[Став] Оковите од долгови се враќаат

Пишува: Мајкл Хајзе (Michael Heise) Владите постојано ги повторуваат истите грешки. Тие го сметаат долгот како предност за долгорочен раст, наместо она што тој всушност е: тежок товар и извор на масивни долгорочни ризици. И покрај тоа што има период кога владите мора да се задолжуваат за да ја стимулираат економијата, дефицитарното трошење не може да предизвика долгорочен раст. Глобалниот раст се забрзува. Сепак, пред да отвориме шампањ за да прославиме, треба да ги разгледаме долгорочните ризици што со себе ги носат приватниот и јавниот долг кои постојано растат. Аналитичарите на пазарот сметаат дека нагорната линија на приватно задолжување во повеќето нови и некои веќе развиени економии е знак на зголемена побарувачка и предвесник за побрз раст. Како и да е, ова може да е вистина краткорочно гледано, но несопирливото растење на генералниот долг останува еден од најсериозните проблеми кои ја оптоваруваат глобалната економија. И покрај годините во кои се намалуваше долгот по финансиската криза во 2008 ...
| | веќе видена | слични

[freetext] Финансиската актива на секторот домаќинства во Македонија на крајот од 2017 година изнесувала вкупно 5,7 милијарди евра, покажува Извештајот за финансиска стабилност што НБРМ го објави неодамна. Толку е вкупната вредност на с$ што македонските граѓани поседувале од финансиски карактер или кога ќе се соберат на купче тоа се парите што ги чуваат во банка, акциите, средствата во приватните пензиски фондови, полисите за животно осигурување, готовите пари во оптек, средствата во отворените инвестициски фондови и државните хартии од вредност. [/freetext] Македонските домаќинства на крајот од минатата година располагале со финансиска актива вредна 5,7 милијарди евра, што е за 7,5% повеќе во однос на 2016 година, покажува Извештајот за финансиска стабилност што го изработува Народната банка на Р. Македонија - НБРМ. Толку е вкупната вредност на с$ што македонските граѓани поседувале од финансиски карактер или кога ќе се соберат на купче тоа се парите што ги чуваат во банка, акциите, средствата во ...
| | веќе видена | слични

Домашните фирми се во долгови, но колку е навистина нивниот долг. Според последни податоци, минатата година вкупниот долг на македонските компании се зголемил за дури 4,2 отсто и изнесувал 67,2 отсто од вкупниот македонски БДП. Во 2016 година овој долг изнесувал 66,8 отсто од БДП. Во годините претходно бил уште понизок. Компаниите должат најмногу кон банките, а ако се анализира задолженоста по сектори најголем долг кон домашните банки имаат компаниите кои се во секторот трговија, транспорт и угостителство, се разбира поради нивната бројност. Но, задолжени се и индустриските компании и градежниците. Економијата стагнира Фирмите должат и кон домашни, но и кон странски банки, ако позајмуваат надвор, најчесто преку нивните матични фирми. Речиси незначително се финансираат преку издавање должнички финансиски инструменти на финасиските пазари. Во последните неколку години вкупниот долг на корпоративниот сектор пораснал за 7,3 проценти. Или ако во 2013 година долгот на домашните компании бил 62,6 отсто од БДП, во ...
| | веќе видена | слични
9 копии

И кредитите и депозитите во јули забележале раст. Податоците на НБРМ покажуваат дека на годишно ниво растот на депозитите е 11,3 проценти, додека на месечно 1,3 отсто. Притоа поинтензивен е растот кај корпоративниот сектор. На годишно ниво, пак, поголем придонес кон раст на депозитите има секторот домаќинства.Растот кај кредитите на месечна основа е 0,4 проценти што се должи на зголеменото кредитирање на домаќинствата. Во јули е забележано намалено кредитирање кај корпоративниот сектор. На годишно ниво растот на кредитите изнесува 6,2 проценти и во поголемиот дел 76,3 проценти е резултат на кредитирањето на секторот домаќинства.Депозитите на корпоративниот сектор забележуват втор месец по ред раст од 2,3 проценти. Депозитите кај домаќинствата бележат нагорна месечна и годишна промена од 0,6 и девет проценти. Притоа поголем придонес имаат депозитите во денари.Кредитите на домаќинствата во јули имаат месечен раст од 1,1 проценти и годишен раст од 10 отсто при што поголемиот дел се должи на кредити одобрени во ...
| | веќе видена | слични

Народната банка минатата недела ја намали каматата на благајничките записи од 3% на 2,75% и тоа е историски најниско ниво, но интересот на банкарите за овој финансиски инструмент не се намали. Минатата среда тие вложија вкупно 406,5 милиони евра во благајнички записи, односно максималниот износ што го понуди Народната банка. Интересот на банкарите за благајничките записи не се намали ниту откако Народната банка ја намали каматата на овој финансиски инструмент на историски најниско ниво, од 3% на 2,75%. На аукцијата минатата среда, банките вложија во благајнички записи вкупно 406,5 милиони ера, односно максималниот износ што го понуди Народната банка. Пониската камата што отсега ќе им ја плаќа Народната банка на банките што ќе вложуваат во благајнички записи значи намалување на приходите во банкарскиот сектор, па економистите очекуваат падот на каматите да почне од депозитите, односно банкарите да ги компензираат пониските приходи со намалување на трошоците преку пониски пасивни камати. На прашањето дали ќе ...
| | веќе видена | слични

При евентуалниот влез во НАТО, Македонија ќе треба постепено да ги зголемува буџетските расходи за одбрана, но според примерот на другите земји има и очекувања за раст на странските директни инвестиции (СДИ) поради зголемена политичка стабилност. Меѓутоа, треба да се напомене дека влезот во Алијансата сам по себе не претставува гаранција за зголемен прилив на СДИ односно помеѓу двете појави постои само корелација, а не и каузалност. Членството во НАТО е стратешка определба на Македонија уште од осамостојувањето. Грчкото вето кое се должеше на нерешениот спор за името беше пресудно за неуспешниот обид за интеграција на Македонија во НАТО на Букурешкиот самит во 2008 година. Три години подоцна, Меѓународниот суд на правдата пресуди дека Грција ја прекршила Времената спогодба во која се обврзува да не се противи на приемот на Македонија во меѓународните организации под привремената референца. Економските последици од спорот започнаа со ембаргото во 1994-1995 година, кое за двете години ја чинеше македонската ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните го зголемиле својот долг кај банките преку кредити, но компаниите ја намалиле потребата од земање кредити, покажуваат последните податоци на Народната банка за монетарни движења во јули 2018 година.Вкупните кредити во јули се зголемиле за 0,4 отсто. На годишно ниво, растот на кредитите изнесува 6,2 отсто и во поголем дел (76,3 отсто) е резултат на кредитирањето на „домаќинствата“.Кредитите на корпоративниот сектор забележаа месечен пад од 0,4 отсто во јули.Од НБРМ наведуваат дека во услови на раст на кредитите во странска валута, месечната промена во целост се објаснува со намаленото кредитирање на корпоративниот сектор во денари.„На годишна основа, бележиме раст на кредитната активност од 2,7 отсто која се должи на зголеменото кредитирање во денари, во услови на намалено кредитирање во странска валута“, соопшти НБРМ.Вкупните кредити на домаќинствата во јули остварија месечен и годишен раст од 1,1 отсто. Mесечниот и годишен раст на кредитирањето на домаќинствата во поголем дел се должи на кредитите ...
| | веќе видена | слични

 Притоа поинтензивен е растот кај корпоративниот сектор. На годишно ниво, пак, поголем придонес кон раст на депозитите има секторот домаќинства. Растот кај кредитите на месечна основа е 0,4 проценти што се должи на зголеменото кредитирање на домаќинствата. Во јули е забележано намалено кредитирање кај корпоративниот сектор. На годишно ниво растот на кредитите изнесува 6,2 проценти и во поголемиот дел 76,3 проценти е резултат на кредитирањето на секторот домаќинства. Депозитите на корпоративниот сектор забележуват втор месец по ред раст од 2,3 проценти. Депозитите кај домаќинствата бележат нагорна месечна и годишна промена од 0,6 и девет проценти. Притоа поголем придонес имаат депозитите во денари. Кредитите на домаќинствата во јули имаат месечен раст од 1,1 проценти и годишен раст од 10 отсто при што поголемиот дел се должи на кредити одобрени во денари.  Најзастапени се потрошувачките и станбените кредити кои во јули забележаа раст кој е 1,3 проценти кај потрошувачките и 1,5 проценти кај станбените. ...
| | веќе видена | слични

На крајот на 2016 вкупната актива на финансиските друштва изнесувала 996 милиони денари или 16 милиони евра додека таа сума лани била дури 33,6 милиони евра. Тројно пораснал растот за таканаречените брзи кредити покажаа и последните податоци од Народната банка за една година бројот на склучени нови договори за . Надлежните пак крчкаат нов закон со кој ќе ги ограничува каматите и провизиите кои ги наплатуваат финансиските друштва. Колку пари должат граѓаните за овој вид позајмици, читајте повеќе детали на овој линк.
| | веќе видена | слични

Колку пари должат граѓаните за брзи кредити? Фрапантни се податоците од Народната банка а не е за потценување ниту бројот на склучени нови договори за ваков тип кредити кој се зголемил за тројно. Анализирајќи ги податоците доаѓаме до бројка од 33,6 милиони евра вкупна актива на финансиските друштва до крајот на минатата . Во 2016 година вкупната актива на финансиските друштва била 996 милиони денари или двојно помалку од лани, Детали читајте овде.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Катица Јанева оди во притвор. Од вечерва па во следните 30 дена таа ќе се наоѓа во истражниот затвор во Шутка.Јанева доби притвор како третоосомничена во ...
сите 684 | | | веќе видена

Селективната правда е неправда, а во Македонија гледаме дека главата на октоподот е недопирлива и се што прави системот е обид да се покријат трагите кои што ...
сите 414 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 97 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

[Став] Оковите од долгови се враќаат

Од:
До кого (е-маил):
Порака: