ССК: Полесно до средства од Фондот за иновации и технолошки развој


4 копии

Сојуз на стопански комори на Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој со серија активности и обуки подетално ги информира компаниите за средствата кои се достапни за развивање иновативен производ, како и за старт ап и спин оф компаниите. „Со цел компаниите подетално да се запознаат со инструментот Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт ап и спин оф во чии рамки се доделуваат финансиски средства до 30.000 евра, како и Кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации во чии рамки се доделуваат финансиски средства до 100.000 евра организираме заеднички активности и обуки во периодот кој следи. Така, планирани се обуки за компании, а со цел поголема искористенст на средстват во април е предвидено и понапредно ниво за да им се посочи на апликантигте каде се фокусираат во насока на добивање на средствата. Од нашето искуство, финансиската поддршка за компаниите била клучна за нивниот бизнис, за развивање иновативен производ, како и за пробивање на странските ...
| | веќе видена | слични

Пазарниот потенцијал на предложените производи најчеста причина за одбиени апликации од Фондот за иновации. Компаниите кои аплицираат мора да посветат поголемо внимание на целната група, односно кој ќе биде краен корисник на нивната иновација. Фондот и бизнис заедницата ќе одржуваат обуки за да им помогнат на заинетерисраните фирми како да подготват добри проекти. Во тек е четвртиот повик на Фондот. Може да се пријават сите старт ап и спин оф фирми не постари од 6 години кои имаат иновативни идеи. Максималната сума која можат да ја добијат е 30 000 евра. Со максимум 100 000 евра пак, ќе се финансираат компаниите кои имааат готов производ кој само треба да се лансира на пазарот. Досега преку Фондот беа финансирани вкупно 37 компании. Заинтересираните фирми за тековниот повик може да аплицираат до 3ти мај. - Фирмите имаат иновативни идеи но она што им недостасува се добри бизнис планови. Тие знаат да ги произведат иновациите но не знаат како да ги продадат. Поради ова минатата година од планираните 15 компании ...
| | веќе видена | слични

Компаниите имаат идеја како да направат некој производ, но не и како да го продадат. Од Фондот за иновации велат дека фирмите најчесто не го истражиле доволно пазарниот потенцијал на производот и препорачуваат пред да аплицираат за пари од Фондот, да Компаниите имаат идеја како да направат некој производ, но не и како да го продадат. Од Фондот за иновации велат дека фирмите најчесто не го истражиле доволно пазарниот потенцијал на производот и препорачуваат пред да аплицираат за пари од Фондот, да разговараат со заинтересираните купувачи. Токму добриот бизнис план е клучен фактор за позитивен одговор на нивните апликации. Токму поради недостатокот од потенцијал за продажба на производите дома и во странство, на минатиот повик на Фондот за иновации, наместо 15 беа поддржани само 4 компании. За тоа да не се случи и со четвртиот повик кој е отворен до 3 мај, Сојузот на стопански комори во соработка со фондот ќе организира обуки за заинтересираните фирми. Преку ...
| | веќе видена | слични

 Заедно со Сојузот на стопански комори ќе се направат средби на кои подетално ќе се објаснат можностите кои се на располагање. Директорката Јасмина Поповска  вели дека се нудат 15 грантови до максимален износ од 30 илјади евра кои се наменети за новоосновани старт-ап и спин-оф компании, како и 10 грантови во висина од 100 илјади евра за комерцијализација на иновации.
| | веќе видена | слични

Финансиската подршка за малите и средни фирми со иновативни решенија е клучна за лансирање нови прозиводи и решенија, техничката подршка е неопходна иновацијата да се пробие на странските пазари. Компаниите имаат потреба од консултански услуги и обуки, идејата да ја преточат во бизнис план- наспроти објавениот повик од Фондот за иновации. Најголеми забелешки комитетот за оценување на апликациите има во однос на пазарниот потенцијал. „Апликациите секогаш пристигнуваат последните 10- 15 дена пред рокот, затоа што на компаниите секогаш им треба време и ресурси за да подготват еден предлог проект. Треба да ги соберат сите информации, за пазарот, за потенцијалните клиенти, што на клиените им треба, за да можат да имаат што повеќе факти во аликацијата, дека тоа решение му е потребно на пазарот“, вели Јасмина Поповска, директор на Фондот за иновации . Со четвртиот повик на располагање се 15 грантови до 30 илјади евра наменети за старт ап и спин оф бизниси, 10 грантови до 100 илјади евра за комерцијализација на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Сојузот на стопански комори на Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој ќе организира серија обуки и активности за компаниите со цел тие подетално да се запознаат со грантовите што им стојат на располагање за развивање иновативни производи. Со последниот повик на Фондот за иновации и технолошки развој се нудат 15 грантови до максимален износ од 30 илјади евра кои се наменети за новоосновани старт-ап и спин-оф компании, како и 10 грантови во висина од 100 илјади евра за комерцијализација на иновации. Директорката на Фондот за иновации Јасмина Поповска денеска на заедничката прес-конференција со ССК посочи дека најголеми забелешки при аплицирањето на компаниите има во однос на пазарниот потенцијал. – Кај пазарниот потенцијал треба да се покаже дека конкретен сегмент од пазарот ќе биде задоволен, односно дека постои определена група на потенцијални купувачи на тој продукт. Не треба да се доставуваат детални анализи од истражувања, туку во најмала рака треба компаниите да поразговараат ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Поддршката преку четвртиот јавен повик ќе им биде доделена на проекти кои се во фаза на потврден концепт до преткомерцијална, претпазарна фаза. Целта, пак, на инструментот за комерцијализација на иновации е да поттикне зголемено истражување и развој на приватниот сектор, да ја охрабри соработката меѓу приватниот сектор и високообразовните и научни установи, како и останати форми на соработка за комерцијализација на иновацииСо цел подобра искористеност на средствата и изработка на поквалитетни апликации, Сојуз на стопански комори на Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој на Република Македонија, организираат серија активности и обуки за компаниите. Во рамките на четвртиот јавен повик кој ќе трае до 3 мај ќе бидат доделени 30.000 евра Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт ап и спин оф и 100.000 евра Кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации.Како што рече извршниот директор на ССК, Митко Алексов, целта на овие обуки е компаниите подетално да се ...
| | веќе видена | слични

Со последниот повик на Фондот за иновации и технолошки развој се нудат 15 грантови до максимален износ од 30 илјади евра кои се наменети за новоосновани старт-ап и спин-оф компании, како и 10 грантови во висина од 100 илјади евра за комерцијализација на иновации. Директорката на Фондот за иновации Јасмина Поповска денеска на заедничката прес-конференција со ССК посочи дека најголеми забелешки при аплицирањето на компаниите има во однос на пазарниот потенцијал. – Кај пазарниот потенцијал треба да се покаже дека конкретен сегмент од пазарот ќе биде задоволен, односно дека постои определена група на потенцијални купувачи на тој продукт. Не треба да се доставуваат детални анализи од истражувања, туку во најмала рака треба компаниите да поразговараат со неколку клучни потенцијални корисници со цел да добијат повратна информација. Тоа е корисно и за самото претпријатие. Ние секогаш ја гледаме апликацијата од аспект на бизнис планот. Ако бизнис планот е правилно поставен, тогаш тоа е добро пред се за компанијата, ...
| | веќе видена | слични

Како полесно да се стаса до средства од Фондот за иновации и технолошки развој е темата на прес-конференцијата на Сојузот на стопански комори на Македонија, во рамки на неговите активности кои имаат за цел компаниите подетално да се запознаат со инструментот Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт ап и спин оф. ССК во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој на Република Македонија, организираат серија активности со цел компаниите подетално да се запознаат како функционира со инструментот Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт ап и спин оф, во чии рамки се доделуваат финансиски средства до 30.000 евра, како и Кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации во чии рамки се доделуваат финансиски средства до 100.000 евра. На прес-конференцијата ќе се обрати извршниот директор на Сојузот, Митко Алексов и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јасмина Поповска.
| | веќе видена | слични

Повикот на Фондот за иновации и технолошки развој за поддршка на заинтересираните стартап претпријатија кои може да аплицираат за грантови до 30.000 евра за да развијат иновативно решение со глобална перспектива трае до 3 мај 2017 година... Успешен корисник на таков грант е компанијата „Вејпр апликации“ ДООЕЛ. Постои околу две и пол години и била формирана со намера да развие софтверски производ за средни компании, кој значително им ја олеснува ИТ-администрацијата и интеграцијата на нивните основни ИТ-системи. - Софтверот го решава проблемот на приватен клауд, односно за брзо време можеме да подигнеме готови, интегрирани апликации кои им се потребни на речиси сите средни компании. Софтверот е отворен и ние наплаќаме од одржување, поддршка и кастомизација. Голем бенефит за компанијата беше што го добивме кофинансирањето од страна на Фондот за иновации, затоа што ни помогна да го довршиме развојот на нашиот софтвер и да можеме поактивно да го нудиме и да го продаваме, изјави Љупчо Вангелски, управител на ...
| | веќе видена | слични

Останато

„Апелацискиот суд мора да се издигне над политичкиот притисок и нарачани притвори мотивирани само и само од политичкиот прогон кој што се спроведува врз ...
сите 427 | | | веќе видена

СДСМ е единствената партија во Европа која ја води лице, три пати аболицирано за тежок криминал и злоупотребувајќи ја моќта и институциите наредува политички ...
сите 272 | | | веќе видена

Под влијание на новиот циклон кој се формира над Италија, името на циклонот е Маријан, денес во текот на вечерните часови најпрвин во западните предели, ...
сите 259 | | | веќе видена

Синоќешниот протест пред Собранието против уставните измени за малку не ескалираше во насилство. Како што се чини ниту самите противници на овие измени, не ...
сите 84 | | | веќе видена

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, вечерва изјави дека поранешниот премиер на Република Македонија, Никола Груевски од Македонија се упатил кон ...
сите 291 | | | веќе видена

Во Студенчишкиот канал во Охрид каде денес поради недостаток на вода и кислород се гушат тони плашица, попладнево почна спасувањето на рибата. btr „Ние веднаш ...
сите 31 | | | веќе видена

Предлог Буџетот за 2019 предложен од Владата предводена од СДСМ е развоен и обезбедува повеќе пари кај граѓаните, поголема социјална еднаквост и подобра ...
сите 231 | | | веќе видена

На синоќешниот говор во Гостивар, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ , Христијан Мицкоски го обвини премиерот Зоран Заев дека води политички терор против опозицијата. Тој ...
сите 259 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ССК: Полесно до средства од Фондот за иновации и технолошки развој

Од:
До кого (е-маил):
Порака: