Во недела втор круг од локалните избори

На полноќ денес завршува изборната кампања за вториот круг од петтите локални избори. Гласањето во втор круг во Недела ќе се одвива во 29 општини и во Градот Скопје, а првиот круг ќе се прегласува на три избирачки места во Струмица и на едно во Општина Долнени. Втор круг гласање за градоначалници ќе има во Куманово, Битола, Велес, Струга, Тетово, скопските општини Арачиново, Бутел, Ѓорче Петров, Карпош, Центар,Чаир Берово, Богданци, Брвеница, Врапчиште, Гостивар, Дебарца, Делчево, Јегуновце, Кавадарци, Карбинци, Лозово, Могила, Ресен, Старо Нагоричане, Студеничани, Теарце, Чешиново-Облешево.
| | веќе видена | слични

Локалните избори се одвиваат во мирна, фер и демократска атмосфера, без ниту еден посериозен инцидент, оцени Министерството за внатрешни работи. Гласањето заврши, но тимот на Популарно.мк продолжува преку аналитичките центри да обработува информации поврзани со излезноста, нерегуларностите и резултатите од изборите. Останете со нас! (ОБНОВЕНО 22:30) СДСМ прогласува голема победа во Куманово! (ОБНОВЕНО 22:11) Поголем број лица кои се претставуваа како граѓани на Ресен гласаа за градоначалник на Општината Центар, на избирачкото место во поранешните простории на Фудбалската Федерација. Речиси сите беа со лични карти на иста адреса во Скопје, но ретко кој од нив можеше да ја погоди улицата на која живее. (Избор: ТЕЛМА) (ОБНОВЕНО 22:00) Во Скопје се слушаат истрели од огнено оружје кои ги вознемируваат граѓаните на општина Чаир. Најверојатно станува збор за славење на победа на партијата ДУИ. (ОБНОВЕНО 21:50) ВМРО-ДПМНЕ прогласи победа во град Скопје. (ОБНОВЕНО 21:35) СДСМ со над 2500 гласови води во Куманово. ...
| | веќе видена | слични

Во 19 часот затворени се најголемиот дел од гласачките места, каде граѓаните гласаа во вториот круг од локалните избори. На помалку од 1% од 1.614 избирачки места, гласањето ќе биде продолжено. Станува збор за околу 8 избирачки места, каде поради разни причини во текот на денот изборниот процес беше привремено прекинат. За истото време за кое бил прекинат изборниот процес по 19 часот ќе се продолжи гласањето.
| | веќе видена | слични
9 копии

Во 19 часот се затворени избирачките места на кои граѓаните на Република Македонија можеа да гласаат на денешниот втор круг од петтите локални избори по осамостојувањето. По затворањето на избирачките места можат да гласаат само лицата кои во тој момент се затекнале во објектот каде што се гласа. Гласање по 19 часот ќе има на оние избирачки места каде имаше привремени прекини, а тоа ќе биде продолжено за толкав период колку што траел прекинот. Според последните податоци што ги објави Државната изборна комисија, одѕивот до 17 часот беше 46,75 отсто. Граѓаните избираа градоначалници во 29 општини и во Градот Скопје, а првиот круг се прегласуваше на три избирачки места во Струмица и на едно во Општина Долнени. Втор круг гласање имаше во Арачиново, Берово, Битола, Богданци, Брвеница, Бутел, Велес, Врапчиште, Гостивар, Дебарца, Делчево, Ѓорче Петров, Јегуновце, Кавадарци, Карбинци, Карпош, Кочани, Куманово, Лозово, Могила, Ресен Старо Нагоричане, Струга, Студеничани, Теарце, Тетово, Центар, Чаир, ...
| | веќе видена | слични

По затворањето на избирачките места можат да гласаат само лицата кои во тој момент се затекнале во објектот каде што се гласа. Гласање по 19 часот ќе има на оние избирачки места каде имаше привремени прекини, а тоа ќе биде продолжено за толкав период колку што траел прекинот. Според последните податоци што ги објави Државната изборна комисија, одѕивот до 17 часот беше 46,75 отсто. Граѓаните избираа градоначалници во 29 општини и во Градот Скопје, а првиот круг се прегласуваше на три избирачки места во Струмица и на едно во Општина Долнени. Втор круг гласање имаше во Арачиново, Берово, Битола, Богданци, Брвеница, Бутел, Велес, Врапчиште, Гостивар, Дебарца, Делчево, Ѓорче Петров, Јегуновце, Кавадарци, Карбинци, Карпош, Кочани, Куманово, Лозово, Могила, Ресен Старо Нагоричане, Струга, Студеничани, Теарце, Тетово, Центар, Чаир, Чешиново-Облешево и Градот Скопје. Во Струмица првиот круг се прегласуваше на избирачките места 1727, 1730 и 1734, каде има вкупно 3.255 гласачи, а во Долнени на избирачкото место 1.473. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Гласачките места се затвораат, заврши вториот круг од изборите Во 19 часот сите избирачки места во 29-те општини каде се одржуваше втор круг од локалните избори се затворија. Гласањето се продолжува само во местата каде имаше прекини во траење колку што бил и самиот прекин на изборниот процес. За околу еден час се очекуваат и првите неофицијални информации за резултатите од гласањето. Според последните податоци од ДИК до 17 часот на гласачките места излегоа 46,75 отсто од гласачите евидентирани на единствениот избирачки список на ниво на Македонија, во Скопје излезноста изнесување 37,43 отсто. Излезноста во вториот круг, според овие податоци, во споредба со бројките од првиот круг е помала за околу 10 отсто.
| | веќе видена | слични

Ова е процентот на излезност за секоја општина поединечно - до 17 часот АЕРОДРОМ 36,56% АРАЧИНОВО 58,49% БЕРОВО 72,65% БИТОЛА 51,02% БОГДАНЦИ 70,80% БРВЕНИЦА 54,33% БУТЕЛ 36,27% ВЕЛЕС 58,17% ВРАПЧИШТЕ 41,83% ГАЗИ БАБА 31,12% ГОСТИВАР 44,65% ДЕБАРЦА 73,28% ДЕЛЧЕВО 60,91% ДОЛНЕНИ 66,00% ЃОРЧЕ ПЕТРОВ 53,78% ЈЕГУНОВЦЕ 42,75% КАВАДАРЦИ 54,68% КАРБИНЦИ 64,61% КАРПОШ 47,17% КИСЕЛА ВОДА 36,27% КОЧАНИ 65,56% КУМАНОВО 47,43% ЛОЗОВО 78,57% МОГИЛА 70,17% РЕСЕН 54,68% САРАЈ 13,35% СТАРО НАГОРИЧАНЕ 65,50% СТРУГА 60,04% СТРУМИЦА 75,27% СТУДЕНИЧАНИ 51,99% ТЕАРЦЕ 44,76% ТЕТОВО 47,12% ЦЕНТАР 56,03% ЧАИР 34,75% ЧЕШИНОВО - ОБЛЕШЕВО 64,72% ШУТО ОРИЗАРИ 22,52%
| | веќе видена | слични

Затворени се гласачките места во 29 општини и во градот Скопје каде што денеска се одржа вториот круг на локалните избори во Македонија. За првиот круг се прегласуваше на три избирачки места во Струмица и на едно во Општина Долнени. Втор круг гласање имаше во Арачиново, Берово, Битола, Богданци, Брвеница, Бутел, Велес, Врапчиште, Гостивар, Дебарца, Делчево, Ѓорче Петров, Јегуновце, Кавадарци, Карбинци, Карпош, Кочани, Куманово, Лозово, Могила, Ресен Старо Нагоричане, Струга, Студеничани, Теарце, Тетово, Центар, Чаир, Чешиново-Облешево и Градот Скопје. Во Струмица првиот круг се прегласуваше на избирачките места 1727, 1730 и 1734, каде што има вкупно 3.255 гласачи, а во Долнени на избирачкото место 1.473. Во Градот Скопје на 536 избирачки места право на глас, според избирачкиот список, имаа 444.259.Право на глас во вториот круг од изборите имаа 1.103.175 граѓани на 1.614 избирачки места.
| | веќе видена | слични

Општина Гласачи Вкупно избирачки места Избирачки места со податоци Гласале Одѕив (%) АЕРОДРОМ 63.426 77 77 23.187 36,56% АРАЧИНОВО 8.479 08 08 4.959 58,49% БЕРОВО 11.278 16 16 8.194 72,65% БИТОЛА 81.315 152 152 41.483 51,02% БОГДАНЦИ 6.966 10 10 4.932 70,80% БРВЕНИЦА 14.156 18 18 7.691 54,33% БУТЕЛ 31.885 31 31 11.566 36,27% ВЕЛЕС 46.202 73 73 26.877 58,17% ВРАПЧИШТЕ 23.421 27 27 9.797 41,83% ГАЗИ БАБА 60.559 78 78 18.846 31,12% ГОСТИВАР 75.109 89 88 33.519 44,65% ДЕБАРЦА 4.565 28 27 3.341 73,28% ДЕЛЧЕВО 14.969 33 33 9.118 60,91% ДОЛНЕНИ 806 01 01 532 66,00% ЃОРЧЕ ПЕТРОВ 36.074 39 39 19.399 53,78% ЈЕГУНОВЦЕ 9.573 20 20 4.092 42,75% КАВАДАРЦИ 32.006 54 54 17.500 54,68% КАРБИНЦИ 3.235 16 16 2.090 64,61% КАРПОШ 52.479 62 62 24.754 47,17% КИСЕЛА ВОДА 51.421 68 68 18.652 36,27% КОЧАНИ 32.571 56 56 21.353 65,56% КУМАНОВО 88.580 128 127 42.007 47,43% ЛОЗОВО 2.137 09 09 1.679 78,57% МОГИЛА 5.474 23 23 3.841 70,17% РЕСЕН 16.523 47 47 9.035 54,68% САРАЈ 28.375 34 34 3.787 13,35% СТАРО НАГОРИЧАНЕ 3.548 38 38 2.324 ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Една политичка партија од албанскиот политички блок обвинува дека нивните партиски набљудувачи забележале повеќе нерегуларности при гласањето на болните лица, кое се спроведе во текот на вчерашниот ден. Оттаму обвинуваат дека на избирачкиот список било забележано како истите лица, кои побарале, поради немоќ и неспособност, да гласаат од дома, биле по неколку пати запишани во списокот. Од партијата велат дека им било дозволено гласање и на лица кои воопшто не се наоѓале на избирачкиот список, а регистрирани биле и случаи каде здрави биле внесени во списокот и им се овозможило да гласаат како болни лица. „Имаше случаи кога на гласачкиот список се најдоа луѓе кои умреле пред две недели, како и лица кои моментално се наоѓаат во странство“, додаваат од партијата и забележуваат дека во неколку наврати на овластените партиски набљудувачи им било оневозможено да го набљудуваат процесот. Од партијата посочуваат дека со неправилности започнал и денешниот ден кога биле регистрирани активисти на други партии како го ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Како што веќе најавивме, од утре па во текот на следниот период територијата на нашата држава ќе биде пов влијание на возок воздушен притисок (антициклон) кој ...
сите 202 | | | веќе видена

Владата на Црна Гора го утврди предлог-законот за ратификација на Протоколот за пристап на Република Северна Македонија во НАТО и го достави до Парламентот за ...
сите 152 | | | веќе видена

Сите министерства и државни институции на своите веб-страници го сменија името на државата во Република Северна Македонија, освен претседателот Ѓорге Иванов, ...
сите 262 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 239 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) ќе донираат средства во висина од 1.200.000 денари како помош за семејствата на настраданите во ...
сите 251 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 122 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп вечерва прогласи вонредна состојба за да добие пристап до милијарди долари за изградба на ѕид долж границата меѓу САД и ...
сите 90 | | | веќе видена

Десерт кој ќе го обожавате! 2 јајца 1 чаша шеќер 1 чаша млеко 1 чаша мелени бисквити 50 гр чоколадо 60 гр путер 1 кесичка прашок за печиво 1 чаша брашно 1 чаша ...
сите 96 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Во недела втор круг од локалните избори

Од:
До кого (е-маил):
Порака: