Четириесет и деветта седница на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство

2 копии

Понеделник, 24 февруари 2014 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на 49. седница, одржана денеска, како матично работно тело, во скратена постапка, ги разгледа Предлог-закон за изменување на Законот за семенски и саден материјал за земјоделски растенија; Предлог-закон за изменување на Законот за шумарска и ловна инспекција; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за шумите; Предлог-закон за дополнување на Законот за основање на Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој; Предлог-закон за дополнување на Законот за основање на Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството; Предлог-закон за дополнување на Законот за Државниот инспекторат за земјоделство; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за здравјето на растенијата; Предлог-закон за дополнување на Законот за безбедност на храната. На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија ...
| | веќе видена | слични

Фотелјите на опозициските пратеници во Собранието повторно празни и тоа повторно кога на дневен ред на собраниската седница се предлог закони кои се од суштинска важност за граѓаните. Пратеницте на СДСМ незаинтересирани за присуство на седниците на кои се дискутира за предлог-закони од кои добробит ќе имаат сите граѓани. Откако пред извесно време пратениците на СДСМ покажаа негрижа кога се глсаше за зголемувањето на минималната плата, кога присуствуваа само четворица пратеници, ист е случајот и денеска. Опозициските пратеници не се одзваа на повикот на претседателот на Собранието Трајко Вељаноски да влезат во салата, па нивните места останаа празни. На дневен ред се предлог-законите за дополнување на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност и за пензиското и инвалидското осигурување, и двата по скратена постапка. Пратениците ќе дискутираат и за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за здравственото осигурување, по скратена постапка. По завршувањето на 86. седница, ...
| | веќе видена | слични

На дневен ред на 86-та седница се Предлог на закон за дополнување на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност, Предлог на закон за дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување, Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за здравственото осигурување, сите во скратена постапка. По завршувањето на 86-та седница, која е закажана за 11 часот, Собранието ќе продолжи со работа на петтото продолжение на 85-та седница. Меѓу другото, на дневен ред се Законот за акцизите и Законот за субвенционирање на станбен кредит.
| | веќе видена | слични
5 копии

Во Собранието денеска ќе се одржи 86-тата седница, на чиј дневен ред се предлог-законите за дополнување на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност и за пензиското и инвалидското осигурување, и двата по скратена постапка. Пратениците ќе дискутираат и за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за здравственото осигурување, по скратена постапка. По завршувањето на 86-тата седница, Собранието ќе одржи и ново продолжение на 85-тата седница. На дневен ред се повеќе закони по скратена постапка, како Законот за акцизите, Законот за субвенционирање на станбен кредит.
| | веќе видена | слични
6 копии

Собранието на Република Македонија попладнево ја заврши општата расправа по измените на Законот за субвенционирање на станбен кредит и на Законот за акцизи што треба да се донесат по скратена постапка. За овие законски измени пратениците ќе гласаат на утрешното продолжение на 85. седница. Во општата расправа по измените на Законот за субвенционирање на станбен кредит, заменик-министерот за финансии, Ардијан Џеладини, образложи дека се прават три измени со кои се подобруваат условите за добивање кредит. - Целта на предлог-законот е преуредување на условите и критериумите за субвенциониран станбен кредит во насока на зголемување на опфатот на граѓаните и решавање на нивното станбено прашање - нагласи Џеладини. Со измените се предлага при аплицирањето да бидат земени предвид само остварените приходи на барателите по основа на плата, наместо вкупните приходи како досега. - Досега за проектот можеа да аплицираат брачни парови и поединци чии вкупни месечни примања достигнуваа најмногу до 900 евра без оглед дали ...
| | веќе видена | слични

За овие законски измени пратениците ќе гласаат на утрешното продолжение на 85. седница. Во општата расправа по измените на Законот за субвенционирање на станбен кредит, заменик-министерот за финансии Ардиан Џеладини образложи дека се прават три измени со кои се подобруваат условите за добивање кредит. - Целта на Предлог- законот е преуредување на условите и критериумите за субвенциониран станбен кредит во насока на зголемување на опфатот на граѓаните и решавање на нивното станбено прашање, нагласи Џеладини. Со измените се предлага при аплицирањето да бидат земени предвид само остварените приходи на барателите по основ на плата, наместо вкупните приходи како досега. - Досега за проектот можеа да аплицираат брачни парови и поединци чии вкупни месечни примања достигнуваа најмногу до 900 евра без оглед дали лицата се во брачна заедница или пак се  работеше за поединец. Со предложените измени границата за брачни парови ќе се зголеми на 1.300 евра, а за поединци ќе остане лимитот од 900 евра, појасни ...
| | веќе видена | слични
4 копии

На продолжението на 85. седница Собранието денеска донесе повеќе законски измени по скратена постапка. Со работа ќе продолжи по редовната пауза од еден час. Пратениците ги усвоија измените и дополнувањата на законите за унапредување и заштита на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20 отсто од населението во Република Македонија, за вештачење, за матичната евиденција, за заштита на личните податоци, за управување со конфискуван имот, имотна корист и одземени предмети во кривична и прекршочна постапка, за извршување на санкциите, за застапување на Република Македонија пред Европскиот суд за човекови права,… Собранието го донесе и Законот за судска служба, изменувањето на законите за спорт, за семенски и саден материјал за земјоделски растенија, за шумарска и ловна инспекција, за шумите, за основање Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, по скратена постапка, дополнувањето на Законот за основање Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството и на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

СДСМ повторно се обидува да го блокира Парламентот. Како што може да се забележи од фотографиите, ниту еден пратеник на СДСМ не присуствува на денешното продолжение на 85. собраниска седница. Фотелјите на пратениците на опозицијата се празни. Ако на претходните седници имаше само тројца или четворица пратеници на опозицијата, во еден момент денеска ниту еден пратеник на СДСМ не присуствуваше на седницата. На денешното продолжение на 85. собраниска седница пратениците донесоа 13 законски измени по скратена постапка. Собранието ги донесе измените и дополнувањата на законите за воздухопловство, за домување, за просторно и урбанистичко планирање, за поштенските услуги, за сигурност во железничкиот систем, за градење, за превоз во патниот сообраќај, за внатрешната пловидба и катастар на недвижности, како и измените на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија, на Законот за јавните патишта, за слободен пристап до информации од јавен карактер. ...
| | веќе видена | слични

Собранието ги донесе измените и дополнувањата на законите за воздухопловство, за домување, за просторно и урбанистичко планирање, за поштенските услуги, за сигурност во железничкиот систем, за градење, за превоз во патниот сообраќај, за внатрешната пловидба и  катастар на недвижности, како и измените на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија, на Законот за јавните патишта, за слободен пристап до информации од јавен карактер. Пратениците го изгласаа и дополнувањето на Законот за комуналните дејности, по скратена постапка. Општиот претрес по овие законски измени заврши вчера. /Извор: МИА/
| | веќе видена | слични
2 копии

На денешното продолжение на 85. собраниска седница пратениците донесоа 13 законски измени по скратена постапка. Седницата ќе продолжи по едночасовната пауза на барање на пратеничката група на ДПА. Собранието ги донесе измените и дополнувањата на законите за воздухопловство, за домување, за просторно и урбанистичко планирање, за поштенските услуги, за сигурност во железничкиот систем, за градење, за превоз во патниот сообраќај, за внатрешната пловидба и катастар на недвижности, како и измените на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија, на Законот за јавните патишта, за слободен пристап до информации од јавен карактер. Пратениците го изгласаа и дополнувањето на Законот за комуналните дејности, по скратена постапка. Општиот претрес по овие законски измени заврши вчера.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Апелацискиот суд мора да се издигне над политичкиот притисок и нарачани притвори мотивирани само и само од политичкиот прогон кој што се спроведува врз ...
сите 425 | | | веќе видена

СДСМ е единствената партија во Европа која ја води лице, три пати аболицирано за тежок криминал и злоупотребувајќи ја моќта и институциите наредува политички ...
сите 278 | | | веќе видена

Под влијание на новиот циклон кој се формира над Италија, името на циклонот е Маријан, денес во текот на вечерните часови најпрвин во западните предели, ...
сите 286 | | | веќе видена

Синоќешниот протест пред Собранието против уставните измени за малку не ескалираше во насилство. Како што се чини ниту самите противници на овие измени, не ...
сите 79 | | | веќе видена

Како поранешниот премиер и актуелен почесен претседател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски избегал од Македонија, како стигнал до Унгарија , дали е уште таму и дали ...
сите 285 | | | веќе видена

Предлог Буџетот за 2019 предложен од Владата предводена од СДСМ е развоен и обезбедува повеќе пари кај граѓаните, поголема социјална еднаквост и подобра ...
сите 231 | | | веќе видена

Во недостаток на официјални информации од македонските, но и од унгарските власти, регионалните и европските медиуми продолжуваат со шпекулации за бегалецот ...
сите 65 | | | веќе видена

Во Студенчишкиот канал во Охрид каде денес поради недостаток на вода и кислород се гушат тони плашица, попладнево почна спасувањето на рибата. btr „Ние веднаш ...
сите 30 | | | веќе видена

Славниот Борис Бекер го поздрави големиот успех на својот сонардоник Александер Зверев кој успеа да триумфира на завршниот АТП турнир во Лондон. Прво со две ...
сите 222 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Четириесет и деветта седница на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство

Од:
До кого (е-маил):
Порака: