Град Скопје ќе ангажира 20 невработени лица за општинско-корисна работа ВИДЕО


4 копии

Градот Скопје се вклучува во програмата за општинско-корисна работа со која ќе бидат ангажирани 20 невработени лица со скратено работно време во рамки на проектот „Социо-образовни придобивки преку поддршка на ранливите категории граѓани на територија на Град Скопје“. Десет невработени лица ќе бидат ангажирани на скратено работно време во период од девет месеци како образовни асистенти на лица со посебни образовни потреби во девет средни училишта во Град Скопје, а по пет ќе бидат ангажирани како персонални асистенти на лица со телесна попреченост и негователи на стари и изнемоштени лица. Работниот ангажман е 20 часа неделни и лицата за тоа ќе добиваат месечен надомест од девет илјади денари. Тие во рамки на проектот ќе имаат и платена обука. Рокот за аплицирање е до 14 август. Корисниците на услугите од проектот, како што информираа не денешниот брифинг во Град Скопје, веќе се селектирни и добиена е согласност за нивно учество. Целта на проектот е унапредување на социјалните услуги на територија на градот ...
| | веќе видена | слични

Лицата со физичка попреченост и на претстојниот референдум на 30 септември ќе бидат дискриминирани во однос на пристапот до гласачкото место, бидејќи повеќето од избирачките места не се пристапни за телесни инвалиди, а дел се само делумно пристапни. Ова го покажа теренското истражување на 79 отсто од гласачките места од аспект на пристапност за лица со физичка попреченост, што лани од јули до септември го спроведе Државната изборна комисија, во соработка со Министерството за труд и социјална политика, центрите за социјални работа, здруженија на граѓани, и со поддршка од мисијата на ОБСЕ во Скопје и Меѓународната фондација. Лани беше утврдено дека со ова се врши дискриминација на лицата со физичка попреченост, а Народниот правобранител побара од институциите итно да ги отстранат недоследностите. Една година подоцна состојбата на терен е скоро непроменета, велат од здруженијата на лица со попреченост, а тоа е нотирано и во извештајот на хелсиншкиот комитет за 2017 година. Дискриминирани се и слепите и лицата ...
| | веќе видена | слични

Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост во која Гостивар е вклучен како пилот општина, ги покажува првичните позитивни ефекти. Шест слепи лица веќе добија лични асистенти кои им помагаат во извршување на нивните секојдневни обврски и ги придружуваат до местата кадешто имаат потреба да одат. „Ангажираните персонални асистенти, претходно поминаа обука и се стекнаа со содветен сертификат. Нивна задача е неколку часа во денот, со претходен договор, да ги придружуваат слепите лица, да им пружат помош во извршување на нивните обврски и потреби“, вели Сами Алија од Центарот за социјална работа во Гостивар. За својот ангажман, асистентите добиваат надоместок зависно од бројот на часови кои ќе ги одработат, при што сумата за еден час изнесува 200 денари. Во Гостивар, Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост се спроведува преку општинската организација на Црвениот крст. Проектот има за цел да се обезбеди поддршка за независно и самостојно живеење на лицата со телесна попреченост ...
| | веќе видена | слични

Дваесет невработени лица ќе бидат ангажирани за општинско-корисна работа од страна на градот Скопје. Десет од нив ќе бидат со скратено работно време во период од девет месеци, како образовни асистенти на лица со посебни образовни потреби во девет средни училишта на територијата на градот, а по пет ќе бидат ангажирани како персонални асистенти на лица со телесна попреченост и негуватели на стари и снеможени лица. Лицата што ќе ја вршат оваа работа ќе треба да исполнат 20 часа работа неделно и за тоа ќе добиваат месечна надомест од девет илјади денари, а во рамките на проектот ќе имаат и платена обука. Овие ангажмани се во рамките на програмата за општинско-корисна работа, во која се вклучува градот, во рамките на проектот „Социообразовни придобивки преку поддршка на ранливите категории на граѓани на територијата на градот Скопје“. Главните цели на проектот се подобрување и унапредување на социјалните услуги на територијата на главниот град, со посебен акцент за социјално ранливите категории на граѓани и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во рамки на проектот „Социо-образовни придобивки преку поддршка на ранливите категории граѓани на територија на Град Скопје“, ќе бидат ангажирани 10 образовни асистенти во 9 средни училишта во Скопје кои ќе работат со ученици со посебни образовни потреби или ученици со интелектуална попреченост. Ангажирани ќе бидат и 5 персонални асистенти за лицата со телесна попреченост и 5 негуватели на стари лица, што е новина и претставува надополнување и унапредување на квалитетот на услугите кна локално ниво, соопшти градот.Лицата кои ќе бидат работно ангажирани ќе припаѓаат на некоја од ранливите категории на население, вклучувајќи ги и корисниците на социјална помош. За таа цел Градот Скопје во соработка со УНДП и Агенцијата за вработување, распиша јавен оглас за вклучување на овие лица во Програмата.„Преку стручното оспособување и практичното искуство со кои ќе се стекнат лицата кои работно ќе се ангажираат ќе овозможиме тие полесно да се вклучат на пазарот на трудот, а истовремено ќе придонесеме во олеснување на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Град Скопје ќе ангажира 20 невработени лица од социјално ранливите категории да работат како образовни асистенти, персонални асистенти и негователи на стари и изнемоштени лица. Десетмина од нив ќе работат со средношколци кои имаат посебни образовни потреби, а по пет лица ќе бидат ангажирани за работа со лица со телесна попреченост и како негователи. Услов за аплицирање е лицата да имаа диплома за завршено високо образование како дефектолози, педагози или професори по одделенска настава. Во рамки на проектот ќе имаат и платена обука, а месечениот надомест за нивниот ангажман ќе изнесува 9000 денари. 10те образовни асистенти ќе работат во 9 средни училишта, а нивниот ангажман ќе трае девет месеци. Од сојузот на лица со телесен инвалидитет Мобилност од Скојпје информираа дека од 50 анкетирани членови, само 8 се пријавиле за користење на услугата – персонален асистент, додека за бројот на стари лица на кои им се потребни негователи нема информација. Градските власти велат дека корисниците на сите предвидени ...
| | веќе видена | слични

Град Скопје ќе вработи 20 лица со скратено работно време во рамки на проектот “Социо-образовен придонес преку поддршка на загрозените категории граѓани од Град Скопје“. 10 од овие лица ќе бидат ангажирани за период од 9 месеци како едукативни асистенти на лицата со посебни потреби во девет средни училишта во Град Скопје. Од Националниот сојуз на лицата со посебни потреби велат дека овој проект е од голема помош за нив и дека на овој начин ќе бидат конкурентни на пазарот на трудот. Во рамки на проектот тие ќе имаат платена обука. Ќе добиваат надомест во висина од девет илјади денари, а ќе работат по 20 часа неделно. Рокот за аплицирање е до 14 август. Целта на проектот е унапредување на социјалните услуги на територија на Град Скопје. Репортер : Африм Јонузи
| | веќе видена | слични

За прв пат, во рамки на програмата за општинско-корисна работа, Град Скопје ќе ангажира 10 образовни асистенти во 9 средни училишта во Скопје кои ќе работат со ученици со посебни образовни потреби или ученици со интелектуална попреченост. Исто така, 5 персонални асистенти за лицата со телесна попреченост и 5 негуватели на стари лица, што е новина, велат од Градот, и претставува надополнување и унапредување на квалитетот на постојните услуги кои веќе се реализираат на локално ниво. Лицата кои ќе бидат работно ангажирани ќе припаѓаат на некоја од ранливите категории на население, вклучувајќи ги и корисниците на социјална помош. За таа цел, Градот Скопје во соработка со УНДП и Агенцијата за вработување, распиша јавен оглас за вклучување на овие лица во Програмата. „Преку стручното оспособување и практичното искуство со кои ќе се стекнат лицата кои работно ќе се ангажираат ќе овозможиме тие полесно да се вклучат на пазарот на трудот, а истовремено ќе придонесеме во олеснување на секојдневните пречки со кои се ...
| | веќе видена | слични

Средношколците со посебни образовни потреби ќе добијат образовен асистент, лицата со телесен хендикеп, персонален асистент, а старите и болните лица негуватели. Работните места се гарантирани за високообразовани лица од социјално загрозени категории, кои ќе треба да се пријават на конкурсот во Агенцијата за вработување, кој ќе трае до 14 август. Градот Скопје, во соработка со Агенцијата и УНДП, ќе го реализира проектот „Социообразовни придобивки преку поддршка на ранливите категории граѓани на територија на Град Скопје“, преку кој во период од девет месеци ќе вработи 20 лица. Од нив десет ќе бидат образовни, а пет персонални асистенти, додека пет ќе работат како негуватели на стари лица. Платата ќе им биде 9.000 денари, а ќе работат 20 часа неделно. „Првпат во рамки на програмата за општинско-корисна работа, Градот ќе ангажира образовни асистенти кои ќе работат во текот на следната училишна година во девет средни училишта во Скопје со ученици со посебни образовни потреби или ученици со интелектуална ...
| | веќе видена | слични

За разлика од негувателите, чија задача е да се грижат за инвалидизирани лица со поизразени попречености, персоналните асистенти имаат малку поинаква улога. Нивната задача е да помагаат во секојдневните лични и домашни активности, во или надвор од домот на лицето. „Тоа, всушност, е лице кое ги заменува нашите родители, пријатели, роднини, колегите на работа кои секојдневно ни помагаат за одредени работи во секојдневието. Персоналниот асистент за тоа добива плата и ќе биде тука за нас, затоа што не секогаш можат родителите и пријателите да ни помогнат во одредена ситуација.“ – изјави Дејан Ѓоргиевски од здружение Мобилност . Сепак, најголемата борба се води со менталитетот на луѓето. Се уште преовладува стравот од големата поврзаност и интимност кои персоналните асистенти треба да ги разменат со лицата на кои треба да им се пружи помош, но и на нивните семејства. Од здружението „Мобилност“ велат дека исконтактирале околи 50 семејства кои имаат потреба од ваква услуга, но позитивно одговориле само осум од нив. ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Селективната правда е неправда, а во Македонија гледаме дека главата на октоподот е недопирлива и се што прави системот е обид да се покријат трагите кои што ...
сите 414 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 97 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Град Скопје ќе ангажира 20 невработени лица за општинско-корисна работа ВИДЕО

Од:
До кого (е-маил):
Порака: