Над 10.000 вработени преку мерката за вработување на млади до 29 години


Со мерката „1+1“ која започна во март минатата година а ќе трае до март идната година, до сега се вработени повеќе од 10.000 млади лица до 29 години. Мерката има за цел да поттикне вработување на млади лица до 29 години, при што приватните компании се ослободени од плаќање на социјални придонеси и персонален данок. „До сега преку оваа мерка се вработија преку 10 300 млади лица во околу 5000 компании. Целта која што сакавме да ја постигнеме е веќе постигната, над 10 000 работни места значат многу за македонските компании како и за младите во Македонија, подвлече министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, кој денеска во општина Чучер Сандево изврши увид на градежните работи за изграба на нова градинка. Тој додаде дека оваа мерка ќе продолжи да се реализира и во наредните неколку месеци, а во просек до сега, откако е започната оваа мерка месечно се вработувале по 520 млади лица.
| | веќе видена | слични

Започнаа градежните активности за реновирање на објектот во кој ќе бидат сместени два современи дневни центри за деца со аутизам и со пречки во развојот. Започнаа градежните активности за реновирање на објектот во кој ќе бидат сместени два современи дневни центри за деца со аутизам и со пречки во развојот. Основното училиште ,,Братство и единство” ,отстапи 210 метри од просторот кој му припаѓа,со цел истиот да биде пренаменат за изградба на дневните центри.Непосредно до ова основно училиште и сега фунционира центарот ,,Зраци” кој е искучиво наменет за деца со пречки во развојот, а сега ќе биде проширен и целосно реновиран. -Ова се можеби за некого навидум мали проекти, меѓутоа пред се за родителите на децата со пречки во равојот,но и за самите дечиња се навистина битни,со што значително ќе се подобрат условите за нивен живот во општина Охрид.-Изјава Диме Спасов-министер за труд и социјала. Дополнителното ќе се ангажираат стручни лица кои ќе се грижат за децата со ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов денеска во рамки на работната посета на Охрид заедно со градоначалникот Никола Бакрачески го посетија целосно реконструираниот Центар за социјална работа, зафат вреден околу 5,3 милиони денари. - Ова е 11-тиот центар за социјални работи што целосно е реконструиран и опремен со сосема нова опрема со што во значајна мера се подобруваат, како условите за работа на стручните служби, така и условите за прием на барањата на граѓаните за остварувањето на нивните права од делот на социјална и детска грижа, истакна Спасов. Тој појасни дека отпочната е третата фаза од проектот за целосно реновирање на центрите за социјална работа во земјата, во чии рамки ќе се реновираат 18 центри и 12 дневни центри за деца со прeчки во развојот. Средствата во износ околу 50 милиони денари за првите две фази се обезбедени преку Светска банка, додека пак 72 милиони денари средства за реализација на третата фаза се обезбедени преку ИПА програмата на Европската унија. Спасов во рамки на ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Министерството за труд и социјална политика спроведе низа мерки за зголемување на бројот на работни места и намалување на невработеноста. Во дел од проектот Македонија вработува кој започна да се реализира пред 6 месеци постигнати се неколку цели, им се помогна на македонските граѓани кои бараат работа полесно да ја најдат, да станат поконкурентни, а компаниите да ги зголемат бројот на работни места во својата компанија, истакна министерот Диме Спасов одговарајќи на пратеничко прашање. „Проектот беше насочен да помогне на 5 групи: Млади невработени до 29 но и оние до 35, невработени кои 10 години се без работа имаат 35-50 години, лица од над 50 години, ранлива група на лица од повеќе категории и лица од над 58 години кои немаат доволен стаж за пензија, за чие вработување приватните компании ќе бидат ослободени од плаќање на социјални придонеси во период од 2-5 години во зависност од групата. „Целта е да се опфати се поголема група на лица кои ќе можат да ги искористат поволностите, а веќе 6 месеци откако ...
| | веќе видена | слични

Денес, Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов и градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, го означија стартот на градежните активности за реновирање на објектот во кој ќе бидат сместени двата Дневни центри, за лицата со пречки во развојот и за деца со аутизам. Имено во рамки на ОУ „Братство единство“ ресорното министерство и општина Охрид со заеднички сили ќе опремуваат простории со вкупна површина од 210 м квадратни, специјално наменети за лицата со посебни потреби. Градоначалникот Бакрачески истакна дека со тоа создаваат услови за непречено функционирање на центри кои што ги опфаќаат сите категории на граѓани со пречки во развојот. „Знаете дека ние во изминатите две и пол години го помагавме работењето на центарот успвавме да изнаоѓаме финансиски средства за ангажирање на стручни лица кои ќе работат со лицата со пречки во развојот, во текот на тие години во два наврати преку програми на УЕНДП успеавме да изнајдеме финансиски средства. Во договор со министерот за труд и социјална политика г- ...
| | веќе видена | слични

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов и градоначалникот Никола Бакрачески денес ги посетија реновираниот Центар за социјални работи и просториите во рамки на основното училиште „ Братство и единство“ каде во иднина, покрај Центарот „ Зраци“ ќе функционираат и Дневен центар за деца со пречки во развојот и Дневен центар за деца со аутизам. Како што истакна министерот Спасов, охридскиот Центар за социјални работи е меѓу 18-те центри во земјава кои целосно се реновираат во рамки на третата фаза од проектот за реновирање на центрите низ земјата. - Станува збор за инвестиција од околу 5.300.000 денари, средства обезбедени од Светска банка. Ова е единаесеттиот Центар за социјални работи кој што е целосно реновиран и опремен со сосема нова опрема со што во голема мера се подобруваат условите за работа на стручните служби и условите за прием на барањата на граѓаните и за остварување на нивните права од детска и социјална заштита. Продолжуваме со проектот за целосно реновирање и обновување на центрите ...
| | веќе видена | слични

Со овој крупен  зафат обезбедени се   подобри услови на работа на стручните служби но и поквалитетна услуга за граѓаните. - Средствата за првата и втората фаза ги обезбедивме од Светската абнка во износ од околу 50 милиони денари додека пак за третата фаза и реновирање на последните 30 објекти однсно 18 центри за социјални работи и 12  дневни центри за деца со пречки во развојот во износ од околу 72 милиони денари се обезбедени од ИПА програмата на ЕУ, изјави  Диме Спасов министер за социјални работи. Во Охрид започна и изградбата на нови два  современ дневни  центри, еден за деца со пречки во развојот и еден за  лица со аутизам. - Со овие дополнителни простории на 210 метри квадратни сметам дека создаваме услови за непречено функционирање на центри кои што  ги опфаќаат сите категории на граѓани со пречки во развојот она што претставува една од насушните потреби на градот Охрид и она на што сметаме дека вреди да се посвети внимание , изјави градоначалникот Никола ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Со проектот „Македонија вработува“ во изминатите шест месеци откако почна да се реализира се вработени 7.885 вработени во 5.040 компании во Македонија. Мерката за млади до 29 години помогнала да зе вработат над 10.300 лица, информира денеска министерот за труд и социјална политика Диме Спасов. Најави дека активните мерки за намалување на невработеноста и отворање нови работни места ќе продолжат и наредната година. - Проектот „Македонија вработува“ влијае на маналување на невработеноста, создавање нови работни места во сите општини во Македонија Тој ќе продолжи да се реализира и во наредните шест месеци, рече Спасов. Покрај намалување на невработеност овој проект имал за цел и да им помогне на македонските компании да ги намалат трошоците за отворање нови работни места, за проширување на нивниот бизнис, да ги намалат трошоците за исплата на плати и придонеси за секое ново вработено лица и да ги пренеменат за развој на нивниот бизнис. Од вкулно 5.040 македонски приватни компании, колку што ги искористиле ...
| | веќе видена | слични

Нова мерка за субвенционирано вработување на лица во социјален ризик најави денеска министерот за труд и социјална политика Диме Спасов. Станува збор за субвенција од шест месеци што ќе можат да ја добијат приватните компании во максимален износ за бруто-плата од 17.000 денари, плус 5.000 денари за обука на лицето кое што ќе го ангажираат преку користење на оваа мерка, односно вкупно 22.000 денари месечно во период од шест месеци со обврска за компаниите да ги задржат вработени лица дополнително уште 12 месеци на работа. - Оваа мерка ги таргетира социјално ранливите категории на граѓани, односно ќе субвенционираме вработување на приматели на социјална парична помош, но и останати лица коишто се во социјален ризик, како што се жртви на семејно насилство, лица кои имале статус на деца без родители и родителска грижа, поранешни корисници на условен паричен надоместок, родители на деца со пречки во развојот и останати групи на социјално ранливи категории на граѓани, информира министерот за труд во рамки на ...
| | веќе видена | слични

Субвенционирање на сто нови вработувања на лицата во социјален ризик, најави министерот за труд и социјала при денешната посета на Саемот за вработување во Радовиш. Субвенционирање на сто нови вработувања на лицата во социјален ризик, најави министерот за труд и социјала при денешната посета на Саемот за вработување во Радовиш. За реализација на оваа мерка се предвидени 14 милиони денари, а ќе бидат опфатени примателите на социјална парична помош, деца без родители, жртви на семејно насилство, како и родители на деца со пречки во развојот. Намалувањето на бројот на невработеноста е од клучна важност за социо-економската состојба во државата. Од таква важност се и организирањето на саеми за вработување, каде на едно место можат да се најдат оние што барат, но и оние што нудат работа. Од општина Радовиш се надеваат дека со отворањето на технолошко-индустриската зона ќе се намали и бројот на невработени во нивниот град. Преку проектот Македонија вработува за само ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Институциите се политички притиснати и парализирани. Ниту имаат капацитет, ниту имаат храброст, ниту пак волја за да го истражуваат криминалот на власта, ...
сите 463 | | | веќе видена

Веста дека завчера, во време кога беше приведeeна Катица Јанева, починaaла нејзината мајка Здравка Делиџакова, јавноста ја дочека со изненадување. Жената ...
сите 107 | | | веќе видена

Сепак, нема да бидат поштедени и други фирми, како и физички лица, кои биле во некаква врска со Боки и неговиот Сојуз. Неофицијално, инспектори од Управата ...
сите 53 | | | веќе видена

Францускиот претседател, Емануел Макрон денеска ќе има средби со претставници на граѓанското општество, во пресрет на отворањето на Г7. Неколку невладини ...
сите 93 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Над 10.000 вработени преку мерката за вработување на млади до 29 години

Од:
До кого (е-маил):
Порака: