Силна космичка бура денеска ќе ја `удри` Земјата

Магнетното поле на Земјата денеска ќе биде зафатено со најсилната геомагнетна бура во изминатите нешто повеќе од 6 години. Проблеми за авио-линиите, електро мрежата и сателитите. Тери Онсејџер од Американскиот центар за предвидување на временските прилики во вселената соопшти дека се очекува денеска да стигне "коронарното масовно исфрлање" или во превод големо парче од сончевата атмосфера отфрлен завчера кон Земјата и дека истото се движи со брзина од 2.000 километри во секунда, што е околу 5 пати побрзо од вообичаеното движење на сончевите честички. "Кога ќе не "погоди" ќе биде тоа како кога средновековен овен удира во земјиното магнетно поле. Таа енергија ќе предизвика осцилации во магнетното поле на Земјата". Според неговите зборови, ваквата енергија може да ги поремети радио-врските кои ги користат авионите за комуникација и навигација, а најмногу би требало да се почувствува околу северниот пол. Се очекува дел од летовите на кои рутата им е во близина на северниот пол да бидат пренасочени на други ...
| | веќе видена | слични

Голем дел од сончевата атмосфера во неделата беше исфрлен кон Земјата. Енергетските сончеви честици се движат со брзина од 2.000 километри во секунда, што е пет пати побрзо од нормалната брзина на движење. Кога ќе нé погоди, ќе изгледа како разлутен овен да го нападнал нашето магнетно поле и ќе предизвика одредени осцилации, вели Тери Онсагер од Центарот за предвидување на временските услови во вселената Земјиното магнетно поле беше погодено од досега најсилната бура во последниве шест години, и со тоа создаде пречки во електромрежите, сателитите и на авионските линии, објави Американскиот центар за предвидување на временските услови во вселената. Геомагнетната бура и во наредните неколку дена ќе му пречи на Земјиното магнетно поле. Предизвикана е од сончевите активности. - Голем дел од сончевата атмосфера во неделата беше исфрлен кон Земјата. Енергетските сончеви честици се движат со брзина од 2.000 километри во секунда, што е пет пати побрзо од нормалната брзина на движење. Кога ќе нé погоди ќе изгледа ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Нема докази дека сончевата бура, што во неделата ја погоди Земјата, може да предизвика последици по здравјето на човекот и околината, иако е најсилна од 2005 година. Експертите наведуваат дека сончевата бура е последица на нормални активности на Сонцето. Американските експерти претходно соопштија дека Сонцето ја “бомбардира“ Земјата со радијација предизвикана од најголемата сончева бура во последните шест години. Тие предупредија дека експлозијата на сончевата енергија се случила во неделата навечер и дека ќе ја погоди нашата планета во три различни периоди со три различни дејства, од кои радијацијата претставува најголем проблем. Според зборовите на научниот советник во Вселенската опсерваторија во Белград, Иштван Винс, при ваквата појава Сонцето ослободува огромна енергија која се собира во магнетно поле. “Магнетното поле нагло ослободува честички кои патуваат во вселената и ако дојдат во земјината насока, тогаш не’ погодуваат и нас“, рекол Винс додавајќи дека такви честички има во секој момент, само ...
| | веќе видена | слични

Соларна бура стигна на Земјата и станува се’ посилна. Сонцето не’ бомбардира со радијација од најсилната бура во последните шест години. Ерупцијата на Сонцето ослободи најголема радијација од 2005 година, која би можела да ја наруши сателитската комуникација, особено во поларните региони. Денеска бурата ќе го достигне својот врв,а најголеми ефекти ќе почувствува северниот дел на Земјата. Соларната бура се појавила во неделата околу 4 часот наутро, нејзината радијација стигнала на Земјата околу еден час подоцна, а ќе не’ погоди во три различни периоди. Врвот ќе биде денеска, а ќе продолжи веројатно и во текот на утрешниот ден. “Најголема последица е радијацијата“, наведува Американскиот центар за предвидување на временските прилики во вселената. “Целиот простор меѓу нас и Јупитер е исполнет со протони и не можете лесно да се ослободите од нив. Затоа ефектите ќе се задржат неколку денови“, објаснил физичарот од центарот, Даг Бисекер. Иако ова е најсилната бура која од 2005 ја погодила Земјата, на скалата ...
| | веќе видена | слични

Сериозни потешкотии предизвикани од соларните бури се многу ретки. Сепак, во минатото се забележани неколку случаи. Над шест милиони Канаѓани во 1989 година останаа без струја среде зима, а силната бура во 1972 предизвика прекин на телефонските комуникации во американската сојузна држава Илиноис Сонцето не бомбардираше со најголемата, но не и опасна, радијација во последните неколку години, Иако се забележани и посилни сончеви бури, оваа ерупција на Сонцето ослободи најголема радијација од 2005 година. На скалата од еден до пет, таа зазема трето место што значи - силнаа, но не и разорнаа. Најсилни ефекти ќе почувствува северниот дел на Земјата, најавија научниците. Американскиот центар за предвидување на временските прилики во вселената при НОАА во Колорадо предупредува дека овие два дена работата на сателитите, електро-мрежата, авиосообраќајот, но и истражувачките експедиции на Арктикот, би можела да биде нарушена. Бурата од класата М3.2 е предизвикана од ерупција со среден интензитет, која во неделата изби ...
| | веќе видена | слични

Соларна бура од големи размери, а воедно и најсилна во изминатите 7 години, денес ја погоди Земјата, а НАСА ја дефинира оваа ерупција во класата М, односно ерупции со средна моќ. Оваа бура ќе ја погоди Земјата во три удари. Најголемиот проблем е радијацијата, која најмногу ќе ги погоди сателитите и сите летала кои моментално се во вселената. Можно е да бидат предизвикани проблеми и во сателитската комуникација, а ударите се очекуваат да траат до утре. Но, нема причини за паника, па така ниту НАСА не одлучи да превземе чекори за дополнителна заштита на своите шест астронаути кои се на Интернационалната вселенска станица. Научниците велат дека особено загрозена е северната Земјина полутопка. Магнетните бранови се доближуваат кон нашата планета со брзина од повеќе од 1000 километри во секунда, а експертите предупредуваат на опасност од "масовно коронално празнење", односно облак од ослободени честички кои ќе ја погодат Земјата. Затоа што оваа соларна бура може да донесе последици и во навигацијата, во САД веќе ...
| | веќе видена | слични

Зрачењето од Сонцето, кое веќе три дена ја бомбардира планетата Земјата и тоа најсилно во последните шест години, нема да ја погоди Македонија поради нејзината географска положба, а нема да предизвика ни здравствени проблеми кај луѓето. За разлика од македонските астрономи, српските велат дека ерупцијата на Сонцето може да ја почувствуваат хронично болните, а може да предизвика и поспаност. Затоа тие советуваат да се избегнува работа на висина и на скелиња. За ваквото влијание на сончевата ерупција врз здравјето на луѓето астрономот Радан Митровиќ, од Македонското астрономско друштво, тврди дека нема научни докази. Во нашата држава не се мери сончевата радијација, бидејќи ниту една институција нема таква апаратура. Оваа опрема ја немаат ни побогатите земји, туку само поголеми истражувачки центри како што е НАСА. Но, и покрај тоа што не се мери овој вид радијација, македонските стручњаците велат дека нема ризик за здравјето на луѓето. „Додека дојде до земјата, ова зрачење толку ослабува, што никој од нас ...
| | веќе видена | слични

Сонцето ќе ја бомбардира Земјата со радијација која била предизвикана од најголемата бура во последните шест години, соопштила американските експерти. Експолозијата на сончевата енергија се случила во неделата и ќе ги погоди три дела од Земјата, а како најголем проблем ќе претставува радијацијата. Таа може да ја наруши работата на сателитите и астронаутите во вселената, но може да предизвика проблеми во комуникацијата на авионите. Сепак, оваа бура по количината на радијацијата е најсилната од мај 2005 година.
| | веќе видена | слични

Силна сончева бура денеска ја погаѓа Земјата. Експертите велат дека од скалата со пет степени, оваа сончева бура има јачина од три степени. Ова е најсилната сончева бура од 2005 година. За природата и луѓето на Земјата сончевата бура не е опасна, со оглед на тоа што таа не пробива низ природното магнетно поле и атмосферата. Сепак, со ваква јачина како денешната, од бурата може да се озрачат патници и екипаж во авиони кои летаат многу високо. Навигационите системи на авионите особено се попречувани во работата ако летаат во близина на половите на Земјината топка. Сепак, двете опасности што со себе ги носи сончевата бура може да се избегнат, со тоа што ќе се променат рутите на летање на авионите. Таканаречениот плазма-облак се отцепи од Сонцето вчера (23.01). Бурата на почетокот имаше брзина од повеќе од две илјади километри во секунда, што е околу 7,2 милиони километри на час.
| | веќе видена | слични
3 копии

Најсилната соларна бура од 2005 година досега ја погоди Земјата, а нејзиниот врв се очекува да достигне денеска, при што се очекува нарушување во сателитските комуникации, соопштија американските власти. Бурата денеска ќе го достигне својот врв, а нејзиното влијание најверојатно ќе се почувствува и во текот на утрешниот ден. Американскиот центар за предвидување на временските прилики во вселената предупредува дека во наредните два дена работата на сателитите, електро-мрежата, авиосообраќајот, но и истражувачките експедиции на Арктикот, би можела да биде пореметена. - Бурата предизвика ерупција од среден интензитет, која во неделата изби на Сонцето. Блесокот не бил спектакуларен, но предизвикал масовно коронално исфрлување, кое, со енергетските сончеви честички, се движи со брзина од 6,4 милиони километри на час, изјави физичарот од центарот Даг Бисекер. Најголемата последица, според него, е радијацијата, која на нашата планета стигнува во облик на соларни протони. Меѓутоа, иако ова е најсилната бура која ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Територијата на нашата држава се наоѓа под влијание на многу постудена воздушна маса која се спушта од северните гфеографски широчини и истата и понатаму ќе ...
сите 219 | | | веќе видена

Бугарската Влада го одобри Протоколот за НАТО, односно приклучувањето на Република Северна Македонија кон Алијансата, што беше потпишан од земјите членки на 6 ...
сите 160 | | | веќе видена

Првите мечеви од осмина финалето на Лигата на шампионите во кои се среќаваат Манчестер Јунајтед - Пари Сен Жермен и Рома - Порто почнаа со оддавање почит на ...
сите 105 | | | веќе видена

На свечена церемонија денеска пред Владата на Република Македонија беше кренато знамето на НАТО. Професорката Гордана Силјановска Давкова, една од кандидатите ...
сите 73 | | | веќе видена

Интегрален текст од соопштението на ВМРО-ДПМНЕ Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, д-р Христијан Мицкоски придружуван од Меѓународниот секретар д-р Тимчо Муцунски, ...
сите 115 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 114 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Силна космичка бура денеска ќе ја `удри` Земјата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: