25 полицајци, еден фоторепортер и еден снимател, приведени 12, од кои уапсени седум лица, солзавец и сериозни инциденти, учество ...
сите 128 | | | веќе видена

Откако се врати Кина, во строго чувана тајност пристигнала во Србија, поради работни обврски . Видена е за прв во јавноста кога излегувала од автомобил за ...
сите 148 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонската економија ќе порасне годинава 2,8 процента и 3,3 отсто в година

Од:
До кого (е-маил):
Порака: